Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy munkajog írásbelin milyen jellagű kérdésekre számíthatok?
szakvizsga
Pl. készits el egy társasági szerződést, vagy véleményezz egy jogesetet.
Sziasztok!
A polgári részen belül gazdasági jogból szeretnék menni írásbelizni, de nem tudom, hogy milyen jellegű kérdésekre, jogesetre lehet számítani. Ha valakinek van ebből "élménye", légyszi írja meg.
Köszi
SZiasztok!
Mi van akkor, ha a jegyző nem jogász?
sziasztok!
Az írásbeli vizsgával kapcsolatban kellene segítség nekem. aki nem fogalmazó és nem is jelölt, hogyan tud rá készülni, eltekintve attól, hogy az elméletet megtanulja? Nem tudtok valami normális jogesetmegoldó könyvet büntetőből?
Köszi Rexor!
Akkor gondolom jó lesz a jegyző is,hiszen végülis az ő irányítása mellett dolgozom és van még öreg róka jogász a hivatalban csak nincs mindenkinek szakvizsgája:))
Kellemes ünnepeket kívánok!!
Nem kell szakvizsgázott jogásznak igazolni, hanem hivatkozni kell arra az igazolásban hogy kinek a szakmai irányítása alatt dolgoztál. Próbáljatok keresni egy jogászt (pl. egy ügyvédet) akinek a nevére lehet hivatkozni az igazolásnál. A munkakörnél csak arra térj ki, hogy főállású jogi munkakörben dolgoztál.
Sziasztok!
Ebben a topicban már irtam a problémámról,most újból kérdeznék.
Szóval közigazgatásban dolgozom,a munkaköröm jogi referens.
Viszont a város jegyzője ahol dolgozom még nem szakvizsgázott.
Most van neki folyamatban.
Szóval ez esetleg gond lehet az igazolásnál.
Egyáltalán mennyire ellenőrzik ezt a három év gyakorlati időt?
Valaki írna nekem egy kicsit ezeknek az igazolásoknak a pontos menetéről?
Mennyire kell kitérni részletesen a munkör jellegére és pontos leírására?
Mindenképpen szakvizsgázott jogásznak kell igazolnia a három évet?
Mondjuk ez lehet pl.az én esetemben az alpolgármester,ha a jegyzőnek nincs szakvizsgája?
És mi van olyankor,ha az adott hivatalban mondjuk senkinek nincs szakvizsgája?
Köszi a válaszokat:))
Azért a jogesetekkel kapcsolatban nézd össze a kiírásban szereplő elvárásokkal, nehogy meglepetés érjen - gondolok itt arra, hogy a Grzelzyk eset, a Marshall1-2 (a tagállami mögöttes felelősségre vonatkozó)eset meg még egy kettő hiányzik belőle. De alapjában véve nagyon korrekt könyv.
A dialógos munkajogot én is ismerem - de még a 2003-as kiadást láttam belőle, attól meg azért elég sok eltérés van már jelenleg.
Köszönöm szépen az EU-s könyv címét, megszereztem, bízom benne az elég, ami benne van.
Egyébként munkajogból nekem a Dialóg-Campus Kiadó Jogi Szakvizsga Könyvek sorozatának "Munkajog" része van meg, az egészen jó, nincs benne sok eltérés az Mt-hez képest. Ajánlom, ha valaki könyvet szeretne munkajogból.
Jeney-Kende-Lövenberg: Európai Közösségi jog
Novissima kiadó 2005.
Sziasztok! Manóka, illetve mindenki, aki a C. részből fog szakvizsgázni biztos tud segíteni. Az a kérdésem, hogy az EU-s tételsor kapcsán említett "EU-s szakvizsga könyv" alatt pontosan melyik könyvet értitek? A tételsorban felsorolt anyagokat és könyveket összegyűjtve rengetegnek tűnik az anyag. Ezért kérdezem, hogy melyik az a könyv, amit említettetek? Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Túl vagyok az polgárin. Írásbelin brutális kérdésem volt, a lényege: a bontásra vett épület külön (a föld nélkül) is forgalomképes, de az adásvételi szerződés csak abban a részben hatályosul, amennyit ténylegesen le is bontottak. Ez volt a jó válasz, ne kérdezd miért, vmi bírói gyakorlat, de még BH sincs rá. Én más indoklással, de eltaláltam.
Szóbeli:
Anyagi jogból iszonyat mennyiségű PK-t és jogegységit kérdeztek. (Pl. feltűnő értékaránytalan szerződésnél az eredeti állapot helyreállításának szempontjai. Erre van vmi jogegységi.) + Szerződés érvénytelenségének jogkövetkezményei (bír-i határozatok), kötelesrész, szomszédjog.
Pp-ből: hatáskör megállapítása, mikor, meddig, mikor lehet 5 millánál nagyobb értékű vagyonjogi ügy helyi bír. előtt (beszámítás), fél meghal az elj-ban, mikor nem félbeszakadás van és végül a bónuszkérdés: mi a különbség a zárlat és a zár alá vétel között (Vht.) Én se tudtam, de 4-es lett.
