De igen probléma. Ha a jegyzőnek nincs, kell valakit keresni az önkormányzaton belül, akinek van ilyenje. Vagy akár külső személy is lehet.
szakvizsga
Ha csak így igazolják a gyakorlati időt, az "más jogi munkakörben" nem ad alkalmat visszaélésre?
A jogi szakvizsga előtt nem néznek utána, hogy ténylegesen is ott dolgozott-e az illető (adó- és járulékfizetés, más nyilvántartások) ?
Carnivorous Vulgaris
Nem néznek utánna. A szakvizsga díja érdekes, meg az, hogy minnél később légy konkurencia szakvizsgázottan.
Juhéjjj, köszi! Ez a válasz zene szemeimnek :)
Azért más is megerősíthetné, hogy tényleg lehet ezt ilyen lazán venni. Alig hiszem el, hogy valamit ennyire nem ellenőriznek egy bürokrata országban.
Carnivorous Vulgaris
Sziasztok!
Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ha közigazgatásban jogászként dolgozom 4 órás munkaidőben, az beleszámít a gyakorlati időbe? Fogják ellenőrizni, hogy csak négy órában dolgoztam, ha a munkáltató az igazolást kiállítja?
Köszönöm
Újra szakvizsga igazolás kérdésében kérdeznék.
Közigazgatásban jogászként dolgozók esetében azért ez az igazolás elég cifrának tűnik nekem.
Az ugye egyértelmű,hogy jogi képesítéshez kötött munkakörben kell eltölteni a három évet.
Egy polg. hivatalban jogi referens esetében ezek a feltételek megvannak.
Vagy például egy pályakezdő jegyzőként elhelyezkedő jogász estében mondjuk egy kis faluban.
Ez eddig rendben van.
Viszont, ha a mentorának mindenképpen szakvizsgázottnak kell lennie azzal már gondok vannak.
Nagyobb városok polgármesteri hivatalában is van olya,hogy nincs szakvizsgázott jogász.ű
Jegyzőnek elég ,ha közig,szakvizsgája van.
Szóval ilyen esetben csak külső ember jöhet szóba?
De akkor ehhez pl. egy ügyvéd mondjuk adja a nevét, persze ,ha jó ismerőse az embernek.
Mert gondolom ezeket a dolgokat egyáltalán nem ellenőrzik.
Szóval azért a "más jogi Munkakörben dolgozók esetében" ezekről az igazolásokról írhatnátok pár véleményt, tapasztalatot.
Előre is köszi:)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a már szakvizsgázottaktól! Keresem a Dialóg kiadónál megjelent szakvizsga-sorozatból a Büntetőjog I. részét. Balogh Ágnes írta. Jelenleg nem lehet kapni. Aki esetleg már túl van a szakvizsgán és nincs erre a könyvre szüksége, szívesen átvenném. Persze nem ingyen kérem.
Köszi
Szia vanda24!
Hasonló helyzetben voltam mint Te, de nálam sem ellenőrizték ezt a tanúsítványt. Én is beírtam egy külsős ügyvédet, pedig nem igazán voltam vele napi kapcsolatban. Nem lett belőle semmi probléma.
sziasztok! Nagyon ki vagyok borulva, mert már egyszer el kellett halasztanom családi okok miatt a polgári vizsgámat, most viszont annyi minden közbejött (pl. felvételi vizsga is többek közt) hogy max. a polgári és az eljárásjog amire fel tudok készülni. szerintetek gáz odamenni, és azt mondani, hogy a gtből nem sikerült felkészülni, úgyhogy azt ne is kérdezzék? Vagy majd ha már kérdezgetnek, akkor maguk vegyék észre hogy fogalmam sincs róla? lehetséges úgy levizsgázni a többiből, hogy erre nem volt időm felkészülni? Írjatok hamar! Nem szeretném a polgári részét megint halasztani....
Szerintem gáz. Minimum három éves jogászi gyakorlat után a szakvizsgát nem letenni és felkészületlenséget bejelenteni nem "ildomos".
Meglehet, három év után van a kérdező és nem három éves jogászi gyakorlat után.
