Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Fülcimpa # 2012.12.03. 13:28

Sorstárs55, Vaer,

nagyon sokan olvassák ezt a fórumot, alkalmi- és rendszeres olvasók anélkül, hogy hozzászólnának. Ettől még nem sunyik, elképzelhető hogy egyszerűen csak nincs idejük/idegük veszekedni (elég gyakran előfordul itt). Véleményük viszont lehet erről is meg másról is.

fürkész # 2012.12.03. 13:12

Igen kaptam januárban igaz akkor is balhéznom kellett érte de végül meg lett.Most küldtem el a kérelmet ügyfélkapun.

kitakat # 2012.12.03. 13:11

bocsi,még az Alaptörvény XV,XIX.cikk.nem tudom szkenelni,kezdő gépes vagyok

fürkész # 2012.12.03. 13:04

Köszönöm Ednut
Nem voltam net közelben de.és felhivtam a Debreceni Nyg. Intézetet tel.azt mondta az üi.hogy csak aki meghalt az után jár az emelés az örökösnek kérelemre.Hiába mondtam neki hogy nekem is jár-csak mondta a magáét-s végül azzal lezárta a témát,hogy akkor:Budapest 1820.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.12.03. 13:03

Visszaveszik a kényszernyugdíjazott bírókat
A munkaügyi bíróság döntése alapján csaknem tucatnyi kényszernyugdíjazott bíró kerülhet vissza a Kúriára. Nekik azért kellett távozniuk, mert az Orbán-kormány kitalálta: egyik napról a másikra leszállítják a bírák nyugdíjkorhatárát. Az Alkotmánybíróság szerint ez így nem megy.

http://rd.hirkereso.hu/rd/14932159?…

A rokkantnyugdíj esetében is így kell dönteni az Alkotmánybíróságnak, 2012.12.04-én!

kitakat # 2012.12.03. 13:01

Szép napot nektek!Adventi szellem munkálkodott a Miskolci Nyugdíjfolyósító Hivatalban!!Emberségesek,toleránsak,gyorsak voltak az ügyintézések.Urunk add ,hogy így maradjon!!Szóval,akinek nem folyósítják az ellátmányát,be kell adnia egy kérvényt,mikortól kéri (vissza menőlegesen)az újból megállapított ellátást és nyilatkoznia kell,nem dolgozott(dolgozik sehol,máshonnan ellátást(aktívkorúak,munka nélküli,stb.)nem kap.!Nem a nyugdíj hanem a NRSZ Hivatalhoz!!!Ott üldögéltem(Az eső miatt nem feküdtem)1.Senki nem kért,nem követelt!?No coment. Remélem a Pestiek nagyobb sikerrel jártak

Ednut # 2012.12.03. 12:46

Fürkész!
A következő címre írtam e-mailt:
nyufig@onyf.hu
Kaptam kb. másnap tőlük egy emalt, hogy 22 munkanapon belül válaszolnak rá.
Ezt írtam nekik, a levél aljára bemásoltam az ide vonatkozó jogszabályt, amit itt is írtam (ONYF honlapjáról bekezdésben):

Törzsszámom: 11111111 (amire kapom az ellátásomat)

Tisztelt Igazgatóság!
Nem kaptam meg az 1,6%-os nyugdíjemelést.
Jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök 2012. február 1. óta. Voltam felülvizsgálaton március 26-án, született is határozat róla. Előtte 2 évig rehabilitációs járadékban részesültem.
Ellátásom jelenleg xy -Ft.

ONYF honlapjáról:

"A kiegészítő emelés megilleti a 2011. december 31-ét követő időponttól

  • megállapított vagy folyósított saját jogú ellátásban részesült személyt is, ha ezt az ellátását a januári emelésre jogosító ellátása - ideértve a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is - helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátása megszűnését követő naptól újraszámítás nélkül állapították meg,

- megállapított rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban vagy baleseti járadékban részesült személyt is, ha az ellátását a januári emelésre jogosító rehabilitációs járadékának, rokkantsági ellátásának, rehabilitációs ellátásának vagy baleseti járadékának megszűnését követő naptól állapították meg.

