Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


megrokkant # 2013.03.29. 12:52

Ne várjátok az utazási jegyeket. Tavaly úgyan mindenkinek kiküldték egy számitógépes hiba miatt. De utána kaptuk a levelet ,hogy küldjük vissza mert tévesen lett kiküldve. Mint ha tönkre ment volna az orbán garnitura attól a 16 kedveznényes felhasználhatósága miatt. No commnet.

inzulinos # 2013.03.29. 10:19

yulika46! Én is rehabilitációs járadékban részesülök. Én is vártam az utazási utalványt, meguntam a várakozást, ma felhívtam a nyugdíj folyósító igazgatóságot, és megkérdeztem. És azt a választ kaptam, hogy már nem vagyok rá jogosult.

r tom # 2013.03.29. 08:30

Huta.Köszi a választ. Kicsit megnyugodtam.

aperten # 2013.03.29. 03:44

Ani2085 2013.03.28. 14:52

Szevasztok, lenne egy egyszerű kérdésem:
Miért számít új jelentkezőnek az a rokkant sorstársunk, akit visszaminősítettek, majd fellebbezések, igazságügyi orovosszakértői vizsgálat után mégis C2-es kategóriába tettek???!!! Miért új belépő???

Természetesen nem új belépő, csak úgy bírálják el az ügyét a megismételt eljárásban, mintha az lenne. Itt gondolom arról volt szó, hogy a közigazgatási szakban, első és másodfokon sem kapta meg a C2-es minősítését, és ezért bírósághoz fordult, és ott az igazságügyi szakértői szakvélemény(ek)re alapozva állapították meg rokkantságát. Van itt is azonban egy csapda, hogy legalább annyi százalék össz-egészségkárosodás ha nincs igazolva, mint korábban, akkor állapotjavulásra hivatkozva csökkentik az ellátás összegét. Gondolom, itt nem erről van szó.

Inkább arról lehet szó, hogy a munkaügyi bíróság a nemzetiszociális rehabilitácó hivatalát átgondolatlanul (vagy rosszabb esetben nagyon is átgondoltan) "új" eljárásra kötelezte, ahelyett, hogy a határozatot változtatta volna meg a Pp. 341.§ f) pontja szerint:

f) a bíróság a társadalombiztosítási határozatot – a méltányossági jogkörben hozott határozat kivételével – megváltoztathatja,

Persze az "új" eljárás nem jelenti azt, hogy jogosultságot az új belépőkre vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni, hiszen a jogosultsága vélhetően folyamatosan fennállt, csak a nemzetiszociális rehabilitácó hivatalának megalapozatlan, és hatályon kívül helyezett "komplex hazugsága" állíthatta ellenkezőjét.

Tehát a jogosultság folyamatos fennállására hivatkozva kell megfellebbezni a határozatot, és ha másodfokon is helyben hagyják, akkor újra bírósághoz fordulni felülvizsgálatért. Határidőkre nagyon figyelni, nem kicsúszni.

Szerintem egy hivali visszaélés bűncselekményére hivatkozó büntetőfeljelentés is indokolt lenne.


# aperten

judit mama # 2013.03.28. 22:56

Üdv mindenkinek!
Elmentem a nyugdíjbiztosítóhoz és a kormányablaknál egy rokonszenves fiatalember volt az ügyintéző akinek elmondtam miért is jöttem és átadtam az összes papírt amit küldtek. Mire megkérdezte mind itt van-e kiderült, hogy egy papírt nem küldtek amit ki kellett volna tölteni ez egy nyilatkozat a jövedelemről amely egyértelművé tette volna, hogy a járandóságomon kívüli jövedelemről kell nyilatkozni. Ezt megtettem és a probléma gyorsan megoldódott, megjegyezve azt, hogy megtévesztő volt a papír amit küldtek így bele lehet esni abba a csapdába, hogy lemondja az ember azt a kis pénzt amit jelenleg kap ezzel ő is egyetértett.Köszönöm a segítő hozzászólásokat a felvetésemre remélem senki nem esik bele ebbe a csapdába.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2013.03.28. 20:34

Kedves kati.n, köszönöm a tippet.

kati.n # 2013.03.28. 19:43

Kedves Ani2085!
Mindenképpen ügyvéd kellene az ismerősödnek. Jogtalan, amit vele művelnek. Én kártérítési pert indítanék az NRSZH ellen.

