Jogi Fórum - találkozó


Naina # 2010.12.12. 22:21

Kedves Impy és András!

Elnézést, hogy kettőtök diskurzusába fecsegek, de eltérő bolygóról szemlélitek a világot.:)
Ha Impy hitéből, Istenben való feltétlen bizodalmából indulunk ki,akkor azt is feltétel nélkül hinnie kell, hogy az az egy nő, akit feleségül vesz majd számára tökéletes lesz minden szempontból.Nem lehet kérdés, hogy Isten a legmegfelelőbbet, a hozzá leginkább illő nőt adja párjául.Tehát szexuális problémáik sem lesznek.
Hmm?

kfgabri # 2010.12.13. 05:12

Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy asszimilálódott zsidó családból származom. Jó pár éve a még asszimilálódottabb unokatestvéreim (egy testvérpár) visszatértek a leg-leg-legvallásosabb zsidó gyökerekhez egy hihetetlenül pörgős, (nagy)világi és világian művelt életből és családi közegből.

Évekig nem találkoztunk, mert külföldön folytatták tovább immár vallási tanulmányaikat, családot alapítottak, majd felnőttként, kisgyerekes szülőként találkoztunk újra.

Akkor értettem meg, mi is az a hit és elszántság. Őket ez teszi boldoggá és teljessé, megtalálták a másik felüket (persze előbb önmagukat), akiknek szintén az a célja, ami nekik.

Ezt azért említettem, mert végigjárták a "nosex" utat, illetve a jelenlegi nemi életük vallási szinten zajlik, nem pedig a jó öreg ad hoc úton...

Szóval mindent lehet, csak akarat kérdése.

Kacsa1111 # 2010.12.13. 09:07

semmi köze Istenhez, ez egyszerűen egy hülye dogma!

aminek kialakulását nem árt történelmi kontextusba helyezni, és elgondolkodni rajta, hogy vajon a öröklési viszonyok rendezettsége végett találták-e ki...


Kacsa11

Impossible # 2010.12.13. 09:23

A "dogma" hittételt jelent, az pedig, hogy házasság előtt lehetőleg ne szexeljenek az emberek, nem hittétel, szóval nem dogma. (Ez csak a fogalom tisztázása volt a pontosság kedvéért.)

András,

köszi a hosszú kifejtést, majd reagálok is, csak most nincs hozzá energiám, majd valamikor este. :D

guba # 2010.12.13. 12:05

előbb ugranék fejest egy sötét kútba, mint hogy belemenjek egy házasságba anélkül, hogy tudnám, e téren is összeillünk-e.)

Valamilyen szinten mindenképpen működik a dolog, mint ahogy a kutya szájába is mindig passzol a tojás...
Akinek meg csak egy partnere van/volt egész életében, az soha nem fogja megtudni, hogy összeillettek-e, vagy sem.

Legislator # 2010.12.13. 13:51

Naina: ez nem ennyire predesztinatív dolog. Ez is lehetséges forgatókönyv. De lehet, hogy éppen az ember vállára az által helyeztetik a kereszt, hogy éppen egy Xanthippét kell maga mellett tudnia a házasságban...


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.12.13. 14:23

Kedves Legislator,

na ja, szokratesz is inkább a mérges kelyhet ürítette ki, ahelyett, hogy menekült volna...:)


Kacsa11

kfgabri # 2010.12.13. 15:06

Gyermekek, ezt nem lehet szekuláris szemüveggel megítélni.

hunfrakk # 2010.12.13. 18:37

Legislator # 2010.12.13. 20:29

Most eszembe jutott, hogy V. tanárnő könnyezve olvasta fel Platón: Szókratész védőbeszéde (Apológia) c. művét. (Mint S. tanárnő Mikes Rákóczi haláláról írt levelét...)


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.12.13. 20:33

Nils jelezte, hogy nem tud jönni holnap.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.12.14. 09:25

Én igyekszem eljutni a találkozóra ma este, a tőlem telhetőt megteszem az ügy érdekében, bár máshol kellene lennem, és kaledóniára megint nem nagyon futja... de azért remélem, ott tudok majd lenni.
Én vagyok a leggázabb az egész társaságban, szóval kicsit kellemetlen is így odamenni, újra munkanélküli hóhányóként (most hólapátolásból tengetem napjaim :D ), dehát ez van a hülyeségeimnek köszönhetően. :P
Szóval remélem, találkozunk. :)

András, nem tudom, elolvasod-e mostanában, de azért ideírom a válaszomat arra, amit alább kifejtettél:

Igyekszem vázlatosan írni, hogy ne legyen elviselhetetlenül hosszú.

Szóval:

ez a kérdés (házasság előtti szexuális élet helytelensége vagy helyessége) annyira nem egyértelmű szerintem, ahogyan vázoltad. Én rengeteget foglalkoztam ezzel a kérdéssel, de még én sem értem meg teljesen, pont azért, mert számomra is nehéznek tűnik nagyon jó indokokat felsorakoztatni a házasság előtti szex helytelenítése mellett; viszont ezzel együtt szerintem azt is be lehet látni, hogy a helyességének védése legalább ugyanennyire nehéz.