Az emelésre való jogosultság akkor is fennáll, ha az ellátásokban több, a fentiek szerinti változás következett be."

Válaszukat előre is köszönöm: xy és a címem

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.12.03. 12:05

Az ENSZ december 3.-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította 1992-ben.

MEGEMLÉKEZÉS?

SEHOL SEMMI!!!???

2012. december 03. hétfő, 08:14 | | |
A FOGYATÉKOS EMBEREK NEMZETKÖZI NAPJÁN

Az ENSZ december 3.-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította 1992-ben. Felhívta a figyelmet arra, hogy legyünk együtt érzők és toleránsak a baleset, betegség, vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáival kapcsolatban. Figyeljünk rájuk, segítsük őket. Ezzel a problémával csak az tud igazán azonosulni, akinek a családjában van érintett.

Nehéz az ő helyzetük, hiszen olyan életre kell berendezkedni, ami számtalan lemondással és emberi küzdelemmel jár. Hazánkban még mindig késlekedik a 2010. évi határidőre beígért akadálymentesítési program. Így a kerekes székesek élete ezzel is tovább akadályozott. A rehabilitációs munkahelyek akadálymentesítésére rendelkezésre álló 8 milliárd Ft EU támogatási pénzforrást is csak 2013. évtől használják majd fel. A fővárosban élő kerekes székesek előnyösebb helyzetben vannak, mint a vidéken élők. Mindenhová nem jut pénz ennek a programnak a megvalósítására. Így, a vidéken élő fogyatékosok, mozgássérültek helyzete hátrányt szenved. Ők, ha képesek lennének csökkentett munkavégzésre, akkor is megoldhatatlan számukra a munkába történő eljutás.

Nem feledkezhetünk meg a fogyatékkal élő gyermekekről sem. Nagy távolságokra kell a szülőknek speciális iskolába, foglalkoztatókba elvinni a gyermeket és általában az anyának a saját munkáját is fel kell adni egy ilyen beteg gyermek miatt. Rendkívüli önfeláldozást követel egy családtól, ha beteg gyermekük van. Az anyagi létük is ellehetetlenül, hiszen a magasabb összegű családi pótlék az még a gyermek szükségleteit sem fedezi. Az anya kieső munkabére miatt mélyszegénységbe sodródnak az ilyen családok. A gyermek 18 éves kora után kikerül a képzési rendszerből, teljesen magára marad. A felnőtté vált fogyatékosok számára nincsenek foglalkoztatók és munkafolyamatok, mellyel ők is hasznos tagjai lehetnének a társadalomnak. A bezártságra ítélt fogyatékosok gyakrabban válnak depresszióssá, mint a közösségi életet élők. Nem szabadna őket a problémáikkal ennyire magára hagyni a társadalomnak!

A tegnapi napon szép példáját láttuk az összefogásnak, ha valamin az ország felhördül, és valami ellen tiltakozik. A „Tömegtüntetés a nácizmus ellen”meghirdetett tüntetésen sokan voltak a tiltakozók. A vezérszónokok hangzatos beszédét figyelve valami nekünk mégis hiányzott. Kiemeltek minden akkori üldözött társadalmi csoportot, a nevén is nevezték őket. Egy társadalmi csoportról – a fogyatékosokról és rokkantakról - azonban senki sem tett említést. Elfelejtették a vezérszónokok mind, hogy a Hitleri népirtás az bizony a súlyos betegekkel: a fogyatékosokkal, a megrokkantakkal kezdődött. A náci orvosok több mint 5 ezer gyermeket öltek meg válogatott módszerekkel. A halálba injekciózták, vagy halálra éheztették őket. Több ezer szellemi fogyatékos lőttek le az SS tisztek a megszállás idején Lengyelországban is 1939-ben. Amerre csak járt a „halálbrigád”, ott mindenütt kíméletlenül végeztek a súlyos betegekkel, vagy a fogyatékosokkal. A teherautók kipufogó gázával, vagy gázkamrákban végeztek a fogyatékosokkal és a súlyos betegekkel. A hozzátartozókat pedig egész másról értesítették, amikor a halál tényét közölték velük. Minden esetben bel szervi betegséget jelöltek meg a halál okaként, mint: tüdőgyulladás, vese,- és szívelégtelenség, vakbélgyulladás, stb. A rengeteg haláleset miatt gyanút fogtak az emberek. Az eutanáziaprogram nem maradt titokban, de tehetetlenül szemlélte a világ. Az áldozatok pontos száma az óta is ismeretlen. Minden ezzel kezdődött. A gyilkoláshoz kedvet kapó náci orvosok és katonák csak ez után kezdték halomra gyilkolni a tömegeket. Pont ezért hiányoltuk annyira a tegnapi tüntetésen azt, hogy a vezérszónokok közül senki, de senki sem emlékezett meg a fogyatékos és rokkant legelső áldozatokról, akikkel a szörnyű népirtás elkezdődött. Akikről tegnap megemlékeztek, azokkal csak folytatódott az, amit először a súlyos betegeken próbáltak ki. Annál is inkább hiányoltuk ennek a társadalmi csoportnak a megemlítését, hiszen a vezérszónokoknak tudniuk kellett tegnap is, hogy ma van a Fogyatékos Emberek Világnapja! Róluk azonban megfeledkezett ott mindenki! Még akkor is, amikor minden vezérszónok azt hangsúlyozta, hogy minden embernek egyformán joga van élni, joga van a normális és emberhez méltó élethez.

