Ügyész / ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.10. 16:24

Meghallgatásra.

Naina # 2011.07.10. 18:08

ujhus, most komoly, hogy szó szerint sírva fakadtál?
nem szabad ennyire a szívedre venni a dolgokat! úgy kell felfogni, hogy az nem a te helyed volt, de hidd el, az is megvan már valahol! ;)

Teljesen átérzem, amikor arról írsz, hogy az államvizsga után egy hónappal nincs kedved újra Ptk-t és Btk-t olvasni. Én ugyanígy vagyok ezzel. A múltkor voltam egy állásinterjún, ahol tesztet kellett kitöltenem, Ptk,Btk és Mt-t fogta át.Előző nap még próbáltam átnézni az Mt-t, mert az már igencsak feledésbe merült. Rájöttem, hogy semmi értelme ezzel a fejjel.Ahogy Immaculata írta, pihenni kell.

ujhus:) # 2011.07.10. 18:11

Impossible! Mire céloztál pontosan azzal a beírással?

ujhus:) # 2011.07.10. 18:14

Kedves Naina! Igen, miután kiléptem az ajtón -szerencsére senki nem látta - sírva fakadtam. Megalázónak éreztem, elég volt öt évig...
Egyébként pedig köszönöm a bíztatást.

Naina # 2011.07.10. 18:16

Igen, épp ezt akartam írni, hogy ehhez már gyakorlatilag hozzászoktunk az egyetem alatt.:)

Impossible # 2011.07.10. 21:51

akik tesztet iratnak, azokat le kell kakilni :D

Pöszke # 2011.07.11. 07:44

Jogjogjog!
Az ügyészségi meghallgatáson megkérdezik azt, amit amúgy is látnak a pályázatodban. Hol végeztél? Miből írtad a szakdogát? Hol voltál gyakorlaton? Miért akarsz ügyész lenni? Csak a büntetőjogi szakág érdekel? (Engem csak az érdekelt). Egy pályázótól megkérdezték, mit gondol a protekcióról. Ezen nevetnem kellett. Kb. ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.11. 09:23

Nem is tudom. A hatályos magyar jog ismeretét számon kérni egy ügyvédi irodai interjún talán mégis csak indokoltabb, mint az angol nyelvű társalgást forszírozni...

(Termelő cégeknél felső vezető beosztásra nem hogy egy tesztet, hanem többnapos tesztsorozatot is végeznek esetenként.)

Dr.Attika # 2011.07.11. 10:26

A jó és ügyvédi irodában eredményesen alkalmazható jogász ismérve nem az, hogy ismeri-e a hatályos jogot. Azt "seccperc" alatt meg lehet tudni különböző jogszabályi adatbázisokban. A jogalkalmazási, megoldő képessége a meghatározó.

guba # 2011.07.11. 10:40

Aki azért egy jó színvonalon nem ismeri a jogszabályokat, az keresni sem tud, mert nem tudja, hogy mit kellene keresnie. Éppen ezért a "jogalkalmazási megoldó képesség" feltételez egy alapos jogszabályi ismeretet. Ez nyilván nem azt jelenti, minden jogszabályt ismerni kellene, vagy lehetne. "Aki minden jogszabályt megszeretne tanulni, az belefullad a jogszabályok tengerébe. A feladat: megtanulni úszni benne." A vizsgáztatók általában bőven beérik azzal, ha valaki már úszik, vagy legalább kepesztet. :)

Dr.Attika # 2011.07.11. 11:25

Igazad van Guba!
Teszteljünk. Holnapi per tárgya. Szállítmányozó perli a belföldi céget, hogy fizessen meg x százezer forintot, mert a szállítmányozási feladatai körében egy szlovén vámügynökséget megbízott, hogy közvetett vámjogi képviselőként járjon el. A közvetett vámjogi képviselő eljárt, de nem szakszerűen, ezért x millió pótvámot vetett ki a szlovén vámhatóság. A közvetett vámjogi képviselő a pótvámot nem a képviseltnek, hanem a szállítmányozónak terhlte tovább. A szállítmányozó ezen összeg megfizetésére kötelézst kéri a magyar bíróságtól.
Nagy vonalakban 5 mondatban milyen jogi érvelést terjesztené a bíróság elé alperesi ellenkérelem és védekezés gyanánt?

