Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


osztap # 2023.03.01. 08:27

A végrehajtó a licitnapló lezárását követően, a Vht. 155. § d) pontja alapján nem állapíthatja meg, hogy sikertelen volt az árverés.

Szerintem nem az árverés sikertelenségét állapította meg a végrehajtó, hanem azt, hogy a vh. kérő az adósnak részletfizetést engedélyezett, ÉS azt, hogy az 52. § f) alapján onnantól a végrehajtás szünetel. (NB: A részletfizetést nem a végrehajtó állapította meg az 52/A. vagy 52/B. § alapján, hanem a végrehajtást kérő engedélyezte, a saját döntése alapján.)

Szerintem is kellene ezt jegyzőkönyvben rögzíteni, az "emailban szólok az árverési vevőnek" nem elég. A végrehajtó ezen intézkedésének elmulasztása miatt végrehajtási kifogással lehet élni a 217. § szerint. Az a jegyzőkönyv aztán megkifogásolható, azzal, hogy a vételi ajánlat érvényes volt, és az árverés előbb zárult le, mint a vh. kérő a részletfizetést engedélyezte volna, ezért a részletfizetés engedélyezése elkésett, kéri az árverési jegyzőkönyv kiállítását, és az ingatlan tulajdonodba adását.
A végrehajtó szerintem azzal fog érvelni, hogy a szünetelés beállta miatt további végrehajtási cselekményt nem végezhet.
Ha a kérdezőnek megér 2*15 ezer forintot, meg néhány hónapot, hogy ezt tesztelje, akkor hajrá. Ha annyira nem jó vétel az az ingatlan, akkor inkább nem forszíroznám a helyében.

papinianus88 # 2023.03.01. 08:19

szomorú örökös: Ha lezárult a licitnapló, akkor volt érvényes vételi ajánlat.

Múlt héten megnyertem egy ingatlanárverést (de legalábbis enyém volt a legmagasabb licit a licit amikor az online árverés lezárult

Ez egyértelműen fogalmaz. Ha lezárja a licitnaplót a végrehajtó, akkor időpontot ad a törvény szerint az árverési vevőnek, hogy mikor és hol kell aláírnia az árverési jegyzőkönyvet. A végrehajtó ehelyett a szöveg helyett írta be, hogy lényegében, hiába nyerted meg, bukó. Márpedig ilyet nem tehet, hiszen volt egy jóhiszemű árverező.

Lehet itt nem is lett sikertelennek nyilvánítva az árverés, hanem azt szimplán az egyezség miatt törölték azt

Ismétlem: Ha lezárult a licitnapló, akkor nem tudja törölni az árverési hirdetményt, nincs rá mód, sem jegyzőkönyvben, sem az elektronikus árverési rendszerben.

Szomorú örökös # 2023.03.01. 08:06

papianus88

A végrehajtó a licitnapló lezárását követően, a Vht. 155. § d) pontja alapján nem állapíthatja meg, hogy sikertelen volt az árverés. Ott már csak végrehajtási kifogás előterjesztése esetén a végrehajtást foganatosító bíróság semmisíthetné meg az árverést.

Mint írtam, laikusként ötleteltem, hogy esetleg a végrehajtást kérő és a végrehajtó elkommunikáltak egymás mellett. Lehet itt nem is lett sikertelennek nyilvánítva az árverés, hanem azt szimplán az egyezség miatt törölték azt - erre ugyebár nincs utalás a kérdező első posztjánál - de szintén azért, mert laikus vagyok, nem tudom, hogy ez így mennyire lehetséges. Nyilván az adós is hamarabb is léphetett volna, akkor ez az egész elkerülhető lett volna. Ha viszont jogszerűtlen volt ez az intézkedés, akkor a kérdezőnek legjobb esetben is bíróságon van lehetősége jogorvoslatra, ami nem feltétlenül csakis az ő javára hozhat majd ítéletet a végén.

gerbera317 # 2023.03.01. 07:51

Az árverező a vételi ajánlatot nem vonhatja vissza. És helyette, a nevében senki más sem. A végrehajtó sem.

papinianus88 # 2023.03.01. 07:22

szomorú örökös, szvsz nincs igazad:

