Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kobeka # 2011.06.09. 17:34

Icike42...Ha a rokkantak dolgoznának...

Az a szöveg amit bemásoltál fent van az onyf.hu oldalon. Az USA-ra érvényesek az adatok. Gondolom senkinek sem kell részletezni, hogy más az élet ott. Európára ez nem igaz. Magyarországon ilyen típusú felmérés, vagy hatástanulmány nem ismert. Ezekben a cikkekben a manipulálják a lakosság gondolkodását a rokkant kérdésben. Nem csodálkoznék ha kiderülne, hogy megrendelésre íródnak.
Magyarországon a munkaképesség nincs vagy minimális a rokkantaknál. A tisztességtelen állásajánlat rengeteg. Itt egy konkrét példa. Felháborító, hogy 40%-os, megváltozott munkaképességű személyt keresnek, 12 órás napi munkára, 3 vagy 4 műszak a hét minden napján. Szerintem ez még egy egészségesnek is durva.

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

wiwienn # 2011.06.09. 18:52

Szép estét! Érdemes elolvasni!!

A rokkantság minimális foka az EURÓPAI UNIÓ és az EURÓPAI GAZDASÁGI TÉRSÉG tagállamaiban!

Tagállam Típus Rokkantság mértéke

Ausztria B 50%

Belgium A 66,66%

Dánia B 50%

Egyesült Királyság A 100%

Finnország B teljes nyugdíjhoz: 3/5

résznyugdíjhoz: 2/5

Franciaország A 66,66%

Görögország B 50%

Hollandia A 15% és 25%

Írország A –

Izland B 50%

Liechtenstein B ¼ nyugdíjhoz: 40%

½ nyugdíjhoz: 50%

teljes nyugdíjhoz: 66,66%

Luxemburg B –

Németország B – megmaradt munkaképesség legalább napi 3–6 órai munkavégzésre

  • megmaradt munkaképesség napi 3 óránál kevesebb munkavégzésre

Norvégia B 50%

Olaszország B 66% és 100%

Portugália B legalább 2/3 munkaképesség-csökkenés

Spanyolország A 33%

Svédország B 25%

A típus függvényében más és más a megállapítás alapja!

Ahol A betűt látsz ott feltétel a meglévő minimális biztosított viszony (Magyarországon ez minimum 2 év munkaviszonyban eltöltött évet jelent)

A B típusnál elég összetett, most nem írom le! Ha el szeretnéd olvasni, ajánlom figyelmedbe a lenti link 17. oldalát!

http://www.bmeip.hu/…20EU-ban.pdf

kobeka # 2011.06.09. 22:49

wiwienn

Amiből bemásoltál az régi kiadvány, érdemes frissíteni. Az Unióban is akad változás, ez az oldal jogilag napra kész és lehet kérdezni is.

http://www.euvonal.hu/index.php?…

A lakóhely szerinti ország az illetékes a rokkantság fokának a megállapításában. Magyarországon rokkantosítás egy visszataszító, embertelen verzióját alkalmazzák.
Pl. Németországban a látás-problémákra 3-5% többlet pontot kap a beteg, mint Magyarországon (ezt az "irányelvekben" is elismerik). Ezek alapján véleményezhető, hogy a többi betegség is alulértékelt. Ez is bizonyítja, hogy a rokkantak elpusztítása a cél.

http://www.orszi.hu/…7fejezet.pdf

kiszolgáltatott # 2011.06.10. 03:31

Egyetértek.És mennyivel több esélye van pl.németországban ,v.ausztriában megfelelő gyógykezeléshez jutni a betegnek.
Pl.egy ismerősömtől hallottam,hogy ausztriában kellett elmennie(kirándulásuk alkalmával )sürgősségi ellátásra.
Az orvos személyesen kézfogással üdvözölte,bemutatkozott,távozáskor kikisérte,írt neki beutalót CT-re,azt gondolva,hogy MO-n ezt azonnal érvénysítheti.Itthon aztán beiktatták a megfelelő várólistába..Az illetőnek nem volt semmilyen ismerőse az osztrák orvos,így gondolom ugyanez az emberséges eljárás jár az ottani betegeknek is.

Túlélő # 2011.06.10. 05:22

Jó reggelt mindenkinek!

