Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


szanika (törölt felhasználó) # 2011.02.10. 18:47

Elnézést a sok helyesírási hibáért. :)

Tompek # 2011.02.11. 08:14

Kedves fórumozó sorstársak!
Remélem is, hogy több válasz érkezik a kormány részéről hétfőn. Talán könnyebb lesz eldöntenem nekem is azt a csapásirányt, melyet a 150 kilós nonorvos szakértő, miatti felebezésre tervezek.
Addig is kellemes hétvégét!

Ui: e-mail címemre szívesen venném, ha küldenétek használható olyan ügyvéd címet, aki használható orvosi szakértelmet is kívánó perekben. Előre is köszönöm!
tompika40@freemail.hu

Túlélő # 2011.02.12. 05:51

Szép napot mindenkinek.
Az enyém nem annyira szép.Aki olvassa rendszeresen a fórumot,az tisztában van kb az ügyemmel.Közel 2 éve pereskedem.56% kaptam már az ig szakértő 2ízben nekem adott igazat,most még tovább küldték az igazságügyi központba.Tegnapi végzésben 2 db levél jött. A Tisztelt Bíróság április 30 ad időt a Győri ig.ügy. központnak,hogy döntsön az ügyemben .Szeptember óta erre várok.Valamint a másik levél!!!jól figyeljetek!!!!!!mivel az orszi és a hasonlók megszüntek,ezért a jogutódjukat kell perbe hívnom!!
Van rá 8 napom.Most már csak azt nem tudom,hogy kezdődik az egész előről????Valaki járt már így? Úgy látszik nem kell hétfőig várnunk,hogy milyen új rendeletek lesznek.Egyről már tudunk.Persze jövedelmem még azóta sincs,dolgozni még most sem tudok.Viszont megyek tüdőszanatóriumba.Ott legalább fűtenek rám és adnak enni.Már ennek is örülni kell :)
Szívesen veszem,ha valakinek van jó tanácsa,vagy olyan jogásza,aki ingyen segít,mert ezt már nem lehet szerintem egyedül tovább csinálni.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.02.12. 16:55

Szia Túlélő!

Ha olvastad amit írtam múltkor hogy január 13 volt a második tárgyalásom ott leírtam ,hogy nekem is elmondta a bíró ,hogy más a jog utód és azt is perbe e hívom, mondtam igen és megy az ügy tovább mivel az előző jog utód meg szűnt avval már nem tudunk mit pereskedni .

Túlélő # 2011.02.12. 19:56

vbartamonika
Igen olvastam,de nekem nem szóltak a Bíróságon,sőt amit kiküldtek levelet január 14én,még abban sem közölték.Így tovább lehet húzni az időt.Természetesen én is perelek tovább.Mire gondoltak??Azért köszi.

Túlélő # 2011.02.12. 20:02

ferife
Neked is köszi.Ma egész nap pörögtem az idegtől,kutatgattam a neten,ha bejön amit találtam,megírom Nektek.Az is lehet nem is válaszolnak,de szerintem hétfőn este már okosabb leszek.szép estét mindenkinek.

sopika # 2011.02.13. 08:02

Sziasztok!Tudom hogy túl aggódó vagyok,de megyek felülvizsgálatra és szeretném tudni hogy másodfokból vissza minősíthetnek?Válaszokat előre is köszönöm.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.02.13. 09:13

Szia Túlélő!

Ha jól tudom január elsejével lett más a jogutód azért szólt a bíró nekem is .Írj egy levelet legfeljebb és kérdezd meg abban csatold ,hogy az új szervet is pereled .

Nekem meg az a furcsa ,hogy az újabb szakértői vizsgálatról még mindig nincs idő pontom.

Kedves sopika!

Tapasztalatok szerint bármi megtörténhet másodfokon is úgy ahogy a munkaügyi bíróságon is .Bízni kell azt majd csak lesz valahogy....

malta9 # 2011.02.13. 14:43

Abban az esetben is lehet számítani felülvizsgálatra, ha valaki III. fokon Bírósági határozattal kapta meg a véglegesítést?

monalisa1 # 2011.02.13. 16:53

A Polgári Perrendtartás kimondja - valahogy akként, hogy ugyanazon felek ugyanazon bíróság előtt ugyanazon tárgyalapot később egymással szemben vitássá nem tehetik.

malta9 # 2011.02.13. 18:17

Köszönöm a választ. Akkor ezek szerint nem.

Túlélő # 2011.02.13. 19:24

vbartamonika
Nekem sincs időpontom,viszont kaptam egy határozatot,amelyben közlik,hogy a társszakértők bevonását,meg ig szakértői vizsgálat időpontját eltolják április 30ig.Tehát megint várok.Köszi a választ.

aperten # 2011.02.14. 04:12

Kedves Gabus73!

