Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gaba1966 # 2019.05.29. 04:16

Nem én vagyok a végrehajtást kérő ennek jogával és kötelezettségével csak a kilakoltatáskor rendelkeztem.

Bori Bori # 2019.05.29. 05:16

A végrehajtó átadta az ingatlant SIMA átadással. Végrehajtási kifogással fenyegetőztem. Köszönöm szépen a segítséget.

gerbera317 # 2019.05.29. 05:57

Mi a szemét, ingóság?
Az. De szórj rá cementet, locsold meg párszor, és akkor ingatlan lesz. :-)
Hol van hogy át kell adnom az adósnak?
A tulajdonjogából fakad, hogy át kell neki adnod. Mert az az övé. Ha harminc napig nem viszi el, a törvény erejénél fogva úgy kell tekinteni, hogy lemondott róla.
azt visz amit akar? vagy mindent vinnie kell?
Az előzőből következik, hogy amit nem visz el harminc napon belül, arról lemondott. Tehát igen, azt visz belőle, amit akar.

Mangum # 2019.05.29. 13:30

Tisztelt Fórumozók!

Az árverési ingatlan sikeres birtokbaadása után lehet bármilyen kifogása az adósnak, vagy az árverési összegre jogosult bankoknak a végrehajtással kapcsolatosan? Ha a végrehajtással kapcsolatosan emelnek kifogást az érinthet még engem? Ha a felosztási tervben szereplők nem kapják meg a kiírt tételeket a végrehajtótól akkor csak a végrehajtó vagy az új tulajdonos is terhelhető?

Birtokbaadás, földhivatali bejegyzés már megtörtént. Érdemes-e a nekikezdeni az ingatlan felújításának, vagy valamilyen módon még visszakerülhet az adós tulajdonába,vagy más tulajdonába?

Válaszokat előre is köszönöm!

gaba1966 # 2019.05.29. 18:31

Köszönöm Gerbera a segitségedet. Az adósod vagyok, de nemszeretnék veled találkozni munka közben.

alsovonal # 2019.05.30. 15:06

Most miért gaba1966?
gerbera317 gyönyörű virágszál lehet. :) Személy szerint csípem a tárgyilagos stílusát, hisz' a jog nem babakelengye. Sokszor gondolkoztam olvasgatás közben, hogy vajon ÖBV vagy ügyvéd-e.

drbjozsef # 2019.05.30. 15:59

Sose titkolta, hogy öbv.
Én is csípem a stílust - de megértem, hogy az adósok általában nem annyira... :D

alsovonal # 2019.05.31. 08:36

Nem tudtam.
Nos ebben az esetben lehet én nem lennék szimpatikus neki, ahogy vasi megyeszékhelyen dolgozó több kollegájának sem, miután egy kifogás beadása után a végül a másodfok megszüntetett egy ingatlanárverést.

Viszont gerbera317 itteni ténykedése alapján nem úgy tűnik, mint aki halmozná az eljárási hibákat egy-egy eljárásban. :)

wers # 2019.05.31. 08:59

de nemszeretnék veled találkozni munka közben

Én pedig igen, csahátugyebár nem kívánságműsor, nem választható.

TheJackal # 2019.05.31. 19:33

Sziasztok!

Árverésen szeretnék venni egy ingatlant. A tőlem telhető ellenőrzéseken (külső szemrevételezés, friss tuljadoni lap, végrehajtó) már túl vagyok. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a végrehajtással kapcsolatban eddig nem éltek sem kifogással, sem egyéb jogorvoslattal. A jelenleg bent lakó adós pedig még most próbál egyezkedni az MKKval a részletfizetés tekintetében. Mivel már csak pár nap van vissza, így nem hinném, hogy sikerrel fog járni, ráadásul az árverési hírdetményben több, egyéb tartozás is fel van sorolva különböző ügyszámokon.

A kérdésem, hogy befejezett árverés után bármilyen fals vagy mondvacsinált ürüggyel is beadható végrehajási kifogás vagy a jegyzőkönyv vagy pedig maga az eljárás ellen? Azzal tisztában vagyok, hogy a Vht milyen eseteket említ.

Ezeket a kifogásokat a végrehajtó mindeképpen továbbitja a bíróságra? Mennyire gyakoriak ezek a jogalapot nélkülöző "kifogások"

A témában ezt találtam "A Vht. 217. § (4) bekezdése szerint a végrehajtó intézkedése ellen bármilyen címen előterjesztett megtámadást kifogásnak kell tekinteni. E körben a gyakorlatban gyakran előforduló probléma abból jelentkezik, hogyha a végrehajtó a hozzá érkezett beadványokat válogatás nélkül végrehajtási kifogásnak tekint, amelyeket ily módon kifogásként a foganatosító bíróságra beterjeszt, akkor is, ha tartalma szerint világos, hogy nem a végrehajtó intézkedése ellen irányul. Álláspontom szerint a törvény világosan fogalmaz e tekintetben, vagyis nem a végrehajtás ellen bármilyen címen előterjesztett megtámadást, hanem csak a végrehajtó intézkedése elleni, bármilyen címen előterjesztett támadás esetén kell a beadványt kifogásként beterjeszteni, így akkor nem, ha az egyértelműen végrehajtás megszüntetése iránti kérelmet tartalmaz."