A végrehajtó a licitnapló lezárását követően, a Vht. 155. § d) pontja alapján nem állapíthatja meg, hogy sikertelen volt az árverés. Ott már csak végrehajtási kifogás előterjesztése esetén a végrehajtást foganatosító bíróság semmisíthetné meg az árverést.
A kötelezett valamennyi végrehajtást kérővel megállapodhat, aki feltüntetésre került a hirdetményen, valamint a tartozásait is teljesítheti az árverés végéig. Azonban - véleményem szerint - az, hogy a vételi ajánlattétel időtartamáig nem sikerült minden nyilatkozatot beterjeszteni, nem jelentheti azt, hogy a végrehajtó saját hatáskörben sikertelennek nyilvánítja az árverést. Ha így is tesz, nem elegendő az árverezőt tájékoztatni az árverési rendszeren keresztül, hanem jegyzőkönyvbe kell foglalnia, hogy miért sikertelen, amely alapján az árverező jogorvoslatot terjeszthet elő. A bírósági gyakorlat bizonyosan eltérő, de ez nem egyértelmű tényállás.

Szomorú örökös # 2023.03.01. 05:27

haromnyul

Múlt héten megnyertem egy ingatlanárverést (de legalábbis enyém volt a legmagasabb licit a licit amikor az online árverés lezárult). Ma kaptam egy értesítést a végrehajtótól, hogy nem lesz jegyzőkönyv-aláírás és visszautalják az előleget, mert a végrehajtást kérő még a jegyzőkönyv aláírása előtt részletfizetést engedélyzett az adósnak......Szóval nem értem, és az sem világos, hogy a végrehajtás most csak szünetel-e vagy megszűnt.

Laikusként én úgy értelmezem mindezt, hogy a végrehajtást kérő és a végrehajtó nem kellő szinten kommunikált egymással. És hiába vagy rajta kiakadva, szerintem ettől még nem lesz tiéd az ingatlan csak azért, mert te nyerted az online-árverést. Úgy olvasom, hogy még kizárólag előleg fizetése történt, a teljes anyagi rendezés nem zajlott le. Ha ráadásul a végrehajtást kérő közvetlenül engedélyezte az adós számára a részletfizetést, akkor ehhez már a végrehajtónak nem sok köze van, az nélküle dőlt el. A végrehajtó a végrehajtást kérő akarata ellenére nem adhatja neked mindenáron birtokba az ingatlant. Ezért írtam, hogy nem kellő szinten kommunikáltak egymással, mert eleve így lehet, hogy nem is lehetett volna árverés.

Pl. mi történik ha az adós mégsem törleszti az adósságát?

Ez már szerintem nem a te dolgod, ne törődj vele. Feltehetően akkor újabb történet kezdődik ismét a végrehajtóval.
És kétlem, hogy akkor bármiféle újabb „részletfizetési próbálkozással” meg lehet majd akadályozni az árverést.

Majordomus # 2023.02.28. 22:22

Mint tulajdonos jogosult lenne zárat cserélni,de okosabb lenne megvárni a birtokbaadást a végrehajtó által.

Mazsola # 2023.02.28. 20:18

Kedves lelkes amatőr, osztap, drbjozsef és mindenki aki hozzászólt az ügyeinkhez!

Köszönjük a meglátásaitokat,, észrevételeiteket. Minden gondolat más - más szemszögből világítja meg az eseményeket. A paragrafusok világában nem könnyű eligazodni. Biztosan kérni fogom még tanácsaitokat, mivel az én ügyem még csak most került a törvényszék elé.

Üdvözlettel : Mazsola

lelkes amator # 2023.02.28. 19:22

Mazsola,

Igazad van, túloztam. Ha az általam felvázolt eset egy párhuzamos univerzumban meg is történne, akkor is mindenkit kirakna a végrehajtó a moratórium után, ahogyan osztap is írta. Valójában attól akartalak óva inteni, hogy a kulcs az illetéktelen rokonokhoz kerüljön. Örülök, hogy ez rendeződni látszik.

haromnyul # 2023.02.28. 19:17

Sziasztok, tud esetleg valaki az én ügyemben segíteni? Jogszerű, hogy a végrehajtó az árverés vége után nem hív el árverési jegyzőkönyvet aláírni? Lenne értelme kifogást tenni?

Mazsola # 2023.02.28. 18:30

Kedves Osztap!