yulika46 # 2013.03.28. 19:07

Kapott valaki utazási papírt amit az ellátottak kapnak?Kik várhatják?

huta # 2013.03.28. 18:38

r tom:

A fogyatékossági támogatás meg a rehabilitációs-rokkantsági ellátás nem zárja ki egymást.

megrokkant # 2013.03.28. 14:17

Mindegy ,hogy az NRSZH orvos hibázott. Sose fogja az orvos se és a főnőkei se beismerni. Egyébként már többször leírtam már. Egy részük vén trotyli nyugdijas. Van egy gyors talpaló vizsgájuk a hívataltól és ott professzort játszanak. De az vonatkozik az aktiv korú orvosaira is. Oda jók. Kórházba nem kellenek, mert akkor nem az NRSZH-ál vállalnának munkát. Szeríntem a szakosodott szakmájukba is analfabéták.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.28. 14:01

Ha nem néznek oda, a térdemre támaszkodom

Már több mint 12 ezer rokkantat parancsolt vissza dolgozni a kormány, de a felülvizsgáltak szerint a rendszernek több hibája is van. Használható munkát ajánlani nem igazán tud nekik az állam, négy nyelv ismeretével egy nőt például gyöngyfűzésre küldtek. Sokan azt sem értik, hogy mi alapján minősítik őket munkaképesnek az orvosok. De azoknak sem könnyebb, akiket még nem ért utol az ellenőrzés.
http://rd.hirkereso.hu/rd/15696210?…

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2013.03.28. 13:52

Szevasztok, lenne egy egyszerű kérdésem:
Miért számít új jelentkezőnek az a rokkant sorstársunk, akit visszaminősítettek, majd fellebbezések, igazságügyi orovosszakértői vizsgálat után mégis C2-es kategóriába tettek???!!! Miért új belépő??? Folyamatos az egészségkárosodása, csupán a felülvizsgálat milyensége miatt kapott kevesebb %-ot. Mindent határidőn belül fellebbezett. Miért vesztette el a jogfolytonosságát???
Nem magamról van szó, de valószínű én is ugyanezt kapom, ha kapom egyáltalán. Foglalkoztat a dolog, mert igazságtalannak érzem. Ha egyszer bebizonyosodik, hogy a betegsége, állapota nem javult, hanem romlott, és a fv-ot végző "orvos" minősítése a hibás, miért a rokkant issza meg a levét??? Mert újként jóval kevesebb ellátást kap, mint a volt rokkantsági nyugdíja volt. Holott arra lenne jogosult szerintem. Hisz nem ő hibázott, hanem az NRSZH nagytudású orvosai.
Hová lehet ezzel fordulni?
Ötlet?

r tom # 2013.03.28. 12:53

Én fogyatékossági támogatást kapok a rehabilitációs ellátás mellett.Még nem voltam komplex felülvizsgálaton.Ha kapok ilyen papírt mint Judit mama, akkor nekem is nyilatkozni kell hogy nem tartok rá többet igényt?Kérem aki tudja válaszoljon!

aperten # 2013.03.28. 11:10

Judit mama, félreértetted a tájékoztatást.
Más kérdés, hogy részben félreérthető is.

A tájékoztatóban említett 33.§ (7) bekezdésében ugyanis szó nincs a "törvényben" arról, hogy az hivaltalból indult eljárás alapján történő megállapítása lenne az a mengele-ellátásnak.

33.§
(7) A felülvizsgálatot követően a jogosultsági feltételek fennállása esetén az e törvényben meghatározott ellátást az erről szóló döntést követő harmadik hónap első napjával kell megállapítani, rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az ellátás határozott időtartama ezzel a nappal kezdődik. A jogosultsági feltételek közül nem kell vizsgálni az előzetesen biztosításban töltött időt.

Hol van itt szó arról, hogy hivatalból indult eljárás lenne? Sehol.
Egyértelműen kérelemre induló eljárások a felülvizsgálat utáni ellátási formák igényelbírálásai.

14. § (1) A megváltozott munkaképességű személyek ellátásait a rehabilitációs hatóságnál az erre rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon lehet kérelmezni.

