Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


klarissa # 2012.12.02. 19:03

Szerintem fel kéne kérni Simonovits András nyugdíjszakértőt, hogy röviden foglalja össze a véleményét a jelenlegi szabályozásról, és engedélyt kéne kérni hozzá, hogy azt terjeszthessük. A helyzetünk jobbulásához ugyanis elsősorban a közvéleményt kéne meggyőzni arról, hogy méltánytalanság ért minket. (Tökmindegy, hogy hogyan kezdődött,melyik párt a ludas benne, stb.
Személyeskedni, gyűlölködni sem szabadna - elvégre úgy az NRSZH, mint az orvosok és a szakértők a munkájukat végzik. Szigorúan azzal kéne foglalkozni, hogy szakértői szemmel miért hibás és igazságtalan az új eljárás.

tiszavirág69 # 2012.12.02. 17:54

http://www.demokratikuskoalicio.hu/…miniszterhez

NYÍLT LEVÉL BALOG ZOLTÁN emberi erőforrás miniszterhez

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.12.02. 17:50

Két idézet:

"Gyorsan kiürül majd az ellátórendszer a betegektől, hiszen a rehabilitációs ellátás időtartama maximum 3 év. A betegek új foglalkoztatási rendszere nem működik. Az üres pusztába kergetik szét őket, mert munka az nincs! A Kelet-Magyarországi országrészben a legnagyobb a munkanélküliség, mégis ott tanácsolják el legtöbb beteget az ellátórendszerből. Mivel remény sincs a munkavégzésre, így az utolsó 5 éven belüli 3 éves (1095 napos) biztosítási idő hiánya kizáró okká válik minden további pénzbeli ellátásra."
http://www.168ora.hu/…-106919.html

...........

Spicivas
idéz & válasz
Az is jótékonykodás a rehabilitációsok részéről, ha valakit akinek a rehabilitálhatóságában nem bíznak majd csak évek múlva hívnak be. Tanfolyamra motiválatlanul nem érdemes küldeni, szigorú rehabos melózni küldené, aztán vagy megmarad vagy megszökik. Egyetlen segítő sem tud annak segíteni, aki maga nem keresi a megoldást. (Az nem számít megoldásnak, ha valaki leadja a rendelést !) Sőt a konkrét esetben azt mondanám, hogy azzal hogy rehabon tartja az illetőt a szakember, irigyelhetővé is tette a helyzetét azok előtt akiknek még a minimális ellátás sem jár.

Akkor tisztázzunk le egyet s mást.

Először is.
Statisztikailag kimutatott tény, mint olvashattuk fentebb, hogy Kelet-Magyarországon nemigazán akad munkahely.
Tetszik tudni nálunk a közmunka a divat. Az sem jut ám akárkinek. Nem..itt nem a csókosoké az elsőbbség, ugyanis általában utcaseprés és árokpucolásról szól a tevékenyéség.
Maradjunk annyiban, minél napsütötte barnább a bőr, annál hamarabb kap az illető ilyen klassz munkát.
És azt is tessék elképzelni, hogy a kártyás gázóra is őket illeti meg.
Ezt onnan tudom biztosan, hogy előttem beszélte meg a család, hogy biza elvitték azt a fránya órát a 260 ezres tartozás miatt, de lám a Tigáz most hozza a kártyás kütyüt.
Nosza, telefont ragadtam.
Elmondtam a hölgynek, hogy én is szeretnék ilyen mérőt.
Kérdi, miért szeretnék olyat?
Mondom neki, fázom.
Erre ő felvilágosít, hogy az ilyen mérőt nem lehet csak úgy kérni. Azt ők szokták felajánlani.
És nekem nem ajánlanának egy ilyet, faggatom tovább.
A hölgy visszakérdez, mennyi a tartozás?
Közlöm az összeget ( ami tizedannyi sincs mint a napsütötte barna családnak) előre örülvén, hogy ilyen bagatell összegnél mégiscsak megkapom azt a felajánlást.
Tévedtem.
A válasz: ilyen kis összeget tessék kifizetni és akkor vissza lesz adva a szolgáltatás.
Milyen egyszerű is ez. A hátralék bagatell, kevesebb mint a plomba fel és leszerelése. ( ez 20-20 ezer)
Mondom a hölgynek nincs 58 ezrem sajna.
Na végül is abban maradtunk, hogy írok külön kérvényt Hajdúszoboszlóra a főigazgatóságra vagy hová a francba.
Szóval...
Aki esetleg irigyelne....
Elmondhatom, hogy éppen most 14 fok van a lakásomban.
Sminkre nincs gondom, mert a legutolsó divat szerint sötétkék a körmöm, lila a szám.