De a nickje isteni! :)
Köszi kbs. :) Amúgy ha közigben vagy 3 évig, akkor lövésed sincs a polgárihoz, de mindegy. A családi okok meg nem elhalaszthatók, bár ne történne ilyesmi, de ez van. szóval ha mégis ez a helyzet, halasszak megint inkább, szerinted attika az jobb fényt vet az emberre? .... ki tudja
Azt nem tudom, hogy jobb fényt vet-e. szerintem a jogi diploma átvételét követően sem szabad leállni a tanulással. Én ma is bújom az eljárási törvényeket felváltva, Pp., Be., Ket., Anyagi jog tekintetében meg azért figyelem a fórumot, meg szólok is hozzá, hogy ebbéli ismereteimet is szinten tartsam, illetve a probléma megoldási készségemet fejlesszem. Szerintem a szakvizsga nem olyan, mint egy Pp. szigorlatra felkészülés, hogy 14 nap intenzív tanulás után válaszolok a tételben felvetett kérdésre, hanem olyan vizsga, ahol az 5+3 év elméleti felkészültsége és gyakorlata alapján felelek meg az elvárásoknak.
Jucus: nem kell büntetőjogból tankönyv, bőven elég a törvény és ha megvannak még az egyetemi jegyzetek az is hasznos.
Attika: márpedig olyan a szakvizsga is mint a szigorlatra való felkészülés, csak épp kevésbé rosszindulatúak a vizsgáztatók, ennyi a különbség :) Ja és még az is különbség, hogy nem igazán arr kiváncsiak mekkora anyagrészt seggeltél be, hanem hogy gondolkozol e néha :)
Drága Rexor! Én nem ugyanazt írtam, amit Te is mondtál?
Én a magam részéről eljárási törvényt csak akkor "bújok", ha szükséges a munkámhoz. Egyébként nagyon nem rajongok értük.Kínozni meg nem szeretm magam :) Iustitia: szerintem vállald be, megér egy misét, vizsgát nem szabd halasztani akármennyit is készültél rá.
Attila: te azt mondtad, hogy nem olyan mint a szigorlatra való felkészülés. Szerintem meg olyan, mert amivel nem foglalkozok, ahhoz nincs sok lövésem, ergo újra be kell seggelni mindent. Tehát 14 nap intenziv tanulás kell hozzá, és némi gondolkozás :)
:-)))
Sunshine after the rain.
Btk-t mennyi idő alatt tanultátok meg? Mennyi kell rá?
Szerintem embere válogatja. Nekem a magnós tanulás jött be. Magnóra kell mondani a tv-i tényállásokat a tételeknek megfelelő sorrendben. A különös rész esetében még pár mondatban az alanyra, tárgyra, elkövetési magatartásra, szándékosságra, gondatlanságra, minősítő körülményekre vonatkozó dolgokat. Az egész Btk . 3-4 90 perces kazettára ráfér. Kocsiban, strandon, otthon lötyögve, álmatlanság idején lehet hallgatni. A büntetési tételeket ne mondd fel a magnóra.
Rexor, nagyon örülök hogy valaki azonosan gondolkodik velem. Nem vagyok ügyvédjelölt, és nem is hiszem hogy leszek bármi efféle, akár bíró vagy ügyész sem. Saját elképzeléseim vannak, amihez azonban sajna kell a szakvizsga is, bár munka mellett nem megy olyan könnyen, fáradtan minden este, így van hogy kissé lemaradok, mint pl most is. Most perpillanat suliba készültem volna járni, de amíg ez a szekér van mögöttem.... Nyomaszt hogy még nem tettem le a vizsgát, meg kell mondjam.... De a munkámhoz csak a közig résznek volt köze, meg is lett jelesre, de ezekhez abszolúte nem értek többet, mint amikor kikerültem az egyetemről, mondhatni még kevesebbet is... :( Kicsit csalódott vagyok, de ez az én hibám, többet képzeltem magamról. :)
A www.law.pte honlapon most hirdettek szakvizsga felkészítő tanfolyamot. Nézdd meg hátha érdekes!A szakvizsga tételek szerint folyik a felkészítés és lehetőség van próbavizsgára is. A tanfolyást a szakvizsga segédletek szerzői tartják, úgyhogy bizonyára tudják, hogy mitől veszti életét a légy.
Köszönöm Rexor! Ezt már többen mondták, hogy elég a törvény és a magyarázatok. Végül is ha nem lesz könyv, akkor ez marad.
Még egy kérdés, igaz nem pont ehhez a témához.
Szerintetek érdemes szakjogászi képzésre elmenni. Én a közigazgatásban dolgozom, de gondolkodom (és főként mások elgondolkodtatnak) egy lehetséges váltáson. Ha váltani szeretnék jelent-e előnyt egy szakjogászi gyakorlat nélkül, vagy van olyan hely a versenyszférában, ahol szívesen fogadják a közigazgatásból érkezett jogászt?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02