Én a helyedben alaposan meggondolnám a rehab járadék igénylését, a korábban leírt állapotoddal. Ha beadod az igénylésed a rehab járadékra, az egyben egy választást is jelent a részedről, mert rokkantsági nyugdíj és rehabilitációs járadék egyidejűleg nem jár. Ellentmondásosnak látom úgy támadni a rokkantsági nyugdíjat esetlegesen megszüntető határozatot, ha te magad igényeled az ezt "helyettesítő" rehabilitációs járadékot. Látom, te is abban téves feltevésben vagy, mint sokan itt a fórumon, hogy a fellebbezés és a bírósági jogorvoslat ideje alatt mindenképpen ellátatlan maradsz. De ez nem így van. Az elsőfokú határozatnak elleni fellebbezésnek eleve halasztó hatálya van a végrehajtásra, csak akkor hozhatnak határozatot a r. nyugdíj tényleges folyósítás megszüntetéséről, ha másodfokon is elutasítanak, jogerős tb határozattal.
CSAKHOGY! Az ellen a bírósághoz fordulhatsz keresettel, kérve a jogerős határozat megváltozatatását. És itt jön a lényeg!
A perkeresetben érdemes kérni a bíróságtól, hogy a tb határozat végrehajtását már a tárgyalás kitűzése előtt függessze fel.
A Pp.332.§. (3)bekezdésére, a MK. 145. állásfoglalásra, és a Legfelsőbb Bíróság 2/2006 KJE jogegységi határozatában foglaltakra kell hivatkozni.
Valamint indokolni, hogy miért, veszélyezteti a megélhetésedet a rokkantsági nyugdíjad folyósításának megszüntetése. (Feltételezem, nincs más jövedelmed a rokkantsági nyugdíjon kívül.)
Ha ennek helyt adnak, tovább kapod a nyugdíjat, a per jogerős befejezéséig.


# aperten

nyirike # 2011.02.14. 12:02

Kedve Fórumozók!

Én egy újdonsült fórumozó vagyok, de hasonlóan hozzátok régi rokkantnyugdíjas.Ma kaptam kézhez a II. fokú határozatot mely helybenhagyta az I. fokot vagyis 42%-ot.
A kérdésem az lenne a feltárásos gerincmütétemből adódóan sérvet kaptam melyet meg kell műteni elő is vagyok jegyezve. Ha ezen túl vagyok beadhatom-e állapot-rosszabodás címen újból rokkant
nyugdíj kérelmemet. Ha nem akkor abban kérném a segítségeteket hogyan tovább? Előre is köszönöm.

Mägdee # 2011.02.14. 18:14

Kedves Fórumozó Társaim!

Teljesen felesleges dolog a Munkaügyi Bíróság eljárási módjára hivatkozni, avagy kritizálni.
A nyugdíjperekben is - mint sok más egyéb perben - az igazságügyi szakértők döntik el a per végeredményét.
Ugyanis a bíró igaz, hogy doktor, de nem orvos. Igy nincs olyan tudás birtokában, hogy eldöntse, hogy az előtte álló peres fél milyen százalékban szenved munkaképesség-csökkenést.
A bíróságokon roppant sokfajta per elbirálása zajlik, igy lehetetlen lenne a bírókat még kőművesnek, építésznek, autószerelőnek, orvosnak stb. kiképezni.
Bele kell nyugodni, hogy adott esetekben az igazságügyi szakértő véleménye a döntő érv. A bíró dolga pedig az ítélet írásba foglalása.

kobeka # 2011.02.14. 21:03

a "nagy bejelentés" rokkant-ügyben el van maszatolva. Újabb jogszabály nincs. Marad az elv: a halott rokkant a jó rokkant.

http://index.hu/…gis_csuszik/

Veronika13 # 2011.02.15. 17:56

Ezután,aki szándékosan rombolja egészségét,többet kell tennie a "nagykalapba".(?)
Akkor az alkoholista és a láncdohányos nem lesz rokkantnyugdíjas?Vagy ezek nem számítanak szándékos egészség rombolásnak?

Mägdee # 2011.02.15. 19:02

Kedves Fórumozó Társaim!

Teljesen felesleges dolog a Munkaügyi Bíróság eljárási módjára hivatkozni, avagy kritizálni.
A nyugdíjperekben is - mint sok más egyéb perben - az igazságügyi szakértők döntik el a per végeredményét.
Ugyanis a bíró igaz, hogy doktor, de nem orvos. Igy nincs olyan tudás birtokában, hogy eldöntse, hogy az előtte álló peres fél milyen százalékban szenved munkaképesség-csökkenést.
A bíróságokon roppant sokfajta per elbirálása zajlik, igy lehetetlen lenne a bírókat még kőművesnek, építésznek, autószerelőnek, orvosnak stb. kiképezni.
Bele kell nyugodni, hogy adott esetekben az igazságügyi szakértő véleménye a döntő érv. A bíró dolga pedig az ítélet írásba foglalása.

tanárúr # 2011.02.16. 10:20

Tisztelt Fórumozó Társaim!

