Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


klarissa # 2013.01.09. 22:01

Helyi pártszervezet aktivistáira nem bíznám a dolgot, ők valószínűleg a másik párttal történő csatározásra használnák fel az ügyet, semmit sem értve belőle. Magunk közül kéne vállalni egy-egy embernek egy-egy városban a hirdetés feladását és az akció szervezését. A tiltakozó akciókra pedig meg kéne hívni a helyi sajtó munkatársait. Egyenlőre ennyit, még gondolkodom.

klarissa # 2013.01.09. 21:53

Prüsszögi A Szuperinfot ingyenessége miatt feltehetőleg sokan böngészik, minden nagyobb városban megjelenik, kisebb vállalkozások működtetik. Talán segítenének, jótékony célja miatt ingyenesen tennénk közzé a felhívásunkat,ami minden területen egyszerre és ugyanazzal a szöveggel jelenne meg.

klarissa # 2013.01.09. 21:15

Prüsszögi! Az valóban ütős lenne! A magam területén megteszek mindent!
A fővárosiaknak pedig köszönet és tisztelet azért, amiről Debra írt.

klarissa # 2013.01.09. 21:09

LEJTŐN A KIFOSZTOTT ROKKANTAK Független Újságírók Szövetsége

Debra01 # 2013.01.09. 20:59

Mielőtt bárki félre értené, de!
Még nem vettek tőlem el semmit. (még) Illetve az utazásimat.
Van ennem, melegben vagyok, és van tv-m netem. Ezt a gyerekem biztosítja nekem, mivel nagy családos lévén kevés a ledolgozott időm. 32 év (vagy gyereket nevelek, vagy munkaidőt gyűjtök)
Baromi alacsony a rokkant nyugdíjam, illetve mit beszélek rehab ellátmányom. Tehát tőlem túl sok mindent nem tudnak elvenni.
Mégis 2011 május 1-én az elsők közt álltunk ki, kb 10, és mondtuk el, hogy baromi baj van. Május 25-én megszeveztem(tünk) az első rokkant tüntetést. kb 100-120-an lehettünk. július 1-én egy hétre leülltünk (tem) a Hősök terére, és ott aszalódtunk. De legalább ellenzéki szociálpolitikusok kijöttek hozzánk...és kezdték felfogni, hogy mi a fene történik.
Ettől az időponttól már kaptam olyan rúgásokat, hogy győztem magamat összevakarni, és bizony a legtöbbet a rokkant sorstársaimtól ...Keresek a pártokat a civil mozgalmakat segítségért, de mivel nem tartozom a seggnyalók közé, bizony nem vagyok mindenhol kívánatos személy. De! Már, ha fanyalogva is, de meghallgatnak, és itt-ott kérik a véleményemet. Több szervezet bízik meg bennem, és delegáltak, hogy képviseljem...a rokkant ügyeket. Nincs túl nagy eredmény, de mm-erenként haladunk. Sok embernek nem tudjuk visszaadni az életét,..
Dec-3-án 8-an feküdtünk le a hideg betonra a Emmi és az NRSZH elé.
8 beteg ember...a 200 000,-ért.
Aperten, Ani , én..és nem tudom, hogy a fórumról volt e valaki...de egyikünk sem kereste a kifogást. Mentünk, mert beledöglünk.
Áthűlt a fém a gerincemben. két napig félájult voltam. Nem mondom, hogy mindenki legyen kamikaze, de nem ártana elgondolkodni, hogy ha élni akar...erőt kell vegyen magán-.
Az összefogás...meg legyen összefogás, és ne arról szóljon, ki ért jobban valamihez.
Nem parancs, nem utasítás...kérés. Főnök csak az, akit demokratikusan megvéálasztottak, és nem az, aki magát nevezi ki. Tehát...csinálunk valamit, vagy siránkozunk még...

Szancso Panza # 2013.01.09. 20:38

Klarissa és regina.h !

2012-től kezdve a szolgálati időbe nem számítanak be a rokkantságban eltöltött évek - senkinek sem!

