Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2019.08.28. 19:53

Kivágott nálad egy fát? Nem is beszéltél vele, mégis beengedted magadhoz? Fura.

Jó, viccen kívül : akkor ne beszéljen vele. Meg se próbálja, hiszen volt egy (1, e.g.y.) olyan adós, aki kivágott egy fát a telkén, de ha beszéltél volna vele, nyilván ledózerolja az épületet is. Ez is egyfajta tapasztalat.

Én megpróbálnám. Okosan, nem felhergelve. De ez magánügy, mindenki csinálja ahogy jónak látja.

Wagner úr # 2019.08.29. 08:03

Én beszéltem vele, próbáltam jófej lenni (a körülményekhez képest), semmilyen megegyezésre nem volt hajlandó.
Valaki meg megkapja az első levelet, hogy költözzön és már nincs sehol.

Wagner úr # 2019.08.29. 08:33

Közben kaptam egy levelet egy nappal az átadás előtt, hogy "az átadási eljárás elmarad, mert annak jogi feltételei nem állnak fenn."

gerbera317 # 2019.08.29. 09:20

És ezt elfogadod? A feltételek hiánya csak a következők lehetnek:
1) Az adósnak még nem keletkezett kiköltözési kötelezettsége. Magyarán: az árverés még nem jogerős, és a végrehajtó jogellenesen kezdett el a kiürítést iránt intézkedni.
2) A kiürítés iránti kérelmet a végrehajtó nem küldte meg a jegyzőnek (ez jogsértő), vagy azóta nem telt el 60 nap (tehát benézte az időpontot).
3) Moratórium. Most éppen nincs, és ha volna is, olyankor a kilakoltatás egyébként sem "elmarad", hanem elhalasztásra kerül.
4) A végrehajtást felfüggesztette a bíróság.

Wagner úr # 2019.08.29. 10:19

T. Gerbera!
Az első pontot valószínűsítem, mivel emailre nem válaszolnak, telefon nem kapcsolható.
Mivel a vh kifogásról értesültem(emailben) és valszeg az ember fellebbezett az esetleges elutasítás miatt, így korai volt az átadás-átvétel.
A levél meg azután érkezett, hogy írtam emailt, hogy mi a helyzet a vh kifogásal és a tulajjoggal.
Remélem ez a malőr a kiköltözési felszólítással nem ad újabb puskaport az adósnak.

gerbera317 # 2019.08.29. 10:37

Jah, ha még tulajdonjogod sincs, akkor az azért van, mert a végrehajtó nem jogerősítette az árverést. És azért nem jogerősítette, mert kifogás van folyamatban.
A kályhától, mindig onnan kell elindulni, a kályhától!

gaba1966 # 2019.08.29. 17:14

drbjozsef
Szia!
Az én tanácsaim nem axiómák,de valamit tudok az árverési vételről mert fél áron és épségben jutottam a házhoz.
A tanácsaim:

  • licithez 2 gép kell
  • dupla licit
  • idő előtti kilakoltatási kérelem
  • nem beszélni
  • elolvasni a fórumot kétszer végig

Ilyen vagy hasonló tanácsokra van szüksége az árverési vevőknek szerintem.

Bence78 # 2019.08.29. 21:58

gaba1966

A licithez miért kéne 2 db gép? Milyen előnyhöz jutsz vele a licitáláskor? Semmilyenhez.

Dupla licit? Annak mi értelme van hogy 2x licitálsz egymás után? Lehet, hogy az első licit után már megállna az árverés, erre saját magadra rálicitálsz és egy licitlépcsővel magasabb áron hozod el az ingatlant. Felesleges.

Idő előtti kilakoltatási kérelem? Pont most hozott a kúria egy döntést, miszerint az idő előtti kérelem semmis.

drbjozsef # 2019.08.30. 04:59

Mondjuk a fórum kétszeri elolvasásánál sok jobb tanács nem adható, az igaz.

gerbera317 # 2019.08.30. 08:49

Ez a kétgépes dolog nem tűnik túl logikusnak, és technikai-informatikai szempontból sem tűnik indokoltnak.
A dupla, tripla stb, valamint a licitlépcsőnél magasabb vételi ajánlat sem logikus. Ez a taktikai húzás többnyire az első rahghelyi jelzálogjogosultak érdekkörében fordul elő. Az ingatlant pusztán megszerezni akaró számára ez fölösleges pénzkidobás.
Az idő előtti kérelemről nemrégiben fejtettem ki, hogy a 154/A. § (10) nyelvtani értelmezése alapján a kiköltöztetés iránti kérelmet bármikor a határidő lejárta elő lehet terjeszteni. Azonban létezik egy időpont, ami előtt logikailag kizárt, hogy elő lehessen terjeszteni, ezért a jogszabálynak van egy logikai értelmezése is. És a Kúria (egyébként nem ismerem a határozatát) arra a következtetésre jutott, hogy a kérelem előterjesztésének ideje logikailag az önkéntes kiköltözési határidő és az azt követő 15. nap közé esik. Így az idő előtti kérelem semmis, a határidő utáni pedig jogavesztett. És ez így van rendjén.