Az IB taggal már felvettük a kapcsolatot. Mondta h ő senkinek nem fog adni semmit, mert nem akar belefolyni a történetbe. Azt kérte egyszerűen cseréltessem le a zárat hogy csakis nekem legyen kulcsom. Ebben azért igaza lehet, de talán jobb ha megvárjuk a hivatalos birtokba adást.
A rokonok számítottak erre a lakásra és teljesen váratlanul érte őket hogy a tudtuk nélkül árverésre került . Kérdezték hogy én honnan szereztem erről tudomást, mert akár ők is megvásárolták volna. A vételárat nem osztottam meg velük . Gondoljanak amit akarnak.

osztap # 2023.02.28. 17:57

Mazsola,

Nem eszik olyan forrón a kását. A végrehajtó majd kiüríti a lakást májusban, és átadja a barátnődnek. Mindegy, hogy ki van benne. Addig meg érdemes figyelmeztetni az IB-tagot, hogy ne adja ki a kulcsokat, mert a barátnőd már tulajdonos, és ha a kedves rokonok, akik nem tulajdonosok, bemennek és kárt tesznek a lakásban, akkor az IB-tagtól is követelni fogja a kártérítést. Nem lesz olcsó, pláne ha a perköltséget is az ő nyakába varrják. (Persze, nem kötelező beváltani ezt a fenyegetést, de talán megijeszti az IB-tagot.)

Viszont, ha ilyen aktív a rokonság, én inkább várnék a kiürítésig, nem hatolnék be magam.

Mazsola # 2023.02.28. 17:42

Kedves lelkes amatőr!

“Ha a rokonok kitalálják, hogy ők az eltűnt adós jogán már jó ideje birtokolták a lakást és kellően nagy a pofájuk, akkor onnan szép menet lesz kirakni őket.”

Ezt egyszerűen megtehetik? Nem kell ezt semmivel bizonyítani ? Gondolok szívességi lakás használati szerződés , bejelentett lakcím , vagy bármi más . Elmondásuk szerint azért nem tudtak a végrehajtásról mert sosem nézték meg a postaládát és sem ahhoz sem a lakáshoz nem volt kulcsuk. A közművek évek óta ki vannak kapcsolva. Így is lehet ő a birtokos? Elmondásuk szerint az adóssal sohasem volt jó a kapcsolatuk, ezért sem őket bízta meg a lakás felügyeletével mikor külföldön dolgozott.

lelkes amator # 2023.02.28. 13:48

"Tegnap mondták nekünk hogy ők a rokonok és megszerzik a kulcsot az idős intézőbizottsági tagtól. Felhívta a barátnőm a figyelmüket hogy ő már a tulajdonos, ne kövessenek el birtokháborítást."

Az ugye megvan, hogy a tulajdonos és a birtokos nem ugyanaz? Nektek egyelőre nincsen olyan papírotok, hogy birtokba vettétek, a barátnőd "csak" tulajdonos.

A rokonok ügyvédje majd elmondja nekik, hogy a birtokos egyelőre nem a barátnőd, hanem az eltűnt adós. Ettől majd jól felhatalmazva érzik magukat. Az adós a leírtak alapján baromira nem fog a jegyzőhöz rohanni birtokvédelemért, miután a rokonok a közös képviselőt / számvizsgálót megvezetve bejutottak a barátnőd lakásába. Ha a rokonok kitalálják, hogy ők az eltűnt adós jogán már jó ideje birtokolták a lakást és kellően nagy a pofájuk, akkor onnan szép menet lesz kirakni őket.

Az bizonyosan jogszerű, hogy jelzitek az idős hölgynek/úrnak, hogy csalók próbálkoznak, ezért ne adja oda idegeneknek/lakásmaffiának a kulcsot. Aztán drbjozsef korábbi állagmegóvással kapcsolatos praktikus tanácsát mérlegeled. Az általad leírtak alapján nehogy a rokonokat hívjátok tanúnak.

A rokonok meg hiába pampognak, ők senkik a történetben. Jogorvoslatot sem kérhetnek, mert semmi jogos érdeküket nem sérti, hogy nálatok a kulcs. Egyedül az eltűnt adós mehetne a jegyzőhöz reklamálni, de őt úgy tűnik, hogy sem a rokonok, sem az interpol nem tudja utolérni.

Remélem, hogy egy profi kijavít, ha badarságot írtam volna.

Mazsola # 2023.02.28. 10:11

Kedves drbjozsef, lelkes amatőr , majordomus és többiek!

