Nyelvvizsga

kaméleon # 2011.01.08. 21:12

A belváros egyik felkapott fotós üzletében próbálta megértetni magát egy külföldi. Legalább 4 nyelven kérdezte a dolgozókat, de egyiken sem jutott velük semmire. A húgocskám, akire nyelvtudás nem, de a hülyeség ragad, nehogy már szégyenben maradjanak, előkapta azt az egy mondatot, amit esperantóul tudott: Ĉu vi parolas Esperante? Gondolta, ezt úgysem beszéli a turista. Az meg, nagy örömmel visszafordult az ajtóból, és közölte, hogy igen. :)

guba # 2011.01.09. 07:05

A Mester egy szóval sem mondta, hogy nagy szükség van rá a klasszikus pályákon. Aki ezt állította, az Impossibile volt.

Én meg azt nem mondtam egy szóval sem, hogy a Mester állította volna.

Én sem ezt állítottam, ha jobban megfigyeled. Azt állítom, hogy szüksége lesz rá. (Nemcsak a klasszikus pályákból áll az élet, és a klaszikus pályák egy részén is van rá szükség, tehát jelentős hátránnyal indul, ha csak eszperantóul tud.)

Impi, én mondjuk még azt sem gondolom, hogy egy politikus, köztisztviselő, gazdasági társaság tisztségviselője, mérnök, villalakó, vagy bárki, aki egyébként rendelkezik jogi diplomával, az ettől még egy jogi pályát fut be. Őt biztos segíti a diplomája, de ettől még ez nem lesz jogi pálya.
De, ha veszünk egy cégjogászt például, szerintem első sorban neki sem nyelvtudásra van szüksége, ő ugyanis fordít, de nem nyelvek között, hanem az életbeli jogviszonyokat fordítja le jogintézményekre. Szubszumál. Jó, ha beszélni is tud, de én ha céget vezetnék, biztos sokkal többre értékelném, hogy azonnal vágja nekem Pistikém, hogy akkor ez így jogilag frankó lesz-e vagy sem. Én tárgyalok, nem ő.

Kacsa1111 # 2011.01.09. 11:31

Kedves Legislator,

az igaz, hogy a jogi pályák 80-90%-án szinte soha nincs szükség az idegennyelvekre...
de sem te, sem én nem ilyen pályán vagyunk, úgy gondolom...idegennyelvek nélkül nem lennénk ott, ahol vagyunk.

szóval, ha megtanul "külföldiül" rendesen, azzal csak azt éri el, hogy a jogi pályák fennmaradó 10-20%-ára is pályázhat.

Kacsa11

Sherlock # 2011.01.09. 12:03

Kedves guba,

egy politikus, köztisztviselő, gazdasági társaság tisztségviselője, mérnök, villalakó

tetszik a szakmák felsorolása - különösen az utolsó! :D

Impossible # 2011.01.09. 13:00

guba,

nyelvtudás nélkül az ember hátrányban van, ez szerintem elég nyilvánvaló.
Egyébként az a 10-20% kevésnek tűnik, viszont ha a 80-90% színvonalából indulunk ki, akkor szerintem megéri a 10-20-at megcélozni.

Legislator # 2011.01.09. 17:36

Kacs,

Egyetértek, de úgy érzem, a kolléga beéri a maradék 90%-kal. Természetesen egész más a helyzet a nyelvigényes jogi pályákon.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.01.09. 17:42

jogvégzett villalakó:-))). Werbőczy, Grosschmid, Magyary, és Angyal Pál forog a sírjában:-(.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.01.09. 18:49

A maradék 90%-on egyébként egyre nehezebb elhelyezkedni, arra a 10%-ra meg nincs ember.

