Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


terika23 # 2014.06.18. 06:34

Szalmakalap

Jómagam is megváltozott munkaképességű emberek ügyeivel foglalkozom rehabilitációs szakemberként.

Nagyon jó, hogy felsorolta ide a betegségeit, de előzetes megbeszélés alapján nem lehet fixre menni, nem lehet eldönteni, hogy vajon a bizottság hogyan látja az Ön helyzetét. A betegség lista igen hosszú, szerintem érdemes megpróbálni.

Jelenleg nem részesül semmilyen ellátásban?

A tanácsom az lenne még egyébként, hogy minden betegségéről friss (lehetőleg 1-2 évnél nem régebbi) leletekkel menjen be a komplexre. Ha ezek nincsenek meg akkor érdemes lenne beszerezni őket és úgy beadni az igényt.

Szalmakalap # 2014.06.17. 11:02

Kedves B.Júlia Szakértő Asszony!
Segítségét szeretném kérni.
Ez év november 30-ig van megállapítva számomra özvegyi nyugdíj (80%), eü. károsodásom 50 %. Szeretném beadni komplexre az igényt. Van-e esélyem alábbi betegségekkel?
110HO magasvérnyomás-betegség (elsődleges)
11190 Hypertensív szívbetegség (congestiv) szívelégtelenség nélkül
E7850 Hyperlipidaemia
H3500 Háttér retinopathia és retinalis elváltozások
H5200 Hypermetropia
14390 Emphysema
13400 A kéthegyű billenytyű elégtelensége
10710 A háromhegyű billentyű elégtelensége
R0740 mellkasi fájdalom
14900 Szyívritmuszavar
12080 Angina pectoris egyéb formái
2.4.1. Asthma bronchiale. allergiás
10.4 Rhinitis allergica
F4120 Kevert szorongásos és epressziós zavar
F3290 Nem meghatározott depressziós epizód

Köszönettel várom a szakértő választ.

nico56 # 2014.06.16. 11:12

exrokki?
Időnként rendszeresen ugyanezzel a kérdéssel jössz.Mi lenne ,ha kicsit visszaolvasnál az oldalon,csak úgy tájékozódás szempontjából?

terika23 # 2014.06.16. 08:45

HPatrik

B1-es kategóriával, rehabilitációs ellátásban részesülőként heti 20 órát meg nem haladó munkaviszonyt engedélyez a törvény. Erről az ellátásról minden esetben tájékoztatnia kell a munkáltatót, illetve gondolom rehabilitációs kártyával is rendelkezik, melyet szintén adjon le a munkáltatójánál.
Ha Ön napi 12 órát akar dolgozni az ütközik az ellátása szabályaival és ebben az esetben Ön nem jogosult a rehabilitációs ellátásra.
Szóval döntenie kell: vagy az rehab.ellátás és mellette napi max. 4 órás munka vagy a két munkahely rehab.ellátás nélkül.

exrokki? # 2014.06.15. 18:17

Még azt szeretném kérdezni tud-e valaki valamit a Strasbourgi perekről vagy a MEOSZ által indított perről,hol tart???????


Sziasztok!

exrokki? # 2014.06.15. 17:37

Sziasztok!
VAN VALAKINEK,ARRÓL INFÓJA,HOGY BÍRÓSÁGI VÉGLEGESÍTETT VOLT ROKKANT NYUGDÍJASOK KÖZÜL,MÁR BEHÍVTAK VALAKIT FELÜLVIZSGÁLATRA??????MERT ÁLLÍTÓLAG A SOROSSAL IS 1-2 ÉVET IS CSÚSZNAK.


Sziasztok!

megrokkant # 2014.06.14. 17:22

Más itéletet nem is akartak hozni. Ott is féltik a munka helyüket. Még ha birok akkor is. A "vezér" fönökük bosszút állt volna, ha más lett volna az itélet. Ezek mind a seggnyalóik. Türnünk kell még megint 4évet.

