szakvizsga

Dr.Attika # 2006.08.21. 19:04

Szerintem gáz. Minimum három éves jogászi gyakorlat után a szakvizsgát nem letenni és felkészületlenséget bejelenteni nem "ildomos".

Iustitia007 # 2006.08.21. 11:46

sziasztok! Nagyon ki vagyok borulva, mert már egyszer el kellett halasztanom családi okok miatt a polgári vizsgámat, most viszont annyi minden közbejött (pl. felvételi vizsga is többek közt) hogy max. a polgári és az eljárásjog amire fel tudok készülni. szerintetek gáz odamenni, és azt mondani, hogy a gtből nem sikerült felkészülni, úgyhogy azt ne is kérdezzék? Vagy majd ha már kérdezgetnek, akkor maguk vegyék észre hogy fogalmam sincs róla? lehetséges úgy levizsgázni a többiből, hogy erre nem volt időm felkészülni? Írjatok hamar! Nem szeretném a polgári részét megint halasztani....

mezzopiano # 2006.08.18. 05:22

Szia vanda24!

Hasonló helyzetben voltam mint Te, de nálam sem ellenőrizték ezt a tanúsítványt. Én is beírtam egy külsős ügyvédet, pedig nem igazán voltam vele napi kapcsolatban. Nem lett belőle semmi probléma.

Jucus21 # 2006.08.17. 09:55

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a már szakvizsgázottaktól! Keresem a Dialóg kiadónál megjelent szakvizsga-sorozatból a Büntetőjog I. részét. Balogh Ágnes írta. Jelenleg nem lehet kapni. Aki esetleg már túl van a szakvizsgán és nincs erre a könyvre szüksége, szívesen átvenném. Persze nem ingyen kérem.
Köszi

vanda24 # 2006.08.17. 08:13

Újra szakvizsga igazolás kérdésében kérdeznék.
Közigazgatásban jogászként dolgozók esetében azért ez az igazolás elég cifrának tűnik nekem.
Az ugye egyértelmű,hogy jogi képesítéshez kötött munkakörben kell eltölteni a három évet.
Egy polg. hivatalban jogi referens esetében ezek a feltételek megvannak.
Vagy például egy pályakezdő jegyzőként elhelyezkedő jogász estében mondjuk egy kis faluban.
Ez eddig rendben van.
Viszont, ha a mentorának mindenképpen szakvizsgázottnak kell lennie azzal már gondok vannak.
Nagyobb városok polgármesteri hivatalában is van olya,hogy nincs szakvizsgázott jogász.ű
Jegyzőnek elég ,ha közig,szakvizsgája van.
Szóval ilyen esetben csak külső ember jöhet szóba?

De akkor ehhez pl. egy ügyvéd mondjuk adja a nevét, persze ,ha jó ismerőse az embernek.
Mert gondolom ezeket a dolgokat egyáltalán nem ellenőrzik.
Szóval azért a "más jogi Munkakörben dolgozók esetében" ezekről az igazolásokról írhatnátok pár véleményt, tapasztalatot.

Előre is köszi:)

evao # 2006.08.09. 13:33

Sziasztok!
Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ha közigazgatásban jogászként dolgozom 4 órás munkaidőben, az beleszámít a gyakorlati időbe? Fogják ellenőrizni, hogy csak négy órában dolgoztam, ha a munkáltató az igazolást kiállítja?

Köszönöm

Márkameggy # 2006.08.04. 18:10

Juhéjjj, köszi! Ez a válasz zene szemeimnek :)

Azért más is megerősíthetné, hogy tényleg lehet ezt ilyen lazán venni. Alig hiszem el, hogy valamit ennyire nem ellenőriznek egy bürokrata országban.

Carnivorous Vulgaris

Dr.Attika # 2006.08.03. 19:07

Nem néznek utánna. A szakvizsga díja érdekes, meg az, hogy minnél később légy konkurencia szakvizsgázottan.

Márkameggy # 2006.08.03. 13:38

Ha csak így igazolják a gyakorlati időt, az "más jogi munkakörben" nem ad alkalmat visszaélésre?
A jogi szakvizsga előtt nem néznek utána, hogy ténylegesen is ott dolgozott-e az illető (adó- és járulékfizetés, más nyilvántartások) ?

Carnivorous Vulgaris

Rexor # 2006.08.02. 19:19

De igen probléma. Ha a jegyzőnek nincs, kell valakit keresni az önkormányzaton belül, akinek van ilyenje. Vagy akár külső személy is lehet.

vanda24 # 2006.08.02. 18:58

Sziasztok!

