Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


vbartamonika@citromail.hu # 2011.02.28. 13:41

Kedves Gabus 73!

A hivatalos verzió 30 munkanap alatt kell az orszinak leadni a nyugdíjintézet fele a határozatot és a nyugdíjintézet újabb 30 munkanap alatt köteles adni határozatot.

Van ,hogy csúszhat a dolog .Ezt ha megszámoljuk akkor már van három hónap szerintem elmehetsz nyugodtan.

Van aki felvegye a postádat ?

Ha nincs menj be a postára és ott érdeklődj ilyenkor mi a szabály szomszédóddal vagy rokonnal is megbeszélheted és meghatalmazást adsz neki.

Veci # 2011.02.28. 13:56

Nagyon sajnálom, hogy a tényleg egészségkárosodott, beteg embereket ennyi feszültség éri. Elhiszem mennyire aggasztóan "várjátok" a holnapi bejelentést.
Sajnos attól tartok, hogy az álrokkantak ezután is elérik a céljukat, pedig azokat kellene visszapenderíteni a nemlétező munka világába, de annyi idővel meghosszabbítva, amennyit álrokkantként felvették lelkiismeretfurdalás nélkül a nyugdíjat. Így talán lenne lehetőségük ledolgozniuk a csalás árán megszerzett nyugdíjat, miközben annyit dolgoztak, hogy majd belegebedtek. De a legtöbb álrokkant már szerintem elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, velük már nem lehet mit kezdeni, jót kuncognak a markukban (bár a törvény adta lehetőséget használták ki).
Egyúttal azt várnám, hogy a korrupt orvosokat, szakértőket is érje utól a törvény hatálya.


Üdvözlettel Veci

aperten # 2011.02.28. 14:47

Kobeka!

A határozat kiküldése nálam, több esetben 3 hónap felett volt. A fellebbezési határidő betartását viszont tőled megkövetelik.

Te is megkövetelheted a határidők betartását. Ha a késedelemből károd származott, azt megtérítetheted.

Továbbá:

Ket. 71.§.
(1.)(b) ha a szakhatóság az előírt határidőn belül nem ad ki állásfoglalást, a hozzájárulását megadottnak kell tekinteni.

Az eljárási cselekmények dokumentálva vannak. Ha iratbetekinés során azt észleled, hogy szakhatóság nem adta ki a határidőn belül az állásfoglalását, attól kezdve az eljáró hatóság - ez esetben a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak - ennek megfelelő határozatot kell hoznia. Ha mégis ezzel ellentéteset hona, az jogellenes.


# aperten

gyorgye # 2011.02.28. 14:57

Ez az ál rokkantosítás csak szöveg,és nem tehet ki 1-2 % nál többet.Ez egyenlő a nullával.Engem sokkal jobban idegesítenek azok,akik törvényesen 40 évesen elmennek 160-200 ezer ft-al nyugdíjba,aval a szöveggel hogy ők mennyit dolgoztak.Mért?Mások nem dolgoztak?

aperten # 2011.02.28. 15:01

Kicsit félreérthetően fogalmaztam. Az eljáró hatóságnak akkor is a jogszabályhelynek megfelelő határozatot kell hozia, ha az ügyfél nem észleli a határidő elmulasztását. Ha észleli, akkor viszont már fel is tud lépni a jogérvényesítés érdekében, ha az szükségessé válna.


# aperten

Túlélő # 2011.02.28. 16:50

kobeka
Te is kikérheted a saját jegyzőkönyveidet.Kimásoltam amit a jogász írt.Nem baj ha egyre többen kérjük. Az igaz hogy betegek vagyunk,de nem hülyék.
Én most 3 hétre elmegyek tüdőszanatóriumba,de utána én is kikérem.Sajnos net nincs,így biztos lemaradok egy csomó infóról,de majd bepótolom ha hazajövök.