Kedves segítő úr, legyen szíves ...kérem....segítsen.
Én a munkaügyi központba már nem megyek, mert hülyének néznek.
Szegény pasi ( az ügyintéző..., egy tündér egyébként) már azt mondta, majd ő szól. Telefonál, meglátogat ha az állapotomnak megfelelő, legalább 6 órás munkát talál nekem.
Szóval...segítő úr.
Én menni nem magyon tudok, autóm nincs, ezért telefonozni szoktam ( létszükséglet a teló) de nem és nem akar megoldódni a helyzetem.
Legyen szíves valami konkrétat mondani. Mit a jó büdös fenét tehetnék még?!

Ja...amúgy köszönöm jobban vagyok. Valahogy utóbbi időben legyengültem és elkapott az övsömör. Hát mit mondjak..maga a pokol az a fájdalom.
De ettől függetlenül, én nagyon motivált vagyok.
Csak rám kell nézni.

;)

klarissa # 2012.12.02. 17:44

ATV Profit c. műsorában Simonovits László nyugdíjszakértő szerint vissza kell állítani a rokkantnyugdíjrendszert! Véleménye szerint a jelenlegi rendszer nagy disznóság, Európában sehol nem létezik!

Ariadné # 2012.12.02. 16:47

Kedves Fórumozók! Én is keresem, hogyan lehetne törvényi úton megfogni mindazt a gátlástalan szemétséget, ami a rokkantak ellen folyik. A rokkantsági törvény alkotói a rokkantakat erkölcsileg súlyosan hátrányos helyzetbe hozó propagandával készítették elő a közhangulatot. Ez a propaganda hosszú idje folyik az óta is. Nézetem szerint e tevékenység kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát, amelyet a magyar törvények büntetéssel sújtanak. A Széll Kálmán tervben megtalálható és bizonyítható az állításom.
Idézem a gyűlöletbeszéd fogalmát és a Széll Kálmán terv kifogásolt mondatait.
 
„A gyűlöletbeszéd olyan szóbeli vagy írásbeli megnyilvánulás, amelynek célja valamely társadalmi csoport megalázása, megfélemlítése vagy a csoport tagjai elleni erőszak vagy előítéletes fellépés kiváltása.”
„Btk. 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  • A nemzeti, etnikai kisebbség fogalmát az 1993. LXXVII. törvény defíniálja: Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, saját nyelvvel és kultúrával, másoktól a hagyományai különböztetik meg, olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére és kifejezésére irányul.
  • Faji csoport az egységes emberi fajon belül az emberek antropológiai sajátosságai alapján megkülönböztethető csoportja.
  • Vallási csoport az azonos hitelveket vallók közössége. A lakosság egyes csoportjai az eltérő nézetrendszerek más ismérvek szerint elkülönülő személyösszessége.”

Széll Kálmán terv (2. Adósság és munka/ Mi a megoldás? 17.oldalról idézet)
„Magyarországon rendkívül negatívan hat a foglalkoztatásra a rokkanttá nyilvánítás rendszerét körülvevő számos csalás és visszaélés. A következmény: régiónk többi országához képest hazánkban kétszeres a rokkantak aránya. Ekkora különbséget semmilyen valóságos körülmény nem indokol, nincs tehát ennyi magyar ember, aki ne tudna valamilyen betegség vagy fogyaték miatt munkát vállalni.
A helyzet javításához alapjaiban kell átalakítani a rokkanttá nyilvánítás rendszerét úgy, hogy annak működése átlátható és megbízható legyen a jövőben. Ezt az átszervezést 2011. július 1-ig el fogjuk végezni. Ettől a pillanattól már az új rokkantak minősítése is átláthatóbb és ésszerűbb szabályok között fog történni, és a kérdéses korábbi döntéseket is az új rendszer fogja felülvizsgálni.”
 
