Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


wiwienn # 2011.01.31. 18:12

Érdekes cikk!http://www.jogiforum.hu/forum/16/11498?new=topic#axzz1B83dSXbd

Napi kilencszáz forintért megválthatják a teljes nyugdíjjogosultságot azok, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, de még nincs húszéves munkaviszonyuk - mondta a nyugdíjszakértő a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Varga Ágnes szerint akinek csak egy vagy két éve hiányzik, annak érdemes fizetnie, akkor is, ha a napi majd’ ezer forint kissé soknak tűnik. Ez alapesetben csak minimálbér szerinti nyugdíjra jogosít, mert nemcsak szolgálai időt szerez ezzel a befizető, hanem a nyugdíj nagyságát is meghatározza a befizetett járulék.

A Klubrádióban felhívta a figyelmet, hogy lehet fizetni a járulékfizetési maximum alapjául szolgáló kereset után is, ami most 651 ezer forint, de az nem napi ezer, hanem 7140 forint, ami évente 2,5 millió forintot jelent. Ha valaki 5 évet vásárol, akkor több mint 13 millió forintot kell befizetnie.

Arra a kérdésre, mennyi az esély arra, hogy az ember meg is éri a befizetés gyümölcsét, a szakértő úgy válaszolt, egy nő valószínűleg visszakapja, mert esélyes, hogy járadékosa lesz a nyugdíjrendszernek hosszú éveken át. Egy férfinak azonban meg kell gondolnia. Érinti ez azokat is, akik 1997 után folytattak felsőfokú tanulmányokat, mert nekik ez már nem biztosítási idő. Ők is megvásárolhatják a tanulmányuk alatt vagy után az erre eső szolgálati időt
Szép estét kivánok

wiwienn # 2011.01.31. 18:18
Túlélő # 2011.02.01. 11:08

gattaga!
Úgy emlékszem,azt írtad,hogy mész Kékestetőre szanatóriumba.Én még ott nem voltam,ezért megkérlek,hogy majd néhány sort írj arról,hogy milyen a felszereltség,mit kell mindenképp vinni.Tv,internet van-e?Hány ágyasak a szobák,lehet kérni egy ágyasat?Természetesen mindenkitől szívesen fogadom az ötleteket.Én eddig Tapolcára jártam,ide először megyek,majd ha vége a szteroid kúrámnak.Köszönöm előre is a segítségeteket.Szép napot mindenkinek.

gattaga # 2011.02.01. 14:42

Túlélő

Ide,illetve erre az oszályra megyek,( lejebb belinkelem)évek óta megvagyok elégedve.Az internetet majd most tapogatom ki :-)))
"Pihenni" megyek nem az internet előtt ülni éjjel-nappal :-D.A híradót valamelyik csatornán megnézem 'oszt jóccakát.Holnap után indulok,legalább 2 hét (márcsak azért is,hogy "súja" legyen a zárójelentésnek)
aztán ősszel mégegyszer,mert jövő év januárban lejár a rehab,és ugyi a papírok...... :-)))

Itt van mátraháza elérhetősége,de a honlapon megtalálsz mindent:

http://www.magy.eu/…za.head.page?…

A képgalériát érdemes megnézni!


By
gattaga

gattaga # 2011.02.01. 14:53

Túlélő

E-mailban leírom neked,a hogyant és hogy kell intézni,zökkenőmentesen a beutalással kapcsolatos dolgokat,de már csak holnap. Türelem :-)))


By
gattaga

Túlélő # 2011.02.01. 15:24

gattaga!

Köszönöm szépen előre is.Jó pihenést.

igazság? # 2011.02.01. 18:49

Ma este bemutatták egy híradóban azt a gépet, ami kimutatja ki milyen beteg. Ha az orvos aki gyógyításra esküdött az nem tud jól dönteni, biztos ezek a masinák okosabbak, érzékenyebbek és minden jót el lehet róluk mondani. Na ez sem a beteg emberek szégyene!
Mindenkinek kitartást kívánok!

wiwienn # 2011.02.01. 20:17
gattaga # 2011.02.02. 05:42

Túlélő

Elvileg e-mail ment!