Gt-ből: előtársaság, mi az üzletrész, mi a bevonás, befolyásszerzés esetei és végül: milyen jogorvoslattal lehet élni a Versenytanács határozata ellen.
Én azt mondanám, hogy igazából bármit kérdezhetnek, ami benne van az anyagban, úgyhogy nem nagyon lehet kihagyni semmit. Főleg fogalmakat+gyakorlati kérdéseket kérdeztek tőlem. (De az a zár alá vétel az szemétség volt.)
Amennyire hallottam, gazdasági jogból gyakran vannak cégbírósági végzések.
Igen Vanda, akkor már akár 2008. áprilisra is bejelentkezhetsz.Én is munka után tanulok,így tényleg nem egyszerű.Polgári anyagiból írtam.Körülöttem volt aki leltárfelelősséget, volt aki öröklést, vagy éppen ajándékozást húzott és általában ítéletet kellett írni. A lényeg, hogy jól indokold meg!A C.részről -most megyek-én is azt hallottam, hogy az EU-s szakvizsgakönyv és a jogszabályok, AB-k elegendőek.Szerintem többre nem is lesz időm.Jó felkészülést minkdenkinek!
Manóka
Ez nekem is problémám,hiszen én is egy igen szűk területtel foglalkozom.
Igaz nekem még két évem van vissza:)
Ha 2008 márciusában lesz meg a három évem,akkor abban az évben már megkezdhetem a szakvizsgát?
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve
Iustitia, a szakvizsga könyvekből a TB-vel és a munkajogival nem árt vigyázni (előbbivel különösen), mert finoman szólva sem a hatályos joganyagot tartalmazza egyes helyeken!
Ha valaki találkozott már tb írásbelivel, megosztaná velem? Én ugyanis attól vagyok kidőlve, hogy bár munkajogot igazoltak vissza írásbelinek, most közölték velem, hogy az csak TB-vel együtt van - magyarán bármelyikből lehet kérdés. Nem dobtak fel...
Sziasztok,
nem tudj avalaki, hogy gazdasági jogból milyen írásbeli kérdések szoktak lenni?
A szkvizsga.hu-n nincs erről semmi.
Köszi.
köszike csak nagyon be vagyok tojva mert arra számítottam elengednek a melóból, aztán paff mert a ket miatt sűrűsödtek a dolgok és nem adnak szabit....
AB-ket nem angyon kérdezték, de nem ártz ha egyszer átolvasod őket, EUS jogesetek azért vannak ezeket nem árt ha ismered nagy vonalakban.
Én személy szerint nem láttam előkészítő tanfolyamot, tehát nem tudom mi volt ott. De harmadik részhez elég:
- EUS jogból a szakvizsga könyvek
- közig, alkotmány, munka, tb-ből pedig kizárólag a jogszabályszövegek (és az AB-k) Az hogy elég e amennyit tanulsz kicsit hülye kérdés. Szerintem rajtad múlik, hogy milyen az agyad.
Sziasztok! Kérdésem az lenne, elegendő e a 3. rész letételéhez a jogi szakvizsga könyvek, az előkészítő tanfolyamon jegyzeteltek, illetve a jogszabályok (nem olyan alapos) ismerete? Az abh-kra és az eus jogesetekre mekkora hangsúlyt fektetnek? Apropó, van még olyan aki rajtam kívül munka után tanul esténként......? Elég az?
Vanda szerintem nem kell aggódnod emiatt. Annak a személynek akinekk az "irányítása" alatt dolgozol nem kell aláírni majd az igazolást, csak a munkaadódnak. Valószinű, hogy pl. a jegyző az önkormányzatnál szkvizsgázott jogász, szóval az ő nevét is beírhatod.
Kedves Vanda! Ha a kistérségi társulások munkaszervezeteiről akarsz megtudni dolgokat én szívesen felvilágosítalak részletesen is (email: bnoemi@vianovo.hu). Én a helyedben nem vállalnám el, ugyanis: 1. nem számít bele a gyakornoki időbe,
2. borzasztó nagy szaktudás kell hozzá és tapasztalat, már ami az önkormányzati szférát és a társulások működését illeti, nem beszélve a költségvetési szervek pénzügyeinek átható ismeretéről stb.
3. pályakezdőként, akkor ha eddig nem dolgoztál köztisztviselőként polgármesteri hivatalban, akkor nehogy elvállald, mert nagy felelősség. Rutinos ágazati szakembereken is kifog a jelenlegi kusza szabályozás. Na csak ennyi, a plusz pénz nem éri meg, egyébként a munkaszervezet vezetői fizetés véleményem szerint nem lehet sokkal több mint egy köztisztviselői. Osztályvezetői besorolással jobban keresel, mint közalkalmazottként intézményvezetői pótlékkal együtt.....
Üdv néktek
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02