A Széll Kálmán terv idézett része a rokkant nyugdíjasok társadalmi csoportja megalázását, megfélemlítését jelenti és egyúttal a rokkant nyugdíjasok elleni előítéletes fellépést irányozta elő. Azt állítja, hogy csalás és visszaélés alapján százalékolták le a rokkantnyugdíjasokat. Csalók a rokkantnyugdíjasok, csalók az orvosok. Ez alapján születtek meg azok a törvények, amelyek következtében megszűntették a rokkantnyugdíjat, és a beteg embereket (mint potenciális csalókat) új komplex felülvizsgálatnak vetik alá. Kimeríti a megalázást és félelemben tartást. A beteg „megváltozott munkaképességű” fél, hogy az a betegség, ami életét megkeseríti és megnehezíti, ami alapján leszázalékolták, az új rendszerben nem jelent-e kisebb százalékértékű munkaképesség változást? Nem találják-e ki ez alapján, hogy ő is csaló, akit vissza kell terelni a munka világába – amit a betegsége miatt nem tud ellátni.
A szemlélet súlyos nyomásként nehezedik az egészségügyi ellátó rendszerre. Az orvosokat és betegeket a gyanú árnyéka sújtja. Félnek az orvosok is. Mindezek mellett az új egészségügyi előírások alapján a vizsgálatokhoz, az előjegyzéseknél előnyt élveznek a táppénzesek. A rokkantakat hátrébb sorolják, hosszabb számukra a várakozási idő. Ez egészségi szempontból végzetes is lehet. Őket már nem olyan fontos ellátni. További súlyos probléma, hogy e miatt a komplex felülvizsgálathoz szükséges friss leletek megszerzése nehezített.

nico56 # 2012.12.02. 16:02

KÖZLEMÉNY az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság költözéséről

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (a továbbiakban: ONYF) felhívja Tisztelt Ügyfelei szíves figyelmét arra, hogy az ONYF jelenlegi székházából (1132 Budapest, XIII. Visegrádi utca 49.) elköltözik, működését 2012. november 26. napjától a 1081 Budapest, VIII. Fiumei út 19/A. szám alatti székhelyen folytatja.

Az ONYF-en operatív (ellátások megállapításával kapcsolatos) ügyintézés a költözés előtt és azt követően sem folyik. A 1132 Budapest, XIII. Visegrádi utca 49. szám alatt személyesen benyújtott igényeket, kérelmeket minden esetben az elbírálásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez továbbítottuk. A költözés következtében az ONYF ügyfélszolgálata igényt, kérelmet nem vesz át, személyesen megjelenő ügyfelet kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban tud fogadni. (Időpont a 270-8032 vagy 412-9610 telefonszámokon kérhető.)

A nyugellátások és egyéb ellátások megállapítására irányuló kérelmeket - néhány esetet kivéve - a személyesen megjelenő ügyfelek a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságon terjeszthetik elő, amely a Budapesten élő ügyfeleink esetében Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága (1081 Budapest, VIII. Fiumei út 19/A.).

Nyugdíjasként elhunyt jogszerző jogán járó hozzátartozói igényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon (1139 Budapest, XIII. Váci út 73.) lehet személyesen előterjeszteni. Ugyancsak itt lehet személyesen bejelenteni minden olyan körülményt, változást, amely a folyósított ellátásra való jogosultságot befolyásolhatja, vagy a folyósítást akadályozza.