De van egy szűk kivétel, mégpedig azoknak, akik 2011.12.31-ig már megfeleltek a korábbi előrehozott, csökkentett- vagy csökkentés nélküli összegű öregségi nyugdíj feltételeinek, tehát nőknél 59 év, férfiaknál 60 év életkor és legalább 37 év szolgálati idővel - akár rokkant-nyugdíjjal is ! - rendelkeztek, jogot szereztek korhatár előtti ellátás igénybevételére, amely joggal az öregségi nyugdíjkorhatáruk előtti napig élhetnek.
Értelem szerűen 2012-től rokkant nyugdíj idő nem keletkezik, ezért nem számítható be, mert ilyen már nincs, rokkant- és rehabilitációs ellátás pedig nem keletkeztet szolgálati időt.

Üdv.: Szancso

juhlaci # 2013.01.09. 20:36

Klarissa ! Jelezheted te amikor a Fidess frakcióban büntetést kap az aki ellentétessen szavaz. Én a youtube oldalon megjegyzést fűztem a bajai Zsigó Róbert feltöltött videójához aki a parlamentben beszél most éppen nem tudom, hogy miről, hogy miért szavazott a rokkant törvényre amikor a 3 gyerekéből 2 halmozottan fogyatékos a felesége nem dolgozhat, /"szegényt" még polgármesternek is megválasztották / kitörölte a hozzászólásomat és letiltotta a hozzászólásokat. Nagy ívben tojják le itt a szavazókat. Ez is inkább maradt volna cukrász Bácsalmáson, akkor az elb@szott munkáját legalább megehette volna.

klarissa # 2013.01.09. 20:24

Még annyit: a helyi Tescoba el szoktam menni, mert ott a bevásárló kocsira támaszkodva egy fél órán át tudok menni, és mellékhelyiség is van!

klarissa # 2013.01.09. 20:20

ugribugri! Kb. 200 km-re élek Pesttől, mozgásszervi probémákkal leszázalékolva, ehhez társul hol egy kis depresszió, hol egy "kis" emésztési probléma, egyebek, nem részletezem. A fővárosban élő ismerőseim hívnak látogatóba, a pályaudvarra gépkocsival kijönnének értem. Nos, így sem bírnék pályaudvari lépcsőkön jönni-menni, az emésztési problémákkal idegen helyen tartózkodni - hát még egy órát szabadtéren ácsorogni.
Ezzel együtt igazad van, magunkért kell tenni valamit. Éppen ezért javasoltam, hogy egyöntetűen, az egész ország területén a képviselőknek kellene levélben jelezni a gondjainkat.
És azt se felejtsd el: a rokkantak nagyobbik része a fizikai munkában rokkant meg, azaz a többség nem felsőfokú végzettségű ember - ezért IS lehetett a legkönnyebben a rokkantakat leírni.

ugribugri # 2013.01.09. 19:52

vaer

hiába emeled ki fekete betűkkel az érveid első részében nincs ellentmondás, igen felhívja a figyelmet és neked megmutassa az éppen aktuális útvesztőkben a kihasználható lehetőségeket...ennek valószínű eleget is tesz ...
de mint írtam ne rajta kérd számon a jogaid kiharcolását mert akkor tévúton jársz...
a másik fele meg emberi vonás gondolj bele hogy ha téged mindig köpnének szembe akkor is csak buksit simogatnád,úgy hogy ne keverjük a szezont a fazonnal,régen én is üzemeltettem honlapot és sok ember nem akarta tudomásul venni az elemi társalkodás szabályát ,olyan kor kitiltottam vagy letiltottam és jöttek a sírás rívások....
van aki tovább megy ennél az viszont az ő dolga,ha nem vagy vétkes akkor mi jelentősége van ? ha mégis felelős vagy akkor viseld a következményét..

a tüntetésekről ,gondolj bele menyivel ütőssebek lennénék a világon a tüntetések visszhangjai...

"hol tudod te garantálni azt, hogy mondjuk nem fog megfagyni az uton hazafelé ha esetleg elesik, vagy netán rosszul lesz"
én azt tudom garantálni ha semmit nem teszünk akkor mégtőbben elpusztulnak és semmi visszhangja nem lesz..könnyű úgy tüntetni hogy karosszékben ülünk...

amúgy lezártam a témát részemről nem veszekedni csupán a véleményemet akartam kiírni magamból..nem kell egyetértenie senkinek nem fogok azon sem megsértődni...

vaer # 2013.01.09. 19:28

Ugribugri!

Azt írod, hogy :
"egy segítőnek szerintem nem is az a dolga hogy a mi jogainkat kiharcolja.."

