Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Ipiapacs # 2021.03.02. 19:41

Tiszteletem ,

Abban kernem a segitseguket,hogy arverezik edesanyam hazat.Az utolso pillanatban tudtuk meg,mert egy erdeklodo megkereste telefonon.Nem kapott rola semmilyen ertesitest. Mikor erdeklodott a polgarmesteri hivatalnal ok kuldtek ki neki az ertesitest,amelyben az all,hogy ket nap mulva le is zarjak a licitet,amire marerkezett is ervenyes licit.Mivel joval a piaci ar alatt hirdetteknmeg es fog is elkelni valoszinuleg,ezert szeretnek tenni valamit.Ilyennkeves ido alatt termeszetesen nem fogok vevot talalni ra,hogy a licitnel joval magasabb aron ,de meg mindig piaci ar alatt eladjuk,ezert szeretnem elhuzni a dolgot valahogyan.
A hivatalos arveresi oldalon valotlan adatok szerepelnek az ingatlannal kapcsolatban,mas az alatpterulet es hamisan azt allitjak anleirasban ,hogy pince is tartozik hozza.Ezen kivul a szomszed haza van a fenykepeken is.
Azt szeretnem tudni ezekre hivatkoza nem kerhetem az adatok modositasat es az ujboli licit inditasat ,hogy azalatt kereshessek vevot az ingatlanra?
Kerem segitsenek.

Ipiapacs # 2021.03.02. 19:44

Bocsanat annyival egeszitenem ki az elozo hozzaszolasomat,hogy egy birosagi vegrehajto intezi az arverest ,de tole sem kaptunk ertesites,edesanyam allitasa szerint, csak az erdeklodo mondta,hogy kint van az arveres a polgarmesteri hivatalban es akkor kereste meg edesanyam a hivatalt ,akik utana kikuldtek a hivatalos arveresrol szolo papirt,de valotlan adatokkal es kepekkel es ezekkel a valotlan adatokkal szerepel az interneten is.

Tamáss86 # 2021.03.03. 09:15

Üdv mindenkinek!

Egy lakást árvereznek a társasházunkban, azonban a lakást irreálisan magas árra értékelték fel. Konkrétan a környéken lévő új építésű lakások nm arányosan fele(!) áron indulnak az MBVK liciten. Tehát teljesen megmagyarázhatatlan, illetve azt sejtjük, hogy a tulaj beszélte meg a dolgot valahogy a végrehajtóval, mert így nyilván nem jön licit a lakásra, hisz a piacon is olcsóbban mennek a hasonló lakások. Így pedig a hatalmas adósságával együtt élhet nyugodtan a lakásban, a közös költséget továbbra sem fizeti természetesen. Már hónapokkal ezelőtt volt az árverés, nyilván nem volt licit, egyelőre nem írták ki újra, de gondolom megint ezen az áron történik majd meg. Mit lehet tenni az ügyben?

papinianus88 # 2021.03.03. 09:21

Vht. 140 § (8) bek

Ha a becsérték megállapítása (kifogás esetén bíróság általi jogerős megállapítása) óta két év eltelt, és az ingatlan még nem került értékesítésre, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket az (1) és (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásával ismételten megállapítja.

Tehát teljesen megmagyarázhatatlan, illetve azt sejtjük, hogy a tulaj beszélte meg a dolgot valahogy a végrehajtóval

Ilyen pedig nincs. a felek megkapták a becsértékközlést, azon szerepel az ingatlan beköltözhető és lakott értéke...ha már azt magasnak tartották, be kellett volna adni a becsérték ellen a kifogást és nem sajnálni a szakértő díját megelőlegezni...

Az, hogy 90/70/50 %-on tűzi vagy 100%-on az pedig a jogszabályi feltételektől függ.

Ez az adós egyetlen lakóingatlana? a végrehajtást megelőző 6 hónapban is ebben lakott? Itt a lakóhelye? Szóval azért látatlanban nem kellene ilyeneket írni, hogy összejátszik az adóssal a végrehajtó ;) alaposabban kell figyelni az okiratokra, nem hasraüt a végrehajtó és ráír egy értéket a hirdetményre

Csuklósbusz # 2021.03.11. 12:51

Folyamatos árverést aktiváltam minimálárral. El is indult, utolsó szakaszban jár de nem került oda a licitem, azt írja nincs licit.