Önkormányzatnál jogi referensként számomra a jegyző lehet ez a személy.
Viszont az nem probléma,ha a jegyzőnek nincs szakvizsgája?

Köszi:))

Rexor # 2006.08.02. 14:26

Attól függ hol dolgoztál. Ügyvédjelöltklnt pl. a kamara igazolja a gyakorlati időt. Más jogi munkakörben a munkáltató (megnevezeve azt a személyt, akinek a "szárnyai" alatt töltötted a gyakorlati idődet.)

Márkameggy # 2006.08.02. 07:56

Konkrétan milyen dokumentumokkal kell igazolni a jogi szakvizsga megkezdése előtt a gyakorlati időt?
Nem tudom mit jelent a gyakorlatban az 5/1991. IM rendelet 4. § (2) bekezdésében foglalt "tanúsítvány".
Hogyan szokott ez kinézni?

Carnivorous Vulgaris

Ákoska # 2006.07.13. 10:06

A kérdés írásbelin csak és kizárólag alkotmányjogi jellegű volt... kellett hozzá a válsztójogi eljárásról szóló tv. és elsősorban az alkotmány (ismerete). Kicsit ravasz volt, ha az ember elveszik a kérdés részleteiben és a jogszabályok nézegetésében akkor könnyen jégre futhat... a válasz ugyanis az alkotmányban volt! Nem is kellet sok idő, csak azért kellett várnom, hogy ne a "minimum idő" alatt adjam be...

Más kérdés, hogy újra neki kell futnom, mivel a szóbelit elhalasztottam külömböző okokból!

Köszönöm a válaszokat ezúton is mindenkinek!

Tullup # 2006.06.13. 11:25

A-vizsga írásbeli - kérdés
Szakterületem a nk jog egyik szegmense, szóval a polgári jog és tsai nem állnak olyan közel hozzám. Kérdésem a következő: találkozott már vk szakvizsgán olyan írásbeli feladattal, amikor olyan dokumkentumot kellett készítani ami nem szerepel a CD, bocs DVD-jogtár iratmintái között? Ugyanis a jogtár tobzódik a határozatokban, ítéletekben, keresetlevelekben stb., és azért kérdezem, mert én - Mo -i bírósági gyakorlat híján - csak innen szedhetem le az infókat. Apropos! tegnap végre megjelent az IM honlapján a szakvizsgakövetelmények garmada (még jó hogy április 30. -ig kell közölni :) )!

Rexor # 2006.06.08. 09:31

No ez nem egészen így van. Ha alkotmány/közig témakört választ valaki írásbelinek, akkor biztos hogy nem fog munkajogi kérdést kapni...

Chantal001 # 2006.05.26. 10:54

Kedves Ákos!

AB határozatokat is nyugodtan bevihetsz, a kutya nem nézi. Más kérdés, hogy semmire sem fogod tudni használni. Közigből nagyon szeretik a településrendezéssel kapcsolatos önkormányzati rendeletalkotást. Alkotmányból az egyesülési jogról szóló törvényt vidd be...azt imádják. Valószínűleg önkormányzati rendeletet kell alkotnod, vagy annak hiányosságait, esetleges jogsértő megoldásait kihámoznod, vagy éppen keresetet kell benyújtanod közig. hat. bírósági felülvizsgálatára (ilyenkor oda lesz írva, hogy a közigazgatáson belüli jogorvoslatokat kimerítetted, vagy azt jgszb. kizárja). Arra még ügyelj, hogy ebben a blokkban a munkajog is szerepel! Ne lepődj meg, ha munkaügyi perben kell keresetlevelet benyújtanod! Lényeg a stílus, meg a kötelező tartalmi elemek!

Kála # 2006.05.04. 08:10

Sziasztok! Ha esetleg valaki mostanság járt büntetőjog szóbeli szakvizsgán, megosztaná velem a tapasztalatait? Köszi.

Ákoska # 2006.04.21. 09:33

Sziasztok!

