Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


perszepolisz # 2011.01.28. 15:12

Sziasztok!

még egy dologban szeretnék segitséget kérni. Az ORSZI szakvéleményben az egészségkárosodás kezdő időpontjának egy olyan időpontot állapitottak meg, amely napon a delikvensnek véget ért a passziv táppénze. Ez esetben - ha jól értelmezem - nem jár neki még a hatalmas 27000 ft-nyi rendszeres szoc járadék sem. Ez az időpont (2010 augusztus 1), nem szerepel semmilyen orvosi papiron leleten,stb., amit beadott. Szerintetek érdemes fellebbezni, az egészségkárosodás időpontjának megváltoztatásának ügyében? Olyan orvosi papir is van, amely bizonyitja, hogy már 2010 augusztus 1 előtt járt orovosnál, csak éppen azokról a jelentésekről egy szó sem esik az ORSZI szakvéleményében.

vevike # 2011.01.28. 16:47

Kedves Perszepolisz!

Ha az ismerősöd nem volt bejelentve az utolsó munkahelyén és ezért a megrokkanás időpontjában nem volt munkaviszonya, akkor nem értem, hogy milyen passzív táppénzről beszélsz?
Passzív táppénzt az kap aki a munkaviszony megszűntése utáni 3 napon belül beteg lesz. Ha nem volt bejelentve, akkor nem hogy passzív, de a munkaviszony megszűnéséig rendes táppénzt sem kapott.

vevike

vevike # 2011.01.28. 17:15

Kedves Mindenki!

Véleményem szerint az a legnagyobb probléma a rokkant-ellátás terén, hogy nagyon sokan vannak, akik nem lennének jogosultak ilyen tipusu ellátásra. Ismerőseimmel beszélgetve a témáról, azt szoktam mondani, hogy csukd be a szemed, tedd a szívedre a kezed, és az ismeretségi körödből kezd el sorolni azokat, akik nem csökkent munkaképességűek, mégis rokk. ellátásban részesülnek. Kapásból 3-5 embert mindenki tud említeni. Némelyiknél még azt is tudod, hogy megvette a leszázalékolást. Más:sok rokkant csak addig rokkant, amíg a soron következő orszi vizsgálaton túl nem jut. Orszi vizsgálat előtt kilószámra megveszi a papírokat, lop, csal, hazudik. Azután meg a következő orsziig sem orvoshoz járás, sem betegség karbantartás, gyógyszer szedés. Csak a panasz, hogy ő milyen nagy beteg. Mellette 12 órázik folyamatos munkarendben - bejelentve -, túlórák tömkelegét vállalja, második, harmadik munkahelye van. Ezek már természetesen feketén. Fő állásban betegállomány, a többiben aktívan.
Ezek az emberek azok, akik a multiknál, nagyobb cégeknél zömében betöltik a rehabos munkahelyeket, hiszen ezek terhelhetők fizikailag, ezek könnyen betaníthatóak, minimális segítségre szorulnak technikailag.
Amíg a társadalom őket "fasza" gyereknek tartja, addig nem fog érdemi változás történni az IGAZI rokkantak érdekében. Hiszen a r.nyugdíjra szánt összeg sok felé osztódik. Ha a rendszerből ők kikerülnek, több jutna a benn maradóknak.
Amíg a Perszepolisz által is említett munkaadónak elnézzük, hogy ne jelentsen be, vagy ha be is jelent, akkor is minimálbérre és a többit zsebbe, addig ne várjunk érdemi változást.
15 éve vagyok a rehabosokkal foglalkozó szakmában. Sok mindent láttam, látok, hallottam, hallok.

liza56 # 2011.01.28. 17:45

Bocsi de még annyit, hogy én is fizettem a 31-évig járulékot, 25-évig rendes bejelentett bér után és 6-év volt a másik amit igazán én is csak akkor tudtam meg hogy mennyire kevés amikor beteglettem, mivel papírt soha nem láttam, és nem érzem magam ingyen élőnek sem púpnak, csak egy betegnek aki kivan szolgáltatva ennek a szem ……t rendszernek .De az én pénzem is jó volt másnak a nyugdíjához!

liza56 # 2011.01.28. 18:31

Kedves Vevike!