Amit viszont félreértettél, az az, hogy a rehabilitációs ellátásod akarod megszüntetni. Azt tulajdonképpen a korábbi rokkantsági nyugdíjad, csak "átcimkézve". Két hónappal a felülvizsgálatod után, amit saját kérésedre végeznek el rajtad, akkor lesz az ellátásod kérelmed szerinti rokkant vagy rehabilitációs ellátás a "felülvizsgálat" "eredményétől" függően. De adddig s rokkantsági nyugdíjad összegét kapod, átcimkézve. Ez az átcimkézés valóban hivaltalbóli eljárás, de felülvizsgálat kéréssel igényelt későbbi ellátás már nem az. Ha jól tudom, egyértelműen igénylőlapokat is kitöltettek veletek, akik a rokkantsági nyugdíj helyett az új mengele-ellátásokat igényeltétek. (Persze tudom, hogy zsarolás hatására kényszerből.)

Ez a bejelentés a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott ellátásokra vonatkozik néhány kivétellel:

rendszeres pénzellátás: a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, az öregségi járadék, a munkaképtelenségi járadék, az özvegyi járadék, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, az özvegyi nyugdíj - kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíját -, a baleseti táppénz, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a hozzátartozói baleseti nyugellátás, az Flt. alapján folyósított pénzbeli ellátás, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a rokkantsági járadék, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az időskorúak járadéka, a rendelkezésre állási támogatás, a bérpótló juttatás, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, a közszolgálati járadék, valamint az uniós rendeletek alapján külföldi szerv által folyósított egyéb azonos típusú ellátás;

A kivételek a mengele-törvény 2011. évi CXCI. törvény 1.§ (1) bekezdés 10. pontja szerint:

10. rendszeres pénzellátás: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény által rendszeres pénzellátásként felsorolt ellátások, ide nem értve a hadigondozottak és nemzeti gondozottak ellátásait, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, az ápolási díjat, a Tny. szerinti hozzátartozói nyugellátásokat, a gyermekgondozási segélyt, valamint a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmények, továbbá az uniós rendeletek alapján külföldi szerv által folyósított, ezekkel azonos típusú ellátásokat.


# aperten

Etel57 # 2013.03.28. 11:08

Sziasztok Judit mama ,milyen pénzt kapsz ??Én kaptam ilyen papirt ,igaz én csak rehab járadékot kaptam ,azt irtam rá ,8 napon belül vissza kell küldeni ,soros vizsgálaton voltam,de a pénzt azt küldik ,én is kaptam .Nekem nem vették el,ugyan azt a pénzt kapom .Te hány éves vagy .és milyen vizsgálatra vársz ?????????

hivatalnok # 2013.03.28. 09:06

Juditmama,aperten.stb...
Ma nincs senki mentesítve a felülvizsgálat alól,csak az derülhet,akit valamely okból nem hívnak be!
Ugyanis emlékezzünk azokra az adatokra,amikor miniszterek,államtitkárok megnevezték a 200.000 munkába visszairányított embert,akik függetlenül egészségi állapotuktól vissza lesznek minősítve a z 57 év alattiak közül.Azt cinikusan elhallgatták,hogy közben folyik az időszakos korbetöltöttek (57 év) soros behívása és ezek közül is 50%-ban kötelező lesz a visszaminősítés,legalább havi 28.000 Ft-ra.Tetszenek érteni???!!!!Ma már csak azok az "orvosok " maradnak NRSzH alkalmazásban,akiknek vulkanizált gyomruk van,vagy egyszerűen alkalmatlanok egyéb orvosi pályára.
egyetlen esélyünk van még,hogy a magyar Bírói Kart még nem sikerült a vikiék hatalma alá hajtani,így van esély a bírósági perekben.

iSiS # 2013.03.28. 08:39

Debra01:

2011 Novemberében frontálisan nekem jöttek. Több testrészem sérült, de csak a térdproblémám lett maradandó.
Keresztszalag- Oldalszalag-szakadás, porcleválás, porclágyulás, azóta következményes csontritkulás.
Nem tudok leguggolni, nem tudok lépésnél gyorsabban haladni, futásról nem is álmodok, nem tudok ugrani. Ha leülök most már akár 2 perc alatt is úgy elmerevedik, hogyha felállok nem tudok ránehezedni, mert nagyon fáj és nem tart meg. Összerogyok. Járás közben teljesen tippszerűen elenged a lábam és összeesek, bár most már majdnem minden esetben combizomból meg tudom tartani magam, ha elég gyorsan reagálok. De azért ég mindig szép számmal esek el.