By
gattaga

gattaga # 2011.02.02. 05:56

Gabus73

A szoc.szakértő rendszerint egy fantom!
Mondjuk az Én esetemben volt egy hölgy akivel a "vizsgálat" után értekezni kellet.Rögzítette a tényt,hogy mihez volna affinitásom és ennyivel bezárult a kör.Más helyekről nem tudok információval szolgálni.
A határozaton mint szoc.szakértő aláírása ill. neve egy általam soha nem látott egyén szerepel.


By
gattaga

Túlélő # 2011.02.02. 09:55

gattaga!
Email nem jött.Majd írsz,ha hazajöttél. Köszönööm,amit belinkeltél,megnéztem.

kobeka # 2011.02.03. 14:58

Ezt megmagyarázhatná valaki...
http://www.hrportal.hu/index.phtml?…

tanárúr # 2011.02.03. 15:57

Ez azt jelenti hogy minden marad.

tyukanyó55 # 2011.02.03. 18:53

Tisztelt Fórumozók!

Megint találtam egy érdekes cikket a neten, bemásolom a linket , érdemes elolvasni ezt is :

http://www.mfor.hu/…akarnak.html

Ez nem semmi már megint !!

tanárúr # 2011.02.04. 06:12

GAZDASÁG / GAZDASÁGPOLITIKA
Rokkantnyugdíjtervek - Kínéz a szigorítás
2011. 2. 4. 07:00|Gazdaság » Gazdaságpolitika
Akár a képzésre, akár a szigorításra helyezik a hangsúlyt, először nőnek a költségek
Mik ezek?
Mik ezek?
×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - iWiW, Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

"Megosztás az iWiW-en" gomb. Ezzel a gombbal a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, az iWiW-en tudsz tartalmat
megosztani. A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nyugdíjcsökkenésről természetesen szó sem lehet, „a nyugdíjak értékét megőrizzük” – ezt válaszolta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy ha a nyugdíjkasszában csak a nyugdíj jellegű kifizetések maradhatnak, akkor a rokkantsági kifizetések és a szociális járadékok hova kerülnek, illetve várható-e a nyugdíjak esetleges csökkenése az új rendszerben. Míg tehát a kormány kitartóan állítja, hogy a februári reformtervek kapcsán nem csökken a nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok által havonta kapott pénz, továbbra sem tudni, a kabinet mit tervez a rokkantnyugdíjak rendszerével. Szakértők szerint a reformcsomagban olyan elemek szerepelhetnek, mint a képzési lehetőségek, a jogosultságok megállapításának szigorítása, a rehabilitációs időszakra járó összeg mérséklése – az időközi orvosi felülvizsgálatok gyakoribbá tétele, rendszeres behívásuk a munkaügyi központokba.

A cikk a hirdetés után folytatódik
A korábbiakhoz képest már az új jogi szabályozás is óriási szemléletváltást jelent a háromévnyi rehabilitációs időszakkal, hiszen ez alatt rehabilitációs munkahelyen kell dolgoznia az érintettnek, azaz nem „züllesztik rokkanttá egy életre” – mutatott rá lapunknak Máté Levente nyugdíjszakértő. A további változás egyik kulcspontja a képzés lehet, a rendszerben meg kellene találni a rokkantak rejtve maradt képességeit, nem azt nézni, mit vesztettek el, hanem azt, mi maradt nekik. Mindez Nagy-Britannia által 2003-ban bevezetett, meglehetősen költséges, ám kétségkívül hatékony rokkantnyugdíjreformjának alapelve is. A rokkantnyugdíjrendszer átalakítását megkerülhetetlenül a gazdaság fellendülésének, a foglalkoztatás bővülésének kell kísérnie, amely a rokkantság helyett alternatívát tudna kínálni – hangsúlyozta Máté Levente.
Vannak más, a szigorítás elemeit jobban hangsúlyozó szakértői modellek is a rendszer átalakítására. A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet egy 2009-es (tehát már a rehabilitációs törvény után született) tanulmánya a rendszer konszolidációjának érdekében javasolja a jogosultságok megállapításának további jelentős szigorítását és a rehabilitációs időszakra járó összeg mérséklését. Lehetséges megoldás, hogy ez utóbbi, három évig járó összeget az álláskeresési járadék szintjére csökkentik a jelenlegi nyugdíjhoz hasonló összegről. Ezt kiegészítenék az egészségromlásból adódó kiadások (például a gyógyászati segédeszköz, a gyógyszer ára) kompenzálásával. További szigorításra nyílik mód az időközi orvosi felülvizsgálatok gyakoriságában és a bírálóbizottságok munkájában. Abban egyetértés mutatkozik, hogy a rendszer átalakítását mindenképp a munkavégző képességet javító és a munkavállalást támogató szolgáltatásokkal kell kiegészíteni, amely persze költségvetési terhekkel jár.

