Rendes felmondás / közös megegyezés / terhesség / lombik

AMiklos # 2007.02.02. 12:42

Tisztelt Szakértők!
Női munkavállaló felmondásával kapcsolatban lenne kérdésem.
Történet: munkaviszony 6,5 év. 1 év fizetetlen szabadság tgyás és gyed alatt. Úgy tűnik, a cég fel akar mondani neki. (indok egyelőre nincs, több embert elküldenek, de nem csoportosan, hanem folyamatosan kisebb létszámban). Munkaszerződésben (határozatlan időre szóló) 60 napos felmondási idő van megjelölve.

Az első egy általános kérdés:
Miért jobb a munkáltatónak a közös megegyezés a rendes felmondásnál? (úgy tűnik, erre törekednek mindenkinél)
Milyen jogi csavarokra figyeljen, ha közös megegyezést ajánlanak? Mi az, amit mindenképpen "kérjen"? min. 2 havi fizetés végkielégítésként, és min. 2 hónap a felmondási időért?

Második kérdés:
a téma főszereplője gyermeket szeretne. Úgy tudom, ha ez összejönne, védettséget élvezne, felmondani nem lehetne neki. Mi történik, ha megvan a közös megegyezés, és ugyan a terhesség előtte kezdődik, de tudomására csak ez után jut. Akkor, mivel közös megegyezés volt, és nem rendes felmondás, valószínűleg nem lehet vele mit kezdeni visszamenőleg? Míg rendes felmondás esetén lehetne?

Harmadik kérdésem már elég specifikus lenne, és a lombik programhoz kötődő munkajogi védelemmel lenne kapcsolatos... Feltehetem itt azt is, van ebben járatos?

Köszönöm válaszukat!

_Wasp_ # 2007.02.02. 13:37
  1. Közös megegyezésnél nem kell a munkaügyi pertől félni. Néha a munkavállalók kedvezőtlen megegyezésbe is belemennek. A megegyezés tartalma egyébként úgy alakítható, ahogy mindenkinek megfeleljen.
  2. Kérni bármit lehet. Ne kérjen kevesebbet, mint amit rendes felmondás esetén kapna. (kéthavi végielégítés, 45 nap felmondási idő)
  3. Ha terhes, nem lehet neki felmondani. Ha megvan a közös megegyezés, nem számít, hogy terhes vagy sem. (esetleg tévedés címén meg lehetne támadni). A rendes felmondás (mégha utólag derülne is ki a terhesség ténye) megtámadható lenne.
  4. Lombik programban részt véve is felmondási védelem alá esne.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

AMiklos # 2007.02.02. 14:31

Köszi a választ! Miért csak 45 nap felmondási idő, ha a szerődésben 60 nap van?
Időközben végigolvasgattam a felmondással kapcsolatos témákat, és nekem az jött le, hogy a rendes felmondás ebben az esetben sokkal jobb, mint a közös megegyezés.

Lombik programmal kapcsolatban annyi lenne a kérdésem, hogy a hölgynek még csak kiírták a protokolt, de mivel a lombikprogramokra az egyes intézményeknél várólisták vannak, így annak elkezdése pár hónap múlva lenne lehetséges. Ebben az esetben csak a tényleges kezdéstől számítana a védettség?

3. tényező: szerintem a felmondás indoka a munkahely átszervezése lesz. Mi történik, ha a felmondása után viszont a helyére belülről mást tesznek, vagyis igazából a munkakör nem szűnik meg, csak másnak hívják, másnak csinálnak ezzel helyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 16:10

A kezelés megkezdésével indul a védettség.
Ha a rendes felmondás indoklása nem valós vagy nem okszerű, akkor a felmondás jogellenes.

AMiklos # 2007.02.02. 18:08

Mi számít nem jogszerűnek, nem valósnak?
Ha cégen belül mást bíznak meg ugyanazzal, amit eddig én csináltam (ő mást csinált), akkor az nem jogszerű? Mert átszervezésnek átszervezés...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 18:26

Akkor az valós - de nem okszerű. Hiszen az eltávolításodnak valójában nem az átszervezés az oka.