2 műtétem volt. Összesen 7 orvosnál jártam, beleértve alternatív gyógymódokat is. Áttörő sikert semmi nem hozott. Más országban kábítószernek minősülő fájdalomcsillapítót kell szednem.

1 évet voltam táppénzen, ez után behívott a munkáltatóm és közösen megegyeztünk, hogy felmentéssel elküld, mivel szüksége van valakire, aki elvégzi a munkámat, rám nem tud többet várni.
Tehát 2013.02.28-án felmentéssel megszűnt a munkaviszonyom. Itt kezdett el érdekessé válni, mert másodállásban van cégem, amivel a baleset előtt munkát végeztem. Azóta nem tudok, de jogilag fenntartottam a céget.

Most, hogy 2013.03.01-től nem vagyok bejelentve elméletileg kötelező lenne magam bejelenteni 8 órában a cégembe, mert jól megbüntetnek. Fizetni kellene magam után a járulékokat, stb. Mindezt úgy, hogy a jövedelmem 0 Ft lett.

De, ha még meg is tudnám oldani, akkor jönne az ellentmondás, mert akkor tuti nem lennék jogosult a rehabilitációs járadékra (bár az előbb kaptam a választ, hogy fizetés nélküli szabadságra elmehetek), valamint a biztosító is mondhatná, hogy lett állásom ? Akkor meggyógyultam, menjek a francba. Akkor nem kellene "nem vagyoni" kártérítést fizetnie, csak az ezt megelőző időszakra, valamint akkor nem kellene keresetkiesést sem fizetniük, mivel 8 órában be lennék jelentve és meglenne a fizetésem...

Az lenne a megoldás, hogy megszabadulok a cégtől, de a nagyon hosszú folyamat.

Azt hittem, mivel tényleges munkát nem tudok végezni a cégben, pénzellátásban nem részesülök - simán lenyilatkozom ezt és akkor jogosult vagyok a rehabilitációs járadékra, megkapom a ~30.000 Ft-ot, a biztosító kiegészíti a balesetkori bejelentett jövedelmemre, megkapom a parkoló kártyát és akkor mehet tovább a rehabilitációm, mehetek megint kórházba, és folytatódhat nem vagyoni kártérítési egyezkedés a biztosítóval.

Ráadásul a felmentési időm lejárta után, azaz 2013.02.28-tól már csak 45 napig van egészségbiztosításom. Tehát fizioterápiára és egyéb kezelésekre is csak addig mehetek. Utána vagy befizetem magam után a havi 6600 Ft EÜ járadékot, vagy befejeztem a kórházba járást, a rehabilitációmat.

Amennyiben nem tudom megoldani a vezető tisztségviselői poszt lemondását, szüneteltetését, akkor félek, hogy a biztosító nem fogja kifizetni nekem a keresetkiesésem 100%-át, hiszen ők is hivatkozhatnak a cégre. Akkor tényleg itt leszek jövedelem és biztosítás nélkül.

mano2012 # 2013.03.28. 07:27

2006 decemberében lettem rokkantnyugdijas,egy veleszületett rendellenesség miatt.2009től ez rehabilitációs járadékra változott.Évente mentem felülvizsgálatra,legutóbb most,febr,26án voltam.Még semmiféle határozatom nincs,nem tudom,hány százalékot kapok,meghosszabbitják,vagy elveszik,vagy átnevezik,vagy lecsökkentik??,szóval semmit nem tudok,mert még nincs határozatom.Igen ám,de én tavaj dec.6án szültem egy kisbabát.Ez mind nagyon jó,de mivel rehab járadékos voltam,nem jár a gyes,és jelenleg csak a családit kapom,mert ugye menet közben a rehab járadék is lejárt,márciusban már nem kaptam.Kérdezem én,rendben van e az,hogy 0 év munkaviszonyra jár a gyes alanyi jogon,és öregségi nyugdij mellett is jár,én meg most ki tudja meddig semmit nem kapok???Az államkincstárnál azt mondják,ha van határozatom,adjam be újra a gyes iránti kérelmet.Ez a kisbaba a 3.gyerekem,mindhárom kiskorú.Nem egyszerü 1 fizetésből és a családiból megélni.Segélyt nem kapunk,mert ahhoz meg túl sok a jövedelmünk(220.000)