Az én saját véleményem szerint onnét érdemes kiindulni a házasság előtti szexuális élet helyes volta megítélésének kérdésében, hogy mit nevezünk "szex"-nek. Ha ezt egy technikaként értelmezzük, akkor valóban érdemes lehet már házasság előtt gyakorolni, hogy később minél jobban menjen. Szóval szerintem sok múlik azon, mennyire tudom kötni a szexet a választott konkrét személyhez. Ha csak lazán kötöm hozzá, akkor technika, ha szorosan, akkor a vele való kiteljesedés lehet. Minél több nővel gyakorlom, annál jobban tolódik a technika irányába, és háttérbe szorul a választott konkrét személy. Ha a kapcsolat fenntartását attól teszem függővé, hogy a szex nekem jó-e, akkor megfeledkezem a másikról, és arról is, hogy tehetnék azért, hogy jobb legyen. A boldogság szerintem nem készen kapható termék, hanem elő kell állítani, nagyon kemény, hosszú munka során.

Azt nem hiszem el, hogy - mint írtad - a házastársak egymás életét a rossz szex miatt voltak képesek megnyomorítani, ezt leegyszerűsítésnek és túlzásnak tartom; ha ugyanis igazán számítottak volna egymásnak, nem eshettek volna szét.

Ha jól értettem, akkor a szexet az evéshez hasonlítottad. Nyilván van ebben valami, de a hasonlóság ellenére különbségek is felfedezhetők e kettő között, és ha csak a hasonlóságokra alapozva ítélsz, ebben az esetben is elnagyolt lesz a vélemény.

És végül az esélyekkel kapcsolatban: az írásodból azt tudom kivenni, hogy szerinted érdemes több nővel kipróbálni a szexet annak érdekében, hogy megtaláld - az ezek közül (!) - leginkább megfelelőt. Namost ha matematikailag nézzük, mennyivel növeled a jó szex megtalálásának esélyét azáltal, hogy - tegyük fel - 1 helyett 25 nővel próbálod ki, mielőtt végleg döntenél valaki mellett, akkor, ha figyelembe vesszük az összes fellelhető, számodra külső és belső tulajdonságok alapján is potenciálisnak mondható nők számát? Szerintem valamennyivel növeled, de nem számottevően.

kfgabri # 2010.12.14. 09:35

Impossible, lefordítom, mire gondolt András, csak ő kifinomult lélek, én meg egy bunkó vörös dög vagyok :-)

Adott egy pár, első szerelem, első szex, házasságot kötnek, születik két gyerek 4év alatt.

Apuka kidolgozza a belét, anyuka otthon mossa a szennyest, a gyerekek ordítanak, de nem beszélnek, a szülők frusztráltak, fáradtak, idegesek és hopp, anyuka eljut egy lánybuliba, hosszú ideje először emberszabásúan néz ki, és lám, rástartolnak.

Apukát egyre gyakrabban látogatja a kislány a recepcióról, innentől már csak jellemkérdés, mi történik.

András logikája szerint: x számú partner után a kísértés kisebb és a partnered és családod iránti elkötelezettséged nagyobb, mondván a hormonjaid már megkapták a magukét.

De, a fentiek alapja a kozmopolita világnézet, nem pedig a vallási tételeken alapuló házasság definíciója, ld. a hét szentség egyike a házasság a katolocizmusban.

Impossible # 2010.12.14. 09:54

Szia kfgabri! :)

Köszi, hogy lefordítottad, amire szerinted András gondolt. :) ( Én nem így fordítanám le. :) )

"András logikája szerint: x számú partner után a kísértés kisebb és a partnered és családod iránti elkötelezettséged nagyobb, mondván a hormonjaid már megkapták a magukét."

Szerintem András erről nem is írt (én legalábbis nem látom, hogy erről írt volna). :)

Egyébként - két szempontból is - tévedésnek tartom azt a felfogást, amely szerint azért lehetsz hűséges a házastársadhoz/"partneredhez", mert már éppen elégszer szexeltél másokkal. Egyrészt a házastársad/"partnered" meg fog öregedni, esetleg meg fog betegedni, elhízhat stb., tehát idővel simán előfordulhat, hogy szexuálisan nem lesz vonzó számodra. Ha ilyen helyzetben hűséges maradsz, szerintem nem annak köszönhetően (legalábbis biztosan nem kizárólag annak köszönhetően) vagy hűséges, hogy korábban már többekkel volt szexuális kapcsolatod.
Másrészt nem hiszem, hogy az elköteleződésre való képesség korábbi szükségletek kielégítettségéből származhatna. Ezt inkább megalkuvásnak nevezném. :D

Sz.Márton # 2010.12.14. 09:58

Kedves kfgabri!

"bunkó vörös dög
  • De nem mint, volt párttitkárnő' ugye? (Persze, hogy nem, de ezt kár lett volna kihagyni.)