AMiklos # 2007.02.02. 18:56

Kösz a válaszokat! Természetesen hölgy ismerősömről van szó, de már beleéltem magam a szerepbe (csak az elbocsátósba és nem a gyerekvállalósba :-))
Majd még jelentkezem, hogy végül milyen indoka lett a felmondásnak (lehet-e ezzel jogi úton kezdeni valamit), egyelőre tapogatózunk, és felmérjük a lehetőségeket, hogyan lehetne időt nyerni, húzni. Vagy később jogi útra terelni.

BBetty # 2007.02.13. 06:51

Sziasztok BBetty vagyok!

2003 óta dolgozom a munkahelyemen, ahol most nagy leépitések vannak folyamatban.
Az lenne a kérdésem, ha tudna valaki ebben segíteni, hogy megszüntethetik-e a munkaviszonyomat(szerzödéses vagyok), ha a lombikprogramban veszek részt ez év január 1-étöl, és jelenleg már terhes vagyok!Én úgy tudom a Mt. védi a lombikosokat, a kezelés megkezdésétöl, de félek az esetleges jogi "kiskapuktól"!
Válaszát elöre is köszönöm.

T r a v e n # 2007.02.13. 07:13

Kedves Betty!

Javaslom, hogy távozz táppénzre, amelynek természetesen az indoklása, hogy gyermeket vársz. Így az esetleges felmondás nem válhat hatályossá.

Kála # 2007.02.13. 08:47

Traven a terhesség ténye önmagában is védettséget jelent, semmi szükség arra, hogy Betty táppénzre menjen (természetesen ha ennek orvosi oka is van, akkor más a helyzet).

Betty: Nálad már nem a lombik program alapján jár a védelem (az gyakorlatilag csak a kezelések idejére biztosít plusz védelmet), hanem a terhességed miatt. Ha bármivel próbálkoznak, hivatkozz az Mt. 90.§ (1) bekezdés d) pont alapján fennálló felmondási tilalomra.

_Wasp_ # 2007.02.13. 09:48

a felmondás jogellenességének megállapításához még az sem szükséges, hogy Betty tudjon a terhességről. Ha utólag derül ki, hogy a felmondás pillanatában terhes volt, a felmondást az is jogellenessé teszi.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kála # 2007.02.13. 10:31

de mivel Betty már terhes (és tud róla) a mondatod inkább feltételes módban lenne helyes ("ha utólag derülne ki, az is jogellenessé tenné...") - megjegyzem én is azt írtam, hogy már a „terhesség ténye ”önmagában elég a védelemhez

fezsu11 # 2007.02.13. 12:06

Sziasztok!

A sztorim: édesanyámmal (52 éves, 26 éve dolgozik a cégnél) tegnap (02.12.-én) közölték hogy most február 28-ával megszűnik a munka helye. A tavalyi év során már volt leépítés, azokat rendes felmondással küldték el, végkielégítést is kapta, és ha jól tudom a felmondási időt nem kellett ledolgozniuk.
Anyukámékkal közös megegyezéssel akarják megszüntetni a munkaviszonyt (mondván már késő lenne a munkaügyinek vagy hova szólni - ez nekem furcsa indok).

Kérdéseim:

1. Hátrányosabb anyukámnak, ha aláírja közös megegyezéssel? Vagy melyik lenne neki előnyösebb?
  2. Közös megegyezésnél jár-e a végkielégítés?
  3. Mennyi felmondási idő jár anyukámnak? Ezt az időt végig le kell dolgoznia, vagy csak a felét és a másik felét kifizetik (közös megegyezésnél)?
  4. A munkáltató felmentése hogy alakul közös megegyezésnél és rendes felmondásnál? (pl: közös megegyezésnél a felmondási idő egészére megadják a felmentést és ki is fizetik az arra az időre járó keresetet?)
  5. A munkanélküli járadék összegének és idejének megállapításához van-e valami köze annak, hogy közös megegyezéssel vagy rendes felmondással küldik el.

A válaszokat e-mailben is várom: fezsu11@freemail.hu
A válaszokat előre is köszönöm.

_Lala_ # 2007.02.13. 12:37

Vigyázzatok. A közös megegyezésnél nem az van, hogy ez vagy az "jár", hanem az van, amiben megegyeztek. Másszóval: ha azt szeretné a másik fél, hogy közös megegyezés legyen, akkor el kell fogadnia a mamád feltételeit!
Ezek után már csak úgy kell megfogalmaznia a feltételeket, hogy az neki jó legyen. Ha nincs különösebb indoka arra, hogy otthagyja a munkahelyét, akkor azt kell minimum feltételként szabni, mint amit rendes felmondásnál kapna.