Nekem is van Osztrák ismerősöm,műtötték gerincsérvvel. Kapja a nyugdíját,mellette dolgozhat. Elmondták,hogy mennyit és milyen munkát,amit tudnak is biztosítani.A műtét után mindenre kiterjedő téjékoztatást kapott,hogy hová menjen,milyen papírokat vigyen,mit hová adjon be.Semmit nem kell tennie,mert rehabilitációra is automatikusan kapja a behívót,nem kell neki intézni semmit.Ja és semmi csúszópénz.Elgondolkodtató.
Nem érti,hogy az én ügyemnek 2 év elteltével miért nincs még vége.Én sem nagyon.2orvosszakértő,Ig.OrvoszakértőiIntézet nekem adott igazat.Várok a Bírósági döntésre,de csak akkor lesz végzés,ha a Nyufig és az Orszi nem fellebbeznek ismét.
JA!!!És hab a tortán,mivel2009 juniusában voltam bizottság előtt és azt írták következő vizsgálat időpontja 2011 junius, 20-ra megkaptam I fokra a behívómat.Ezt már tényleg nem értem,nincs vége a pernek,de már hívnak.Valaki járt már így?

Ricuska # 2011.06.10. 08:10

z EU-biztos elmondta, a magyar alkotmányt a kormány ígérete szerint sarkalatos törvények sora fogja kiegészíteni, így a testület nem mond véleményt ezek elkészültéig, valamint addig, amíg nem látszik, hogy a gyakorlatban hogyan működik az alaptörvény. Viviane Reding hozzátette, a Bizottságnak akkor lesz illetékes az alkotmány vizsgálatában, ha bebizonyosodik, hogy a jogszabály sérti az európai elveket, az Alapjogi Chartát, vagy az európai uniós jogszabályokat. „Ez esetben ne aggódjanak, nem fogunk habozni” – adta a képviselők tudtára az uniós biztos.
Az alkotmány ügyének EP-napirendre tűzését a liberális frakció kezdeményezte, de támogatta a vitát a szocialista, a zöld, és az egyesült baloldali képviselőcsoport is. Ennek megfelelően elsősorban az ezekbe a frakciókba tartozó képviselők bírálták az április 19-én elfogadott magyar alkotmányt. Többször felidézték az Európa Tanácson belül működő Velencei Bizottság előzetes jogi véleményét. A testület titkára május végén az EP állampolgári jogi szakbizottságában (LIBE) több kifogást is megfogalmazott az alaptörvénnyel összefüggésben.
A kétórás európai parlamenti vita alapvetően két szálon folyt: megfelelnek-e a magyar alkotmány rendelkezései az európai értékeknek, illetve, hogy az Európai Bizottságnak jogában áll-e vizsgálni az alaptörvényt.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.10. 10:46

Szia túlélő !

Ha kapsz valami jövedelmet a nyugdíjintézetnél akkor behívnak a soronkövető felülvizsgálatra mivel az kötelező .

A peredben az előtte lévő jogviszonyt vitatod ,de a soronkővető felülvizsgálat az utána lévő ídőszakot vizsgálják.

Túlélő # 2011.06.10. 13:55

Nem kapok semilyen ellátást,ezért nem értem. Azt hiszem már nem is akarom érteni ezt az egész össze-vissza küldözgetést.Ma reggel odatelefonáltam,mivel nem írtak ügyintézőt a behívómra nem tudtam kit kell keresnem.Azt sem tudták miről beszélek,ők is Bp kapták,hogy hívjanak be,menjek a háziorvoshoz,az majd tudja.Ő meg azt mondta,ilyet még életében nem látott.
Ennyit a jól kidolgozott tervezetről.

Túlélő # 2011.06.10. 14:00

vbartamonika
Az előbb kihagytam,tudod én vagyok aki 2 éve pereskedem,semilyen ellátást nem kapok,a lakásomból már minden mozdíthatót eladtam,mert enni ,rezsit fizetni stb.. kell.Már nincs mit eladnom,esetleg a szerveimet,DE mivel én valóban beteg vagyok,szerintem nem sok hasznát vennék.És egyébként sem legális.
Ezt már végső elkeseredésemben írom,mert kezdek belefáradni.Nem elég a nyomorunk,még rúgnak is rajtunk.

kiszolgáltatott # 2011.06.10. 14:10
vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.10. 16:33

Szia túlélő !

Igen ismerem az ügyedet azért írtam le hogy csak azt hívják be.

Ha visszaolvastál régebben az én írásaimban láthattad hogy már nem csak forma nyomtatvány létezik hanem forma határozat is sajnos.

Nekem a soron követő felülvizsgálatom tavaj novemberben lett volna és nem hívtak be mert nem kapok tőlük ellátást tehát nem kell minek meg felelnem .

Mert legyen az nyugdíj szoc járadék mivel nem kapok ellátmányt így nem hívnak be ezt mondták .

