szakvizsga

L.Vera # 2010.11.22. 15:56

Sziasztok!

Most szeretnék szakvizsgára jelentkezni és érdeklődnék, hogyan is néz ki tartalmilag egy ilyen a jelentkezés. Az ügyvédi kamarában nem voltak valami segítőkészek. Közölték, hogy írjak egy kérelmet (azt nem tudták megmondani, hogy mi legyen benne, kinek címezzem, mennyi a vizsgadíj stb.), csatoljam a melléleteket, majd vigyem vissza a kamarába, ahol kiállítják az igazolást és majd ők elküldik a jelentkezésem.
Előre is köszönöm a segítségeteket!!!
Vera

pazs # 2010.11.22. 16:03

Nyunyec: olvasnivaló a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991 IM-rendelet. Ha ezután is van még kérdésed, tedd fel.

pazs # 2010.11.22. 16:03

L.Vera: dettó.

Impossible # 2010.11.22. 23:51

jaj ne, ez most olyan kacsás volt :D

Berényi Miki # 2010.11.24. 11:08

Sziasztok! Meg tudná valaki mondani a szakvizsga-bizottságtól milyen e-mail címen lehet állásfoglalást kérni, ha a gyakorlati idő igazolásával kapcsolatban szeretnék lehetőleg gyors és hiteles választ?

Kacsa1111 # 2010.11.24. 12:28

Kedves Berényi Miki,

e-mail-en? kb. sehogy...emeld fel a kagylót!:)

Kacsa11

Lonicera # 2010.11.24. 12:54

Tapasztalataim szerint még telefonon sem lesz egyszerű :( Én anno az időpontok miatt napokig hívogattam őket.
Legjobb lenne személyesen elintézned.

Nyunyec # 2010.11.24. 16:59

Köszike'

Arra jutottam, hogy el vagyok tájolva. Eddig nekem úgy magyarázták, hogy külön kell az ügyvédi a közig. stb. szakvizsgát letenni, de ez akkor egy általános jogi szakvizsga?Ha én közigazgatásban dolgozom, de 3 év után leszakvizsgázom, utána nem kell ügyvéd mellett ismét 3 évet eltöltenem és szakvizsgázni?
Bocs ha nagyon h...-nek tűnök, de ezt nem értettem soha, és össze vissza magyarázták eddig nekem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.24. 17:07

A közigazgatási vizsga tényleg más, de jogiból csak ez van.

pazs # 2010.11.25. 08:08

Nyunyec: az első beírásodban közalkalmazott voltál, most meg közigazgatásban dolgozol, most akkor melyik? És tényleg más a közigazgatási szakvizsga (vajon ezt hívják alapvizsgának) és a jogi szakvizsga.

kondidori # 2010.11.25. 08:29

Nyunyec!

Tudtommal külön van

• közigazgatási alapvizsga (ezt a gyakornoki kinevezésedet követő 1 évvel kell felsőfokú végzettség esetén, 2 évvel középfokú végzettség esetén letenni és bizonyos munkakörök estén nem köztisztviselőknek is, míg x végzettség esetén pl.jogász, mentesülsz alóla)

és van

• közigazgatási szakvizsga (ezt meg 3 évvel aztszem. Régen az alapvizsga előfeltétele volt a közig szakvizsgának, DE! a közigazgatási alapvizsga kötelezettség a 2009. december 1-ét követő kinevezések következtében megszűnt, ezért a közigazgatási szakvizsga kötelezettség teljesítésének az alapvizsga megléte sem feltétele). Ezt csak a közigazgatásban dolgozóknak kell letenni.

Erről az infokat itt találod:http://www.kszk.gov.hu/…ak/kozig_szv

És van a jogi szakvizsga, ami komplexebb és csak jogászok tehetik le, de nem kötelező. 3 év jogi feladatokat végző munkakörben eltöltött gyakorlat igazolása után lehet bejelentkezni vizsgára. Ami 3 panellből áll és a teljes vizsga a magas jelentkező létszám és a vizsgáztatók száma miatt, kb. 1 évet vesz igénybe.
Bövebb info itt: http://www.kim.gov.hu/…0100930.html

Nyunyec # 2010.11.27. 08:08

Köszönöm, kezd kirajzolódni.

Tehát a szakvizsga egy általános vizsga, nincs külön ügyvédi meg a fogalmazói meg stb.
Engem még az is érdekelne, hogy ha később ügyvédként szeretnék dolgozni, nem kell más szakvizsgát tenni+újabb 3 évet bojtárként dolgozni.

Sz.Márton # 2010.11.27. 10:32

Nyunyec!

Nem bántva, de elgondolkoztatva, hogy könnyebb legyen az életed!

Elvileg jogász vagy(!), ha nem protkóval végezted valamelyik "komoly" hazai jogi kart és a közigazgatásban dolgozol, akkor gondolom mind a jogszabályokat mind az egyéb szabályozókat az eredeti forrásokból kell tanulmányoznod és alkalmaznod.

A saját hivatásod és a jövőbeni ügyvédi terveidet érintő lehetőségeid alapvető keretei, azok nem a hentesboltok és a karácsonyi vásárok kirakatában még csak nem is hozzáférhetetlen titkos szabadpáholyos rendezvényeken ismerhetőek meg!