További elem lehet a rendszer átalakításában az együttműködési feltételek kiterjesztése és szigorúbb érvényesítése az aktív korú rokkantnyugdíjasok esetében. Az említett tanulmány azzal a feltételezéssel él, hogy mindez 5 százalékkal csökkentené a korhatár alatti rokkantnyugdíj (valamint a baleseti és szociális járadékok) igénybevételét a munkába állás növekedése és a visszaélések csökkenése miatt. Ez becslések szerint éves átlagban 30 ezer fővel csökkentené az inaktív ellátottak számát, és mintegy 20 milliárd forinttal mérsékelné a kiadásokat. Ha pedig az ellátásból kikerülőknek csak a fele minimálbéren bejelentve munkába állna, az közel 8 milliárd forintos bevételt hozna a költségvetésnek. Igaz – teszik hozzá a szakértők – az együttműködés kikényszerítése kapacitásbővítést és fejlesztést igényel a munkaügyi kirendeltségeken, amelynek költségeit szintén az államnak kellene állnia.

Menekülési útvonal

A rokkantnyugdíjak rendszere a magyar költségvetés egyik kiemelkedő, régi és makacs tétele. A 90-es évek elején tapasztalt munkaerő-piaci sokk egyik tüneti kezelése volt, hogy a munkanélküliek óriási táborából sokakat az állam meglehetősen engedékenyen hagyott átmenni a szociális rendszerbe. Ennek eredményeképp hazánkban csaknem 800 ezer rokkant van, ennek fele, 380 ezer fő még aktív korú rokkantnyugdíjas. Öszszehasonlításul: a szomszédos, 5 millió lakosú Szlovákiában mindössze 70 ezer rokkantnyugdíjas él.

Az óriási magyar rokkantnyugdíjrendszer költsége is hatalmas. A korhatár alatti rokkantnyugdíjasok ellátására havi 25,5 milliárd forintot költ az állam (a 62 év feletti rokkantnyugdíjasokra fordított kiadások nélkül). A számlát tovább növelik a rendszer adminisztratív költségei. A rokkantnyugdíj-rendszer jelentősen rontja a teljes nyugdíjszisztéma egyensúlyát: Magyarországon hiába 62 év a nyugdíjkorhatár, a nyugdíjba vonulás tényleges életkora átlagosan 58-60 év, a rokkantsági nyugdíjasokkal együtt mindez 55-56 év.

A rokkantnyugdíj-igénylések elbírálása 2008-ban szigorodott ugyan, de összegét továbbra is az öregséginyugdíj-megállapítás szerint számítják, így az kedvezőbb, mint a munkanélküli-ellátások. Álláslehetőség hiányában tehát még mindig jobban megéri „rokkantosítani” magunkat, mint regisztrált munkanélkülivé válni.

Siker fontmilliókért Nagy-Britanniában
Nagy-Britannia 2003 októberében vezette be azt az új programot, amelylyel óriásira duzzadt rokkantellátását kívánta konszolidálni. A kezdeményezést a tesztidőszakban az ország olyan térségeiben valósították meg, ahol a munkanélküliség messze meghaladta az országos átlagot.
A rokkantak épen maradt, a munkavállalásban hasznosítható képességeire fókuszáló program fő célja, hogy visszaterelje a megváltozott munkaképességűeket a munkaerőpiacra. A heti 16 órás állás esetén is jár már anyagi támogatás. Azemélyes mentorral való konzultációra, tréningre, próbamunkára van lehetőség.
A program költségei eddig több tízmillió fontra rúgtak, ám jelentős eredményeket hoztak: a program hatására 7,4 százalékponttal nőtt az elhelyezkedők, 6,3 százalékponttal csökkent a rokkantsági támogatást igénylők aránya.