Mi jár rendes felmondásnál:

• a felmondási idejének (ha több nincs a munkaszerződésében vagy kollektív szerződésben, akkor 26 éves munkaviszony után minimum 90 nap) megfelelő időre bér, ennek felében nem kell dolgoznia, és a munkavállaló dönti el, hogy mely napokra essen ez a fele a felmondási időnek,
  • ha a munkavállalónak úgy tetszik, kérheti azt is, hogy a felmondási idejéből ledolgozandó napokat se kelljen ledolgoznia (azaz hamarabb érjen véget a munkaviszony), de ezekre a napokra természetesen nem jár neki bér,
  • minden, eddig ki nem adott, a munkaviszony végéig (a felmondási idő végéig) esedékes szabadnapot ki kell adni, ha ennek fizikai akadálya van (nincs már annyi ledolgozandó nap), akkor pénzben meg kell váltani,
  • végkielégítés (26 éves munkaviszony után 6 hónap jár).

Közös megegyezésnél is kaphat munkanélküli járadékot.

Amúgy szerintem egyszerűen csak baleknak próbálják nézni a mamádat, hátha kevesebbel is beéri, mint amit rendes felmondásnál kapna.

_Lala_ # 2007.02.13. 12:42

Ja igen: a rendes felmondásnál a munkáltatónak indoklási kötelezettsége van. Ha az indok nem valós, vagy nem szolgálhat okként a felmondáshoz, akkor ezt utóbb a munkavállaló megtámadhatja a munkaügyi bíróságon, és ha ezt a bíróság is kimondja, akkor további fizetnivalója is támadhat a munkáltatónak.
Emiatt szintén érdeke lehet a közös megegyezés, ahol nincs indoklási kötelezettség.

BBetty # 2007.02.13. 15:00

Sziasztok BBetty vagyok!
Már táppénzen vagyok 1 hónapja, mert lombikterhességem van, és ikreim lesznek!
Akkor ezek szerint nincs izgulni valóm?
A szerzödésem március végéig érvényes, aztán hosszabitani szokták.Akkor ezzel sem lehet semmi baj?Vagyis nem tehetik meg, hogy nem hosszabitják meg a szerzödésemet?Tudtommal aki táppénzen van azt nem bocsájthatják el?
Köszi elöre a válaszokat!

nyusz66 # 2007.02.13. 15:54

Nem vagyok jogszakértő, csak olvasgatom a fórumot, de most új infót írtatok.

Tényleg határozott idejű szerződés esetén is védettséget nyújt a terhesség? Eddig úgy tudtam, hogy a határozott idejű szerződés leketyeg, mindegy, hogy közben mi történik. De, ha nem így van, az végülis jó hír - akkor áttervezem a következő pár évre készített terveimet :-)

Kála # 2007.02.13. 16:40

Betty, az az előbb kimaradt, hogy határozott idejű szerződésed van...
Természetesen a határozott idős szerződés megszűnik amikor lejár az az időtartam, amire a felek megkötötték - ez egyébként teljesen független terhességtől, táppénztől stb. Azaz akkor is megszűnik a jogviszony ha éppen táppénzen vagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.13. 18:50

Na ja, így már egészen más a leányzó fekvése. Meg az ikreké is.

erabig # 2007.02.21. 13:33

Sziasztok!

Az a problémám, hogy fel akarnak mondani a cégnél rendes felmondással. Mivel táppénzen voltam, ezért most egy hónapos védettségem van. Alá akartak velem íratni egy papírt, hogy a védetség után - 03.17-től- felmondanak. Megillet 50 nap felmondási idő és 2 havi végkielégítés.
Mivel nekem 04.01-én 10 éves lesz a munkaviszonyom, ezért - szerintem és az általam megkérdezett, munkaügyekkel foglalkozók szerint is- 3 havi végkielégítés jár (Szerintünk -a tv-t értelmezve munkahelyen munkaviszonyban töltött idő után jár a végkielégítés, és a a munkaviszony a felmondási idő utolsó napjával szűnik meg.)
A munkahely viszont a felmondás napját tekinti a munkaviszony végének, és 2 havit akar adni.
Kérdésem:

1. Jogos-e a három hónap?
  2. Aláírathat-e olyan papírt a védettség ideje alatt , hogy fel fog mondani?
  3. Mivel a papírt nem írtam alá, mehetek-e újból táppénzre?