Teljesen igazad van, de én is jeleztem a főnőknem hogy szeretném ha rendessen bejelentene mert van egy alapbetegségem ami bár mikor rosszabodhat kinevetett.
Örültem hogy dolgozhatok nem kell munkanélkülire mennem és biztam benne.Mikor a bérpapirt kértem megkérdezte munka kell vagy papír? Sok választásom nem volt. Szerintem ezt a miniszterek is tudják hisz ők engedték ezt meg nem én.

gattaga # 2011.01.29. 08:15

Gabus73

Első körben:
A határozat kézhezvételétől számítva 10 napon belül kell jelentkezned az ÁFSZ területileg illetékes osztályán.Nem tudom,hogy a viszgálat után közvetlenül nem kellet beszélgetned a szociális szakértővel?Amennyiben igen,kellet kapnod egy tályékoztatót esetlegesen telefonszámmal ellátva,hogy hol jelentkezzél majd.(Saját példám: megkaptam a rehab határozatot,felhívtam az ügyben illetékes ügyintézőt az ÁFSZ-nél,megállapodtunk egy dátumban amikor tud velem foglalkozni,megsúgom jóval a 10 nap után volt,mert ott is felhalmozódott a munka.)A szerződés megkötése létfontosságú.az ügyintéző (aki végig "rajtad tartja a szemét" )lessz felelős a dolgaid iránti intéznivalók kivitelezéséért.Későbbiek folyamán tőlle "függesz" az egész rehab alatt,mert neki jelentési kötelezettsége van más irányokban is veled kapcsolatban.A felkínált mentori kapcsolatot ne utasítsd el!
Munkaalkalmassági vizsgálat abból áll,hogy:
Esetlegesen válamiféle,vagy fajta "átképzésen" kell részt venni,valamilyen OKJ-s szokott lenni a tanfolyam,(olyan még nem volt,hogy valaki rehabos megbukjon a vizsgán :-))).A mukaalkalmassági orvosi vizsgálaton "kegyelemből" mindenkinek megadják a javaslatot ilyen-olyan átképzéshez,persze nem kirívó ellentmonással a határozat ellen (azt vinni kell magaddal még a VC-re is :-)) ),de az abban leírtakat igencsak betartva.
A rehab járadék időtartama szolgálati viszonynak minősűl! Igaz 10% nyugdíjjárulékot vonnak a bruttó összegből.( Arehab járadék alapja a rokkantnyugdíj,amit most majd újra számolnak,A járadék annak a 120%-a lessz.

Egy "kis" átolvasásra ajánlott "irodalom:

Igazoló linkek:

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

http://www.onyf.hu/index.php?…

http://nincsigazsag.freeblog.hu/…itcis_jradk/

http://www.dura.hu/…flt0209.html

Dióhélyban ennyi.


By
gattaga

kini # 2011.01.29. 08:36

Kedves Gattaga!

Köszönöm a válaszodat.Sajnos nekem két oldali nagyfokú idegihallásveszteségem van,szinte a jobb fülemre már nem is hallok.Megváltozott munkaképességhez kell nekem az ORSZI határozat.Elkezdem intézni,hátha sikerrel járok.

Túlélő # 2011.01.29. 08:44

Szép hétvégét mindenkinek!
Már rég írtam,de mindennnap többször átnézem a kommenteket.Én még mindíg várok,most épp Győri papírjaimra.Kell-e mennem,vagy csak a papírjaimat nézik át.Én valóban nem tudok 3 éve dolgozni,amig valamennyit bírtam,mindíg csináltam.Most épp szteroid kúrán vagyok,ha vége megyek tüdőszanatóriumba./még jó,hogy székesfehérváron egészségesnek véleményezték a tüdőm,12éve nyilvántartott asthmásként/Nem mehetek ki a lakásból.állandó hőmérékleten kell tartozkodnom.
Vége a tüdőszaninak,rehabra kell mennem befeküdni minimum 4 hétre.Kérdezem-milyen munkahely az,ami tolerálja,ha valaki ennyit hiányzik? A folyamatos kezelésekről nem is szólva,amit mindíg csak munkaidőben lehet igénybevenni,mert 7-15ig fogadják a betegeket.Két térdműtét is vár még idén.Szóval nem tudom mi lesz.Sajnos pénzem nincs,ha lenn,nem kéne pereskednem.Ezt mndenki tudja,hogy így megy.
Mindenkinek szép napot :)