Túlélő # 2011.06.10. 17:38

vbartamonika
Igen ezért nem értettem.Én is követtem az ügyedet.Még a havi eü hozzájárulást is én fizetem a semmiből.Ma be akartam menni a nyugdijfolyósítóba,de nem volt féfogadás,majd kedden.Ők már szerintem tudják,hogy meg van-e a határozat.Szép hosszú hétvégét mindenkinek.

wiwienn # 2011.06.10. 20:54

http://penzcentrum.hu/…1028545.html

ilyenkor mikor olvasom irtó mérges vagyok!!

Biztosan van,volt aki megvette a rokkantságit.
A valóságban 2007-től olyan vizsgálodások,megalázások érnek minket betegeket, semmibe véve profeszorok véleményét,több orvosi,kórházi papirjainkat, hogy aki nincs ilyen helyzetbe elképzelése nincs!!
Minket kell megkérdezni betegeket, és nem hazudozni!!Mert az igazszságot csak mi tudjuk.

A BUTA EMBER IR ILYENEKET!!MINDEN ORVOST,LABORT,CT.stb.lefizetni??? a milliomosnak nem sikerülne!!

2007-től a betegemberek utcára kerülése a cél!Köszönhető Juhásznak és társainak!!Remélem még megbünhődnek érte!!

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.11. 02:28

T. Fórumozók!

Ha megengednek egy hív. segítői észrevételt. Megint inkább csak az érzelmeik dominálnak a levelekben. Ez érthető, de ugyanakkor mégis javaslom, hogy forduljanak inkább az egymást segítő információ megosztó, támogató irányba. A dühkitörésekkel elintézni nem lehet semmit, sőt inkább az ember önnön helyzetét rontja le ha beadványában, vagy szóban csak erre koncentrál. Többen írták, hogy az elhúzódó ügyintézés anyagilag kivérezteti őket, ezért javaslom immár többedszer, hogy forduljanak a helyi segítői hálózathoz. Egy felborult életvitel mielőbbi rendezésében nem szabad halogatni az időt, és nem csak azért mert önök sínylik meg. Hanem a családjuk is, erről kevesebbet szoktunk beszélni, de bizony a családtagok is belefáradnak az évekig tartó rendezetlen helyzetbe.

kiszolgáltatott # 2011.06.11. 06:29

Sajnos a higgadt érvek,egyértelmű diagnózisok,is kevesek,ha más a cél,ha a rkkantnyugdíjjas,vagy beteg statisztikai számmá válik,főleg olyan számmá,akit valahogy ki kéne húzni a papirról...

kiszolgáltatott # 2011.06.11. 07:02
vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.11. 10:06

Szia túlélő !

Igen nekem is fizetnem kell magamnak a tb ét sajnos ,de te bementél ahova javasoltam neked lehet van rá jogosultságod .

Nállam erre sajnos nincs így fizetem nagynehezen de muszály mert orvosi ellátásra meg kell a jogosultság.

És te milyen írányban indultál el amit javasoltam neked túlélő írj hátha segithetek még valamiben.

tercsi2 # 2011.06.11. 12:26
wiwienn # 2011.06.11. 18:14

A rokkantnyugdíj nem szociális juttatás, Kiss Péter, volt
társadalompolitikai miniszter:
Kiss: 150 ezer rokkantnyugdíjast akarnak kiszorítani
Csak úgy lehet a rokkantnyugdíjakhoz hozzányúlni, ha a megváltozott
munkaképességűek számára biztosítják a rehabilitáció lehetőségét és közben
az elhelyezkedésre is garanciát nyújtanak - erről Kiss Péter beszélt
pénteken az ATV Start-ban.
A volt társadalompolitikai miniszter szerint azonban egyelőre csak az
látszik, hogy százötvenezer embert akarnak kiszorítani a mai
ellátórendszerből. Kiss Péter ugyanakkor azt is hozzátette, a rehabilitáció
sem ad választ mindenkinek, az érintetteknek körülbelül tíz százalékát lehet
ily módon visszavezetni a munka világába.

A szóban forgó ellátásokat azonban az érintettek befizetései fedezik, ezek
megvonása tehát Kiss Péter szerint olyan, mint ha a biztosító ezen túl
semmilyen kárt nem fizetne, miközben a biztosítás összegét továbbra is
fizetni kellene.

Az érdekegyeztető tanács megszüntetésével kapcsolatban azt mondta, ha
megszűnnek a párbeszéd fórumai, akkor kezelhetetlenné válnak a konfliktusok,
ez pedig talán lehet érdeke valamelyik ellenzéki pártnak, de az országnak
semmiképp nem jó.

