Ügyész / ügyvéd

Rexor # 2011.07.05. 14:35

Lewho: hát nem vagyunk egyformák, bár én ezt a logikát akkor tudom megérteni, ha valaki elmúlt 60 éves, és a nyugdíjig tartó pár hónapot akarja kibekkelni.

guba # 2011.07.05. 14:49

Egy csomó ügyvéd szívesen elmenne havi 260-ért közigbe, vagy bárhova. Ez a valóság, még ha sokan ezt nem is hiszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 14:50

A pénz nem minden.

Dr.Attika # 2011.07.05. 15:13

A pénz nem minden ez így igaz. Azért azt el kell dönteni hogy jogi diplomával, szakvizsgával ügyvéd vagy közigazgatásban dolgozó jogász akar lenni valaki. Ügyvédként cca. 200-250 ezer forint köz, kamarai és MÜBSE terhet vesz nyakába az ember. Ide sorol az iroda bérlete is. Ezt ki kell termelni. A közigazgatásban a havi bankszámlára történő átutalást kell várni. Költség nincs. A havi megélhetést ebből kell fedezni. Felelősség minimális. Sőt van egész komoly kafeteria.
Sok ügyvéd szívesen elmenne a közigazgatásba? Honnan gondolod? A Pesti Ügyvédben tényleg olvasni elsunnyogókat, de ők nem reprezantatívak a 12 ezer ügyvédhez,alkalmazott ügyvédhez, ügyvédjelölthöz képest

Kacsa1111 # 2011.07.05. 15:31

Kedves lewho,

lelke rajta, de itt most nem arról van szó, hogy mit jelent a pénz...
hanem arról, hogy ügyvédként (némileg nagyobb felelősségvállalással) elfogadta a (nyilván nem kiemelkedő) jelölti bért.

ez szerintem egyfelől megalázó, másfelől szomorú.
a megalázót talán nem kell magyarázni, szomorú pedig azért, hogy van, aki ilyen kondíciókkal is vállalja ahelyett, hogy küldje el melegebb éghajlatra az ilyet.

Kacsa11

Impossible # 2011.07.05. 16:05

Most ha jól értem, egy jónak mondható jelölti bér 200 ezer HUF nettó körül van... az azért elég meredek ahhoz képest, hogy ennek kb. fele az általánosan elterjedt.

Rexor # 2011.07.05. 16:15

Imp: rosszul érted.

Impossible # 2011.07.05. 16:17

és nem akarod megmagyarázni? kácsa hozzászólásából ez eléggé következik számomra

hunfrakk # 2011.07.05. 17:54

főnökök nélküli, utasítás nélküli munkavégzés a legjobb szerintem

ujhus:) # 2011.07.05. 18:06

MyaPTE!

Éppen most hirdettek meg több ügyészségi fogalmazói álláshelyet, nézd meg a pályázati kiírást, és látni fogod, hogy az eddigiek alapján elég jó esélyeid vannak.

ujhus:) # 2011.07.05. 18:11

Hunfrakk!

Ezekre a kérdésekre mégis mit válaszoltál? Mármint, hogy miért akarsz ügyész lenni, miért nem bíróság stb.
Azért kérdezem, mert én azt gondolom, hogy az ember (vagy legalábbis én) azt sem tudnám megmondani, hogy amikor 17 évesen kipattant a fejemből, hogy jogász leszek, akkor miért éppen ez pattant ki. Most pedig azért nem tudom rá a választ, mert még nincs gyakorlatom, nem láttam élesben, de ettől függetlenül még mindig ezt szeretném. Ezek olyan kérdések, amelyekre szerintem nincs válasz....

ujhus:) # 2011.07.05. 18:12

Most nézem, hogy ez egy igen régi beírásod:) Bár a kérdés ettől függetlenül aktuális.

Kacsa1111 # 2011.07.05. 18:26

Kedves ujhus:),

ez nem őszinteségi verseny. Lószart sem érdekel, hogy te miért akarsz valójában ügyész lenni. Írj egy plauzibilis és meggyőző sztorit. ennyi.