gattaga # 2011.01.29. 09:06

Túlélő

Szintén dettó.Mátrai állami gyógyintézet Mátraháza rehab osztály-ra megyek (igaz már tegnap kellet volna,de szerencsére átlehetett"varázsoltatni" a sas :-)) "behívót").Az ablakon kinézve is padlót fogtam az utóbbi időben (köd,füst etc. már látványra is nem még érzékelve.)Mátraházán már jártam mint beutalt,jópárszor.
Nem a reklám helye,de Hothy anno jól behatároltatta a helyet ahova építették a szanatóriumot,több száz helyet méretett,vizsgáltatott végig.Neki a lánya volt asthmás,és akkor még szteroiddal nem tudták "elfujni" a rohamokat.Kormányzóként kissé könyebb volt a dolga,mint a mostani egészségügyi miniszternek az ilyen döntésekben.A szilikózisban szenvedő bányászokat is kezelték ingyen és bérmentve!
Mind a két oldalon teljes csípő protkóm van ( úgy nézek ki a röntgen képen mint egy terminátor :-) ),nem írigyellek a térdműtétek miatt.
A rehabilitáltakra "épített" munkahelyek beleveszik a gyógykezelések stb fogalmakat a munkamegállapodásba,hiszen foklalkoztatási egészségügyi szakorvaos adja meg a "lehetőséget" a munkavégzésre.


By
gattaga

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.29. 10:22

Kedves gattaga!

Ha nekem a legvégső esetben rehabjáradékot állapitanak meg, amellett tud az ember dolgozni 5 órás munkát .Jegyzem dolgozni nem tudtam eddig se a betegségek miatt.

Túlélő # 2011.01.29. 13:50

gattaga!
Köszi a választ.Valóban szép és jó hely.Én még nem tudom pontosan mikor megyek,egyenlőre próbálok gyógyulni.Kiszámoltam,hogy évente amit fekvő intézetekben illetve bejáróként a kórházakban töltök,az kb 200 nap,és akkor még sem egy nátha semmi más.Marad 165 nap,abból vegyük le a hétvégélket,ünnepeket.Mi marad amit munkával tudnék tölteni?Amenyiben egyáltalán el tudnék jutni a munkahelyre,mert sokszor napokig felkelni sem tudok.
szerintem nem sok értelme lenne,meg persze így kinek kellek????Még az egészséges sem kelendő,ha 50 éves.
Ezt is tudja mindenki.
Esélyünk nem sok marad.

Badlife # 2011.01.29. 14:15

Kedves Fórumozók !

A következőkben szeretném a segítségeteket kérni:
40 %-os rokkant vagyok, ennek alapján rendszeres szociális járadékban részesülök, melynek egyik feltétele, hogy a munkaüggyel kapcsolatban vagyok.
2010.augusztusa és októbere között ágyhoz voltam kötve a betegségemből kifolyólag, amelyről orvosi igazolásom is van, ill. kórházi zárójelentés is.
2010. októberében elmulasztottam a megjelenést a munkaügyön az ügyintézőmnél, mely alapján novemberben kaptam egy határozatot, miszerint megvonják tőlem a járadékot. Fellebbezést nyújtottam be, melyet elutasítottak, ezekután a Munkaügyi Bírósághoz fordultam.
2010.december 10-én adtam be a fellebbezésemet, amelyre azóta sem kaptam semmilyen reagálást.
A kérdésem a következő lenne :
Van - e arra törvényi szabályozás, hogy hány nap alatt köteles a Munkaügyi Bíróság kiértesíteni a döntéshozatalról ?
Sajnos, amíg a döntést nem hozzák meg, semmilyen jövedelemben nem részesülök, ami nagyon megnehezíti a mindennapjaimat immáron két hónapja.
A másik kérdésem az lenne : visszavonható - e a Munkaügyi Bíróságra benyújtott fellebbezés, és ha igen, milyen módon ?