(Még egy érdekesség: a védettség idején sem tartanak igényt a munkavégzésemre, de írjam alá a jelenléti ívet ?!)

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
Ha valaki tud olyan e-mailcímet, telefonszámot, ahol tudnának nekem tanácsot adni, nagyon szépen megköszönném.

Erabig

the big cat # 2007.02.21. 13:50
  1. Persze, hogy jogos, ez nem vitatéma, soha nem is volt az, megpróbálnak átverni.
  2. Igen
  3. Nem, táppénzre az mehet, aki beteg, nem az akinek fel akarnak mondani. de egyébként is a kézbesítési kisérletet nyilván tanukkal fogják igazolni.
the big cat # 2007.02.21. 13:51

Ha nem tartanak igényt a munakvégzésedre, és írásban felmentenek, nem kell a jelenléti ívet aláírnod. Ha viszont erről nincs papírod, akkro menj be minden nap, és maradj ott a munakidő végéig.

erabig # 2007.02.21. 15:11

Köszönöm szépen a választ.
Valójában beteg vagyok (petefészek-gyulladás :-(
Tehát ilyen szempontból jogos lenne. Viszont velem közölték hogy majd fel akarnak mondani. Ezen közlés alapján nem tudom, hogy jogom van-e újra táppénzre menni, vagy pedig a munkáltató ebbe beleköthet-e amiatt, hogy -ha még aláírva nincs is- már szólt, hogy "X" napon felmond.

A védettség idejére írhat arról papírt, hogy ne dolgozzak, de kifizeti a bérem? (Tehát a semmiért fizet? Bér felmondási időnél is így van.) Mondtam, hogy erről valami papírt szeretnék, de nem akartak adni olyan indokkal, hogy ezt ők hogy papírozzák le ?!

ObudaFan # 2007.02.21. 19:46

Hiába szólt, hogy majd felmond, ha közben újra védettséget szerzel. Ha visszamész táppénzre, akkor még jó darabig a munkavállalója leszel.

_Lala_ # 2007.02.21. 20:39

A védettség idejére írhat arról papírt, hogy ne dolgozzak, de kifizeti a bérem? (Tehát a semmiért fizet? Bér felmondási időnél is így van.) Mondtam, hogy erről valami papírt szeretnék, de nem akartak adni olyan indokkal, hogy ezt ők hogy papírozzák le ?!

Hát akkor ne akarják azt, hogy ne dolgozzál, ha nem tudják leírni, hogy mit akarnak. Nyilván, ha nem adnak róla papírt, akkor utólag letagadhatják, és egy jól irányzott rendkívülivel elhajtanak a fenébe, miszerint nem jártál be dolgozni. Ha megkérdeznék, hogy minek kell a papír, nyugodtan mondd a szemükbe, hogy bizalmatlanságból.

Tehát vagy adnak egy nyilatkozatot, hogy ettől eddig felmentenek a munkavégzés alól (sem indoklás, sem egyéb nem szükséges - még az sem, hogy beleírják adnak-e fizetést vagy sem, mert az az alap, hogy nekik fizetni kell) - ekkor bemenned sem kell, vagy különben szépen megjelensz minden nap, aláírod a jelenléti ívet, és várod, hogy adjanak munkát. Lehetőleg minél több tanú lásson, hogy ott vagy (kívülállók, ügyfelek az igazán jó tanúk, de a portás, recepciós, munkatársak, mindenki jól jöhet).

Ezen közlés alapján nem tudom, hogy jogom van-e újra táppénzre menni

Az, hogy szólt, nem jelent semmit, hiszen a betegség miatt mész táppénzre, márpedig ha jogos, akkor "így jártak".

vagy pedig a munkáltató ebbe beleköthet-e amiatt, hogy -ha még aláírva nincs is- már szólt, hogy "X" napon felmond.

A szóbeli felmondás olyan, mintha nem is szólt volna egy szót sem. Főleg, hogy ha a védettséged nem ér véget, akkor nem fog tudni felmondani "X" napon amúgy sem.