Egy segítőnek szerintem az a dolga, hogy felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy nem jó a jogszabály, gondok vannak a kivitelezéssel, az emberek lassan éhen halnak, stb. stb.
Azon kívül egy segítőnek nem az a dolga, hogy vérdíjat tűzessen ki és hazug megállapításokat tegyen arra, aki tesz valamit érdemben ezekért az emberekért.

Remélem ebben egyet értünk!

A január, február pedig azért nem alkalmas a tüntetésre, mert gondold el, hogy a beteg emberek amúgy is nehezen közlekednek, hol tudod te garantálni azt, hogy mondjuk nem fog megfagyni az uton hazafelé ha esetleg elesik, vagy netán rosszul lesz.

De ha mondjuk az NRSZH-ba szervezed, akkor nincs gond, remélem kapunk egy jó forró teát is az illetékesektől :) (ez utóbbi vicc volt!!!!)

ugribugri # 2013.01.09. 19:11

vaer

" De nem januárban!!!"

mert fáj a hónak,tavasszal meg fáj az ibolyának,nyáron meg párolog a víz.....meg is érdemeljük amit kapunk...

ugribugri # 2013.01.09. 19:08

vaer

egy segítőnek szerintem nem is az a dolga hogy a mi jogainkat kiharcolja..(megvan minden rétegnek a saját baja)

itt mindenki mástól várja hogy kiharcolja a saját jogainkat,mindenki a saját kicsinyes érdekét szemelőt tartva siránkozik ,másik problémáját meg messzi nagy ívben leszarja,a kiindulási alap általában hogy a másik miért kapja...
majd ha ezen változtatunk mármint a szemléleten akkor talán lesz előre mozdulás...
én mint régebben írtam mindenki nevelte volna úgy lányát és fiát hogy ha mi nem is de ők ki tudják harcolni a mi jogainkat is,megtörténtek az első fiatal megmozdulások de a sorainkban is mindjárt akadt aki lehurrogja őket....

vaer # 2013.01.09. 18:56

Nem hiszem, hogy bárki bárkit ostorozna! Tudomásul kell venni, hogy ezek az emberek nem véletlenül lettek leszázalékolva. BETEGEK!
Nehezen mozognak, nincs pénzük utazásra, nem bírják a meleget/hideget, nem tudnak állni, járni, stb.
Szerintem csatlakozni kéne más tüntetéshez és egységesen fellépni. De nem januárban!!!

tiszavirág69 # 2013.01.09. 18:44

Prüsszögi!
a Bp- és Pest-megyéből 30ezer ember jelentkezett a komplexre, ne a vidékieket ostorozzátok már állandóan a tüntetések alacsony létszáma miatt.

vaer # 2013.01.09. 18:37

ugribugri!

Ha Spicivas igazán a rokkantak érdekét képviselné még álmában sem jutna eszébe ilyen gondolat!
Ő nem a mi érdekeinket nézi! Kérdés, hogy kiét?

vaer # 2013.01.09. 18:27

tiszavirág69!
A nyugodt évről csak annyi, hogy karácsony előtt meghalt a férje rákban!

tiszavirág69 # 2013.01.09. 18:24

vaer !
Neki legalább volt egy nyugodt éve :)

vaer # 2013.01.09. 18:15

Ma döbbentem meg igazán, hogy az emberek, még maguk az érintettek is mennyire nem tudják, hogy mi történik itt.
Azok a szerencsések akik internettel rendelkeznek talán tudják, de a többi, higgyétek el, NEM!
Egy többszörösen gerinccel műtött sorstárs, akit fémlapok és csavarok tartanak össze, (menni alig bír) ma hallott tőlem az egész rokkant históriáról. A szemei elkerekedtek amikor elmondtam neki az új komplexet!
Szóval azt hiszem még mindig kevés a TV, az ujság és egyéb tájékoztató! Valamit tenni kéne hogy az emberek végre tudják mi történik itt!

ugribugri # 2013.01.09. 18:10

vaer

Spicivas véleményéről
lehet mocskolódni arról hogy kinek mi a véleménye,lehet köpködni meg békát kígyót kiabálni ,de ebben teljesen igaza van .....