Köszönöm válaszukat.

aperten # 2011.01.29. 17:25

Badlife!

Kicsit félreérhetően fogalmaztál, megpróbálom kibogozni.
A fellelbezést az elsőfokú társadalombiztosítási határozat ellen adtad be, amit ha jól értettem, elutasítottak. Kérdés, milyen indokkal? Határidőn belül (15 nap) adtad be? Hivatkoztál rá, vagy csatoltad azokat az orvosi igazolásokat a fellebbezéshez, amit itt írtál?
Ha esetleg kicsúsztál a fellebbezési határidőből, a fellebbezési határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet nyújtottál be? A határidőben benyújtott fellebbezésnek elvileg halasztó hatálya van a végrehajtásra, ami jelen esetben konkréten annyit jelent, hogy amíg a fellebezés nincs jogerősen elutasítva, addig az ellátást folyósítani kell.
A jogerős tb határozat ellen lehet a bírósághoz fordulni, de ez nem fellebbezés, hanem társadalombiztosítási határozat megváltoztatásáért benyújtott perkereset. Ebben lehetőség van kérni a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssela jogerős tb határozat végrehajtását függessze fel! (Vagyis kötelesek legyenek az ellátást tovább folyósítani) Ehhez indokolni kell, anyagi helyzet ellehetetlenülésére hivatkozni.
Persze ha a pert elveszted, az addig folyósított pénz visszakövetelhető. De ha igazad van, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, én magam is így csináltam végig.


# aperten

gattaga # 2011.01.30. 10:48

Gabus73

A rehabjáradék ideje alatt "folyamatosan" is lehet intézetben tartózkodni!A megállapodás a lényeg!
A rehabjáradékot ezért hozták létre,no meg az uniós lovetta sem elvetendő az állam számára,egy a lényeg: NEM rokkantnyugdíjasként tart számon a rendszer!
Az,hogy a rehabjáradék letelte után mi lessz az emberrel,talán visszaolvasva lehet egy-két példát találni,de most se kedvem se időm 10-30 oldalt visszaolvasni.
A határozat mellé (ORSZI) kaptam egy rehabilitáhatóságot taglaló,kis négyzetekben igen-nem jelölésekkel az esetlegesen felmerűlő kizáró/engedélyező tényezőkkel kitöltött több oldalas irományt.Nos nekem ami szerepel rajta 25 kis rublika az mind a NEM-mel van kiikszelve.Az együttműködés a lényeg!Amikor majd visszajövök a szanatóriumból,szépen az ügyintéző "iktatja" a tényt,és ad egy fél évvel későbbi időpontot a megjelenésre és evvel ad-acta.
A mentorral már megbeszéltem,hogy miért is nem tudok a jövőhónapban menni az időpontra.Eljött a tüdőgondozóba!amikor a vizsgálaton voltam,és az napra "kreáltunk" egy találkozási időpontot,mintha bent lettem volna a megbeszélt időpontba.Segítőkézségük egyrészről emberinek mondható,de elne felejtsük,hogy BELŐLLÜNK élnek,addig van munkahelyük,amíg a rehabosok száma azt fenntartja.
Én személy szerint elvégeztem egy személy és vagyonőri tanfolyamot "oszt jónapot!Ezt a tényt közölték is velem.Nem lehet "orba-szájba" végezgetni különféle tanfolyamokat,a három év alatt eggyet,de ze hivatalosan leírva sehol nem található.
Arra kell rettentően vigyázni,nehogy valami fejvadász céggel kapcsolatba kerüljön az ember mint megváltozott munkaképességű mert azok még az anyjukat is eladnák a rabszolga piacon.


By
gattaga

kobeka # 2011.01.30. 14:27

Úgy tűnik, hogy 3+1 év a rehab járadék max. ideje.

