by mongoose: „szerződésem határozatlan idejű, és nem tartalmaz semmi konkrét utasítást a felmondásra vonatkozóan)”
Rendes felmondás / közös megegyezés / terhesség / lombik
O pardon :)
Sziasztok!
A következő kérdésem volna: Ha egy nőnek felmondanak, és csak a felmondás közlése után derül ki - a munkáltató számára -, hogy a nő terhes, a munkáltatónak kötelessége továbbra is alkalmazni?
Ha a nő már tudta a felmondás közlésekor, hogy terhes és ezt nem közölte a munkáltatóval legkésőbb a felmondás közlésekor, akkor ez a felmondás jogszerűségét nem érinti.
Kérdés, hogy ez hogyan bizonyítható ( mármint az, hogy nem közölte).
Ezen kívül munkáltató csak írásban mondhat fel.
Ha levélben teszi, akkor már csak a felmondás kézbesítése után tudja munkavállaló közölni, hogy terhes.
De gyakorlatilag ugyanez a helyzet, ha személyesen adják át a felmondólevelet: munkaadó átadja, munkavállaló átveszi ( átvevőpéldányon igazolja), majd elolvassa.
Ekkor jelzi, hogy ő terhes.
Viszont a felmondás már megtörtént.
És jogszerűtlen.
Például abból a mondtarészből, hogy: „felmondás közlése után derül ki - a munkáltató számára -”
Ebből nekem két dolog túűnik valószínűnek: a nő már tudta, hogy terhes; a munkáltató a felmondás közlésekor még nem.
Erdeklodoo: hidd el, nem minden eset olyan, mint a tied.
Értem a célzást!!
:-)
De én nem a saját esetemmel érvelek, hanem a joggal ÉS a logikával!
:-)
" Például abból a mondtarészből, hogy: "felmondás közlése után derül ki - a munkáltató számára -"
Ebből nekem két dolog túűnik valószínűnek: a nő már tudta, hogy terhes; a munkáltató a felmondás közlésekor még nem."
Van olyan előírás, jogszabály, mely szerint munkavállalónak azonnal közölni kell a munkáltatóval, hogy terhes?
Tudomásom szerint nincs!
Mondjuk munkavállaló tudta, hogy terhes, de nem közölte MÉG, mert nem volt ilyen kötelezettsége, meg hát egy idő múlva úgyis látszik majd.:-)
Munkáltató meg küldött neki egy felmondást.
Akkor ez hatályos volna.?
Szerintem nem.
Persze a "szerintem" az csak egy álláspont!
:-))
OK. Akkor mégegyszer:
Az Mt. rögzíti a felek együttműködési kötelezettségét. Valóban nem írja elő, hogy mikor kell bejelentei a terhességet DE azt előírja, hogy a felek kötelesek együttműködni, egymásnak megadni a tájékjoztatást amely amunkaviszonnyal összefüggően releváns lehet, és egyúttal tiltja a joggal való visszaélét és a rendeltetésellenes joggyakorlást.
No, mindezekből következik az, hogy legkésőbb a felmondás közlésének kísérletekor tájékoztatnia kell a munkáltatót, hogy állapotos (természetesen ha ő sem tud róla, akkor az más eset). A felmondást valóban írásban kell közölni, de a tipikus az, hogy személyesen nyomják a munkavállaló kezébe (és mivel a munkáltató is ismeri a jogszabályt, tanuk előtt - hogy később legyen aki igazolni tudja, hogy pl. a munkavállaló megtagadta az átvételt).
Ezen túl a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállaló beleegyezésével visszavonja a felmondását (ha mondjuk írásban postán közölte a felmondást és a munkavállaló a kézhezvételt követően jelzi, hogy felmondási tilalom alatt áll) és ezzel mentesíti magát az egész bírósági hercehurca alól.
- "és mivel a munkáltató is ismeri a jogszabályt"
Ha ez így általánosságban igaz volna, igencsak kevés munkaügyi per lenne, márpedig a munkaügyi bíróságok túlterheltek.
- munkáltat és munkavállaló megegyezése valóban lehetséges ( és megoldás is lehet sok esetben) de nem ez volt az alapkérdés, hanem, hogy jogszerű-e a felmondás adott esetben.
- valóban a leggyakoribb a felmondás "kézbenyomása" de nem tipikus
- példámban jeleztem, hogy nem felmondás közlésének kísérlete van, hanem átvetetik a felmondást ( az is gyakori- bár nem tipikus-hogy nem mondják, hogy mit vesz át, csak adják a papírt, hogy "ezt vedd át").
Azután érdeklődöm, hogyha a munkavállaló rendes felmondással felmondja a mviszonyát, akkor azt meg kell indkolnia? Illetve a felmondási időt mindenképp munkában kell töltenie, és az időarányosan járó szabit kiveheti ez idő alatt?
Nem kell megindokolnia, és le kell töltenie a felmondási időt. A szabadságát kiveheti - ha a munkáltató kiadja neki.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02