HPatrik # 2014.06.13. 23:18

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék afelől hogy Idén Márciusban 36 hónapra B1-es kategóriába soroltak be.
Munkát szeretnék (és tudok) vállalni, de csökkentett munka vállaló vagyok, ilyenkor mi a teendő?
Erről a jövőbeni főnökömnek tudnia kell?
Tudni fogok így 2 állást vállalni? (8+4 óra)Hál istennek jóra fordultak a dolgaim és meg gyógyultam, minél hamarabb alkalmaznának mind a 2 helyen, önnek mi a tanácsa? mit csináljak?

Patrik

aperten # 2014.06.13. 18:01

Akit érdekel; a kúria gyalázatos ítéletével a nyugdíjam elrablását törvényesnek ítélte:

http://ddrnyi.hu/…t/kuriaa.pdf


# aperten

BJúlia # 2014.06.11. 14:06

B70

Rehab gazd szakértőként tájékoztatom a 2011. évi CXCI.tv. (Mmtv) alapján:
Nem az Ön véleménye számít, és persze nem is enyén vagy másé.
Bizottság szakvéleménye alapján határoz Rehab Szakig Szerv, a bizottság pedig a fenti jogszabály. és a szakorvosi-, háziorvosi (érintett által rendelkezésre bocsátott) jelenlegi állapotot igazoló dokumentumok és személyes vizsgálat alapján szakvéleményez.

"E" minősítés akkor véleményez bizottság a fenti jogszabály értelmében, ha egészségkárosodása jelentős (egészségi állapota 30% vagy kevesebb, és nem rehabilitálható) és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.
Általában ápolásra szoruló személyek.

Természetesen arra hivatkozhat, hogy állapota rosszabbodott, szakorvosi-, háziorvosi igazolásokat jelen állapotáról csatolja az új igény benyújtásakor, és bizottság szakvéleménye alapján Hivatal határoz(amely lehet bármilyen eredményű a 7/2012. Nefmi r. alapján, elég szubjektív is lehet).

Mivel "D" minősítésű rokiellátott volt, így biztosított időt nem vizsgál Hivatal Mmtv szerint esetében.
Szintén ezen jogszabály értelmében, ha "E" minősítés szerint állapít meg rokiellátást Hivatal, Mmtv 3 § (2) bek bd) és 12 § (1) bek d) pontja együtt értelmezésével a havi átlagjövedelem 70 százaléka. Az átlagjövedelem, mivel ellátott volt, az ő esetében a 2012. évi minimálbér (12 § (2) bek.), vagyis 93ezerFt, és ennek a 70%, mint előbb írtam az "E" minősítés rokiellátás esetében, vagyis 65100Ft.

Ha jövőre lesz soros felülvizsgálata, én nem kezdenék bele Önök helyében az új igény benyújtásába.
Azonban az információk alapján ezt a felülvizsgálati kálváriát, idegességet, tortúrát ezen súlyos beteg (leírtak szerint) esetében vállalják-e, és nem ismerem eddigi ellátásának összegét, Önök ismerik, nos, az információk birtokában Önök döntenek, mit tesznek.

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…
szakmai weblapomon megtalálja elérhetőségem, email címem a kapcsolat linken, és
mindenki, aki megtisztel személyes kérdéseivel felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás-rehabilitáció szakterületemen tájékoztatok, s ha jogalapja van, a tények ismeretében (határozat, szakvélemény) fellebbezést, keresetet is írok ügyfél helyett, önzetlenül.

terika23 # 2014.06.11. 09:34

B.70
A biztosítóval kapcsolatos ügy már inkább jogi kérdés lenne szerintem, mert mire hivatkozva nem fizet? A szerződésben hol szerepel ez kizáró okként stb. Nem mindig van úgy minden, ahogy leírják...

Véleményem szerint, ha állapotrosszabbodás címén kérik a felülvizsgálatot már meglévő rokkantsági ellátás esetében az ellátás összege megegyezik a felülvizsgálatig folyósított ellátás összegével (-+ pár ezer forint).