Akár a neten is 3-5 perc kereséssel, minden ezzel kapcsolatos információ, amely alapvetően jogszabályokon alapul vagy egyéb gyakorlati problémák rendezésével kapcsolatos lehet, az mind hozzáférhető. E szép és néha igen nehéz hivatás gyakorlására alapnak tekintendően téged is feljogosító, jogi ismereteket igazoló diplomával szerintem ha kicsit is igyekezni akarsz megtalálod! MEG TUDOD CSINÁLNI! Ahogy a nagy bíztató kampányok fizetett szajkózói is mondogatják! Akarni kell és elkezdeni!

Magadba bízzál és a hiteles jogforrásokban, amelyek számodra' még érthetőbben hozzáférhetőek kell legyenek! Ne csak részinformációkat akarj megtudni,
gondolom a munkahelyeden is, nem csak fejből és folyosói, néha így-úgy kijelölt (sokszor elég érdekes) dohányzóhely szinten kell az alapvető jogi kérdésekre választ adni!( Azért sokaknak nagyvonalakban ez is megy!)

Magadba bízzál és a hiteles infókat a munkahelyeden is tőled, vagy a hozzád hasonló végzettségű szakemberektől kívánják megtudni! Aki itt regisztrálni tud és még jogász is, az a saját szakmájának különböző területeit alapvetően meghatározó jogszabályait (azok pontosan leírt és érintett részeit) ki kell tudja keresse!

(Ha csabai kolbászt akarsz készíteni, akkor ne a pásztói receptet használd, de ne pár kérdésből próbáld meg kihámozni az elkészítést, henem a teljes technológi megismeréséből.(és akkor még az egyedi mikroklima, valamint a füstölés fontosságáról még nem is beszéltünk). A kolbászt (normális esetben és ha nem Kovi filmekről beszélünk...)elvileg csak étkezésre használjuk! Itt pedig e honlapon, te a leendő hivatásod magasabb szintű elvégzésének a dolgos mindennapjait meghatározó törvényes szabályait akarod megismerni!

Az út nyitott, most gondold át! Akár a még tervezeteket is megnézheted a parlament honlapján, nem is beszélve az elfogadott jogszabályokról amelyek még e honlap törvénytárában is kikereshetőek, ha pedig nem tudod a pontos számokat és témakörök nevét a minisztériumi és kamarai honlapokon szinte mindent megtudhatsz! Lehet nemsokára, ha majd így és ilyen úton haladsz tovább, önerőből te fogod itt a komoly és hiteles szakmai tanácsokat megadni. Én előre bizalmat szavazok neked, és hidd el később, ha akarod, már a kérdésfeltevésed is csak nagyon egzakt szakmai vonalon képzelhető el, nem pedig a legegyszerűbb és gyorsan kikereshető e honlapon jogi végzettséget sem igénylő, akár laikus által is megválaszolható kérdéskörben! / Azért a válaszadók között KBS is segített neked, de biztosan egy kis pajkos rosszallás és egy klaviatúra előtti, akár rejtett megrovó fejrázással nyugtázta a "jogász kérdező" ezirányú, de kissé zaklatottan megkeveredett indítású érdeklődését.(...)

Üdv: Sz. Márton

K.Anikó # 2010.12.14. 08:54

Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a második szakvizsgára jelentkezéshez is csatolni kell a munkáltatói igazolást a szakmai gyakorlatról?
Köszönöm!

pazs # 2010.12.14. 08:58

Nem, ahhoz a kérelmen kívül az ideiglenes bizonyítványt kell csatolni, amit az első vizsga után kaptál.

Nhio # 2010.12.20. 14:43

Sziasztok!
Egyéb jogi munkakörben munkáltatói igazolásnak elég, ha a munkaszerződésemben le van írva, hogy jogi végzettséghez kötött, főállás munka, kinek a felügyelete alatt, vagy a munkaviszony megszüntetésekor külön nyilatkozatot kérjek a munkáltatómtól?
Előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2010.12.20. 15:05

Szia!
Ez így tökéletes. Nem kell semmi további igazolás.

bajussz # 2011.01.06. 08:35

heló!

hallottam olyat, hogy a szakvizsgát ha elkezdem, onnan 5év alatt le kell tenni, mert ugrik a 3 év gyakorlat

ez igaz?

Tordesillas # 2011.01.06. 09:42

Nem ugrik a 3 év gyakorlat, hanem elölről kell kezdeni az egész szakvizsgát, az addig letett részvizsgák elvesznek.

bajussz # 2011.01.06. 14:04

akkor rendben, mivel a letett részvizsgák száma jelenleg nulla:)

köszi

Legislator # 2011.01.06. 15:04

Nem baj, Bajszi, fog az menni!

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.01.06. 15:12

Kedves bajussz,

ezt a rendkívüli zöldséget honnan szedted?:)

Kacsa11

bajussz # 2011.01.07. 07:38

Leg: persze hogy menni, fog, csak legyen időm tanulni:) Most nem sürgős.

Kacsa: amikor vizsgáztam, akkor mondta egy rendőr srác, hogy neki ha most nem sikerül az utolsó vizsgája, letelik az öt év az első elkezdett vizsgától, és akkor újra kell csinálni a 3 év gyakorlatot.
Nem logikus, de megütötte a fülemet.

hunfrakk # 2011.01.07. 17:57

hát, végül is rendőr volt...
enyhítő körülmény...

dr.beata.beres # 2011.02.14. 12:10

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:
Ugye jól tudom, hohy még postai úton is fel lehet adni a vizsgakérelmet?
Utolsó vizsgám lesz májusban, és nincs kedvem az elektronikus rendszererel bajlódni ,meg egy vizsga miatt beregisztrálni.

Köszi

Beáta