Kiss szerint nem véletlenül léteztek Magyarországon is ezek az
érdekegyeztető intézmények, hiszen ezek biztosították, hogy kulturált
keretek között lehessen rendezni az egyébként természetes
érdekkonfliktusokat a munkaadók és a munkavállalók között. Ha pedig ezek
kezelésére nincsenek fórumok, akkor jönnek az utcai megmozdulások és persze
jönnek az egyedinek szánt megoldások, hogy majd a miniszterelnök megoldja a
dolgot, holott egyértelműen látszik, hogy ezeket a problémákat nem lehet
tekintélyelvűen megoldani - mondta Kiss.

A munka törvénykönyvének módosítása pedig a volt miniszter szerint csorbítja
a munkavállalók jogait és tovább növeli az egzisztenciális bizonytalanságot.
Mint mondta, a munka törvénykönyvét eddig soha nem tárgyalták a
szakszervezetek bevonása nélkül, hiszen ezzel egyensúlyozták ki a
munkavállaló kedvezőtlenebb pozícióját a munkaadóval szemben.
atv.hu
http://atv.hu/…lis_juttatas

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.11. 20:13

KEDVES FÓRUM LÁTOGATÓK ÉS OLVASOK!

MIVEL SOKAT BESZÉLGETÜNK ARRÓL IS ,HOGY A LELKÜNKKEL IS KELL FOGLALKOZNUNK AZÉRT ,HOGY ÁTVÉSZELJÜK EZT A NEHÉZ IDŐSZAKOT .

ÉN NYITOTTAM EGY FÓRUM RÉSZT AKI ÚGY ÉRZI OTT TUDUNK SOK MINDENRŐL BESZÉLGETNI.

AMI EHHEZ A TÉMÁHOZ IS TARTOZIK DE NEM ÉPP IDE VALÓ PÉLDA MEGÉLHETÉS ÖSSZEFOGÁS TANÁCS SOK PRAKTIKA VAN ,HOGY ÉLJÜK MEG A DOLGOKAT .

VÁROM A HOZZÁSZÓLÁSOTOKAT

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.11. 20:16

Gyere beszélgesünk=Gyógyitó Beszélgetés
vbartamonika@citromail.hu # e-mail 2011.06.11. 22:04

Kedves látogatok!

Ezt a tópikót azért gondoltam meg nyitni mivel jelenleg sokan küzdünk a rokkant nyugdíj felebezéssel.

És ez egy kis hely ahol a lelkünk, de nem hit vagy ilyesmi ,Hanem jó tanácsokkal foglalkoznánk.

Hiszen ebben a nehéz időkben meg kell tanulnunk átértékelni dolgokat, gondolatokat.

Más irányban elindulni ügyintézésben és megélhetésben, ezerjó praktikák vannak ,hogyan és mennyiből tudunk kijönni egy hónapban .

Ide írhat bárki és ha gondoljuk imélen keresztül is tudunk beszélni msn vagy skypon is.

Egymást segítve még ha egy pár jó szóval is túl tudjuk tenni magunkat ebben a nehéz időkben.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/33/28281#…

keke1 # 2011.06.12. 09:52

Kedves Wiwienn! "A BUTA EMBER IR ILYENEKET!!MINDEN ORVOST,LABORT,CT.stb.lefizetni??? a milliomosnak nem sikerülne!!" irod,de én nem hiszem hogy buták lennének.
Egyszerű,aljas propagandafogások ezek,és ahogy kiszolgáltatott irta,számokat csinálnak,amit ugyan nem tudnak megtölteni tartalommal,de kifelé jól mutatnak.

Van egy olyan gyanúm,hogy az egész Fidesz ciklus alatt ez fog menni.
Azután a következő gyöztes nyakába fog szakadni az egész,akiknek természesen csak államadósságnöveléssel sikerülhet orvosolni a számok,és a való világ közötti ellentmondást....

wiwienn # 2011.06.12. 18:53

igen Keke1 IGAZAD VAN!

kiszolgáltatott # 2011.06.13. 08:27

http://www.hir24.hu/…-a-csalokra/
És ha valakit a mai megszokott módszerekkel "vissaminősítenek"pl.40 %-ra ,akkor az már csalónak fog számítani?

keke1 # 2011.06.13. 10:31

Mivel a kormánynak változatlanul csak nagy vonalakban van elképzelése az átalakitásokról,azért hoznak ilyen büntetéssel riogató törvényeket,hogy aki valóban sáros,és nem állna ki egy alapos felülvizsgálatot,az inkább ne is jelentkezzen.
Inkább veszni hagyják sokszor jelentős nyugdijjukat,elkerülendő a büntetést.

Szerintem a 40%-ot ez nem érinti.
Az előrehozott nyugdijjak felszámolása mindenképpen jelentős megtakaritást hoz az államnak,és vesztséget okoz a nyogdijjasoknak.
Ami sok embernél már nem kigazdálkodható...eddig is ott voltak ahol a part szakad.