nico56 # 2014.06.11. 07:10

B.70!
Olyan ,hogy végleges nincs.Ha állapota rosszabbodik,bármikor kérheti a felülvizsgálatot,"Állapot rosszabbodás" címén. A bizottság dönti el a felülvizsgálatkor,milyen minősítést kap.Ha rosszabbodást vélelmeznek,akkor E kategóriába kerülhet,akkor számolhatnak másik összeget,attól az időtől,amitől fennáll,ezt is orvosi vélemény dönti el. Ha ilyen van,úgy tudom max. 6 hónap lehet visszamenőlegesen amit megítélhetnek.
Úgy tűnik itt ez nem áll fent.
A véglegesről csak annyit,hogy az eddig sem volt,hanem a határozatban azt írták további felülvizsgálatot nem igényel ,csak állapot rosszabbodás esetén,azt hiszem ez most is így van

megrokkant # 2014.06.11. 06:57

Aki esetleg nem figyeli a hireket. A hazudós soltészka minisztériumán belül, átváltott egyházügyek titkárának. A sok valotlan dumájától úgy néz ki megszabadultak a beteg emberek. Persze az utodja gondolom ugyan ugy folytatni fogja mint "épitész" elődje. Ne legyen illuziotok.

nico56 # 2014.06.07. 18:57

csepp59
Ez nem a megfelelő hely ahol neked választ tudnak adni. A jobboldali menüben találsz ezzel kapcsolatosan,vagy nyiss újat.

csepp59 # 2014.06.06. 00:05

Perköltséggel kapcsolatos a kérdésem: végrendelettel megvalósított hitelezési csalásban volt részem társtulajdonosaimtól. Sajnos a magyar bíróság egyáltalán nem támogatja, hogy ez kiderüljön, így miután a bíró értetlenségét tapasztaltam beadványaimra /jogsegély alapján írtam!/, kértem a per megszüntetését. A megszüntetés előtt a 4 alperesből 2 alperest perköltség megállapításával elbocsájtott a bíróság. A megszüntetéshez alperesek jogi képviselője - igaz mind a 4-nek 1 jogi képviselője volt! - egy majdnem 200.e.Ft-os, utólag fizetendő perköltség igényt támasztott. Az elbocsájtott 2 alperesnél 15 e. Ft perköltség lett meghatározva. Az I. fokú ítélet mind a 4 alperesre jóváírta a jogi képviselő által kért összeget. Rehabilitációs ellátottként megfellebbeztem, mivel a jogi képviselő nélkül a keresetem el sem lett fogadva, tehát olyan nagy munkát nem kellett a másik félnek végezni. II. fok jóváhagyta az I. fok ítéletét. A maradék 2 alperesből egyik az adósom, így a vele szemben fennálló jogerős követelésembe kértem a fizetendő összeget beszámítani. Ezt is elutasította a II. fok, mely számomra érthetetlen. Van itt még reális esély felülvizsgálatra? Vagy ha én kérem a per megszüntetését, akkor bármit ki kell fizetnem?

BJúlia # 2014.06.04. 09:15

Ricsi
Rehab gazd szakértőként tájékoztatom a tények ismeretében a jogszabályoknak megfelelően, ezért kérem, elküldeni szíveskedjen a határozatot, ha megtisztel.

Általánosságban annyit írhatok: a magyar megváltozott munkaképességű személyek (mmk) ellátásának összegét csökkenteni kell más EU/EGT országok által folyósított rendszeres pénzellátással (arányosítás 883/2004.EK r.)

De esetek különbözőek. Ha van jogalapja, jogszabály sértés történt, megírom készséggel a fellebbezést, akár keresetet az ügyfél helyett önzetlenül. Az információk alapján, amit adtam jogszabályokra hivatkozással,könnyebb az ügyfél döntése, milyen irányban indul.
Van gyakorlatom a témában szakértőként.

Pdf várom az anyagot, ha megtisztel. Szakmai weblapomon megtalálja elérhetőségem: http://www.versenykepesseg.eu/

Ennyit tudok tenni önzetlenül Önökért.

szafika # 2014.06.04. 02:07

Ricsi ! gyorsan keresd meg B.Júliát ! itt lejjebb , hátha ő tud segíteni !