Ma hazánkban nem ezt tapasztaljuk. Nagyon kicsi és nagyon gyér a figyelem a fogyatékkal élők és a megrokkantak irányában. A kormányunk is csak addig figyelt oda rájuk, amíg egy olyan rokkant-törvényt alkotott meg, amivel pusztulásra ítélte a kb.400 ezer hazai korhatár alatti rokkantak társadalmi csoportját! Igyekszik mihamarabb megszabadulni a végrehajtók segítségével tőlük úgy, hogy könyörtelenül eltávolítja egy részüket az ellátórendszerből. Akik maradhatnak még egy rövid ideig (maximum 3 év), azoknak is segélyes pénzbeli ellátást nyújtanak csak, ami a gyógyszerére sem elég az érintettnek. Ez nyílegyenes út a halál kapujához! Kísérteties a hasonlóság, a hazai fogyatékosokat és rokkantakat szélnek eresztették, magukra hagyták. Gázkamrát nem kaptak, de a lassú halált elhozza számukra a 2011.évi CXCI. törvény és a hozzákapcsolt új komplex minősítő rendszer.

Senki sem akarja észrevenni azt, hogy mi történik ma hazánkban a fogyatékosokkal és a megrokkant emberekkel? Legalább ezen a mai napon emeljünk szót ellene mindannyian!

Magyarország, 2012.12.03.

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

tiszavirág69 # 2012.12.03. 11:58

http://nrszh.kormany.hu/…k-a-honlapon

itt vannak az új változások.
szívesen :)

yulika46 # 2012.12.03. 11:55

tiszavirág69
Én most néztem,de nem találtam!Linket tennél be!Köszönöm!

tiszavirág69 # 2012.12.03. 11:50

regina.h!
erről tényleg volt szó a munkahelyeknek járó kedvezmények jogosságával kapcsolatban.
Az NRSZH honlapján vannak az akreditációs munkahelyekről új infó, ha valaki érintett ott megnézheti.

tiszavirág69 # 2012.12.03. 11:39

Ha beírom, hogy azt hallottam, hogy

  • mindenkinek duplájára emelik az ellátását

VAGY

  • mindenkinek felezik

csak így simán, vajon hányan ugranak rá?????
Legalább valami elérhetőséget, hogy hol hallotta,
hol olvasta... mielőtt megüti a guta akit eddig még elkerült.

yulika46 # 2012.12.03. 11:27

regina.h
Na erre kíváncsi leszek!Gondolom úgy vannak vele,hogy ha tud dolgozni attól elveszik az ellátását!Rettenetes mi van itt!

megrokkant # 2012.12.03. 11:27

Én ezt régebben a parlamenti hozzá szólásokba láttam a TV-be. Amikor a Soltészt az MSZP felelőségre vonta interpelációjába. Ha rém hír??? Akkor a parlamentbe kell keresni a terjesztését. De hallottam már más honnan is.

regina.h (törölt felhasználó) # 2012.12.03. 11:24

Én meg úgy tudom, azoknak az I-II csoportosoknak kell menni komplexre akik 2013 januárjá-ban ( tól) dolgoznak.
Akár véglegesek voltak akár nem.
Link nincs.

