Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


nagyapó22 # 2011.02.05. 09:12

Jó reggelt!Köszönöm a válaszokat!
Nem az én orvosom!!!
Csak azt már nem vette figyelembe a dr-nő, hogy be vagyok jelentve MRI-re, mert az 6-órás üléstől majd szétmegy a gerincem és sajnos valószínű, hogy abba kell hagynom a jelenlegi munkámat is a jövő hónapban vagy még hamarabb. Ezt mondtam neki külön kihangsúlyozva.
Meg se hallotta!
Most arra keresem a választ, hogy az én számomra milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat ha mégis rehabos leszek, nyugdíjas helyett.
Nem a munkával van bajom. Ha birok dolgozok szívesen és örömmel, de csak amíg birok.Vannak egészen jó napjaim de van amikor napokig szinte csak fekszem.
A szív ilyen!!
Ha rákényszerítenek határozatokkal akkor már nem az egészségi állapottól függ, hanem a vonatkozó rendelettől! Akkor dolgoznom kell ha bele döglök is. Különben elveszik a járulékot.
Miért nem dolgozhatok nyugdíj mellett? A PIREHAB-nál(ahol most dolgozok) minden dolgozó rokkant.
T.tanárúr!
Ha most nem felebezem meg a határozatot akkor vajon három éven belül nem kezdeményezhetem az újabb I.fokú orvosi felülvizsgálatot?

nagyapó22 # 2011.02.05. 09:44

Köszönöm aperten!

Ez egy frappáns, szakértőnek tűnő válasz.
Valami ilyet vártam. Azért fordultam hozzátok.
Azért hétfőn megkérdezem a cég jogászát is ha van ilyen egyáltalán.
Valószínű azt fogom tenni amit írtál. Köszönöm!
Ha eszedbe jut még valami amire oda kell figyelnem akkor írj légyszíves a "komolyanmondom@gmail.com "-ra
Hol kell csináltatni az igazságügyi orvosszakértői szakvéleményt?
Még valami!
Ha valakit (ismerőst) 10éven át a szakértők III. fokú rokkantnak nyilvánítottak, és most egy másik szakértő azt mondja, hogy nem rokkant - holott az állapota az évek során folyamatosan romlott a szakorvosok szerint -
akkor az előző 10szakértőt kell beperelni hanyag munkavérzésért vagy a legutolsót?
Ezek Istenként döntenek emberek és családok sorsáról.

nagyapó22 # 2011.02.05. 09:54

Szia marianna68!

Én nem tudok válaszolni neked a feltett kérdéseidre.
Remélem valaki tud.
Csak azért írok mert én is havi 132 órát dolgozom 6órában 47 000forintért és emiatt most el akarják venni a nyugdíjamat, mert aki dolgozik az nem rokkant.

kobeka # 2011.02.05. 11:46

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek milyen kereseti korlát figyelembe vételével vállalhatnak kereső tevékenységet?

Válasz:

2011. január elsejétől az Rjtv. 4. § (2) és a 13. § (1) e) alapján:

A rehabilitációs járadék összegét ötven százalékkal csökkenteni kell, ha kereső tevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő három egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja

  1. a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
  2. a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

Amennyiben a fenti jövedelemmel a keresőtevékenység hat egymást követő hónapban is fenn áll, az ellátás megszüntetésre kerül. E szabályt a 2010. december 31-ét követően szerzett keresetre, jövedelemre alkalmazzák.

Ezzel a szabályozással a rehabilitációs járadék kereseti korlátjára vonatkozó rendelkezéseket a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj szabályaihoz igazították. 2011. január elsejét követően az Rjtv. 13. § (1) e. bekezdése értelmében a járadék ellátás megszüntetésre kerül, amennyiben járadékban részesülő 6 egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja

  • a rehabilitációs járadék – illetve csökkentést megelőzően folyósított - összegének kétszeresét és
  • a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

E bekezdés értelmezéséhez nyújt segítséget az ONYF rokkantsági nyugdíjasoknak szóló tájékoztatója, amely az azonos szabályok miatt értelemszerűen vonatkozik a rehabilitációs járadékosokra is.