Köszönjük a válaszokat.
A barátnőm 1/1 tulajdonos lett, semmi haszonélvezeti jog vagy szolgalmi jog nem volt az ingatlanon. Évek óta lakatlan.
A rokonokat egyrészt értem hogy bántja őket a veszteség , de inkább csak a pénz vagy a lakás hiányzik nekik, nem pedig az eltűnt unokaöccs. Ők hibásan azt feltételezték , hogy az adósság majd elévül és megöröklik a lakást . A tartozásról tudtak, de a fülük botját sem mozdították hogy rendezzék. állítólag korábban még az Interpol is kereste az adóst, sikertelenül . Persze nem nyilvánítatták halottá, így a barátnőm által kifizetett vételár adosságrendezés után megmaradó részéhez sem lesz gyors a hozzájutás.
Tegnap mondták nekünk hogy ők a rokonok és megszerzik a kulcsot az idős intézőbizottsági tagtól. Felhívta a barátnőm a figyelmüket hogy ő már a tulajdonos, ne kövessenek el birtokháborítást.
Megvárjuk a mi lesz. Jelentkezni fog nálunk miután ügyvédet fogadott. Nem mintha bármit is tehetne itt egy ügyvéd , bár ha pénzhez akarnak jutni akkor el kell indítani az eljárást hogy örökösök lehessenek.
Izgalmas dolog ez a végrehajtás . Rengeteg a buktató , amire az ember korábban nem is gondolt.
Remélhetőleg hamarosan minden rendeződik!

Köszönöm az eddigi értékes tanácsaitokat!

Mazsola

lelkes amator # 2023.02.28. 09:20

Kiegészítve azzal, hogy a rokonoknak eddig sem volt köze az ingatlanhoz, legfeljebb érzelmi kötődés.

lelkes amator # 2023.02.28. 09:18

Mazsola,

Ha jól értem, ez a barátnőd ingatlana. Ha a vevő jóhiszemű volt - márpedig miért ne lett volna az? - akkor az árverés révén az ingatlan tulajdonjogát eredeti módon szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy az új tulajdonos nem az előző tulajdonos jogutódja. Amint a barátnődet bejegyezte a földhivatal, az ingatlan "tiszta lappal" került a tulajdonába (kivéve persze a Vht. 137. § szerinti esetleges telki szolgalmat és társait).

Érthető az adós rokonainak érzelmi reakciója, hiszen számukra ez tragikus és valójában tehetetlenek az ügyben. Nektek és a barátnőd ingatlanjának viszont többé semmi köze nincsen az előző tulajdonoshoz és a rokonaihoz sem.

drbjozsef # 2023.02.28. 08:30

Mazsola,

Az adós családja és rokonai ?
Volt BÁRMILYEN közük ahhoz az ingatlanhoz? Feltételezem nem, mármint jogilag.
Nem kerülte meg őket a végrehajtó, konkrétan a világon semmilyen közük nincs az ügyhöz, a végrehajtó ha tudta volna is az elérhetőségeiket (honnan? minek?), akkor sem értesíthette volna őket, hiszen ők senkik az ügyben. Pont mint én mondjuk, vagy bárki.
Már ha jól emlékszem, hogy 1/1-ben szereztetek tulajdont, nem volt tulajdonostárs az ingatlanban.

Ha a rokonok hepciáskodnak, akkor egy picivel kockázatosabb önkényesen felnyitni a lakást, de megmondom őszintén, én leszarnám a hisztijüket, ha jogilag semmi közük a lakáshoz, és elég nyilvánvaló, hogy életvitelszerűen nem lakott ott egyik sem. Menjenek panaszkodni ahova akarnak, a lakás kockázatot jelentett a társasház számára, a tulajdonos 1/1-ben én vagyok, a tulajdonom megóvása és további romlásának megakadályozására kénytelen voltam vele élni, mert az adós nem értem el sehogyan, a Ptk. 5:13.§ alapján jogom van erre, valamint a társasházra alkalmazni kell a közös tulajdon szabályat is (5:58.§(5)), ami szerint jogosult vagyok a szükséges állagmegóvást elvégezni (5:76.§).

haromnyul # 2023.02.27. 21:31

Kedves fórumozók!