"Csak semmi kétségbe esés, szerinte minden úgy jó ahogy van :("

azt hogy ide ki és mit írogat ,semmi jelentősége nincs,legalábbis nem sok vizet zavar,

és menyien mentek tüntetni ? sokszor az egy kezemen megtudtam számolni..

vaer # 2013.01.09. 17:54

Ne bánkódjatok!

Spicivas szerint:
"A csaknem kétszázezer felülvizsgálatra kötelezett többsége számára nem jelentettek az eddigi lépések akkora érvágást, hogy kiálljanak magukért. A családjuk sem tüntetett értük"
Csak semmi kétségbe esés, szerinte minden úgy jó ahogy van :(

Aperten!
Szerintem is szándékosan huzzák az időt, ne egyszerre legyünk jogfosztottak, csak szép sorjában, lehetőleg akkor amikor már nem lehet mit tenni!
Adjon már be valaki tv. módosításra javaslatot! Kiváncsi vagyok elutasítanák-e? Pedig a fiúk olyan gyorsan hozzák az új tv-eket hogy alig lehet követni.

aperten # 2013.01.09. 17:47

Ednut 2013.01.09. 12:25 hozzászólására írtam


# aperten

aperten # 2013.01.09. 17:46

Kérdezte valaki, hogy nem lehetne megkérdezni valami ügyvédet.
Na én megkérdeztem, mikor kijött az új ellátásom összegéről a papír. Ő is azt mondta, hogy ugye azért nem érdemes fellebbezni, mert nekem nem a %-al, nem a besorolással van problémám, hanem az új igénylő státusszal, azt meg ugye a törvény így írja elő. És sajnos ő szerinte is korábban (3 évvel ezelőtt) kellett volna megfellebbeznem a rehab. járadékba sorolásomat a fent említett indok miatt (fiatal kor). Szóval eső után köpönyeg.....

És azt nem mondta az ügyvéded, hogy kivételes eljárású alkotmányjogi panasz lehetősége fennállhat a számodra az az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény
26.§ (2) bekezdése szerint?

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően, az Alkotmánybíróság eljárása kivételesen akkor is kezdeményezhető, ha

  1. az alaptörvény-ellenes jogszabály rendelkezésének alkalmazása vagy hatályosulása folytán közvetlenül, bírói döntés nélkül következett be a jogsérelem, és
  2. nincs a jogsérelem orvoslására szolgáló jogorvoslati eljárás, vagy a jogorvoslati lehetőségeit az indítványozó már kimerítette.

A probléma a határidővel van.

30. § (1) Az alkotmányjogi panaszt a sérelmezett döntés kézbesítésétől számított hatvan napon belül, a 26. § (2) bekezdésében meghatározott esetben az alaptörvény-ellenes jogszabály hatálybalépésétől számított száznyolcvan napon belül lehet írásban benyújtani.

Igen ám, de de mit tegyen az, akinek az alaptörvény-ellenes jogszabályt csak 180 nap után alkalmazták. Pl. akinek a rehebilitációs járadéka 2012 júliusa után szünt meg. Ha korábban adja be az alkotmánybírósági panaszt, elutasítják, mert idő előtti. A jogsérelem még nem érte, hiszen esetében még nem került alkalmazásra az alaptörvény-ellenes jogszabály. Amikor meg alkalmazásra kerül, akkor már a törvény hatályba lépéstátől számított 180 napon túl van.

Ördögi gonoszsággal van ez kifundálva.


# aperten

klarissa # 2013.01.09. 17:39

regina.h! Igazad van, az a biztos! Egyébként máshol is olvastam, bár valóban egyik újság sem tekinthető hiteles forrásnak. Emellett ha Korózs vagy Tabajdi valamit kifogásol, annak lehet valami alapja.

regina.h (törölt felhasználó) # 2013.01.09. 17:07

Klarissa, nekem a hírhatár nem feltétlenül jelent hiteles forrást.
Ezért írtam már többször, szakembert kellene megkérdeznünk ezekről a dolgokról.
Egyébként pedig megígértem hogy nem froclizom tovább ezt a szakember nem szakember kérdést, így a magam részéről úgy döntöttem , kérem a hivatalt számolják ki a jelenlegi " állapotomat" :))) azaz pontosan hány év szolgálati idővel rendelkezem.
Ebből ki fog derülni, mi a helyzet a rokkant nyugdíjas éveimmel.