Kacsa1111 # 2011.07.11. 13:13

Kedves kbs,

ismét csak említeném, hogy az idegennyelven történő interjúztatás szükségessége a melótól függ, amire alkalmaznának.

abban egyetértek veled, hogy a tételes jogi tudást sem feltétlenül haszontalan számon kérni, de inkább értek egyet Dr.Attikával atekintetben, hogy nem a Ptk. bizonyos passzusainak visszaböfögtetése az üdvözítő megoldás. jó pár éve voltam olyan interjún, melyen legültettek egy szabad gép elé, jogtárral, szótárral, internettel, kezembe nyomtak egy aktát, és adtak pár órát, hogy virítsak valamit. hogy mit kellett virítani, az is csaz az aktából derült ki...:)

Kacsa11

Rexor # 2011.07.11. 13:44

Attila: az alapvető kérdésem az, hogy mi a túrónak fizette ki a szállítmányozó a pótvámot?

the_red_owl # 2011.07.12. 08:53

Kedves Fórumozók!

Ügyészségi meghallgatásra hívtak (e hét csütörtökre): tudnátok némi információval szolgálni arról, kb. mennyi az átfutási idő s "végső" döntésig? Köszi!

ujhus:) # 2011.07.12. 15:54

Pöszke!

Érdekelne, mit válaszoltál arra, hogy miért szeretnél ügyész lenni? Persze, ha nem indiszkrét a kérdés...
Köszi!

Impossible # 2011.07.12. 16:08

"jó pár éve voltam olyan interjún, melyen legültettek egy szabad gép elé, jogtárral, szótárral, internettel, kezembe nyomtak egy aktát, és adtak pár órát, hogy virítsak valamit. hogy mit kellett virítani, az is csaz az aktából derült ki..."

Milyen kár, hogy erre senki sem tanítja meg a leendő jogászokat. Számonkérni persze ettől még jó poén.

Izaliza # 2011.07.12. 16:47

Kedves, Ügyészségre pályázó Testvéreim az Úrban, (ha megengeditek),

ajánlom mindenkinek a szíves figyelmébe a blogomat. Szerintem sok jó infó található rajta, főként személyes tapasztalat, első kézből.
Nem mellesleg egy olyan valakitől akit fel is vettek.

Szóval szeretettel várok ott mindenkit, és a felmerült további kérdéseket is. Nagyon szívesen válaszolok mindenkinek.
(blogomon nincs semmilyen reklám, úgyhogy kizárólag az az áldott jó szívem vezérel a segítségnyújtásban)

Szép estét mindenkinek.

Liza

Impossible # 2011.07.12. 18:37

engem az érdekelne, hogy miért vagy úgy oda azért a helyért, mi olyan jó abban

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.12. 19:01

Vannak kérdéseid... Azt hiszed, én el tudnám mondani, mit szeretek annyira az ügyvédkedésben, hogy valószínűleg akkor is csinálnám, ha nem fizetnének érte? (Feltéve, persze, hogy megengedhetném magamnak.) Tudnék sok közhelyet mondani, de a lényeg úgyis az lenne, amit az egyszeri bácsi mondott, amikor azt kérdezték tőle, ha felismeri a gyilkos galócát, meg tudja is, hogy nagyon mérgező, akkor hogy kerülhet miatt már nyolcadszor kórházba: "Mer' szeretem".

Izaliza # 2011.07.12. 19:58

Kedves Impossible!

