Ügyvédiskola

Körti # 2007.08.20. 22:22

Tudtam, hogy mindig nekem jut a legnehezebb út! :)
A területi kamarához tartozás a jelöltek esetében is munkahely függvénye??? (az Ütv-ben az van) Érdemes lenne átigazolni a fővárosból???!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.21. 04:30

Annál a kamaránál vesznek nyilvántartásba, ahol a principálisod tag.

Egyjogász # 2007.08.21. 05:24

Nekem ezzel az ügyvédiskolával az az alapvető gondom, hogy miért a szakvizsgára bocsátás feltétele egy olyan tanfolyamon történő részvétel, amely tematikája szerint nem a szakvizsgára készít fel.
Plusz, ha a jelölt háromnál többször hiányzik, már nem igazolják a félévet, és a munkáltató ügyvéd által előírt hivatali elfoglaltság nem alkalmas a távollét igazolására.

Egyjogász # 2007.08.21. 05:27

Szóval nekem az egészről az jön le, hogy egy kicsit nehezítsük már meg a jelöltek ügyvéddé válását.

Elmó # 2007.08.22. 00:16

Hát igen..

Nálunk is van "ügyvédiskola" szakmai konzultációnak becézve, amelyen a jelöltek részvétele 6 féléven keresztül kötelező. Havonta egy délelőtt volt, így félévenként 4-5 alkalom.

Vezettek katalógust, és néha még vmi zh félét is irattak az aznapi (!) témából.

Helyenként színvonalas előadások és felkészült előadók, de jobbára csak "bandázás" a régi haverokkal.

Szerencsére már nem kell járnom, nem hiányzik.

Rexor # 2007.08.22. 14:31

A fő probléma itt ott van, hogy a kamara a jogszabály alapján nem tagadhatja meg az igazolás kiadását. Kissé hiányos maga az im rendelet, csak annyit ir, hogy a kamara kötelezővé teheti.. de arról már nem, mi történik ha valaki tesz a kamarára magasról az ügyvédiskolájával együtt. Röviden maga az Im rendelet hibás, és a Kamara belső szabályzata is jogszabálysértő. A Kamara a joggyakorlatot kell hogy igazolja, ami magában az effektiv munkában testesül meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.22. 15:23

Egyetértek. De mit csinálhat a jelölt, ha a kamara mégis megtagadja az igazolást? Pereskedjen évekig? Attól nem lesz szakvizsgája.

Rexor # 2007.08.23. 10:07

A Kamara ha megtagadja az igazolást megvannak a jogorvoslati lehetőségek (most lusta vagyok megnézni őket). Egyet tehet, hogy kizárja, a rosszalkodó ügyvédjelölte, de ezt elég alaposan meg kell indokolnia.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 10:13

Országos Kamara? Na bumm. Szerinted, ha jogsértőnek találnák ezt a rendszert, akkor nem léptek volna még fel?
Ha jól emlékszem, az országos kamara elnöke momentán épp az, akinek fővárosi elnöksége idején a rendszert kialakították.

Egyjogász # 2007.08.23. 10:59

Lehet, hogy sokaknak rossz hír, de most éppen azt olvastam, hogy a Budapesti Kamara a kijátszási lehetőségek elkerülése érdekében felvette a kapcsolatot megyei kamarákkal (különös tekintettel a Pest megyeire), ill. az országos kamarával, hogy az Ügyvédiskola szélesebb körben kerüljön bevezetésre.

Látom azt is, hogy a kamara jelölti tagozata protestálgat, igen kis sikerrel.

Egyjogász # 2007.08.23. 11:11

Tájékoztatásul:

"Nem szabad szem elõl tévesztenünk azt, hogy az ország összes területi ügyvédi kamarája az oktatási reform vonatkozásában is reánk, a Budapesti Ügyvédi Kamarára, a magyar ügyvédség zászlóshajójára tekint." (Forrás: BÜK honlap)

Egyébként néhány oktatási téma az Ügyvédiskola programjából:

• Ügyvédek az USA-ban
  • Az ügyvéd, az ügyfél és az ellenérdekű fél
  • Az ügyvéd stílusa és kommunikációja
  • A szakmai kapcsolattartás

Észrevételem:

1. Ezek a kérdések hol is szerepelnek a szakvizsga tételsorban?
  2. A fenti kérdéseket régebben a jelölt a gyakorlatban, az őt alkalmazó ügyvédtől tanulta el. (Erre lenne maga a szakvizsga előtti gyakorlati idő.)