Az érintetteknek arra kell figyelemmel lenniük, hogy hat havi bruttó keresetük átlaga ne haladja meg a számukra folyósított rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék (továbbiakban: ellátás) összegének kétszeresét. Amennyiben ellátásuk havi összegének kétszerese nem éri el az adott évben érvényes minimál bér összegét - pl. a folyósított ellátás összege 34.000 Ft, aminek a kétszerese 68.000 Ft -, a bruttó keresetük a minimálbérrel azonos összeg , 2011-ben 78 000 Ft lehet.

Mindazok pedig, akik a minimálbér összegét meghaladó ellátásban részesülnek, az aktuális ellátás kétszeresének összegéig dolgozhatnak (Pl.: akinek az ellátása havi 112.000 Ft, keresőtevékenységből származó keresetének, jövedelmének hat havi átlaga 224.000 Ft lehet.).

Fontos megjegyezni, hogy az új szabályozás értelmében a keresetvizsgálatnál bruttó keresetekre kell figyelemmel lenni, tehát az alacsony összegű ellátásban részesülők esetében a bruttó kereset nem haladhatja meg a minimálbér összegét.

Túlélő # 2011.02.05. 17:18

Szép estét mindenkinek.
Azt szeretném kérdezni,hogy valaki járt már a Győri Ig.Szakértői Intézetben?Nekem most oda küldték a papírjaimat,és nem tudom mi fog történni.Behívnak?vagy csak a papírok alapján döntenek?Január első hetében értesítettek erről.Gondolom itt sem kapkodják el a dolgokat.Érdemes odatelefonálni?Tudom,őket nem zavarja,hogy jövedelem nélkül vegetálok már lassan 2 éve. Már 2 Ig.orvosszakértő 56 %adott,de nem fogadja el az ORSZI,pedig ők jelölték ki őket.Az idő pedig megy,már lejár a 2 évem,újra megyek bizottág elé,és még nincs vége a pernek. Én már nem értek semmit,hiába olvasom a rendeleteket,szabályokat,igazatok van,arra mennek hogy feladja az ember.Dolgozni sajnos valóban nem tudok.szerintem itt a fórumon a valóban beteg emberek vannak,nem a pénzen vett rokkantak.Ugyanis azok élik világukat,felveszik a nyugdíjat,és még dolgozni is tudnak.Ez van-sajnos.Megköszönöm,ha valaki tud őtletet adni.

nagyapó22 # 2011.02.05. 19:18

Azokat akiket 2-300 000forintért leszázalékoltak véglegesre, mikor hívják bizottság elé? Miattuk kerültünk ilyen szar helyzetbe. Vajon őket miért védik?
Tudja valaki?

aperten # 2011.02.06. 04:23

Ebben nagyot tévedsz nagyapo22!
Nem mintha nem léteznének ilyen esetek, biztos vannak, hiszen korrupció jelen van szinte az élet minden területén ebben az országban. De az erősen hamis beállítás, hogy azért van annyi rokkantnyugdíjas amennyi, mert tele van a rendszer csalókkal. Borzalmasan rossz az ország egészségügyi állapota, köszönhetően a fokozatosan romló egészségügyi ellátásnak is. Ráadásul fokozatosan csökken a rokkantnyugdíjasok száma az erősen eltúlzott "szigor" (vagy inkább embertelen elbíráslásoknak) köszönhetően. Egyre durvább történeteket hallani.
De a csalásokra hivatkozás csak ürügy. A helyzet az, hogy a gyarmattartó nemzetközi pénzmaffia kamatokkal meg egyéb trükkös pénzügyi manőverekkel kifacsarja az országból amit lehet. A rokkantnyugdíj, meg egyéb szociális ellátások, neki felesleges kiadási tétel, amiket le kell csökkentetniük a mindenkori kormányokkal, hogy több maradjon nekik kamatsarcra. Az arab világ már ébredezik, kezdik észrevenni, hogy működik ez a nemzetközi maffia és kezdenek fellépni. A magyar lassabban ébredő és hosszantűrő fajta. De majd lassan rájönnek mire megy itt ki a játék. Miért is akarják a rokkantnyugdíjasokat tömegesen a munkaerő tömegesen visszairányítani? Talán megszűnt a munkanélküliség nem tudják betölteni az álláshelyeket? Dehogy, egészséges emberek sem találnak sokan munkát.
Csak hát a piac úgy működik, hogy kereslet - kínálat.
Ha egy munkahelyért majd többen állnak sorban, még nyomottabb bérek lesznek, a kivihető profit még több lesz. A munkahelyét féltő, éhbérért dolgozó még kevésbe lesz serény a jogai érvényesítésében, és az államhatalom kritizálásában. A cél, hogy Kínával legyünk versenyképesek, ahol kis túlzással egy marék rizsért dolgoznak sokat. Arabok legyünk, vagy kínaiak? Ez a kérdés, válasszatok. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!


