szakvizsga

baratieniko # 2010.10.05. 16:22

Sziasztok!

Nincsen valakinek eladó szakvizsgára felkészítő könyve?

baratieniko

Impossible # 2010.10.05. 23:05

"könyvek, szakirodalom" topic-ban nézegess körül, vannak, akik ott árulnak

Intelligens Mosópor # 2010.10.07. 12:24

Sziasztok!

A szakvizsgával kapcsolatosan lenne egy pár kérdesem.
Azt szeretném megtudni, hogy

1. a szakvizsgázás előfeltétele 2 év gyakorlat?
  2. az A, B, C modulból csak egyet kell megcsinálni vagy mindet?
  3. és ha sikerült letenni, akkor onnantól "teljes értékű" ügyvédként dolgozhatok vagy mit kapok az eredményes vizsgáért?
  4. a szakirányú továbbképzést mikortól lehet elkezdeni? Sikeres záróvizsgák vagy a szakvizsga után?

Elnézést, ha hülye kérdést/kérdéseket tettem fel!

Előre is köszönöm a segtséget!

Sherlock # 2010.10.07. 12:25
  1. 3 év gyakorlat.
  2. Mindet.
  3. Igen + csúnya papírt.
  4. Záróvizsga után, ajánlom a bor szakjogászt.
dr.beata.beres # 2010.10.07. 12:29

3 év az előzetes joggyakorlat ideje. Mind a három részből le kell vizsgázni. Egy általad választott részből írásbelizni is kell.

Ha megvan az összes vizsgád, és ügyvéd akarsz lenne, akkor kérelmezni kell a felvételedet az "illetékes" Ügyvédi Kamarába.

Intelligens Mosópor # 2010.10.07. 15:28

Köszönöm a gyors reagálást!

Intelligens Mosópor # 2010.10.07. 17:18

Szóval csak ha ügyvéd szeretnék lenni, akkor kell megcsinálnom a szakvizsgát? Ha például egy nagyvállalat jogi osztályán akarnék elhelyezkedni, akkor elég a "sima" diploma, amit 5 év után kapok?

Azt esetleg nem tudja valaki, hogy a multi cégek mit várnak el egy pályakezdő jogásztól? Gondolom a felsőfokú nyelvtudás az alap. Ezenkívül érdemes valamilyen szakterületre specializálódni pl. gazdasági jog?

hunfrakk # 2010.10.07. 19:32

egy vállalat jogi osztályán szakvizsga nélkül egyszerű mezei jogászként csupán ún. jogi előadóként vagy jogi ügyintézőként dolgozhatsz

ahhoz, hogy jogtanácsos legyél, ahhoz bizony már kell a szakvizsga

Intelligens Mosópor # 2010.10.07. 19:40

Köszi így már értem a dolgot. Gondolom a szakvizsga teljesítése a fizetésben is meglátszódik:)
Engem főleg a befektetői szektor (bank, biztosító, esetleg brókercég) érdekelne. Ha valaki itt szeretne dolgozni, akkor mire kell specializálódnia? Gazdasági jogra? Vagy a gazdasági jog milyen ágára?

Most jelenleg másodéves vagyok a pécsi egyetemen. Sajnos ilyen dolgokról semmi felvilágosítást nem kapunk, pedig engem nagyon érdekelne ez a vonal.

dr.beata.beres # 2010.10.12. 07:06

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem

A szakvizsga második vizsgájára most fogom elküldeni a jelentkezésem.

Az ideiglenes bizonyítványt ugye elég másolatban csatolni a jelentkezéshez?

Beáta

dr. Juci # 2010.10.12. 07:21

Szia Beáta!

Én úgy emlékszem, az eredetit kérik.

Ma beszéltem a titkársággal, és kapaszkodjatok: még azok közül sem sikerült mindenkit beosztani vizsgaidőpontra, akik nyáron jelentkeztek, komolyan, mint valami rossz vicc. Gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy beférek-e még idénre, kb. talán igen, talán nem, de legalább a hölgy modorára nem lehet panaszom.

kondidori # 2010.10.12. 08:44

Az eredetit kell csatolni.

dr. Juci # 2010.10.12. 13:42

http://www.kim.gov.hu/…0100930.html

"Új" tételsorokat ld. a fenti linken, de józan ésszel kezelendő, a polgári eljárásjogot pl. szerintem eltolták, mert az fmh-ról szóló 2009. évi L. tv-t elvileg csak 2011.jan.1-től kellene tudni, szerintem ez némileg ellentmond "a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell tudni" c. dumának... Legalább a büntető anyagiból kiszedték a pénzmellékbüntetést, ha jól láttam...

dr.beata.beres # 2010.10.13. 10:02

Még egy gyakorlati kérdés

Mivel a második kérelmemet is postai úton adom fel, és most láttam a www.ki,.gov.hu-n hogy a kérelmeket ide kell beadni:

Igazságügyi Oktatási osztály
Bp Szalay u. 16.