Jancsika56 # 2011.02.28. 18:12

Most néztem a tv 2-n, fiatal tolókocsis számítógépnél ülő dolgozok helyeselték,hogy a kormány azt mondja aki sajátmagát eltudja látni az dolgozni is tud valamit. Szerintem nem gondoltak bele, hogy akkor ők sem lesznek jogosultak rokkantnyugdíjra. Nem tesznek bennünket az útszélére, csak közhasznú munkára akarnak küldeni minket, rokkantakat. Szerintem, ha minden rokkantnak és munkanélkülinek adnak közhasznú munkát. Akkor esetleg évente 1-2 nap jut. Szerintem ez igazi halálbüntetés,( fagy és éhalál).

jácintka # 2011.02.28. 19:07

Gyorgye!

Sokkal több lehet mint 1-2 % a pénzért vett rokkantság.
Csak mindenkinek a lakó is ismeretségi körébe biztos kd 1-2.
Én nálunk nem egyről és nem kettőről tudok és mi csak nagyközség vagyunk.

aperten!
Az Index fórumba másoltam be.
"Leszázalékoltak fóruma"

kobeka # 2011.02.28. 21:28

ferife

A rendőr ismerősöd bizonyára nem tudja és meg fog lepődni, hogy rá is vonatkozik jan. 01-től a kereseti korlát.

Túlélő # 2011.03.01. 05:03

Jó reggelt mindenkinek!
Igen nekem is vannak olyan ismerőseim,akik fizettek,és még most is fizetnek,vagy valakinek a valkije,és ezért rokkant.Sőt,olyan is van akit be sem hívnak,csak beküldi a papírjait és ennyi.Ez a gyomorforgató. Néztem ma reggel,a gyógyszerek biztos drágulnak,dobozdíj is.

tinka46 # 2011.03.01. 07:34

Ma megtudjuk a konkrétumokat ,legalábbis azt gondolom. ezt a cikket találtam.http://hirszerzo.hu/profit/20110228_szivarog_az_orban_csomag Ez elég részletesen taglal már. A korkedvezményes nyugdij alatt az előrehozott nyugdij értendő?,megköszönöm ,ha megirja valaki.

gattaga # 2011.03.01. 08:05

tinka46

Ez lenne a megjelölt részleteseb taglalás?:

Teljesen átalakítják a rokkantnyugdíjazási rendszert. A jövőben megyei hivatalok fogják felülvizsgálni a rokkantnyugdíjasokat, ám annak, akinek csak néhány éve van a nyugdíjkorhatár eléréséig, nem kerül veszélybe a rokkantnyugdíja.

A nyugdíjrendszerről szólva azt mondta, "egy nyugdíjkorhatár van". Ez azt jelenti a jelen lévő fideszes források szerint, hogy leszámolnak a korkedvezményes nyugdíjakkal, a hivatalos nyugdíjkorhatár előtt senki sem mehet nyugdíjba. Ez alól a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezménye az egyetlen kivétel. A legnagyobb felháborodás a rendőröknél, tűzoltóknál lehet, itt a kormányfő is nagy ellenállásra számít.

Igazoló link:

http://hirszerzo.hu/…orban_csomag

Ma 11 óra után esetleg okosabbak leszünk egy páran,de az még odébb van :-)
A fórum e témályában amugyis a rokkantakra illetve a velük kapcsolatos állásfoglalásra lennénk kíváncsiak a legtöbben.Mivel a rehabot valószínűleg nem fogják emlegetni,hiszen az egy külön műfajba tartozik.


By
gattaga

Jurisz # 2011.03.01. 08:21

Budapesten már működnek az új munkaszimulátorok!

A sajtóban megjelent híradások szerint az Orbán-kormány (Szíjjártó miniszterelnöki szóvívő szerint: a "Nemzeti Ügyek Kormánya") 100 ezer rokkantnak a munka világába való visszavezetését tervezi. (Megjegyzem, a "visszavezetés" szó arra utal, hogy itt olyan emberekről van szó, akik önmaguktól nem tudnak vagy nem akarnak visszatalálni a munka világába.)