Múlt héten megnyertem egy ingatlanárverést (de legalábbis enyém volt a legmagasabb licit a licit amikor az online árverés lezárult). Ma kaptam egy értesítést a végrehajtótól, hogy nem lesz jegyzőkönyv-aláírás és visszautalják az előleget, mert a végrehajtást kérő még a jegyzőkönyv aláírása előtt részletfizetést engedélyzett az adósnak.
Meg tudjátok mondani, hogy ennek mi a jogalapja?

Megpróbáltam átböngészni a vht-t, de abból nekem úgy tűnik (7.§(2) ill. 52/B§(4)), hogy az árverést ki sem szabadott volna tűzni, ha a részletfizetés még opció. Meg valami olyasmi rémlik még, hogy a tartozás kiegyenlítése esetén a licitnapló lezárása előtt törölhető az árverés, de ezt most nem találom.
Szóval nem értem, és az sem világos, hogy a végrehajtás most csak szünetel-e vagy megszűnt. Pl. mi történik ha az adós mégsem törleszti az adósságát? Második árverésről csak sikertelen első árverés esetén ír a vht.

Előre is köszönöm a segítséget

Majordomus # 2023.02.27. 21:03

A kör bezárult.

Mazsola # 2023.02.27. 20:38

Kedves drbjozsef, majordomus , osztap, gerbera és a többiek !
Folytatódik a kis lakás körüli teleregény.
A hétvége folyamán megjelent az eltűnt adós családja , a földhivatali bejegyzés alapján megadott címünkön. Fel vannak háborodva , hogy a család és rokonok megkerülésével a végrehajtó elárverezte a lakást! Azért felhívtuk a gondoskodó rokonok figyelmét, hogy az eljárás nem önkényes alapon történt és nekik évek álltak rendelkezésükre, hogy reagáljanak.
Az ingatlan árverési jegyzőkönyvet november 22.-én írtuk alá, a tulajdonjogot január 11.-én jegyezték be. Feltételezem, hogy halotti anyakönyvi kivonat és hagyatéki végzés hiányában hiába fogadnak ügyvédet.
Jól gondolom, hogy itt már részükről kifogásnak , panasznak, jogorvoslattal nincs helye?
Várom válaszaitokat:
Mazsola

drbjozsef # 2023.02.24. 05:36

Mazsola,

Ha esetleg a társasház azt szeretné, hogy rendeződjön a lakás helyzete, mert például csak jönnek onnan a csótányok, vagy ilyesmi, akkor ott megpróbálhatod megkérni a közös képviselőt (a lakók presszionálják meg), hogy "ő kérjen meg téged", mint tulajdonost, hogy nyisd fel azt a nyavalyás lakást, mert közegészségügyi veszélyt jelent a lakókra, mert csőtörés veszélyes ha nem fűtik, hogy amiatt huzatosak a szomszédos lakások, mittudomén, bármi. És akkor elég jó indokod lesz, ha valaki valaha hepciáskodna.

De nem fog. Az adós tehetné, de okosan eljárva se alaja, se utólagos követelése nem nagyon lehet.

drbjozsef # 2023.02.24. 05:31

Mazsola,

Háááát... határeset.

Azt azért értsd, talán nem hangsúlyoztuk eléggé, hogy alapvetően nem szabályosan jársz el, lényegében birtoksértést követsz el - ezért is kell a végrehajtónak azt hazudni, hogy az adós adta neked birtokba, tőle van kulcsod. Legfeljebb a mérőórák jegyzőkönyvén azért nincs az aláírása, mert az nem érdekelte, elment, nem volt hajlandó aláírni, ezért írtad alá tanúkkal. Azt nem mondhatod, hogy figyi, feltörtem a lakást, most add birtokba jegyzőkönyvvel.
Épp ezért a rokon jelenléte alapvetően necces. Ha a rokon meglátásod szerint jóhiszemű, hajlandó együttműködni, és nem szívatni akar, akkor az sem baj, ha ő ott van, de azért ez alapvetően kockázatokat hordoz magában...

Majordomus # 2023.02.23. 21:19

Ezt majd a rokonok eldöntik. Szerintem is vedd birtokba.

Mazsola # 2023.02.23. 20:08

Arra gondoltunk, ha mégis magunk vesszük birtokba az ingatlant , az eltűnt tulajdonos édesanyjának testvérei közül is legyen valaki jelen. Az ingóságok állapotát is láthatnák a rokonok, és el is vihetik amire szükségük lesz. Bár úgy gondolom onnan mindent a szeméttelepre kell majd szállítani .