Orbánék folytatják: Arcátlan visszaélések, kőkorszaki módszerek
Visszaélések és túlzott szigor a rokkantnyugdíjazásnál

http://hetivalasz.hu/…asnal-34683/

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.30. 16:23

Kedves Gattaga!

Nem írtál nekem választ arra ,hogy ha én a legrosszabb esetben rahabjáradékos leszek akkor amellett dolgozhatok is megjegyzem eddig sem tudtam dolgozni a betegségek mellet csak lássam a kilátásokat mi várható.

aperten # 2011.01.30. 17:06

Kobeka!

Az általad linkelt cikk legérdekesebb mondata: „Ám az orvosszakértők sem eszköztelenek, például a gyanús esetekben kikérhetik az igénylő "gyógyszerszámláját", vagyis annak nyilvántartását, hogy az elmúlt években milyen orvosságot váltott ki tb-támogatással.

Ha ezt az érintett hozzájárulása nélkül teszik, akkor valószínüleg súlyos büncselekményt követnek el. Hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal való visszaélés büncselekményét. (BTK 177/A.§.1-4 bek.)
Ugyanis különleges személyes adatot kezelni, csak az érintett beleegyezésével lehet, vagy ha azt törvény elrendeli. Kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés célját és feltételeit, a kezelendő adatok körét és megismerhetőségét, az adatkezelés időtartamát, valamint az adatkezelő személyét az adatkezelést elrendelő törvény vagy önkormányzati rendelet határozza meg. (Avt. 3.§. 2-3bek.)
Márpedig nem tudok ilyen törvényről, ami az ORSZI ORV-szakértőinek előírná, hogy a felülvizsgált személyek gyógyszerszámláiban kutakodjanak.

Egy büntetőfeljelentést érdemes lenne tenni.


# aperten

gattaga # 2011.01.30. 17:07

vbartamonika@citromail.hu

A legroszabb eset az ha kivágják az embert a rendszerből,nem a rehabjáradék :-)
Melózni lehet,csak bizonyos szabályokat kell betartani,itt a tályékoztató elérhető:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Mint előző hozzászólásomban is írtam,még én sem tettem keresztbe egy szalmaszálat sem,és nem is fogok,ezeknek a hiénáknak.Megvan a bajom,nem tetézem még avval is,hogy munkát vállalok,amikor azt sem tudom reggel hogy ébredek.A "kötelező" beiskolázást,képzést elvégeztem.A mór megtette kötelességét a mór mehet,ez a felfogásom a rendszerrel kapcsolatban.


By
gattaga

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.30. 17:16

Szia gattaga!

Igen a legrosszabb az.. de próbálok a jobbra gondolni de tudod mi a legrosszabb nekem a tegnapi földrengés az a legrosszabb azt senkinek sem kívánom amit átéltünk Oroszlányon nem kell itt bank bíróság nyugdíjelvétel stb jön egy földrengés és annyi ((( Én is azt se tudom ,hogy kellek reggel ,de borzasztó mikor van egy kamasz gyereked és egyszer sem tudod elengedni szórakozni mert nincs rávaló.Ígérnek itt is rehabos munkahelyet azért kérdeztem ,hogy aki rehabjáradékot kap az dolgozhat e engem legfeljebb betolnak talicskával meg ki tolnak azt slussz ma is ezen agyaltam.A mamám is lekiabálta a fejemet ,hogy a fenébe tudnék én dolgozni mondtam sehogy de ez így meg egyre meg alázobb ,hogy eltartanak de miből?

gattaga # 2011.01.30. 17:30

vbartamonika@citromail.hu

Ismerjük be (ŐK is beismerik),a rehabbiznisz egy átverés és slussz-passz.Mindig voltak munkahelyek ahová felvették a megváltozott munkaképességű egyént.
Az teljesen más kérdés,hogy valaki tud-e dolgozni,vagy egyszerűen nem akar,ez a lényeg.Ameddig ezeket nem tudják tudományosan szétválasztani addig én is az mellet érvelek,hogy a gyógyszerek,kórházi,intézményi kezelések után nézzenek,de alaposan!