Ma délelőtt az MR-1 műsorán hallható volt mi a szándék a rokkantnyugdíjasokkal. Pósfai úr a riporter kérdésére válaszolva nagy vonalakban ezt nyilatkozta. Azokat akik 79% egészség károsodottak ott nem sok keresnivaló van.
az 50-79 % - nál annál több. Vázolta miként működik a robotgép ami kiszűri a szimulánsokat, és vissza vezetik a munka világába az embereket.

kobeka # 2011.02.16. 11:37

Sorstárasaim, az ügyemben a következő kérdés merült fel, aki tud válaszolni, kérem, tegye meg. Köszönöm.

A Munkaügyi Bíróság által kirendelt független igazságügyi orvosszakértő személyes vizsgálata és leletek után - 40% munkaképesség csökkenést véleményezett 2007-es évre, 54%-ot 2008-as évtől. Bíróság ez alapján hozott jogerős ítéletet. Ezután történt szakorvosi vizsgálatok, több egyéb betegség meglétét is megállapították. Az álláspontom szerint némelyike önmagában is indokolja a rokkantság magasabb fokát. Mivel az általam továbbra is vitatott időszakra - 2007-es évemre felmerült további - betegségek igazolódtak, szeretnék egy perújítást és egy újabb iü. orvosszakértői vizsgálatot. Az anno kirendelt orvosszakértő tisztességesen vizsgált, ezért őt szeretném magán megbízással, újabb vizsgálatra felkérni, és ha megváltoztatja a szakvéleményét újabb peres eljárást indítani.

Kérdésem:
Szerintetek van ilyen, hogy meg változtatja a szakvéleményét?

Egyébként
Az ORSZI, a független iü. orvosszakértő szakvéleményét és a Bíróság ítéletét nem vette figyelembe és korábban visszavette a meglévő és az azóta felismert betegségeim ellenére a %-ot. Emiatt újabb per. Májusban lesz az első tárgyalás.

malta9 # 2011.02.16. 12:11

Szia,

Te nyujtottál be rossszabbodási kérelmet vagy annak ellenére, hogy jogerős Bírósági végzésed volt behívtak felülvizsgálatra?

kobeka # 2011.02.16. 14:04

Szia,
Az ORSZI 2010.januárban megvonta a rokkant nyugdíjam I fokon, majd áprilisban II fokon emiatt lesz egy perem a Munkaügyi Bíróságon. Nyilván kirendelnek majd új szakértőt (új szakvélemény, új ítélet stb). Ez a 2010.január óta eltelt időszakról fog szólni. Itt is van jó néhány sérelem, de ez a jogi eljárás.

A kérdésem egy másik régebbi perrel kapcsolatos. Ott 2007-es évről döntött a Munkaügyi Bíróság. Akkor még csak 40% munkaképesség csökkenést kaptam. Ennek a jogorvoslata a perújítás. Ezt egy új iü. orvos szakértői vélemény birtokában tehetem, amely figyelembe veszi az összes betegségemet, amelyről már az óta van, de akkor még nem volt leletem. Az egyszerűség kedvéért ugyanazt, az iü. orvos szakértőt kérném fel a vizsgálatra, (ő független és nem ORSZI-s szakértő) amelyik annak idején nem adta meg a 2007-re a rokkant nyugdíj jogosultságot mivel nem állt rendelkezésre az összes lelet. Úgy gondolom, hogy saját-magával nem vitatkozna, hanem a perújítás során egyszerűen megindokolja, leletek birtokában a módosult szakvéleményét. Itt rosszabbodási kérelemnek hely nincs, mert azt kívánom bizonyítani, hogy a rokkant állapotom 2007-ben már fenn állt.

Tehát a kérdésem:
Volt-e valakinek hasonló ügye, ahol az iü. orvos szakértő módosított perújítás során, a saját szakvéleményén vagy sem?
A Bíróságon, (perújításon) figyelembe vette-e a bíró, vagy kirendelt egy új (még egy) iü. orvos szakértőt?

mama1955 # 2011.02.16. 14:24

Nem régen találtam ezt a fórumot, nagyon jónak találom
örülök, hogy sok segítő kész ember van, aki az egyszerü embernek is megpróbál segíteni.Nagyon kezdő vagyok nehéz volt bejelentkeznem, legalább is remélem, mert lenne egy pár kérdésem amihez várom a tanácsot.Férjem októberben volt orvosszakértői vizsgálaton, de még semmilyen vissza igazolást nem kapott a biróságtól, itt majdnem mindenki 1 hónap mulva megkapta, hol érdeklődhet, hogy nem-e veszett el a papirja.Saját magam kérdése, nem jó a CEA eredményem, tükrözésekre küldtek, de én nem merek elmenni, van-e más lehetőség a vizsgálatokra.
előre is köszönöm, a választ.

aperten # 2011.02.16. 14:29

http://index.hu/…lazar_janos/

Ha „visszavezetik” a rokkantakat a „munka világába”, akkor felszabadul egy csomó parkolóhely, nem lesz gond parkolni a 40 milliós Audikkal.


# aperten

vassné # 2011.02.16. 17:57

Baj-társak!
Ha rokkant nyugdíjam ideje alatt elérem az öregségi nyugdíjkorhatárt, korbetöltés vagy más címen változik-e a nyugdíjam összege? Köszönöm!