Nyelvvizsga

Atlanta24 # 2011.01.07. 09:51

Sziasztok!
Igazgatás szervező szakot végeztem és most mennék levelő jogra...Szégyen ide vagy oda eszperantó középfokum van:)Beszélek németül is de nincs kedvem egy csomó pénzt beleőlni egy újabb nyelvvizsgába belesem férne az időmbe!Az érdekelne hogy melyik jogi karon fogadják el a diplomához az eszperantót?Utána jártam de kaotikus a helyzet:)

Példa!Szeged nem fogadja el de Miskolc igen a Pázmány megint nem....Ez eddig tiszta sor:)De az indoklás!!Na az fullos:)A Pázmány azért nem fogadja el mert a nyelvnek nincs tudományos szakirodalma ere Miskolc rákontráz hogy mivel ennek a nyelvnek elég jelentős a szakirodalma ezért elfogadják...Hol itt a jog biztonság?VAgy fogadja el mindegyik vagy egyik sem!

A kérdésem tehát az hogy hol fogadják el ezt a nyelvet!Nem akarok pofára esni 5-6év múlva:)

Előre is köszi!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.07. 11:24

:) Már 3x írtam neked, de annyira tenyérbemászó vagy, hogy indulat nélkül képtelenség ezt a szart megválaszolni. Így azért se írom meg!

kaméleon # 2011.01.07. 11:32

:) Háát, igen, a szöveged szerint nem járnál túl jól, ha egy újabb nyelvet kellene tanulnod. Azt tanácsolom, ha jogász leszel, akkor is küldd majd el a beadványokat az üf-nek ellenőrzésre, ha éppen nem lenne kötelező.
(Egyébként, úgy tűnik, már tudod a választ, csak az indokokkal vitázol.)

bajussz # 2011.01.07. 12:41

Immaculata: egyre keményebb vagy:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.07. 12:54

Tényleg! Hogy miért nem korábban kezdtem!?

Naina # 2011.01.07. 14:14

Atlanta, nem azt írtad, hogy Miskolc elfogadja??
Na, akkor oda kell menni tanulni. Mi a kérdés?

Impossible # 2011.01.07. 16:53

Szerintem nem olyan nagy kunszt 5 év alatt megtanulni egy nyelvet középfokú szinten, ráadásul, ha jogászként szeretnél dolgozni, nagyon nagy szükséged is lesz rá, az angolra különösen, és abból inkább felsőt lenne érdemes csinálni, de németül sem árt tudni, amiből középfokú tudással szintén nem sokra lehet menni. Szóval én nem úgy tenném fel a kérdést, hogy melyik egyetemre menjek, hanem hogy mit akarok kezdeni az egyetemmel.

Sherlock # 2011.01.07. 17:05

Római jogból tanítják, hogy aki az ókorban úgy próbált tevékenykedni, mint a mai sztárügyvédek, akkor azt rövid úton kivetette magából a szakma. :)

Meg kell tanulni egy igazi nyelvet, Te is jobban jársz.

kaméleon # 2011.01.07. 17:34

Te is jobban jársz.
Mármint, jobban, mint a kivetett sztárügyvédek? :)

Sherlock # 2011.01.07. 17:36

Két külön gondolatmenetet írtam, az első a "trükközésre" vonatkozott, a második pedig egy tanács volt.

De ha poén volt, akkor adok rá 5 pontot :P

kaméleon # 2011.01.07. 17:41

De ha poén volt, akkor adok rá 5 pontot :P
Köszi, bár nem tudom, hányból. :)
Sajna, csak értékelni tudom a humort, csinálni nem!

hunfrakk # 2011.01.07. 18:13

olvastátok Jobbágyi Gábor (PPKE-JÁK) cikkét?

http://www.magyarhirlap.hu/…llgatok.html

Legislator # 2011.01.07. 18:25

Kedves Kolléga!

Ezt a karok maguk döntik el. Korábban az volt az álláspont, hogy másoddiplománál nem kérhető újabb nyelvvizsga, hanem az előző diploma nyelvi követelménye számít. Tudomásom szerint ez mára megváltozott. Ha elkezded a jogot, akkor a most hatályos követelmény vonatkozik rád, tehát oda menj, ahol az eszperantót elfogadják. Mo.-n három dolgot felejtenek el: a legtöbben SOHA nem fognak idegennyelvet használni a munkájukban. A nyelvvizsga még nem jelent nyelvtudást. A magyar nyelv egyedisége miatt minden nyelvet illetően hátrányban vagyunk közel az összes európai nemzettel szemben. Ezek azonban mit sem érnek, van egy helyzet, és az érvényes most.

Sunshine after the rain.

guba # 2011.01.07. 18:38

Na, most döntsd el, hogy nagy szükséged lesz az idegen nyelvre, vagy soha nem lesz rá szükséged. :)
Én ahhoz csatlakoznék, hogy a klasszikus jogászi pályákon nincs nagyon szükség rá.
(A fogalmazásra, meg a helyesírásra viszont igen...)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.07. 23:31

A Mester egy szóval sem mondta, hogy nagy szükség van rá a klasszikus pályákon. Aki ezt állította, az Impossibile volt. Nem keverendők!