Akron # 2019.08.30. 09:39

Kedves gerbera317!
Egy ma reggel lejáró ingatlanra szerettem volna licitálni a lejárat előtti órában. Szomorúan azt tapasztaltam, hogy az mbvk.hu nem működik. Az előző napokban érkezett néhány ajánlat rá, de nem számottevő. Hívtam reggel a végrehajtót, azt mondták nem tehetnek semmit, szokott ilyen lenni, és az utolsó ajánlattevő lett a befutó, ha valami elérési százalék az oldalnak nem halad meg bizonyos mértéket. Hívtam az MBVK-t is, természetesen egy menüpont alatt sem lehet őket elérni.
Mit tehetek ilyenkor? Mi várható? Buktam az egészet és visszautalják a pénzt? Vagy esély van rá, hogy újabb 2 hónapra kiírják az árverést? Mi a gyakorlat?
Az utalási költséget amit a bank levont ebben az esetben vissza lehet követelni az MBVK-tól? Egyébként az oldal még mindig nem elérhető…

Rumfo # 2019.08.30. 09:58

Akron! Azért ezt ne hagyd annyiban, mert ez nagyon abszurd lenne! Óriási visszaélésre adhat lehetőséget ez az eljárás mind belülről, mind egy külső informatikai támadással. Így elég egyszerűen lehet korlátozni és befolyásolni a versenyt. Mostanában napokig nem elérhető az oldal. Remélem nem ez az új irány!

Rumfo # 2019.08.30. 10:09

Akron szerintem nyújtsál be végrehajtási kifogást az árverés lefolytatása ellen. Szerintem simán megállja a helyét és ez a kifogás még halasztó hatályú is úgy tudom. Én is éppen licitben vagyok és nagyon megdöbbentett ez a válasz, amit kaptál!

Ibanez666 # 2019.08.30. 10:16

Tisztelt Gerbera317,
Mi történik akkor, ha az árverési JKV aláírása után késve érkezett egy kifogás az adóstól (24.napon) Erről engem árverési vevőt nem tájékoztattak. JKV aláírásától számított 30. nap letelte után megkapta tőlem, a VH a kiürítési kérelmet, amiről tájékoztatta a jegyzőt, aki visszaigazolta ezt. A kifogás miatt a JKV még nyilván nem jogerős. Kérdés hogy a kiürítési kérelmem ebben az esetben a semmis kategória?

gerbera317 # 2019.08.30. 10:22

Buktam az egészet és visszautalják a pénzt?
Miről beszélsz? Ha buktad az egészet, akkor nem utalják vissza a pénzt (nyilván az előlegre gondolsz). Ha viszont visszakapod a "pénzt", akkor nem buktad "az egészet". Meg kéne tanulni a logikai és ill. vagy közötti különbséget.
A Vht. szerint nem tekinthető közzétettnek az árverés (magyarul: meghiúsult), ha az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető a felhasználók számára. Ez ingatlanárverés esetén 6 nap azaz 144 óra. Ritkán fordul elő ekkora üzemzavar. Ez akkor sincs másképp, ha a rendszer éppen a licit végekor elérhetetlen.
A te esetedben, ha az üzemzavar nem haladta meg a 10 százalékot, akkor nem kerül sor megismételt árverés kitűzésére.
Az utalási költséget amit a bank levont ebben az esetben vissza lehet követelni az MBVK-tól?
Nem. Ez az árveréezők kockázata. Tegyél próbát fmh-val, ha nem hiszed. Egyébként igen, jelen pillanatban sem érhető el az arveres.mbvk.hu.
@Rumfo
Rossz tanács. Meg lehet próbálni, de akkor is rossz tanács.

gerbera317 # 2019.08.30. 10:30

@Ibanez666
Ha a kifogás elkésett, akkor azt vissza kell utasítani. De biztos, hogy elkésett? a 24. napon érkzett vh-kifogást még simán beadhatták időben is. Hiszen a kézhez vételre eleve 10 munkanap áll rendelkezésre, és ezt követően ketyeg a 15 nap. Nem véletlen, hogy a bírósági gyakorlatban a jogerősítést 45 nap elteltével végzik el.
A visszautasítás esetén egyébként sokkal egyszerűbb tényállást kell vizsgálni, mint érdemi vizsgálatkor, ezért - elméletileg - az gyorsan meg is történik.
Akár így, akár úgy, az adósnak mindenképpen lehetősége van jogorvoslati kérelemre, még elkésve is mindaddig, amíg a végrehajtó 30 nap elteltével meg nem állapította, hogy az árverés jogerős. Ez a végrehajtási cselekmény jogvesztő hatályú, tehát az ezt követően beadott kifogást már nem kell figyelembe venni.
A másik kérdésed pedig már rendesen ki van tárgyalva.

