Makovecznek volt egyszer egy nagyon jó mondása és ez nekem nagyon tetszett: "Ez itt nem Kelet-Európa, hanem Nyugat-Ázsia." Jó erősen el lehet ezen gondolkodni.
Kopátsy Sándor, akit én nagyon tisztelek, az egyik tanulmányában azt írja, nehogy azt higgyje valaki, hogy azért tartunk itt ahol, mert bejöttek az oroszok. Ha nem az oroszok jöttek volna , hanem az amik, akkor sem tartanánk sokkal előrébb, pontosan a mentalitásunk miatt. Itt van a kezünkben a szabadság, meg a haladás záloga és nem tudunk vele élni, már 18 éve. Csak totyogunk.
Idősebbek emlékezhetnek: 1978-tól kezdve minden január elsején egy egész ország ült a TV előtt megnézve az esti híradót, hogy abban az évben mindek fog az ára emelkedni. És minden évben azt mondták, most egy kicsit xarabb lesz, na de aztán itt jön a Kánaán. És ez megy 18 éve! 18 éve.
Ez az ország nem képes semmiből sem tanulni. Soha , semmikor. Meg lehet nézni visszamenőleg 500 évre, hogy a magyarok egy kanál vízben megfojtják egymást. Nem csodálkozom rajta, hogy a litvánok, észtek , lettek...stb. úgy itthagynak minket mint a huzat. Nemrég jártam Szlovéniában, nem is ecsetelem...
Alapvetően a mentalitásunkkal van baj. És ez minden szinten így megy és fertőz a legkisebbektől a legnagyobbakig. A történelmi példákból lehetne okulni, de nem tudunk. Ez egy ilyen nép.