# aperten

tanárúr # 2011.02.06. 06:33

Jó reggelt nagyapó22!

Feleslegesen dobálod a sarat.Nem mindegyik véglegesen leszázalékolt vette meg kilóra az orvost,sokan vagyunk sajnos akik ténylegesen oda vagyunk, nem hat órát még kettőt is nehéz lenne ledolgozni. Ha szabad kérdezni mióta vagy rokkant nyugdíjas?

Túlélő # 2011.02.06. 06:45

Csatlakozom az előttem szólóhoz.Sajnos tényleg nem tudunk dolgozni,pedig szeretnénk!!!"Ha" lenne pár százezer a zsebünkben,mi is kifizetnénk a rokkantság árát,és nem kéne pereskedni!DE NINCS!!!!
Valami nagyon nem jól van.Az a baj,hogy mi isszuk meg a levét.

nagyapó22 # 2011.02.06. 07:50

Azokat akiket 2–300 000forintért leszázalékoltak véglegesre, mikor hívják bizottság elé? Miattuk kerültünk ilyen szar helyzetbe. Vajon őket miért védik?
Tudja valaki?

Én ezt írtam!Jobban mondva kérdeztem.Én nem írtam , hogy mindenki megvette aki végleges.Viszont akik tényleg megvették, azokat miért nem piszkálják?
Nem a kérdésemre válaszoltatok.Másról beszéltek.
Sajnos!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…16/11498.0.0#…

nagyapó22 # 2011.02.06. 07:55

tanárúrnak!

2005-óta vagyok lerokkanva. 25évet dolgoztam és minden évben a TB plafont fizettem amikor még volt plafon.

tanárúr # 2011.02.06. 12:47

Köszönöm. Szép napot.

Angyal9 # 2011.02.06. 13:59

Ha valakit levettek 67%-ról 40%-ra annak érdemes fellebeznie II.fokon? Mire számíthatunk? Semmi jóra?

Prémium # 2011.02.06. 14:08

Kedves Fórumozók! Olvasom a hozzászólásokat és a fokozatos eldurvulást tapasztalom. Gondolom tanácsot, ötletet vár az aki beír. Nem vádaskodást és kesergést. Talán csak az egészséges és jómódú felső tízezer nem panaszkodik- bár ki tudja?
Sajnos vannak olyanok is, akik születésüktől fogva mozgássérültek és még a rokkant-nyugdíjhoz szükséges minimális időt sem tudták ledolgozni.Lányom közgazdasági érettségivel, angol nemzetközi nyelvvizsgával, kisvállalkozók gazdasági ügyintézői végzettséggel sem kapott munkát, kerekesszékkel. Párja vak, szintén nem tud elhelyezkedni.Ők hogyan boldoguljanak?
Szóval a sárdobálás helyett, inkább segítő kezet...

aperten # 2011.02.06. 16:26

Jojoban!

Addig, amíg nincs meg az eredmény felesleges rágódnod.

Várd meg az eredményt, és ha úgy vennék el, hogy közben nem javult az állapotod, akkor fellebbezzed meg. Ha másodfokon sem adnák vissza, irány a munkaügyi bíróság.
Végső esetben az Emberi Jogok Európai Bíróságáhához fordulhatsz, de csak ha kimerítetetted a hazai jogorvoslati lehetőségeket.
Fellebbezési határidőkre figyelj oda!