Impy!

A te billentyűs serdülőképes szexbotrányaid már a vatikáni szellemiséget anyatejjel magábaszívó (még nem)terhes apácáknak is digitálisan nehezen kifejthető. Két üdvözlégy Mária után, valójában lehet, hogy te már nem csak üdvözölnéd ha jól néz ki és civilben elfelejt igazából bemutatkozni.

De mit gondoljunk azokról a pedofil (tréning)atyákról akik ősi ösztöneik miatt az isteni szent ítélőszék előtt is igazából a "kis" jézuskát keresik. A nagy pedig ha egyszer igazságot tenne már pilátust is rehabilitálná.

Amúgy szórakoztatóak a gondolataid és remélem legalább te nem a lenini útra kerülsz és a végén megérkezel a vallásos kommunizmusba, ha már a közösségekbe gondolkozol. A vallásosságod, a humort félretéve becsülöm, de egészre gondolva trianonnak is vannak és sajnos voltak határai. A nemi gondolataid a házasságról egy előző életében leányát féltve őrző anyós vallásos szerepét betöltő egykor élt személyről vallanak. Egyébként egy sörre már tényleg meghívlak egyszer(bár télen már inkább forralt bort kéne innod)!

bajussz # 2010.12.14. 10:09

sziasztok!

most látom min megy a vita, ez elég nevetséges
úgy látom Imp egyedül vagy a sereg ellen. mint mindig. kösd fel a gatyát estére, a többiek meg vigyenek neki egy csajt:)

kfgabri # 2010.12.14. 10:24

Impy, András erről írt és hidd el ezt egy kisgyerekes jogásznak, hogy a legnagyobb szerelemben is akadnak mélypontok, illetve a testi dolgok meglepő emberi reaciókat eredményeznek.

A megalkuvás része az életnek, mert emberből vagy.

A hit megadja a morális keretét az életednek, de jellemkérdés a kivitelezés.

Minél többet tapasztaltál, annál kevésbé leszel újabb kísértésnek kitéve, igaz ez mindenre, munka, család, stb.

A hit önmagában nem elég a teljes élethez, de mindenképpen része annak, kinek-kinek a saját dózisa szerint.

kfgabri # 2010.12.14. 11:07

Bajussz, én úgy gondolom, az a nevetséges, hogy nem vagytok képesek Impy világnézetét elfogadni, ha neki így jó és nekünk nem fáj, akkor miért ne?

Rexor # 2010.12.14. 11:23

Én speciel tiszteletreméltónak tartom Imp gondolkodását ezen a téren. Főleg úgy, hogy mind a saját korosztályának, mind a mai "követendőnek mondott" világkép eltér ettől. Könnyen lehet az is, hogy neki van igaza. Szóval Imp: ne hagyd magad :)

bandeeraz # 2010.12.14. 11:55

Sztem az emberek többsége nem alkalmas a monogám kapcsolatra. Ez biológiai tény.

Legislator # 2010.12.14. 12:06

Imp nincs egyedül. Itt vagyok pl. én is.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.12.14. 12:30

Most éppen én is; felnéztem hogy van e valami fejlemény az estével kapcsolatban, de úgy látom hogy nem változott semmi. :)

kfgabri # 2010.12.14. 14:27

Úgy van Watson!

Impossible # 2010.12.15. 00:04

Szia Leg!

Hiányoltunk a taliról. :)

kfgabri,

Téged is hiányoltunk a taliról. :)
Én épp most értem haza.

"Minél többet tapasztaltál, annál kevésbé leszel újabb kísértésnek kitéve, igaz ez mindenre, munka, család, stb."

Szerintem nem. Pl. már elég sokat ittam, mégis kívánom. :DDD
És szerintem nem a körülményeimtől függök, hanem attól, hogyan alakítom azokat, ill. milyen válaszokat adok. Szóval nem a kísértés határozza meg, mit fogok lépni, hanem én. Valakit nem azért választok, mert le akarok mondani az összes többiről, hanem választom, aminek következményeként lemondok az összes többiről. Az én véleményem szerint hűségessé nem a hűtlenségre alkalmat kínáló helyzetek befolyásának csökkentése tesz, hanem az ilyen helyzetek ellenére is vállalt kitartás.

Csipke # 2010.12.15. 09:35

Jó reggelt!

És szerintem nem a körülményeimtől függök, hanem attól, hogyan alakítom azokat, ill. milyen válaszokat adok.

Imp, az az igen nagy probléma, hogy te nem alakítasz semmit, és nem adsz válaszokat... így aztán a körülményeidtől függesz, akár tetszik, akár nem.

Amivel egyébként nincs gond - leginkább azért, mert nem az én életem, hanem a tied - csak akkor ne csodálkozz, hogy úgy alakulnak a "körülményeid", ahogy. Fogadd el, törődj bele. Vagy fogadd be a környezeted véleményét, mosd át magadon, és változtass (ez utóbbi a te eseteben azt jelenti, hogy TEGYÉL)


Csipke