De bejelentkezve az "Ingatlan árveréseim" alatt ottvan, de azt írja nem az enyém a legmagasabb összeg, de a licitnaplóban "nincs üzenet" azt mutatja.

Ha nem teszek licitet akkor eltudom summantani az előleg bebukásával?

gerbera317 # 2021.03.11. 12:54

Ránézek arra az árverésre, ha elárulod, hol van az ingatlan, és ha több van, melyik. Küldheted privátban, válaszolni nyilvánosan fogok.

gerbera317 # 2021.03.12. 11:04

Nos, az EÁR privát felülete veled azt közli, hogy nem a tiéd a legmagasabb licit, ami aktuálisan a minimálár. Az árverés valóban a 90/80/70% utolsó szakaszában van. Ezzel szemben a nyilvános felület szerint nincs is vételi ajánlat, tehát a te ajánlatod sincs ott.
Ezek után nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a folyamatos árverésre aktiválás önmagában nem minősül vételi ajánlatnak. Kíváncsi volnék Papinianus és Grave véleményére.
Ellenben nem értem, miért biznisz neked az előleg elbukása (ha ez itt egyáltalán bukta).

H_alex # 2021.03.12. 11:36

Üdv!

A végrehajtók össze szoktak játszani bizonyos szereplőkkel? Vagy netán ők is licitálnak egy harmadik félen keresztül?
Nem először tapasztalom, hogy szinte pár órával azután hogy jelentkezek egy árverésre, megjelenik az első licit. Ez lehet véletlen 1-2 alkalommal, de ennél azért többször fordult elő.

wers # 2021.03.12. 11:43

Nem először tapasztalom, hogy szinte pár órával azután hogy jelentkezek egy árverésre, megjelenik az első licit.

???? miért? Csak te figyeled az árverési oldalt? A kelendő holmi sokakat érdekelhet.

H_alex # 2021.03.12. 11:46

Csak te figyeled az árverési oldalt? A kelendő holmi sokakat érdekelhet.

Ez rendben is van, csak az a váratlan, hogy pont azután jelenik meg az első licit, hogy engem regisztrált a végrehajtó, és persze nyilvánosan nem tettem még ajánlatot.
Előtte hetekig semmi aktivitás nem volt.

gerbera317 # 2021.03.12. 12:25

Paranoia. Nem ezen a fórumon kezelik az ilyesmit.

H_alex # 2021.03.12. 12:42

Elfogadom. Téma lezárva.

Grave7 # 2021.03.12. 14:37

@gerbera317 2021.03.12. 12:04-kor:
Lehet a végrehajtó elfelejtette az új árveréshez társítani az árverezőt és ajánlatát (mert mondjuk megszokta a régi rendszerben, hogy ez automatikus - most meg a feltöltés visszaigazolása után kell párat kattintani).

Csuklósbusz # 2021.03.12. 15:18

Köszönöm a választ!

VH eleve nem értett hozzá mert eleve nem tudtam elindítani az aktiválási kérelmet utolsó szakasz árral. Megreklamáltam, meghackelték, de valamit elronthattak mert ugye nincs ott a licitem és a vicc hogy ha most akarnám sem tudom odarakni.
Tehát eleve szólni kellene a VH-nak gondolom mert így kétséges a kimenetel?!
Ha meggondolom magam akkor ha pl 20 év múlva leég aztán 5 ezerért megveszi valaki akkor rajtam kérik a különbözetet?
Van erre valami időhatár?
Taktika a következő, utolsó héten odamenni hogy birtokba adják-e. Ha igen akkor kinyögöm, ha nem akkor bebukom.