Miért jobb az, hogy most más ügyvédek mondják el a jelölteknek ugyanezt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 11:14

LOL Zászlóshajó. Tetszik.

Incitatus # 2007.08.23. 11:28

Lakinger Béla zsebcirkáló, hogy egy klasszikust idézzek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 12:17

:O)

Rexor # 2007.08.23. 14:46

Szerintem nagyon jó ez az iskola, és tényleg létfontosságú a jövő ügyvédnemzedék kialakulásához. Ugyanakkor egy két témát még javasolnék az iskola programjába, nehogy fontos dolgok kimaradjanak:

1. Az ügyvéd szexuális élete
  2. Mit ehet egy ügyvéd és mikor alhat az ügyvéd
  3. Az ügyvéd és a gyomorfekély kapcsolata példákkal
  4. Az ügyvéd viszonya a túlórához
  5. Hogyan köszönjön az ügyvéd

ÉS javaslom, hogy ezeket szigorúan kérjék számon a viszgán is. Mordizomadta

Rexor # 2007.08.23. 14:47

egyébként mit takarhat az, hogy ügyvédek az Usában? Sorolja fel az összes USA-beli ügyvédet?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 15:30

:)
Petrocelli; Ally McBill; Hillary Clinton...

Legislator # 2007.08.23. 15:51

Hogyan köszönjön az ügyvéd? Például így:
Bírónőnek, megnyerendő per előtt:
Kezeit csókolom, tekintetes járásbíró asszony!
Régi oktatójának: Alázatos tiszteletem, méltóságos Professzor Úr!
Felesége őnagyságának:
Heló drágám, hova megyünk ma vacsorázni, tudod, hogy gyomorfekélyem van.
Másik ügyvédnek: Üdvözlöm, Kollega Úr!
Húsz éve nem látott egykori évfolyamtársnak: Te még élsz?
Irodája társtulajdonosának (ha egyedül van): Na, hány ügyfelet sikerült elriasztanod, te vén madárijesztő?
Utált titkárnőnek: Üdvözletem az iroda balkezének!
Szeretett titkárnőnek: Kézcsókom, magácska a főnök jobbkeze!
Cápáknak, ha az ügyvéd tengerbe esik: Pacsi skacok, beszéljük meg, ki az éhesebb.
Cápák visszaköszönése: Üdv! Csak nem gondolod, hogy bántanánk egy Kollegát?
Ivócimborának: Mire hívsz meg, alkesz?

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 16:03

:)
De azért volt jobb.

Eweol # 2007.08.23. 20:05

Rexor, kifejezetten degeneralt a megjegyzesed. Csak nem irigyled az amerikai ugyvedeket? Csak a filmekbol latottak alapjan van valami fogalmad roluk? udv

Lhotse # 2007.08.23. 20:12

Mondjuk a filmbéli ismereteket is túlzás lenne számonkérni... :)

Dr.Attika # 2007.08.24. 00:09

Honnan a bánatból lenne az amerikai ügyvédek tevékenységéről fogalma Rexornak, mint a filmekből? Gondolod a USA-ba jár bírósági tárgyalásra tapasztalatcserére?

Rexor # 2007.08.24. 07:34

Eweol, nem hiszem, hogy megjegyzésemmel sértettem volna az amerikai ügyvédeket, és ha megpróbálod értelmezni rendkivül bonyolult hozzászólásomat, talán az is eljut az agyadig, hogy az ügyvédi kamara által szervezett oktatásról beszéltem. Egyébként tényleg nem láttam még valóságos amerikai ügyvédet. Nem tudod hol lehet őket megtekinteni?

Rexor # 2007.08.24. 07:35

Legislator neked már nincs szükséged tanulásra.. megy ez oktatás nélkül is :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.24. 08:44

Egyébként tényleg nem láttam még valóságos amerikai ügyvédet. Nem tudod hol lehet őket megtekinteni?

Én ismerek valakit, akinek a kollégája már beszélt egy bíróval, aki látott amerikai ügyvédet. Azt mondják, tisztára olyanok, mint az emberek.