By
gattaga

Túlélő # 2011.01.30. 17:45

Üdv mindenkinek!
Nálam utána nézhetnek mindennek nyugodtan.Én nem csak a bizottság előtti héten megyek orvoshoz.Folyamatos a gyógykezelésem,kórházi bennfekvések.A gyógyszereket is muszály vagyok kiváltani,mégsem tudok dolgozni,de ez nem érdekel senkit.Azon agyalok,mit tudnék csinálni,ahol nem kell tartósan ülni,állni,görnyedt testtartást felvenni,állandó a klima és a páratartalom az asthma miatt,nem emelhetek,nincs gőz,gáz,füst,szellemileg nem megterhelő,hosszú koncentrálást nem igénylő,...és ez le van írva a papíromra.Tudtok ilyen munkahelyet?Ja a lényeget kihagytam-"könnyűnél nem nehezebb" na ez mi lehet????
Szép estét .

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.30. 19:11

Szia gattaga!

Igen igazad van mert mi akik nem bírnak de elkeseredettségükben mindent megpróbálnának csakhogy ne haljanak éhen az őket nem érdekli .Ugyan úgy mint ez a 2008 rendelet az ember azt hiszi én átestem ezen előtte mikor nem kaptam semmit sem ,hogy lerobbantam és erre 10 év múlva a régi rámállómból újabb rémállóm lett.Hát hiába ezt a törvényt is ők hozták....

aperten # 2011.01.30. 19:23

Azért ezt a jogellenes adatkezelést szerintem nem kellene elbagatelizálnunk. Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy megadja a felhatalmazást az ORSZI féle ORV-szakértőknek, hogy kutakodjanak bármilyen adataikban. De itt vélhetően nem erről van szó, hanem a tudtuk, beleegyezésük, és törvényi felhalhatalmazás nélküli bűnelkövetésről van szó. Az ORSZI ugyanis nem nyomozó hatóság, ilyen jogköröket nem sajátíthat ki. Ha csalást vélelmeznek, feljelentést kell tenniük, és nem tiltott adatgyűjtéssel nyomozniuk.

Ráadásul ezek az adatok nem is feltétlenül alkalmasak az érintett egészségi állapotának megítéléséhez. Hiszen sok nyomorban élő rokkantnyugdíjas egyszerűen nem tudja kiváltani a felírt gyógyszereit, vagy szelektálni kényszerül köztük. Akkor ebből azt a kövekeztetést kell levonni, hogy már feljavult az állapota?
És aki alternatív gyógymódokat keres, gyógynövények, akupunktúra, stb?


# aperten

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.30. 19:41

Szia aperten!

Igen ebben igazad van és ha titokban nézik át és úgy véleményeznek a tudtunk nélkül akkor mi van?

És valóban még manapság a gyógynövényeket nem fogadják el hivatalosan hiába használnak, ebből a gyógyszergyáraknak jelentős haszonkiesés lenne ,ha be vallanák ,hogy azok is használnak és legtöbb esetben mellékhatások nélkül ez se egy utolsó dolog.

kobeka # 2011.01.30. 19:41

aperten,

a saját gyógyszer fogyasztását, bárki megnézheti aki regisztrál itt,
https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/

szerintem van jogosítványa bármelyik orvosnak, hogy a TAJ szám alapján bármit ellenőrizzen, akár a gyógyszerfogyasztást is. (Amit külön nem tilt a törvény az nem tilos). Én 1 gyógyszerlistát és gyógyeszközlistát hordok magammal a TAJ kártya mellett. A probléma ott van, ha nincs pénzed kiváltani a receptet. Nekem volt már ilyen "élményem". (ez alapvető emberi jogi problémákat vet fel) Szerencsére most egy nagyon jó háziorvosom van. Nem ír fel hülyeséget. Közgyógyellátásom van.
A felülvizsgálatot végző orvos vizsgálja -a kikérdezésed során, válaszaid alapján- az értelmi képességeidet. Nem véletlenül kérdeznek rá arra amit látnak (szedett gyógyszerekre is). http://orszi.hu/index.php?…