Azt tanácsolom, senki ne törödjön bele, ha igazságtalanul kirekesztik a rokkantsági nyugdíjából. Végig kell vinni az ügyeket.


# aperten

aperten # 2011.02.06. 16:26

Jojoban!

Addig, amíg nincs meg az eredmény felesleges rágódnod.

Várd meg az eredményt, és ha úgy vennék el, hogy közben nem javult az állapotod, akkor fellebbezzed meg. Ha másodfokon sem adnák vissza, irány a munkaügyi bíróság.
Végső esetben az Emberi Jogok Európai Bíróságáhához fordulhatsz, de csak ha kimerítetetted a hazai jogorvoslati lehetőségeket.
Fellebbezési határidőkre figyelj oda!

Azt tanácsolom, senki ne törödjön bele, ha igazságtalanul kirekesztik a rokkantsági nyugdíjából. Végig kell vinni az ügyeket.


# aperten

vbartamonika@citromail.hu # 2011.02.06. 17:22

Szia aperten!

Ha a munkaügyi bíróságon végzet az ember nem kell a legfelsőbb bírósághoz utána menni ,hogy azután mehessen az emberjogi bírósághoz?

kázmér58 # 2011.02.06. 18:28

Én sem értem hogy miért marjuk egymást.Ez csak valakinek az érdeke hogy mi itt egy mást szidjuk, gyalázzuk addig a hátunk mögött milliárdokat síbolnak el.A végleges rokkantság sem egy nagyon biztos dolog.Több ismerősöm van akik több mint 21 évet ledolgoztak a bányában, totál rokkantak. Mégis visszahívták őket. Minden vizsgálat nélkül levették 40% ra őket.Nekem 21 év bánya és más munkahelyen eltöltött 32 évi munka viszonnyal összesen. Kimozdulni csak segítséggel tudok.Végleges az állapotom, mégis úgy néz ki hogy vissza hívnak.Pedig a munkaügyi bíróság , az igazságügyi szakértő által lettem le rokkantosítva.

kobeka # 2011.02.06. 21:46

Kedves Prémium

...egymást szidjuk...eldurvulás...

Részemről a szidás az inkorrekt, megalázó, meghurcoló, elnyomorító, rokkant rendszernek szól, és nem személyeskedés. A "véglegesített rokkantakat" nem a beteg állapotuk miatt szidom, hanem a rendszer hibája miatt. Sok beteg ember van -született vagy szerzett rokkantsággal- a politikusok minket teherként kezelnek, és folyamatosan megaláznak a törvényekkel. Az érem egyik oldala, hogy léteznek olyanok akik semmiségekre kaptak vagy pénzért vettek rokkantságot.Természetesen vannak a véglegesítettek között olyan aki megérdemli a rokkantságit. Ezt senki soha konkrétan nem számszerűsítette, legfeljebb becslések vannak.
Az érem másik oldala, hogy a jelenlegi rokkantosítás -azaz a rokkant ellátás megvonása folyik, maradandó fogyatékosság és betegség és munkaképtelen állapot ellenére- embertelenségét szidom.
A magyar jogrendszer az egyik csoportot védi a másikat halálra ítéli. Többségünk ellátás nélkül orvostól-orvosig, műtétről-műtétre jár. Van mit szidni.
Párszor már írtam véleményt. Ezt a fórumot szeretem, mert megerősített benne, hogy nem vívok szélmalom harcot egyedül. A hasonló meghurcoltatáson átment emberek sorsa nekem tanulságos. Ha tudok infóval segíteni másokon megteszem. Esetleg tévútra vezetnék vele bárkit és kijavítanak akkor örülök neki.
Segítő kéz itt mindenkinek jól jönne. Elvileg az a sok kéz segíthetne, amelyik a reklámokban kéri az adónk 1%-át. De ezek csak számlaszámot adnak meg ahova fizetni lehet, -a barikád ezen oldalán- sem a kórházakban sem máshol nem találkoztam velük. Talán valamelyik magán munkaközvetítő cég tud segíteni. Esetleg ha sikerül valami megoszthatnád velünk.

aperten # 2011.02.07. 02:53

Vbartamonika!