Én a múltkor csak annyit írtam rá,hogy
Jogi Szakvizsgabizottság Titkársága
Bp Szalay u. 16.

Akkor most mindegy, úgyis megkapják?

sz.ildi # 2010.10.13. 16:25

Sziasztok!

Most olvasgattam először a topikot. Én július közepén adtam be a jelentkezésemet okt. közepére, de még sehol semmi. Telefonon meg nem tudtam elérni őket. Lehet banálisnak tűnik a kérdésem, de most nagyon nyugtalanít a kérdés. Azt ugye jól tudom, hogy a behívót a lakcímedre küldik és nem a munkahelyre?

Ügyvédjelölti pozícióban dolgozom, de nem rég váltottam, és már ez is megfordult (tehát, hogy az előző mh-re küldték) a fejemben ma, mert hát 3 hónapja jelentkeztem és sehol semmi. Arról nem beszélve, hogy próbaidő lévén, nem egy héttel előtte szeretnék szólni, hogy bocsi de jövő héten szakvizsgázom. Holnap ismét bepróbálkozom telefonon... Bocs, ha bénát kérdeztem, de dolgozik a para! Köszi

kondidori # 2010.10.13. 16:56

Az általad megadott címre, gondolom ez a lakcímed.

sz.ildi # 2010.10.13. 17:19

A kérelmemen az akkori irodám és a lakcímem is szerepelt. Eddig fel sem merült bennem, hogy esetleg az irodába is küldhették, csak valahogy ma beugrott. Mondjuk az alapján amit lejjebb, dr. Juci írt, nem lenne csoda ha csak egyszerűen még nem tudtak volna beosztani július óta...

Clarisse # 2010.10.14. 17:53

Sziasztok!

Vadi új Polgári Eljárásjog I.II. (dr. Tölg-Molnár…)
2009-es kiadás eladó 6600 helyett 5000-ért… =)

06–70–3883–089

Spenser # 2010.10.21. 14:15

Sziasztok!

Tud valaki bővebben a tervezett "szakvizsga-reformról"? Pl. mikorra várható a bevezetése, milyen formában fog megvalósulni (az egyik lehetséges megoldás szerint nem lenne kötelező valamennyi részvizsga teljesítése, ugyanakkor hivatásrendi vizsgákat vezetnének be,stb.)

A segítséget előre is köszönöm.

hajni1982 # 2010.10.22. 12:32

sziasztok!

nincs valakinek eladó: Polgári jog I. illetve Polgári jog II. - Kötelmi jog szakvizsgakönyve? Novissimásat keresek ha egy mód van rá. Köszi!

drhm # 2010.11.11. 15:08

Sziasztok,

nem tud valaki véletlenül egy eladó jogi szakvizsga segédkönyvet EU-ból? A pontosság kedvéért:

Karoliny Eszter - Komanovics Adrienne - Mohay Ágoston - Pánovics Attila - Szalayné Sándor Erzsébet:
Az Európai Unió joga

Rendkívül sürgős lenne, mert nyakamon a vizsga és nem lehet kapni a könyvet! Ha valaki tud segíteni, kérem, írjon a homel@freemail.hu email-címre.

Előre is köszönöm!

Nyunyec # 2010.11.16. 18:34

Sziasztok!

Idén végeztem a sulival és április óta rendőrségen dolgozom közalkalmazottként.
Nagyon örülnék, ha valaki el tudná nekem magyarázni, hogy milyen szakvizsgát tehetek, illetve, hogy hogyan működik ez az egész, mert nekem nagyon zavaros és csak rész infóim vannak.
Előre is köszike!!

pazs # 2010.11.16. 18:41

te jogász vagy? Mert ha nem vagy nem jogi munkakörben foglalkoztatnak, akkor jogi szakvizsgát nemigen tehetsz és az a gyanúm, hogy közalkalmazottként köztisztviselőit sem...

Impossible # 2010.11.16. 23:32

nyunyec,

mi a francnak akarsz vizsgázni? :D
én a helyedben annak örülnék, hogy nem kell :D

Nyunyec # 2010.11.20. 16:24

Igen jogász vagyok.
Nekem állandóan a szakvizsgát magyarázzák, azt sem tudtam, hogy nem kötelező.
Hol van ez normálisan leírva? Nagyon idegesít, hogy nem látom át.