A hivatásos szolgálatot teljesítők hatósági ügyeiben, a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek hatálya alá tartozó hatósági ügyekben, a szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmények alapján járó nyugellátás megállapításával kapcsolatos hatósági ügyekben, valamint a külföldön élő vagy tartózkodó személy esetén a nyugellátás megállapításával kapcsolatos hatósági ügyekben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (1081 Budapest, VIII. Fiumei út 19/A.) jár el.

Megértésüket köszönjük.

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

2012-11-22 16:30

naszti1 # 2012.12.02. 15:45

Nem tudom kihez lehetne fordulni de segítséget szeretnénk kérni
Volt egy szívínfartusa és meg mondták hogy nem lehet megműteni de nem is dolgozhat nehezet nem emelhet .
Utána re habos lett csak eltelt négy év és újra bizottság
De könyörgöm amit meg átalapítottak huszonkilenc ezer forintot abból nem tud megélni és a gyógyszere is tizenhétezer forint mert azt muszáj szedni e
augusztusba volt bizottság élőt azóta nem is kapót tíz fillért se hogy éljen miből ilyenkor mit lehet tenni .
Kérem írják meg mit lehet tenni

nico56 # 2012.12.02. 13:04
lestefan # 2012.12.02. 11:16

megrokkant!

http://www.femina.hu/…lulvizsgalat

Remélem ezt keresed.

megrokkant # 2012.12.02. 11:03

A rákosként is lehet dolgozni. Interjú Dr Székely Ildikó nagyságával. Annak idején elmentettem a könyvjelzőmbe. Igaz ,hogy régen néztem meg a riportot. De a könyvjelzőmből már nem tudok rámenni. Lehet ,hogy szégyenükbe levetették a cikket?

kitakat # 2012.12.02. 07:23

Én Miskolcon A Nyug.F.Ig.-nál fogok demonstrálni

ugribugri # 2012.12.02. 06:10

taffyka

te drága taffyka ,miért kell az ilyen szősszenetekkel még külön kinozni az embereket ?ilyen kinrimekkel,kérlek vedd figyelembe hogy ebben a honapban tőbb unnep is lessz,ne akard elrontani mindenáron :)

Olinda # 2012.12.01. 19:47

Sziasztok!
Régen voltam itt,mert azt hittem egy Határozatnak,hogy még van 4 hónap a soros vizsgálatomig!
Múlt héten kaptam egy Kormányhivatali levelet,hogy állapot javulásom miatt más csoportba sorolva.....megszüntetik a járadékomat!
Csak azért osztom meg ezt,ha mást is érne ilyen gyalázat felülvizsgálat nélkül!
Két lehetőséget kaptam ,fellebbezés,vagy állapot rosszabodásra hívatkozva új eljárás!
Mint később megtudtam a fellebbezést más városban bírálnák felül,amiben semmi esély!
Maradt az állapotrosszabodás!
Újra kezdem az új leletek beszerzését!
Tehát a fellebbezés az rossz út!
Csak ennyi!
Nekem sem lesz csábos a helyzetem megint!
Linda

Debra01 # 2012.12.01. 19:26

reginah....opsza. Ha nem ad munkát, akkor nem rahabilitál...Ő nem teljesíti a kötelezettségét!!!!

Debra01 # 2012.12.01. 19:12

A sérült csoporthoz. lestefan. Most nézam az ATV-t. Bizony a betegeket mengele irtotta! Népirtást folytatott.

55evelin # 2012.12.01. 18:42

Héééé!!! Embereeeek!
Decemre 3-án rokkant demonstráció lesz de 10-kor az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Követeljük vissza az emberio méltóságunkat, és az emberi jogainkat. A halálra ítélésünk ellen a földre fekszünk, és mécset gyújtunk. Mondunk egy beszédet aminek tartalmát levélként beadjuk.

Onnan átmegyünk a Damjanics utcai NRSZH műintézete elé. ugyan ezt megycsináljuk, és szintén mond...
Találkozó Kossuth tér metro áll.9.45.

lestefan # 2012.12.01. 17:05

1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről, 155. §, Népirtás :
(1) Aki valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport......