judit mama # 2013.03.28. 06:41

Segítséget szeretnék kérni. Tegnap én is megkaptam a meghívót, hogy jelenjek meg vizsgálaton.Több, mint 20 éve vagyok leszázalékolva légzőszervi anyagcsere magas vérnyomás szemészeti betegségekből eredően legutóbb 71 százalékot állapítottak meg. Azóta halláskárosultságot is megállapítottak hallókészüléket kellene vennem , de miből. Korábban sok-sok éven át 100% utána 80%-ot legutóbb 71%-ot állapítottak meg ekkor el is vették a közgyógyra való jogomat. A havi gyógyszerköltségem, ha mindent ki tudnák váltani amit mindig szednem kellene elérné a 30000 forintot amit egyedülállóként nem tudok kiváltani és betartani a diétákat csak azt ami nagyon szükséges és muszáj, hogy ne szenvedjek annyira. A papírjaim rendben vannak. A problémám a következő kapott-e valaki ilyen jellegű papírt amin az szerepel, hogy idézem egészen pontosan

"Nyilatkozatát arra vonatkozólag kérjük, hogy részesül-e rendszeres pénzellátásban. Amennyiben igen, és a rendszeres pénzellátás megszüntetése mellett az ellátás megállapítását kéri, csatolja be a rendszeres pénzellátás megszüntetéséről szóló határozat eredeti példányát. ... A döntés ellen önálló fellebbezésnek helye nincs.Az Mmtv. 33.§ (7) bekezdése szerint a hivatalból indult eljárásban a felülvizsgálatot követően a jogosultsági feltételek fennállása esetén az Mmtv.-ben meghatározott ellátást az erről szóló döntést követő harmadik hónap első napjával kell megállapítani. A jogosultsági feltételek közül nem kell vizsgálni az előzetesen biztosításban eltöltött időt."

Nagyon alaposak. Szóval három hónapig senki ne számítson pénzre két hónapig pedig határozatra, hogy megtudja mennyit ítéltek meg. Szeretném megtudni amikortól megszüntetem ezt a "rehabilitációs ellátást" igénybe vehetem-e a szociálist ellátást az önkormányzatnál mivel egyedülálló vagyok és ettől fogva semmilyen jövedelemmel nem fogok rendelkezni. Mivel a bizottsági megjelenéskor csak akkor foglalkoznak velem, ha megszüntettem amit korábban kaptam. Szóval lecke feladva három hónapig pénz nélkül mivel pénzem nem lesz gyógyszerek és diéta nélkül pénz nélkül utazzak vizsgálatokra és éljek meg valahogy.

Olyantól várnám a választ aki nagyon ismeri a jogszabályokat és gyakorlati tanáccsal tud szolgálni.

aperten # 2013.03.28. 02:01

tibi38 2013.03.27. 17:50

Aperten! Tőled kérnék segítséget.A 23/1991.korm rendeletről:c) 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, 2012. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) szerinti megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesült.Ebbe a rehabilitációs járadék beleszámít?

Talán igen.
A mengele-törvény 34.§ (4) bekezdése:
(4) Más törvény alkalmazása során a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai alatt a rehabilitációs járadékot is érteni kell.

Csakhogy a 23/1991(II.9.) korm. rendelet nem törvény hanem kormányrendelet.
Régebben, a jogalkotásról szóló törvényben ki lett mondva, hogy az alsóbb szintű jogszabály nem lehetett ellentétes magasabb szintű jogszabállyal.

Jelenleg az alaptörvény Alapvetés, T. cikk (3) szerint: Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel.

Vagyis csak az alaptörvénnyel nem lehet ellenétes pl egy kormányrendelet.

Ugyanakor azért a jelenlegi jogalkotási törvény 2.§
(4) bekezdése :

A jogszabályok megalkotásakor biztosítani kell, hogy a jogszabály

  1. megfeleljen az Alaptörvényből eredő tartalmi és formai követelményeknek,
  2. illeszkedjen a jogrendszer egységébe,

Ez alapján talán a kormányrendeletben is bele kell érteni a rehabilitációs járadékot is.

Másfelől viszont úgy látom, hogy tesztelgetik a bányászok tűrőképességét, de próbálják megúszni, hogy a fejükbe álljon egy csákány. Szerintem nem fogják megúszni...