13ricsi # 2014.06.03. 20:19

Szeretnék segitséget kérni!Röviden a problémám:én angliában dolgoztam és megbetegedtem "szivmütét" leszázalékoltak itthon a szivmütét után 67% majd ujabb két évenknti felülfizsgálatok után tavaly októbertöl 30% edészség 70% betegség D-kat. az elözö rehab pénzem 78000ft volt és mivel lejárt a rehabom igy az uj igénylésem után 44000ft állapitottak meg. Magyarországon 30 év igazolt munkaviszonyom volt amit a tb igazolt is 55 éves vagyok a mai napon kaptam egy határozatot amiben az állt, hogy megvonják tölem a teljes 44000ft is mivel angliából kapok havonta forintra átszámolva 16000ft-ot ez vicc!!!! Szeretném ha valaki hozzá értö a segitségemre lenne hogy hová forduljak mert két hetet adtak a fellebezésre. Én azt hittem ha valaki még betegebb lesz annak a pénzét amit én rokkant ellátás cimén kaptam nem lehet kevesebb mint amennyi volt várom mielöbbi válaszát bárkinek. Remélem, hogy csak én jártam ilyen csunyán. Kivánok mindenkinek sok egészséget és enyéminél jobb életet.

éhes # 2014.06.02. 13:56

Hajdúról tudtok vmit? Kösz' és üdv.

BJúlia # 2014.05.31. 11:38

Exroki
Strasbourg malmai lassan őrölnek. De ezt tudjuk.
EU arra számít minden esetben, hogy az országok maguk oldják meg.

Más. Csak azok kapnak ellátás módosításáról határozatot, akiknél kedvezőbb a rehab járadék összegének 140%-nak a minősítés szerinti %-os összege.
Mindenkinél más-más eset áll fenn a rehab járadék utáni megállapított ellátási összeg és a kedvezőbb módosítható összeg között, esetenként különböző lehet a kedvezőbb módosítási összeg, levezetem mindenkinek rehab gazd szakértőként, aki hozzám fordult, hogy jogszerű volt-e a határozat vagy sem, és miért, ...

Ha megtisztel hozzám fordulásával, a tények ismeretében késszséggel, önzetlenül tájékoztatom rehab gazd szakértőként a jogszabályok ismeretében, esetében jogszerű volt-e a megállapítás, ha nem akkor fellebbezést, keresetet írok Ön helyett, ha kéri az információk birtokában, amit majd leírok.

Honlapomon megtalálja elérhetőségem a kapcsolatnál: http://www.versenykepesseg.eu/

Szép hétvégét

exrokki? # 2014.05.31. 08:46

Sziasztok!
Tud valaki valamit a MEOSZ által Strasbourgba beadott indítványról a rokkant nyugdíj ügyben hol tart????????????Vagy valami fejleményt egyéni ügyekkel kapcsolatban????

Sziasztok


Sziasztok!

BJúlia # 2014.05.30. 17:50

Nincs olyan, hogy egyedi eset. Megismétlem: csak a tények ismeretében tudom tájékoztatni, várom pdf a határozatot ellátásáról, akkor tudom tájékoztatni korrektül, hitelesen, személyre szólóan, mi mit jelent, mik a lehetőségek, ..., ezt önzetlenül megteszem.

Weblapomon megtalája elérhetőségem: http://www.versenykepesseg.eu/

MnéK # 2014.05.30. 12:09

Megnéztem, két iratot is kapott idén apu a nyugdíjfolyósítótól, az egyikben nyugdíjat, a másikban rokkant ellátást írnak, szóval már én se tudom :) A lényeg, hogy eddig a régi szabályok szerint kapta a pénzt. Most új belépőként az új rendszerben mire számíthatunk, mi fog változni?

MnéK # 2014.05.30. 11:57

Szafika, értem mire gondolt B.Júlia, de apu még a 2011-es szabályok szerint rokkantnyugdíjat kap, még idén is kapta az utazási kedvezményes papírt is, ami az ellátottaknak már nem jár. Mivel 2011-ig visszamenőleg véleményezték az elmúlt két évben, így rokkantnyugdíjas még. Most lesz először az új szabályok szerint felülvizsgálva. Most is kapja még a rokkantnyugdíjat, amíg felül nem vizsgálják. Ezek szerint apu egyedi eset, aki még a régi rendszer szerint kapja az ellátását.

szafika # 2014.05.30. 11:44

BJúlia szerintem azt akarta elmagyarázni , h rokkantnyugdíj 2012 óta nincsen ! lehet , h rokkant ellátott v ? lett ?! Átnevezték a rokkantnyugdíjat .