A rokkantak melyik csoportba tartoznak?

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 16:23

Spicivas, örülök a gyors reagálásnak.:)

Ha működne a szkennelőm, meg tudnám mutatni a kis munkaügyis könyvecskémet...
Múlt hét keddjén voltam, leközelebbi megjelenésem: 2013 június!
Nem tévedés, nem elírás.
Milyen rehabilitációról beszélünk?!
Félévente egy pöcsét?

tass56 # 2012.12.01. 15:58

A 60% alatt van az 50-40 százalék is.

tiszavirág69 # 2012.12.01. 15:53

tass56!
Az nem úgy van ám, hiszen 50% alatt is van rokkant ellátás.(B2)

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 15:53

tass56, na ez új infó.
Így még nem hallottam, de lehet hogy így van.

Azért is jó ha elmondjuk részletesen kinél hogy történt.

Egyébként jó hír a Salgótarjániaknak:

Dr Tajti már nem sintérkedik tovább.
Helyette Pártosfalvy dr van, egyelőre dec.31-ig.

És már Miskolcra se kell mennünk.:)
A II. fok Budapesten van a Thököly úton.

tass56 # 2012.12.01. 15:48

regina. h.
Úgy tudom, hogy akik 60% kevesebbre százalékolnak le azoknak kell menni a szociális és munkaügyi szakértőhöz. Én is voltam az orvosnál és még ott alá kellet írni a papírt és utána mentem tovább.

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 15:07

Klarissa, azt gondolom hogy a szociális meg rehabszakértő úgy marhaság ahogy van. ( írtam előbb, hogy miért)
Viszont ha én lennék a törvényhozó:) akkor mindenesetben elrendelném az üzemorvosi vizsgálatot is.
Így hármas vélemény lehetne..

  • Háziorvos
  • Üzemorvos
  • Felülvizsgáló orvos

Ha ez a szakbiztottság rehabilitálhatónak minősíti a beteget, akkor jöhetne a rehabos és szociális szakértő annak megállapítására, hogy lehetne a beteget valóban rehabilitálni.

Na.

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 15:00

Lehet, hogy írhattam volna jobb példát is..., már mindegy.
Tovább folytatva a gondolatsort...
Éppen ezért nem értem , hogy a statisztikák miért mutatják azt, hogy legjobban a képzetlenebb embereket teszik rehabra? És miért pont azokon a területeken ahol amúgy is nagyon magas a munkanélküliek aránya?
Akárhogy is nézem, a fizikai munka testileg nagyobb erőfeszítést igényel mint egy irodai, szellemi munkakör.
Márpedig egy 8 osztályos vagy szakmunkás csökkent munkaképességű mindenképpen nehezebb helyzetben van.
Az előbb említett szobafestő is bajban lenne, hiszen érettségi nélkül nem hinném, hogy nyitva a kapu a képzése előtt.
Szóval....sok kérdés amire senki nem felel.
Már nem is várom a választ...csak mondjuk...hangosan gondolkodtam.

klarissa # 2012.12.01. 14:56

regina.h! Örülök a véleményednek! Már azt hittem, a felfogóképességemmel van a baj!
Én úgy gondolom, a megváltozott munkaképesség eldöntésére kizárólag az orvos jogosult. És ha ő úgy dönt, hogy munkára képes az ember, akkor munkára képes.
Ez nem zárja ki azt, hogy aki szociálisan vagy a térségében lévő foglalkoztatási gondok miatt nem tud elhelyezkedni, szociális segélyt kapjon. De azt hívják szociális segélynek, ne rokkant ellátásnak! Kerüljön másik rubrikába, mert pár év múlva újra kitalálja valaki: "csalók vannak" a rendszerben, nem is betegek! Aztán kezdődik elölről minden.
A társadalmat azért lehetett a rokkantak ellen fordítani, mert a korábbi hatalom lusta volt szétválasztani a korhatár alatti rokkantakat azoktól, akiknek már öregségi nyugdíjként kellett volna kapni az ellátásukat.