# aperten

Debra01 # 2013.03.27. 21:57

Hááát Isis, érdekelne a történeted.
Én is baleset de munkabaleset. Visszamenőleges kirúgva.
Ráadásul időközben ugrott a rokkant nyugdíj is...így sokszorosan hátrányosan

megrokkant # 2013.03.27. 19:54

Matolcsi kiadta az utasitást mig volt rá joga. A többi patkány végre hajtotta. Mindenki tudja hogy a félszemű jumurcsáknak a parancsára lett az új törvényük. Lehet a TV-be ilyen levitézlet fideszes cimben villogó embereknek hazudgálni. A tények azok tények voltak és azok is maradnak. Eszük ágába sincs semmit megváltoztatni. Ha majd én is megkapom a behívomat, mint végleges. Megköszönöm emailbe valami talabér hölgynek, hogy nyilatkozata ellenére mégis mennem kellett. Persze finoman, ne ,hogy utána még bepereljen. Igaz nekik hazudni lehet, de a szenvedő alanynak csunyát nem szabad írni neki. Legalább is remélem 2014 tavaszáig.

ugribugri # 2013.03.27. 19:45

az utazásival kapcsolatban egy hónappal ezelőtt február 27.én megkaptam...

aperten # 2013.03.27. 19:20

Talabér Márta valótlanságokat állít:
És most kezdjük elérni azt az arányt, ami egyébként európában is átlagosnak mondható, tehát valószínűleg most jutottunk el odáig, hogy valóban azok mennek el rokkantnyugdíjba, és kapják meg ezt az ellátási formát akik, olyan szintű egészségkárosodást szenvedtek, hogy ez indokoltá teszi ezt az ellátást.

Tudtommal jelenleg senki nem mehet el rokkantnyugdíjba.
Helyette szociális segély szerű "ellátást" lehet igényelni.

A mengelet törvény, „30. § (1) 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka nem állapítható meg.

..jóval kevesebben kellett, hogy átessenek ezen a felülvizsgálaton, hiszen eleve akik az 57. évüket betöltötték, - függetlenül attól, hogy hova voltak besorolva - őket nem érintette a rendszer, és azokat sem érintette természetesen, akiknek az állapotát véglegesnek nyilvánították, tehát akiknek az állapotában semmilyen változás, illetve javulás nem várható.

Nekem jogerős, véglegesített határozatom volt arról, hogy rokkantsági nyugdíjra vagyok jogosult, nem rehabilitálható minősítéssel. Mégis felülvizsgálatra akartak kényszeríteni, és mivel ezt nem hagytam, tavaly május óta nem fizetik a nyugdíjam.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/…yugdijasokat

Persze bennem egyből felmerült, ha egyszer végleges rokkant vagyok, és nem rehabilitálható, akkor mit is akarnak felülvizsgálni???
Ez a felülvizsgálat arról szól, hogy a korábbi rokkantsági nyugdíjáról lemondjon a jogosult, és az helyett "önként" a szociális segély típusú ellátást kérje sokkal rosszabb jogosultsági feltételekkel.

33.§ (6) A rehabilitációs hatóság a komplex minősítés elvégzését kérő személyeket AZ E TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTT ELLÁTÁSOK MEGÁLLAPÍTÁSA CÉLJÁBÓL felülvizsgálja.

Vagyis nem a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság ellenőrzésére!
Itt van a kutya elásva.
Ez a felülvizsgálat egy törvényhozási szélhámosság, csalás. Ugyanis nem arról szól, hogy a rokkantsági nyugdíjat indokoltan kapta-e a rokkant. Sőt éppen ennek megállapítására nem alkalmas, mivel nem a megrokkanásakor érvényes feltételek szerint vizsgálják felül.


# aperten

kati.n # 2013.03.27. 18:57

Echo Tv - vita
A Talabér fideszes képviselő nem mondta ki, hogy egyetlenegy véglegesített volt rokkantsági nyugdíjasnak sem kell részt venni az új komplex felülvizsgálaton. Az 1955. jan. 1. előtt születettekről beszélt. Az ebbe a korcsoportba tartozó véglegeseket nem tervezik behívni. És ők nem is kapták meg a nevezetes fenyegető-zsaroló levelet a Nyugig.-tól.
Egyébként teljesen mindegy, hogy egy kormánypárti képviselő miről beszél. Mindegyik hantázik. Az a szomorú tény, hogy a CXCI törvény egy árva szót sem ejt az 1955. jan. 1. után véglegesítettekről. Így semmilyen törvényes védelem sincs.