Akron # 2019.08.30. 10:34

Kedves Gerbera!

Köszönöm a választ. Tehát akkor tulajdonképpen ha egy árverésnél a licit végén "lekapcsolják" az oldalt, akkor simán befolyásolható annak a kimenetele? Nyilvánvalóan a legtöbb licitáló az utolsó percekben licitál. Tehát egyrészt akkor elvitték előlem az ingatlant szinte minimáláron? Ez aztán a szabályos "verseny".

gerbera317 # 2019.08.30. 10:55

Csak szerinted áll érdekében az MBVK-nak "lekapcsolni" a szervert egy putri árverésének a végén. Ezt a véleményedet nem kívánom minősíteni. Az "Ez aztán a szabályos verseny véleményedet pedig pláne nem.
Legyél szerencsés más árveréseken.

Rumfo # 2019.08.30. 11:41

Hát akkor dokumentáljuk, mert ez nagyon nem frankó! Hátha szüksége lesz valakinek arra, hogy bizonyítsa a bíróság előtt, hogy a rendszer mennyi ideig nem elérhető. Mert egyébként a licitálók ezt a 144 órát hogyan is bizonyíthatnák? 2019.08.27- én 10.00-16.00 óráig, ma 2019.08.30-án 10.00-13.35-ig biztos bem elérhető az mbvk.hu, ez már 9 és fél óra három nap alatt! Össze fog ez jönni!

gerbera317 # 2019.08.30. 12:09

Jól van, Rumfo, figyelgesd, meg számolgasd, meg dokumentálgasd csak! (simi-simi).
De ha rám hallgatsz, akkor inkább megvárod, amíg újra működik az EÁR, ott előkeresed a kérdéses árverést, megnyitod, letöltöd, konyomtatod a licitnaplót. És ha azon az elérhetetlen állapot nem éri el a 10 százalékot, akkor ugyanazzal a lendülettel fel is dugod magadnak. Sok szerencsét kívánok ehhez minden íkúhuszárnak.
Egyébként pedig az üzemzavar egy olyen rendszernél, amelynek a működésének minden mozzanatához jogkövetkezmény fűződik, soha nem helyben van a hiba, vagy ha mégis, azt néhány perc, esetleg óra alatt elhárítják. Több napnyi kiesésnél külső hiba van, pl. átvágtak az árokásó melósok egy vezetéket, vagy beázott, vagy beütött az atom, vagy valami. Ezt illene tudni.
Akinek nem inge, ne vegye magára.

Rumfo # 2019.08.30. 12:21

Most már kíváncsi voltam, hány”putri” ment el ez alatt a jogszerű leállás alatt és mennyiért! Egy 145.500.000-es ment el pl. fele áron egyetlen egy alap licittel, egy xii. Kerületi 68 m2- es 23 millióért, egy szegedi 159 m2-es új ház 37 millióért.

Rumfo # 2019.08.30. 12:37

Gerbera 317 Ha màr ilyen intelligensen felszólítottál, akkor szeretném feldugni, de mit is? Ha kinyomtatom a licit naplót, akkor rajta lesz a nem elérhető állapot ideje? Mert most nem látszik.

gerbera317 # 2019.08.30. 12:47

Az a te bajod. Amit a végrehajtónak küld a rendszer, azon rajta van.

Rumfo # 2019.08.30. 13:04

Logikus! Az árverező akkor támadhatja meg az árverést, ha a nem elérhetőség meghaladta a 10 %-ot. Ezt viszont semmiből nem tudhatja meg!
Mint ahogy nem adhat be idő előtt kilakoltatási kérelmet, de azt nem közlik az árverési vevővel, hogy az adós mikor milyen jogorvoslati kérelmet nyújt be, így aztán a vevőnek fogalma sincs, hogy valójában mikortól 15 napig adhatja be a kérelmet! Árverési vevőtől megkövetelnek egy határidő betartását, amiről csak azt nem tudja, hogy mikor kezdődik ès mikor végződik.

Wagner úr # 2019.08.30. 13:05

Azért nem mindegy, hogy egy több órás szünet az árverés elején vagy végén van, mivel a legtöbb licit ilyenkor érkezik.
Persze a törvény, az törvény :))
A törvény nem tehet róla, hogy ilyen szar a rendszer. Pl beírhatsz egy nullával többet stb...
A fiam különbet csinál egy délután.