A "visszavezetés" egyik eszköze a munkaszimulátor, mellyel számos munkakört tudnak modellezni; a Kossuth rádió hírei szerint a kormány "átfogó, többórás vizsgálatot, szinte mindenre kiterjedő fizikai és szellemi tesztet" írna elő annak felmérésére, hogy a rokkantsági ellátásban részesülők milyen munkakör betöltésére alkalmasak. A hatalmas gép öt, úgynevezett panelből épül fel, a az egyes paneleknél más-más feladatokat kell elvégeznie a vizsgált személynek. Átfogó, több órás vizsgálatra számíthatnak tehát a jövőben a rokkantak, a szinte mindenre kiterjedő fizikai és szellemi teszttel.

tinka46 # 2011.03.01. 08:32

gattaga: nos én találtam benne pár konkétumot ,de nyugodt optimista ember lévén természetesen mai napon biztosan többet megtudunk/megtudok,vagy nem/ nem tudtam,hogy kommentelésben nem önálló gondolatokat lehet irni. jó fórumozást továbbiakban.

tinka46 # 2011.03.01. 08:32

gattaga: nos én találtam benne pár konkétumot ,de nyugodt optimista ember lévén természetesen mai napon biztosan többet megtudunk/megtudok,vagy nem/ nem tudtam,hogy kommentelésben nem önálló gondolatokat lehet irni. jó fórumozást továbbiakban.

kobeka # 2011.03.01. 11:21

Bejelentették a „nagy strukturális reformot”.
Egyenlőre minden marad a régiben, főleg a nyomor.

gattaga # 2011.03.01. 12:27

tinka46

Köszönjük a jó fórumozás kívánságát.

Mindenki akit érdekel:
Bocsánat,hogy az esetleges korengedménytől kezdve a nők 40 éves..Szolgálati nyugdíj 25 év munkaviszony után.....és még sorolható lenne nem ebben a topikban tárgyalódik ki (egyenlőre).
A mindenhova minden írható elv érvényesülhet,beleszólása és főleg joga nincs tiltani senkinek,a fórum egyéb topikjai ezt a célt tartalmazzák.
Senki nem halad előre kronkrétumok nélkül.Egyhelyben topugunk a "nagy" bejelentés után is.2012 január elseje után ismételten felülvizsgálják az összes addigi rokkantnyugdíj jogosultságát.Kérdés az,hogy törvényileg vagy orvosilag alátámasztott vizsgálat lessz a mérvadó?
A mai kinyilatkoztatás a jó példája,hogy egyelőre "lebegtetik" az ügyet.
A korkedvezményes nyugdíj is szerepel a fórum témája között,nem kevés hozzászólással,és főleg avatottabb tanácsadókkal.


By
gattaga

sylon12 # 2011.03.01. 12:47

Kedves Mindenki!

Új vagyok és az lenne a kérdésem, hogy a több éve véglegesített rokkantnyugdíjasokat is visszahívhatják felülvizsgálatra? Vagy ez még nem eldöntött?

Köszönöm!

nyirike # 2011.03.01. 13:37

Sziasztok.

Az lenne a kérdésem, Munkaügyire küldöm az I-II. határozat ellen a keresetem, de nekem nincs ügyvédem és pénzem se így milyen eséllyel indulok? Köszönöm a választ.

ananász # 2011.03.01. 14:18

Kedves Fórumozók!

Akit érdekel,itt van új információ a rokkant nyugdíjazási tervekkel kapcsolatosan:

http://index.hu/…k_nincsenek/

2011. július 1.

Ekkorra újraírják a rokkanttá nyilvánítás és a táppénz-jogosultság szabályait.

2011. december 31.

Ekkora felülvizsgálják a korábbi rokkantsági minősítéseket.

Jurisz # 2011.03.01. 15:22

Miért ne vizsgálhatnák felül újból az egyszer már megállapított "végleges" minősítést?