Mindenesetre ha eldöntöm és tényleg akarom akkor még előny is lehet. Mert ahogy itt írja az előző kommentelő is, ha azt látják hogy valamire van licit akkor arra mások is ránéznek.
Ha nincs licit akkor ráérősek, gondolkoznak rajta, vagy azt hiszik ha másnak nem ér semmit akkor neki sem.
Nagyon sokról lemaradtam hogy mikor lett licit ( az enyém) akkor elvitték előlem.
De pl folyamatos árverésnél akkor rakják ki a hivatalba kifüggesztésre ha valaki aktivált. Aztán néhány cápa nem a netről hanem onnan tájékozódik.... aztán lecsap ha valaki kikaparta a gesztenyét.

gerbera317 # 2021.03.12. 18:41

aztán lecsap ha valaki kikaparta a gesztenyét
A nyilvánosság elvének a diszkrét bája.
Nem értetted még meg, hogy a végrehajtás célja nem a kótyavetye, hanem annak elérése, hogy az adós teljesítsen. Ez azzal jár, hogy a nyomorult adósnak az ingatlana többért kel el, mintha csak egy szűk kör csókosai vehetnék meg (ld. bank által visszavett, finanszírozott autók).
Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a polgármesteri hivatalban látják meg a hirdetményt. Ahhoz, hogy "le tudjanak csapni", regisztrált EÁR-felhasználónak kell lenniük, és valószínűleg többet is tudnak kezdeni a rendszerrel, mint a papír hirdetmény alapján "lecsapni".

smog # 2021.03.12. 19:12

Egy olyan történet lenne, hogy egy fél évvel ezelőtt volt egy árverés, amit egy előttem lévő licitáló nyert. Ezt követően a mai napon ismét találkoztam az árverési oldalon a korábban "elárverezett ingatlannal" ugyan azokkal a feltételekkel.
Lehetséges, hogy aki nyerte a licitet az nem tartott igényt az ingatlanra vagy nem tudta kiegyenlíteni a vételárat? De ha ez történt akkor tudomásom szerint buknia kellet az árverési előleget ugye? Valamint a legfontosabb kérdés, hogy ilyenkor nem kerül értesítésre a nyertes licitet megelőző érvényes vételi ajánlatot tevő? (személy szerint én)?

gerbera317 # 2021.03.12. 19:35

1. Igen, bukja. Az előttem szóló már egészen profi ebben.
2. Nem. Új árverést kell kitűzni.

Lederer_Gy # 2021.03.13. 13:00

Holgyeim, Uraim egy gyors kerdes.

Kulfoldon ragadtam karantenban, mikozben mar befizettem egy eloleget egy arveresre.
Hagytam otthon ugyved altal ellenjegyzett meghatalmazast erre az esetre, igy egy kozvetlen hozzatartozom alairhatna a jegyzokonyvet, ha nyerek.

Gondoltam ma azert rakerdezek a vegrehajtonal, hogy rendben lenne-e ez igy.
Nem volt bent, a helyettes azt mondta csak szemelyesen lehet alairni. Kertem hivatkozast jogszabalyra, mondta hivjam hetfon(?).

Csodalkoznek, ha nem lehetne meghtalmazassal alairni, igy probaltam megtalalni a jogszabalyt online, de nem sikerult.
Megtenne valaki, hogy kisegit a kerdesben?

Koszonom!

Grave7 # 2021.03.13. 15:06

@Lederer_Gy: Nincs ilyen jogszabály.

A Vht. 9. § alapján a Pp-t kell alkalmazni, ha a kérdést a Vht. eltérően nem szabályozza.
A Pp. 34. § (1) bek. kimondja, hogy személyesen vagy meghatalmazott útján lehet eljárni.

A Pp. egyes esetekben külön meghatározza, hogy kötelező a személyes jelenlét (pl. Pp. 432. § (6) bek., a személyi állapotot érintő perek esetében).
A Vht. 152. § (2) bek. nem határozza meg, hogy az árverési jegyzőkönyvet csak személyesen lehetne aláírni - mert nincs benne a "személyes" szó.

A Vht. 142. §, 132/B. § (4) bek. alapján alkalmazandó 123. § (1) bek. pedig kimondja:
"Az árverező személyesen vagy megbízottja, illetve képviselője útján árverezhet."