Kacsa11

hunfrakk # 2011.07.05. 18:27

nálunk azokat vették fel ügyészségi fogalmazónak,
akik Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes úrnak írták a szakdolgozatot (3 fő),
vagy nagyon-nagyon jóban voltak Ihász Sándor fővárosi főügyész úrral (1+1 fő)

(amellett, hogy persze jó tanulók (cum laude) voltak, meg tehetségesek is talán);

függetlenül a meghallgatáson tanúsított teljesítménytől

tulajdonképpen semmilyen tétje nincs meghallgatásnak,
nem az a döntő, hogy ott mit produkálsz,
3-6 perc alatt nem lehet megváltani világot

hunfrakk # 2011.07.05. 18:33

Belovics majd felteszi a kérdést:
"és miért pont ügyészség?"

mindenki ugyanazt mondja, ami nagyon unalmas
(szeretem a büntetőjogot stb. - ilyen jellegű válasz mellőzendő)

amúgy egy mondatot vár erre, aztán úgyis leállít (kb. 20 másodperc ez)

aztán kérdez egyet pl. jogos védelemből, amire egy szó a válasz (nálam ez volt)

LÜ előtt megyei szűrő van!
(2007-ben így volt)

én a LÜ-ig jutottam el, de nem sikerült
(amit összességében már nem bánok - sőt!)

Legislator # 2011.07.05. 18:36

biztos szép pálya mindkettő...

Sunshine after the rain.

Berényi Miki # 2011.07.06. 05:19

Hol osztogatnak a közigben havi 260-at? :O

hunfrakk # 2011.07.06. 05:53

van ahol dupláját
(közigben)
el lehet térni bértáblától közalkalmazottaknál

lewho # 2011.07.06. 05:56

Pl. központi hivatalban.

Számoljunk együtt: legyen mondjuk 6 év gyakorlata, így tanácsos 6-nak számít. A szorzó 3,9. Kap 50% ill.kieget, vagyis 3,9*1,5=5,85. Erre jöjjön két középfokú nyelvvizsga kiemelt nyelvből +1,2.

Összesen 7,05.
7,05*38650=272482,5Ft.

A szikszói vagy a kozármislenyi polgármesteri hivatalban nyilván kevesebb a zsé:)

Legislator # 2011.07.06. 07:41

jujj

Sunshine after the rain.

doktordorka # 2011.07.06. 08:43

Köszi hozzászólásokat ügyvédi fizetés témában.
Akkor most konkretizálnám. Mi tűnik reálisnak szerintetek egy olyan irodában, ahol az asszisztensek nettó 110-120-at kapnak,a jelölti fizu meg kb. nettó 140 ezer forint? Hozzáteszem, hogy állandó banki megbízásokról van szó, nagy fokú felelősséggel,tehát nagy pénzek forognak és teljes embert kíván,vagyis emellett nem igen lehet plusz ügyfelet bevállalni. Közigben tudom, hogy nettó 200 és 250 közt van az átlag. Van olyan jelölt is,aki jelöltként kap nettó 200-at,de tudjuk,nem ez az általános. Azt érdekel, hogy mit kérhetek reálisan a fentiekre figyelemmel, hiszen a főnökség nyilván minél jobban le akarja majd nyomni az árat.
Mégy egy kérdés: milyen költségei vannak az alkalmazott ügyvédi működésnek és milyenek az önálló ügyvédkedésnek? Melyik forma éri meg jobban,ha van állandó megbízás?
Köszi előre is a véleményeket!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 09:37

Ehhe. A legtöbb ügyvédnél az asszisztens - ha ezen a titkárnőt kell érteni - sokkal többet kap, mint a jelöltek. Ha különszolgáltatást is nyújt ami nem ritka - akkor pláne.

Kacsa1111 # 2011.07.06. 10:46

Kedves kbs,

ahol az asszisztens többet kap a jelöltnél, ott gondolom nem nettó 140-200at keres a jelölt...

Kedves doktordorka,

tudni kéne azt is, hogy te mit tudsz...mennyi és milyen tapasztalatod van? magyarul vagy külföldiül kell-e dolgozni? te tudsz-e?
önálló cég-e, ahová mész, nemzetközi hálózat tagja-e vagy nemzetközi iroda-e?

alkalmazott ügyvédként fizetésed van, pont pontha jelölt lennél.
ha beszámlázós módszerrel élsz, akkor cégként adózol, és lesznek járulék valamint kamarai/biztosítási és könyvelői költségeid (az iroda és telefonhasználat általában a "munkáltató"-val megállapodás alapján kompenzálódik).

összességében, különösen, ha EVAzol, akkor az utóbbiból jösz ki jobban, de az előbbi a kényelmesebb, mert sokkal, de sokkal kevesebb adminisztrációval jár, és a cash flow is gördülékenyebb.

Kacsa11

cat981 # 2011.07.06. 11:43

viszont lehet az sem annyira ritka, hogy jelöltek (a gyengébbik nemből) is nyújtanak különszolgáltatást. Én kettő ilyen jelöltet is ismertem, pedig egyáltalán nem jogi pályán mozgok. A fizetésüket viszont nem kérdeztem, de gondolom korrekt fizut kaptak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 12:01

Igen nehéz (al)testi munka. :)