Jó a kérdés!
A társadalombiztosítási határozat felülvizsgálatának tárgyában meghozott ítélet elsőfokon mindjárt jogerős, rendes jogorvoslati eljárásban, fellebbezéssel nem támadható.

Csak rendkívüli jogorvoslati eljárással támadható.
Ezekből kettő van. A perújítás, és a felülvizsgálat.

A perújítás, egyebek mellett akkor lehetséges, ha olyan új tény, bizonyíték merül fel, amiket meghozott ítélet során a bíróság nem bírált, de az elbírálás esetén reád kedvezőbb ítéletet eredményezett volna.

A felülvizsgálat akkor kérhető, ha a meghozott jogerős ítélet jogszabálysértő.

A fő szabály szerint az elsőfokon jogerőre emelkedő bírósági ítéletek ellen nincs helye felülvizsgálatnak, de ez a közigazgatási perekben hatálytalan a Pp. 340/A. §. (1). bek. szerint.

Felülvizsgálati eljárásban kötelező a jogi képviselet, valamint 60 napon belül kell benyújtani.


# aperten

tinka46 # 2011.02.07. 07:29

Személy szerint én szeretném mindenkinek megköszönni ,hogy megossza tapasztalatait, és tanácsot ad ,mert legalább tisztábban lát egyes dolgokban, fellebezés ,stb. vonatkozásában. Szép napot jó fórumozást mindenkinek.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.02.07. 08:40

Szia aperten!

Én is ezen gondolkoztam amit írtál majd meglássuk nekem is mi lesz a vége.

És kedves mindenki a kicsit bántó válaszokhoz hozzátéve.
Én is éreztem már ,hogy durvább választ kaptam ,de vegyük azt figyelembe ez egy forum ide mindenki írhat kérdezhet kérhet stb..
Van olyan aki nehezebben érti meg a jogszabályokat, amit ide betesznek és akkor jól esik az embernek ha valaki magyarul is elmondja a dolgokat.Hisz itt elkeseredve írunk sokszor egy kapaszkodó mondatért is a túléléshez.
A vélemények egyediek saját tapasztalatok alapján ne feledjük el nem lássuk a másik papírjait magunk előtt nekik mit írtak a hivatalban kértek e kiegészítést vagy ilyesmit .Ha mi nem próbálunk itt összetartani akkor nem is lesz soha egység ...

szanika (törölt felhasználó) # 2011.02.07. 12:43

Ebbőlaz egészből az fog kísülní , hogy a familiárisan híperpigmentált honfítársaink eztán is megkapják. A magyar meg félbénán huzhatja az igát.Gratulálunk a fülkeforradalmároknak!

szanika (törölt felhasználó) # 2011.02.07. 12:43

Ebbőlaz egészből az fog kísülní , hogy a familiárisan híperpigmentált honfítársaink eztán is megkapják. A magyar meg félbénán huzhatja az igát.Gratulálunk a fülkeforradalmároknak!

aperten # 2011.02.07. 15:46

Szanika!

Hozzászólásodban van némi rejtett ellentmondás, amire szíves engedelmeddel felhívnám a figyelmedet. A rokkantsági nyugdíjra való jogosultságot, nem a pigmentáció mértéke, hanem az egészségkárosodás mértéke, valamint az életkorhoz előírt szolgálati megléte alapozza meg. Ha ezen honfitársaink ledolgozták az előírt szolgálati időt, akkor az egészségkárosodás mértékének függvényében jár nekik is a rokkantsági nyugdíj. Vagy másképpen megfogalmazva: ha rokkantsági nyugdíjat kapnak, akkor az egyben azt is jelenti, hogy volt munkahelyük, életkor szerinti Szolgálati időt ledolgozták, járulékot fizettek. És ez így helyes szerintem. Nem tartanám igazságosnak, ha ezt a pigmentáció mértéke/eredete akármelyik irányban is befolyásolná.


# aperten