:)

tiszavirág69 # 2012.12.03. 11:09

megrokkant!
rémhíreket ne írjál kérlek,
ha tudsz ilyen "bujtatott" törvényt keresd meg és tedd közzé kérlek.
Akinek van soros időpontja lehet akár 60 éves és I. csoportos- nem volt titok, hogy behívják.

megrokkant # 2012.12.03. 10:58

Nem régen hoztak egy olyan törvényt (bujtatva) ,hogy a volt első és másodfoku rokkantnyugdijasokat is felül kell vizsgálni. Ha végleges van a határozatára írva akkor is. Januárba a Soltész és alattvalóitól az a duma ment a TV-be, hogy náluk nem lesz felülvizsgálat. Hát most is csak ennyit ért a szavuk.

kati.n # 2012.12.03. 10:52

Szia Kázmér58!
Ha jól értettem, akkor most új komplex felülvizsgálaton voltál, és a felülvizsgáló orvos megnézte a bírói ítéletedet, amelyben véglegesítettek és az új orvosi papírjaidat és közölte, hogy véglegesen kapod a rokkantsági ellátást? Mert januártól úgy tudom, hogy te is rehab. ellátást kapsz.
Kérlek mindent írj meg részletesen, mert ez minden volt végleges rokkantsági nyugdíjast nagyon érdekel.
Köszi előre is!

kázmér58 # 2012.12.03. 10:23

Nem tudom hogy mi a nagy fejetlenség az ORSZI nál. Januártól a rokkant kártyát ha igényelsz ORSZI vizsgálatra kell menned.Egy nagyon kedves fiatal orvos fogadott.Pont telefonált, és nagyon mondta a magáét hogy ott fent milyen nagy a fejetlenség.Megnézte a papírjaimat, és megkérdezte hogy mit keresek ott.Azért viszont nagyon lassan megvizsgált.Azt mondta hogy ha 2007 ben a Bíróság véglegesített, 2011 ben szintén a rokkant kártya miatt csak az orvosi papírjaimat kellett elküldenem.És az a válasz jött hogy továbbra is végleges az állapotom. Akkor most miért kell ott lennem.Ezzel el küldött haza.

fürkész # 2012.12.03. 10:15

Ednut
Rehab.jár.után igényelted?Hogyan kell intézni?Nekem 2 hónap volt.Neten hol kell?vagy hova kell a kérvényt küldeni most hogy költözik a Ny.folyósitó?
Köszi

yulika46 # 2012.12.03. 10:13

Ednut
Én nem hallottam csak most mondta a férjem,hogy a régi rokkantakat is felül fogják vizsgálni/gondolom ez vonatkozik az I-II csoportra/mert azóta nagyot fejlődött az orvostudomány és helyreállítható vagy javítható a betegség!

Ednut # 2012.12.03. 09:45

Most van az M1-en a tévében a Család-barát című műsorban a rokkantakról. Be lehet telefonálni egy szakértő van a telefon mögött.
A téma alcíme: gyorsulhatnak a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatos perek.
Csak fél füllel hallottam, de délután biztos fent lesz az interneten és újra lehet nézni. Meg majd még visszatérnek rá, hogy mik voltak a leggyakoribb kérdések a témában. 11.30-ig tart az adás.

tiszavirág69 # 2012.12.03. 09:36

Egy kis keserű csemege, nem rólunk, de érdemes elolvasni.

http://hvg.hu/…eg_vilagvege#…

Egyetlen reményünk a világvége

Ednut # 2012.12.03. 09:30

Ma megkaptam az 1,6%-os emelésemet visszamenőleg és decemberre is (összesen 12 havit).
November 15-én írtam e-mailt a Pesti Nyufignak, hogy miért nem kaptam emelést, és láss csodát ma megjött a pénz.

nico56 # 2012.12.03. 08:47

Friss hír!
www.mszfszk.hu