Szerző: Braunmüller Lajos

tanárúr # 2011.02.04. 06:45

Az előző cikk hiányosra sikeredett.
GAZDASÁG / GAZDASÁGPOLITIKA
Rokkantnyugdíjtervek - Kínéz a szigorítás
2011. 2. 4. 07:00|Gazdaság » Gazdaságpolitika.
Itt található a teljes cikk.

wiwienn # 2011.02.04. 10:09

Szép napot!

Akit érdekel esetleg:
http://www.facebook.com/home.php!/orbanviktor

tegyünk fel kérdéseket!!

kobeka # 2011.02.04. 11:22

Kedves Tanár úr!

Következtetéseim a cikk alapján:

  1. A súlyos, maradandó és rosszabbodó beteg állapot továbbra sem fog számítani.
  2. Nem lesz méltányos eljárás.
  3. Nem lesz tisztességes ellátás.
  4. A lerokkant beteg ember megnövekedett gyógyszer/gyógyeszköz igényét továbbra sem veszik figyelembe.
  5. Gazdasági/pénzügyi/költségvetési megfontolások fognak számítani az NRSZH (ORSZI) felülvizsgálatkor.
  6. A semmiségekkel leszázalékolt és véglegesített álrokkantak járnak jól továbbra is.
  7. A betegeknek határozat alapján kell továbbra is önként kérniük a munkaügyi hivatal meghurcoltatását.
  8. A több évtizedes munkaviszony ellenére sem lesz tisztességes nyugdíj.
  9. Minimálbérért kell majd tengődnie a betegeknek.
tanárúr # 2011.02.04. 11:47

Kedves Kobeka!

Egye értek, jó magam is ilyen gondoltam.

jácintka # 2011.02.04. 14:12

Nagyon hasonló a véleményem mint kobekáé.
Talán némi kiegészitést tennék.
1.
Rokkant csak az lehet aki viszi vizsgálatra halotti anyakönyvi kivonatát.
2.Az első pontba jelzett dokumentum nélkül ha boriték nincs semmi jóra ne is számits!

De félre téve a tréfának egyáltalán nem szánt fent írtakat.
Pár év mulva nagyon kiváncsi lennék az elkövetkezendő 1-2 -3 4- év halálozási adataira !
Hogy milyen egészségi állapotba van az ország egy szomorú példa. Budapest munkahelyre két lábon be ment egy 30 éves fiatal ember délelött már nem saját lábán jött ki ! Sajnos neki már van halotti anykönyvi kivonata !

nagyapó22 # 2011.02.05. 06:59

Szia Mindenki!
Új vagyok a fórumon mert most nézek utána mivel jár ha rokkant nyugdíj helyett rehab. járadékot fogok kapni.Egy kretén orvoshoz kerültem aki két éve már próbálkozott, de akkor még a szívműtét előtt álltam. most utána vagyok és megint el akarja venni a nyugdíjam. Az elmúlt két év alatt három másik orvosnak eszébe sem jutott mivel a szakorvosi véleményben az van, hogy semmilyen fizikai munkát nem végezhetek mivel súlyos gyógyíthatatlan szívbeteg vagyok.
Ezt a járadékot annyira javasolták, hogy már gyanús nekem ,hogy valóban nekem lesz-e ez jó vagy valaki másnak. Vajon ezek fejpénzt kapnak ha valakit kivesznek a nyugdíjellátásból? Határozatot még nem kaptam mert csütörtökön voltam a kreténnél.Beépített defibrillátorral akar dolgoztatni.Vagy az lehet a baj, hogy elvállaltam a svájci bankhitelem miatt egy hatórás adminisztrációs munkát egy rehabilitációs cégnél ideiglenesen? Február 28-ig van munkaszerződésem! Ezért veszik el nyugdíjam?
Aki ért ezekhez a dolgokhoz az írjon már pár mondatot, hogy mit érdemes és mit nem érdemes csinálni.
Köszi előre is!

tanárúr # 2011.02.05. 07:41

Jó reggelt nagyapó22.