Egyébként +1.

Naina # 2011.01.08. 08:11

Én sem hiszem, hogy tolonganának az ügyvédi irodáknál a külföldi ügyfelek....Ennek ellenére az irodák vezetői már csak presztízsből is a felvétel feltételeként állítják egy vagy több idegen nyelv tudását.

A saját meggyőződésem pedig az, hogy egy felsőfokú végzettségű személynek, legfőképp egy jogásznak:)) illő idegen nyelvet tudni és elvárható, hogy kommunikálni tudjon külföldiekkel is.Számomra még az is elvárható lenne, hogy vagy legyen a feltétele a felsőfokú intézmény felvételi követelményének és a középiskolában gyúrjon rá mindenki, vagy az egyetem-főiskola biztosítsa a nyelvtanulás lehetőségét és az elvárt nyelvvizsga megszerzését az intézmény falai között.

Naina # 2011.01.08. 08:12

Ja, és én ilyen alibi nyelvre, mint az eszperantó, sajnálnám az időt is. Ugyanannyi időből és energiából egy hasznos, élő idegennyelvet is meg lehet tanulni.

Tordesillas # 2011.01.08. 08:48

Naina

Ezt mondjuk erősen kétlem.
Eszperantóból egy hónap alatt simán meg lehet csinálni a középfokot, angolból vagy németből nem hinném.
Elvileg piszok jó lenne, ha az eszperantó válna az EU közös hivatalos nyelvévé.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.08. 09:00

Engem a "jog biztonság", meg az a fajta szégyenérzet háborított fel, melyre a kérdező a második diplomáját akarja alapozni. Ezt hívják nagyfokú etikátlanságnak az Eszperantó Szövetségekkel szemben.

A Miskolci Egyetem tavaly tavasszal döntött úgy, hogy vizsgakövetelményként nem fogadja el az eszperantó nyelvet. Szilvásiék hónapokig leveleztek, egyeztettek az egyetemmel, míg végül az egyetem elfogadta a beterjesztett eszperantó nyelvű jogi irodalmat.

Ha valaki hivatkozik valamire, - így mint jogbiztonság, meg alibi nyelv, meg ugyanannyi, meg meg lehet, - az ne csípőből használja az eszét, hanem forduljon hitelesebb intézményhez.

Kedves Atlanta, biztosan te is hallottál már a jogforrásokról, csak, hogy biztonságban érezd magad:

Felsőoktatásról szóló törvény 2. szakasz b) pontja: mesterképzésben a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgát tett (a továbbiakban: nyelvvizsga). A tantervben a felsőoktatási intézmény meghatározhatja, hogy milyen nyelvekből tett nyelvvizsgát fogad el, azzal a megkötéssel, hogy a középiskolai érettségi bizonyítvány által tanúsított, illetve az érettségi vizsgaként elfogadott nyelvvizsgát általános nyelvi nyelvvizsgaként köteles elfogadni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.08. 09:03

62.§.

Naina # 2011.01.08. 09:14

Tordasilles, tényleg elég rá 1 hónap?? :)))))
Akkor nem is csoda, hogy nem fogadják el a jogi karok.hihihi :))))

Tordesillas # 2011.01.08. 10:15

Naina, 2 csoporttársamnak 4. évfolyamon teljesen kezdőként elég volt 1 hónap. Ahogy nézegettem a nyelvtanát akkoriban tényleg elég lehet ez az idő.
Akkor fogadták el utoljára az eszperantót azon az egyetemen.

Impossible # 2011.01.08. 12:28

Kedves kbs,

"A Mester egy szóval sem mondta, hogy nagy szükség van rá a klasszikus pályákon. Aki ezt állította, az Impossibile volt. Nem keverendők!"

Én sem ezt állítottam, ha jobban megfigyeled. Azt állítom, hogy szüksége lesz rá. (Nemcsak a klasszikus pályákból áll az élet, és a klaszikus pályák egy részén is van rá szükség, tehát jelentős hátránnyal indul, ha csak eszperantóul tud.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.08. 12:35

+1 Tordesillasnak: mindenkinek sokkal jobb lenne, ha az eszperantó egyfajta modern latinná, egyetemleges közvetítő nyelvvé válhatna. Csak hát az angol anyanyelvűeknek ez nyilván nem érdeke.

A tanulása pedig nem azért könnyebb, mert kisebb értékű lenne, hanem azért, mert a világos és rendkívül könnyen elsajátítható nyelvtan helyett a szókincsfejlesztésre fordítható az idő. (Amely szókincs elsajátítását szintén megkönnyíti, hogy a "nemzetközinek" mondható, tulajdonképpen latin és görög eredetű szókészletből amit lehetett, átvett.)

Tordesillas # 2011.01.08. 20:45

Nem értek hozzá, de amennyire tudom sok nyelvből vett át szavakat, sokat a szlávból is, megalkotójának köszönhetően, talán pár magyar eredetű szó is van benne.
Valami alapfokú nyelvkönyvet még középiskolásként nézegettem, és egy alapszóból kiindulva, toldalékokat használva husz+ szót lehetkihozni sok alapszóból. Nincsenek kivételek, a főnév vége egyértelműen meghatározza a nemet. stb.