.
Inkább a meghatalmazás tartalma szokott probléma lenni, amikor túl szűk annak tárgya és pl. az árverési jegyzőkönyv aláírására nem terjed ki :D

Lederer_Gy # 2021.03.13. 19:43

@Grave7
Koszonom a korrekt valaszt.
Felolvasom nekik hetfon, remeljuk bevalik.
Az alakisaggal nem nagyon lehet gond, egy adott ingatlanra adtam es reszletesen felsoroltam, hogy mire terjed ki.

papinianus88 # 2021.03.14. 10:37

Csuklosbusz, Grave, Gerbera.

Igen, az árverezői aktiválási kérelem után, a végrehajtó megadja a folyamatos hirdetmény sorszámát az Evürben, az aktivalasi kerelmet elfogadja és feltölti a hirdetményt az ingatlanárverések közé (és NEM törli le a folyamatost! Azt az EÁR a megfelelő adatok alapjan megteszi) ahogy Grave mondta itt nem áll meg a sztori, megvárja, hogy megjelenjen (és a folyamatos törlődjön) az EÁRban és hozzá kell adnia manuálisan az árverezőt (hasonlóan, mint az előárverezési jogosultat) a felhasznalóneve alapján a minináláras ajánlatával. Valószínű, hogy ez elmaradt, de még tudja pótolni. Kell is, mert olyan nincs árverezői aktiválás esetén, hogy úgy zárodjon le a licitnapló, hogy nem volt rajta vételi ajánlat...

gerbera317 # 2021.03.14. 11:51

Ha viszont elfelejti Csuklósbuszt hozzárendelni az árveréshez, és emiatt vételi ajánlat nélkül zárul a licitnapló, akkor a Csuklósbusz ingyen szabadul az általa kezdeményezett árverésből.
OFF Azt még mindig nem értem, mire jó neki ez a játék. Az árverés nem játék! ON

Csuklósbusz # 2021.03.18. 11:49

Én csak próbálnék "előrébb jutni", azért játszok ilyet, csak közben változnak az életkörülmények, új infók is előkerülnek az ingatlanról stb.

Ezt írta a végrehajtó:

Tisztelt Árverező!

Bejelentésének utánanéztem, és megállapítottam, hogy kizárólag egyetlen licitáló van az árverésen, akinek a folyamatos árverésre érkezett ajánlata alapján került az új árverési kitűzésre, és az ajánlatot a rendszer rögzítette az új árveréshez, azonban szemlátomást az ajánlat nem érvényes. Technikai problémában a végrehajtó sajnos nem tud érdemben segíteni, azzal kapcsolatban szíveskedjék az árverési rendszert üzemeltető MBVK-hoz (Helpdesk szolgáltatás) fordulni.

----------------------------
De az MBVK gondolom nem nyúlhat bele, a VH nem tudja mit kell tenni, de még én sem tudom visszalépjek-e vagy sem.. :-) xd
papinianus88 # 2021.03.18. 12:01

Csuklósbusz, de most komolyan:

Döntsd már el, hogyha már kérted annak a szerencsétlen folyamatos árverésnek az akitávlását, felélesztését, hogy akarod-e vagy nem. Hívd fel a helpdesket és többet tudsz. Amennyiben a végrehajtó cseszte el, akkor megmondják. Amúgy minden végrehajtó megkapta a kari iránymutatást arról, hogyan is kell aktiválni az árverezőt folyamatosból. Ha kihagyta ezt a lépcsőt, akkor hívd fel a figyelmét, de akkor könyörgöm ne ilyeneket írogass:

De az MBVK gondolom nem nyúlhat bele, a VH nem tudja mit kell tenni, de még én sem tudom visszalépjek-e vagy sem.. :-) xd

mert k... idegesítő.

H_alex # 2021.03.22. 11:16

Üdv!

A végrehajtási kifogás halasztó hatállyal bír a következő tételek "átruházására" a vevő felé?

  • adó
  • köztartozás
  • közüzemi számlák
  • többlethasználati díjra jogosultság

A 154. §-ben csak annyit írnak, hogy az árverés napjától kezdődően már a vevőt terhelnek bizonyos tételek, de mi van ha a kifogás révén egy évig is elhúzódik a jogerőre emelkedés, illetve a tulajdonjog bejegyzése?

Köszönöm.