1. Alkotmány-közig írásbeli szakvizsgán milyen kérdésekre /feladatokra lehet számítani? (Gondolok itt a "szerződés készítés, határozat szerkesztés"-re-ami polgáriból , munkajogból "egyszer", de alkotmányjogból mire lehet számítani???Azt azért nem hiszem, hogy egy közig határozat ra lennének kíváncsiak...
  2. Az hogy jogszabálygyűjteményt használhatok, azt jelentené, hogy vihetem magammal a jogtárból kinyomtatott Alkotmányt és Ket-et, de pl. AB. határozatokat nem olvasgathatok??
Kála # 2006.03.21. 10:58
  1. Magadat te ismered a legjobban, neked kell tudnod, hogy mennyi idő kell a megjelölt anyag elsajátításához (nyilván nehezebb helyzet, ha nincs gyakorlatod - de szerintem nincs olyan szakvizsga előtt álló, aki mind a három rész szempontjából képben lenne gyakorlatban is).
  2. 2008. április előtt három hónappal már beadhatod, ha a munkáltatód igazolja, hogy az eddig megszerzett gyakorlatod mellett még a szükséges három hónapban is foglalkoztatni fog. Az első vizsgád időpontját így kérheted a 2008-as tavaszi vizsgaidőszakra (április utánra). Az, hogy mikorra osztanak be, más kérdés - de igyekeznek figyelembe venni a kérésedet (ettől persze némi csúszás előfordulhat).
vanda24 # 2006.03.21. 10:44

Sziasztok!

Két kérdésem lenne:

1. Ha az ember elég szűk jogterülettel foglalkozik három évig,mennyire nehéz elsajátítani így a teljes anyagot,főleg gyakorlat nélkül?
  2. 2008.ápriliásában lesz meg a három évem!

Mikor jelentkezhetek be, ás mikor mehetek kb,az első vizsgára?

Köszi:)

mezzopiano # 2006.03.13. 12:45

Nénány tapasztalatom írnám le a szakvizsga polgárjogi részéhez.

Március elején vizsgáztam. Az írásbeli nem volt különösebben nehéz, ítéletet kellett írni. A lényege a jogi kérdésben történő tévedés körül mozgott. A bizottság értékelte azt is, hogy nagyjából úgy nézett ki alakilag az ítélet, mint ahogy kell.

A szóbeli az IM-ben volt egy jogi főosztályvezető hölgy volt az elnök és két pesti ügyvéd(!) volt még mellette. Hárman voltunk ennél a bizottságnál. Az első meglepetés az volt, hogy nem tételeket kellett húzni, hanem csak kérdezgettek, ez állítólag minden bizottságnál így van. Az ügyvédek fejből kérdeztek: ingatlan adásvételi szerződés kellékei, korlátozottan cselekvőképesség, ingatlan-nyilvántartás, személyiségi jogok és védelmük, közbeszerzés(!), bt-ben bel és kültag viszonya, gazdasági társaság alapítása. Ezekre emlékszem kb. Mindegyik témánál inkább csak az alapvetőbb dolgokra voltak kíváncsiak.

Az elnöknő kérdezett a Pp.-s részből, mégpedig úgy, hogy előre felírt kb. 8 tételt magának a tételsorból és azokat kérdezte végig. Bele kellett kezdenem és ha látta, hogy tudom, akkor leállított. Alapvetően segítőkészek voltak, ami nem jutott eszembe azt próbálták kihúzni belőlem. Végig nagyon feszült voltam, de sokszor nyugtatgattak. Egyébként 80 percig feleltem. Talán ez volt a legrosszabb az egészben.

4 hetet tudtam készülni, napi átlag 7-8 órát, úgy hogy az anyag legnagyobb részét még nem alkalmaztam a gyakorlatban és így nehezebb is volt tanulni. Kb 30 tétel meg sem tudtam nézni. Az értékelés nagyon korrekt volt, szerintem túl is értékeltek. Az írásbelim 5-ös lett, a szóbelire pedig 4-eseket kaptam. Lényeg, hogy a vártnál sokkal jobb lett.

Az összkép tehát pozitív. Remélem nem ijesztettem meg senkit, nem ez volt a cél. Mindenkinek sok sikert!

Rexor # 2006.02.22. 07:29

Nem fejből kell csinálni, használhatsz hozzá jogszabályt. Szerintem ez még nem olyan vészes feladat.

Initram5 # 2006.02.21. 20:36

Rexor, az azért elég durva feladat, hogy csinálj egy társasági szerződést. Nem lehetetlen, de fejből mindent beleírni elég komoly feladat. :)

julius # 2006.02.11. 22:24

Ajánlom figyelmetekbe a Dialog-Campus, valamint a Novissima szakvizsgára felkészítő segédkönyveit.
A könyvek végén megtalálhatók az egyes tárgyakhoz tartozó írásbeli anyagok!
Egyébként használjátok a www.szakvizsga.hu weboldalt, ahol a kérdéseitekre biztosan választ kaptok!