Jogalkotói szempontból ez roppant egyszerűen kivitelezhető, nem is kell hozzá semmilyen jogászi furfang, a közigazgatási hatósági eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény /Ket./ 13.§ (2) bekezdés i) pontja ugyanis úgy rendelkezik, hogy "E törvény rendelkezéseit a társadalombiztosítás ellátásaival kapcsolatos eljárásban csak akkor kell alkalmazni, ha az ügyfajtára vonatkozó törvény eltérő szabályokat nem állapít meg." Vagyis egyszerű a megoldás: eltérő szabályokat - jelen esetben az ismételt felülvizsgálatot - előírják a társadalombiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXI.törvényben, s innentől kezdve a korábbi határozat jogerős voltát illetően a Ket. - itt többek által is meghivatkozott - rendelkezései már nem is mérvadóak, hiszen maga a Ket. engedi meg a rendelkezéseitől való eltérést egy másik törvény által.

malta9 # 2011.03.01. 15:29

Az kérdés volt a korábbi szabályozásnál is, hogy a véglegesítésekkel mi legyen. Korábban ahhoz nem nyúltak.
A Munkaügyi Bíróság útján való véglegesítéshez azonban nem lehet hozzányúlni.

xszandy # 2011.03.01. 16:52

Sziasztok! Új fórumozó vagyok, és nekem az lenne a kérdésem, hogy Édesanyámat 2002-ben leszázalékolták 67%-os végleges rokkant nyugdíjas lett. Most akkor őt visszahívják vagy nem? Elvehetik e tőle vagy nem a végleges rokkant nyugdíjt? Neki súlyos vérkeringési zavara van, a szívkoszorús erek rendellenesen működnek és érszűkületes. Előre is köszönöm mindenki hozzászólását!

Jurisz # 2011.03.01. 17:46

Miért ne lehetne a Munkaügyi Bíróság útján való "végleges" minősítésekhez is hozzányúlni?

A Munkaügyi Bíróság ítéletének ugyanis az ítélet meghozatala napján hatályos jogszabályoknak kell megfelelnie, ha változik a jogszabály, azaz megváltoznak a jogosultság - jelen esetben a "végleges" minősítés - alapjául szolgáló jogszabályi feltételek, akkor egy korábbi ítéletre hivatkozni már nem lehet, hiszen az ítélet a korábbi jogszabályoknak felelt meg és nem az újnak. A rokkantsági nyugdíj ugyanis "speciális" eset jogi szempontból, mert a kérelmezőnek nem csak a nyugdíj megállapításának időpontjában kell megfelelnie az akkor éppen hatályban lévő jogszabályokban előírt jogosultsági feltételeknek, hanem a rokkantnyugdíj folyósításának teljes időtartama alatt is, egészen az aktuális öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig! /Ez például az öregségi nyugdíjnál nem így van, az öregségi nyugdíjnál csak a nyugdíjba menetel időpontjában kell megfelelni a nyugdíjba vonulás jogszabályi feltételeinek, később már nem "háborgatják" az öregségi nyugdíjast ha például időközben megváltozik az öregségi nyugdíjba menetel korhatára./

A 2007. évi törvényi szabályozásnál éppen a rokkantsági nyugdíj vázolt "speciális" jogi jellegére tekintettel kellett az Országgyűlésnek a törvényben kifejezetten előírnia azt, hogy a 2007. évi LXXXIV. törvény rendelkezéseit a 2007. december 31-ét követően benyújtott igénybejelentésekre, valamint a 2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek esedékes felülvizsgálata során kell csak alkalmazni, melyből következően azoknak a 2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesült személyeknek, akiknek az állapotát korábban véglegesnek minősítették, a 2008. január 1-jén hatályba lépett új rendelkezések alapján nem kellett felülvizsgálaton megjelenniük, részükre a megállapított rokkantsági nyugdíjat változatlanul tovább folyósították. Ha nincs ez a kifejezett törvényi rendelkezés, akkor a korábban véglegesként véleményezettek is mehettek volna felülvizsgálatra. Az Országgyűlés tehát 2007-ben "nem véletlenül" vette bele a törvénybe az említett rendelkezést.

matyi78 # 2011.03.01. 21:06

Sziasztok!

Szerintem az a CÉL a Kormánynak minnél több embert kirugni a rendszerböl!!! Sok-sok ember ne kapjon ellátást!Akkor még több munkanélküli lesz! Ha jól tudom 2008ban már szigoritották a rendszert!!!
Akkor most mit akarnak,legtöbb ember már most a legaljára csúszott!!Egy a céljúk ne kelljen rokkant ellátást adni!! Sokan menjenek az örület és a tönk szélére!