Egyjogász # 2011.01.09. 19:25

"jogvégzett villalakó":)

Az tetszett, hogy a VV "Doki" kategóriájában természetesen két ügyvéd volt bent a "beszavazóshow"-ban (ill. az egyik lehet, hogy jelölt), és mind a kettő úgy lemaradt, mint a borravaló. (Érdekes, orvos, fogorvos, állatorvos, vagy netán akadémiai nagydoktor miért nem akart VV Doki lenni, miért az ügyvédek nyomultak itt is?? :)) )

Valamelyik fórumban volt erről egy jó beköpés, valaki azt írta, mit képzeltek ezek, ki akar hetekig egy unalmas ügyvédet nézni..:)))

Egyébként a VV Doki egy izraeli-magyar cég ügyvezetője, harcművész kiképzőtiszt lett, azt nem tudom, hogy jogvégzett-e, vagy milyen doktor:))))

Legislator # 2011.01.09. 19:35

"...arra a 10%-ra meg nincs ember."

Van ebben valami, Impi...

Sunshine after the rain.

Sherlock # 2011.01.09. 19:45

Lenne ember arra a 10%-ra is, ha mondjuk tudnák az emberek, hogy van ilyen. Eddig az évfolyamon egy ember tudta pl. hogy mi az az LLM - annyiban nem reprezentatív a felmérés, hogy az ő apja a CEU-n tanít. :)

Legislator # 2011.01.09. 20:08

"A magyarországi törvények komoly jogszabályok által szabályozzák ezt a kérdést" - mondta el kérdésünkre Dr. Lázár László, az Israeli Operation Security Academy vezetője."

Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.01.09. 20:09

Ser: Legalább jogot:-D?

Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2011.01.09. 21:14

az ilyenek miatt, mint ez a dr. lázár vagyunk itt
http://www.allampapir.hu/…sadossag.ivy

hunfrakk # 2011.01.09. 21:14

bocs, ez kissé demagóg volt

Sherlock # 2011.01.09. 21:32

Leg,

az a durva, hogy igen. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.10. 08:12

Nem jogi doktor a villalakó úr. Azt hiszem, ezt Legislator obzse truvája is mutatja.
A másik két aspiráns viszont valóban jogász volt; amelyik az ügyvédi talárban bohóckodott a "beszavazósón", az ellen én a kamara helyében etikai vizsgálatot is indítottam volna.

bajussz # 2011.01.10. 10:13

ez a kamarai dolog nekem is eszembe jutott
de úgy is nézhetjük, hogy az ügyvédség hírét öregbítették:D

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.10. 10:34

Gondolom, nem láttad, hogyan viselkedett a taláros majom...

DGKP # 2011.01.10. 19:02

Sziasztok!

Kacsa1111!!!!!!!

Azt a tanácsot kaptam, forduljak hozzád! A kérdésem a következő: ér valamit Németországon kívül a Fernuniversität Hagen LLB (Bachelor of Law) ill. LLM (Master of Law) diplomája?
Válaszod előre is köszönöm!

L.

Legislator # 2011.01.10. 19:44

Ser: wow. Vannak vagy öten. Abból 3-4 kiesik.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.01.10. 19:47

Helyesbítek. Vannak tucatnyian:-D.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.01.10. 21:37

Kedves DGKP,

szerintem az LL.M jobban megéri, mint az LL.B...bár ha még hallgató vagy, akkor az LL.B sem rossz.
végzősként vagy már végzettként mindenképpen az LL.M-nek futnék neki.

ha jól sejtem, akkor ez távoktatás lenne...szerintem nincs vele gond. nálunk szerencsésebb történeti fejlődésű országokban ez most egyre jobban terjed.

a probléma a német LL.M-mel inkább az, hogy az LL.M leginkább ügyvédi irodákban, kevésbé multicégekénél hasznos, de ezeknél mind inkább az angol jön jobban, a németre ritkábban harapnak rá...

kb. ennyi gondolatom támadt hirtelen.

ha valami kérdés még felmerült benned, tedd fel...igyekszem majd válaszolni.

Kacsa11

Legislator # 2011.01.10. 22:42

dr. Szájzár:-D. De miből lett doktor ez az őrző-védő?

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.10. 22:44

Azt hiszem, hadtudomány.