Talán arra gondolt a "kretén orvosod" ha az adminisztrációs munkát a r.nyugdíj mellett eltudod végezni, akkor rehab mellett is ?

kobeka # 2011.02.05. 08:27

nagyapó22

a rehab. célja hogy maximum 3 év alatt "vissza vezessenek a munka világába" Ha dolgozol vagy dolgoztál akkor nyilván sikerült és nem vagy rokkant.

http://orszi.hu/index.php?…
http://orszi.hu/index.php?…

aperten # 2011.02.05. 09:04

Nagyapo22!

A következőket érdemes tenni.
Ha megkapod a határozatot, meg kell fellebbezni a határidőn belül. Ha jól emlékszem 15 nap. A fellebbezésben kérjed, hogy korrekt másodfokú szakértőket jelöljenek ki. Ha megvan az elsőfokú orvosszakértői vélemény (ha nincs kérd ki), nézd át alaposan, hogy feltüntettek minden betegségedet, amiket igazoltál orvosi iratokkal. Ha lehagytak róla, vagy elferdítettek dolgokat, tegyél büntetőfeljelentést ellenük a rendőrségen közokirrat hamisítás, és hivatali visszaélés miatt.
Ha a másodfokon sem adják vissza, akkor perkeresettel kell fordulni a területileg illetékes munkaügyi bírósághoz. Érdemes a perkeresetben kérni a bíróságtól, hogy a tb határozat végrehajtását már a tárgyalás kitűzése előtt függessze fel. Ha ennek helyt adnak, tovább kapod a nyugdíjat.

Pp.332.§. (3) Ha a keresetlevél a közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmet tartalmaz, a bíróság annak tárgyában az iratoknak a bírósághoz való érkezését követő nyolc napon belül határoz. A későbbiek során a bíróság a közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztését - már a tárgyalás kitűzése előtt is - kérelemre bármikor elrendelheti. A végrehajtás felfüggesztéséről szóló végzés meghozatala során a bíróságnak figyelemmel kell lennie arra, hogy a végrehajtást követően az eredeti állapot helyreállítható-e, vagy hogy a végrehajtás elmaradása nem okoz-e súlyosabb károsodást, mint amilyennel a végrehajtás felfüggesztésének elmaradása járna.

És fontos, hogy az MK 145. állásfoglalására is érdemes hivatkozni, ami kifejezetten erről szól.

Ha van rá anyagi lehetőséged, érdemes csináltatni igazságügyi orvosszakértoi szakvéleményt egy korrekt szakértovel, ha nincs, akkor a kirendeltre leszel kénytelen a sorsodat bízni.


# aperten

marianna68 # 2011.02.05. 09:10

Sziasztok!Jó reggelt mindenkinek!

Új regisztrált vagyok, és segítségeteket kérném.Rehabjáradékos vagyok,elmennék dolgozni,de 2011 janúártól új törvény lépett életbe a kereset korlátra.A tavalyit még valahogy értettem,de az ideit nem.Kértem a nyufigtól kereset korlát igazolást,hát remek.A szöveg Így szól:"Megállapítottuk, hogy az ön esetében a rehab.jár.összegének KÉTSZERESE 2011 01.01-től ........Ft,így keresetének három ill.hat havi átlaga ezt az összeget nem haladhatja meg.Különben csökkentik vagy elveszik a járadékot.(Ami összeget megadtak az bruttó).
Kérdésem:A jövedelmet összevonják a rehab.járral???
Mert ha igen,akkor valami piti 60000 körüli BRUTTÓ pénzért dolgozzak 6 órát???? Ez vicc???!!.Vagy nettóban,és nem összevonva???????? Vagy,hogy is van ez??Ja, A törvény pontosítva Rjtv.4.§(2)és Rjtv.13.§(1)bek.e)pontja.Elnézést.de szóról szóra, ezt nem akartam leírni.

Előre is köszönöm !