Ha nekem intézted a kérdést-márpedig megszólítva érzem magam, annak ellenére, hogy nem áradoztam a cégről:-) - elmondom szívesen:

• szeretem azt, hogy változatos a munka,
  • fél ötkor leteszem a lantot és kész,
  • havonta a fizum ha kevés is, de tudom, hogy évekre előre biztosítja a megélhetésem, ha szerényen is,
  • saját instruktora van mindenkinek, aki naponta, átlagosan, összesen legalább egy órát rászán a kérdéseinkre,
  • szakmai továbbképzések vannak,
  • beszámoltatások vannak rendszeresen (valódi tudást kérnek számon, nem csupán aláírják a papírt, hogy persze tudod te ezt)
  • nagyon jó a hangulat,kollégák jófejek,
  • az ügyészi szakmát övező megbecsülés és tisztelet igazán imponáló,
  • nekem semmi bajom azzal se, hogy úgymond félkatonai szervezetről van szó, jól viselem az ilyesmit, tudom mire számíthatok, mit várnak el tőlem, stb.
  • az értékrendemnek abszolút megfelel az, hogy a bizonyíthatóan bűncselekményt elkövetőket megbüntetjük (na jó, csak megvádolunk vagy megrovunk, de értitek hogy értem), nem pedig kiskapukat keresve a felmentésükön ügyködünk sok (több)pénzért.

Az ügyvédi pálya számomra sosem volt opció.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.12. 21:16

Szerintem tudnád te úgy is dicsérni a saját szakmádat, hogy közben nem szólod le a másokét. Egyébként azt kell hogy mondjam, hogy az az ügyész, aki az ügyvédben ellenséget, a munkája akadályát látja, az nem jó ügyész. Kérdezd csak meg az instruktorodat...

Kacsa1111 # 2011.07.12. 21:40

Kedves Izaliza,

beleolvastam a blogodba...sajnálom, de én nem fogom gyarapítani az olvasóid számát.:)

nem akarlak bántani (nagyon), ezért igyezlek finoman rendbe tenni:

szeretem azt, hogy változatos a munka

mióta vagy fogi? egy-két hónapja? féléve? így könnyű változatosnak látni az egyik legegyoldalúbb jogászi szakmát (tisztelet a közigben dolgozóknak).

tudom, hogy évekre előre biztosítja a megélhetésem
nekem semmi bajom azzal se, hogy úgymond félkatonai szervezetről van szó, jól viselem az ilyesmit

előbb talán teljen le a próbaidő...

nem pedig kiskapukat keresve a felmentésükön ügyködünk sok (több)pénzért.

ehelyütt pedig utalnék kbs lenti hozzászólására, kiegészítve azzal, hogy nem minden ügyvéd foglalkozik büntetőjoggal.
még ott van a tojáshéj a fenekeden. elhiszem, hogy óriási öröm-bodottá', hogy végre állást találtál, ráadásul nem is feltétlenül a legszarabbat (azért akad nem kevés jobb - kbs kedvéért ebbe most nem megyek bele;) ), de ilyen hamar elveszíteni a többi jogászi szakmával szembeni alázatot...minimum rekord-gyanús, pedig én sem vagyok egy matyói hímzés.:)

Kacsa11

guba # 2011.07.13. 05:10

Már Béla is túlreagálta Izaliza hozzászólását, Kacsa neked igazán kár volt még egy lapáttal rátenni. Én nem olvasom ki ebből, hogy elvesztette volna a többi jogászi szakmával szembeni alázatot. Mindössze arról van szó, hogy az ügyész fejében az ártatlanság vélelme helyett a rejtett bűnösségi vélelem dolgozik, és az ifjú hölgy még nem eléggé rutinos ahhoz, hogy mást mondjon, mint amit gondol erről.:)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.13. 05:47

:)

Kacsa1111 # 2011.07.13. 06:12

Kedves guba,

lehet, hogy picit túlreagáltam, de én nem csak a hozzászólását olvastam, hanem a blogját is!:)

Kacsa11