Bori Bori # 2019.06.02. 12:43

Árverési hirdetményben ez áll: az adó- és értékbizonyítvány alapján az ingatlan 1840 nm, az ingatlannyilvántartási adatok alapján azonban 4400 nm.

Lakóházas ingatlan, ahol a telek hátsó felében a szomszéd vállalkozás könnyűszerkezetes műhelye üzemel. Nyilván csak akkor lesz információm a használat jogcíméről, ha tulajdonos leszek. A tulajdoni lapon nem szerepel semmi.

Mit veszek az árverésen? 1840 vagy 4400 nm-t?
Tehermentes, beköltözhető, 1/1.

gerbera317 # 2019.06.02. 16:41

@Bori
Az ingatlan-nyilvántartás számít, és minden bizonnyal az a jó. A hirdetmény azért hivatkozik az adó- és értékbizonyítványra, mert a végrehajtónak is rögtön feltűnt a különbség. Csakhogy neki nem hivatala ezt vizsgálni. Az adó- és értékbizonyítvány alapján közölte a becsértéket (amelyen szintén felhívta a figyelmet erre az anomáliára - ide a rozsdás bökőt, ha nem), most pedig a hirdetményen is. Végső soron ott lesz az árverési jegyzőkönyvön is.
A becsérték-közlést látták a felek, egyik sem szólalt fel. Látják a hirdetményt, és ha fel nem szólalnak, a végrehajtó megtartja az árverést. Az árverési jegyzőkönyv ellen már hiába szólal fel akárki is.
Ha a 4400 m2 a valós, akkor az 1840 m2-es becsérték nagyon jó egy ilyenért. De ha utóbb kiderül, hogy mégiscsak 1840 m2, akkor azt kell nézni, hogy így is megér-e annyit.
Akit komolyan érdekel egy ilyen ingatlan, kérjen ki a földhivataltól egy térképet; és ha kiderül, hogy az önkormányzatnál benézték a területet, akkor meg kell venni.
A kert végében működő üzemre a 154/A. § az irányadó. De ha tényleg 4400 m2 a telek, amin mindenki elfér, akár megegyezés tárgya is lehet az ottmaradás.

OFF
Mi ez a személyeskedő susmus néhány hozzászólással lejjebb?
ON

gerbera317 # 2019.06.02. 16:51

@TheJackal
több, egyéb tartozás is
Ebben az esetben valamennyi végrehajtást kérőnek hozzá kell járulnia az árverés elhalasztásához. Ha csak eggyel egyezik meg az adós, az nem sértheti a többi jogosult végrehajtáshoz és kielégítéshez való jogát, így az árverést meg kell tartani. Ha az adós ez ellen kifogással él, azt el kell utasítani.
Igen, az adós bármilyen jogcímen elterjeszthet kifogást, de abban meg kell jelölnie legalább azt, hogy a végrehajtó az intézkedésével melyik eljárási szabályt sértette meg lényegesen. Ha ez nem sikerül, akkor rövid úton vissza kell utasítani, egyébként érdemben vizsgálják az eljárást a kérelem terjedelmében.
A bíróságok sajnos még nem tartanak ott hogy a visszautasító döntés észszerű időn belül meghozzák, de lehet rájuk nyomást gyakorolni. Az érdemi vizsgálat már hosszabb időt vesz igénybe (ki tudja, miért?), és erre igazából a végrehajtónak van ráhatása - na nem sürgetéssel, hanem a beterjesztés tartalmával.

Biju # 2019.06.02. 17:34

Az ingatlanárverési hirdetményben szerepel: "......fennálló x összegű főkövetelés és járulékai behajtása iránt"
Hogy tudom kiszámítani a "járulékai" összegét? A vh díjazása oké, de milyen kamatot számolnak a főkövetelésre? Van erre szabály? Alapkamat+x%?
Köszi a választ

Bori Bori # 2019.06.02. 18:57

Köszönöm.
Ott lejjebb szintén a segítséget köszöntem, amit itt kaptam.

fellebezős # 2019.06.02. 20:28

alsovonal

Vasi megyeszékhelyen dolgozó végrehajtóval kapcsolatban lehetne néhány kérdésem ?

Wagner úr # 2019.06.03. 09:40

Tiszteletem!
Végigolvastam a fórumot, persze miután nyertem az árverésen :)
Respect Gerbera, Grave és a többiek kitartásáért és segítségéért.
Volt egy sztori valahol középtájon, hogy valaki 3.6 milliárdot licitált véletlenül, erről nincs új info?
Át kellene alakítani a licitet, mondjuk lehetne 2x, 3x, 5-szörös licitet rakni, de nehogy már betépve elírom 2 nullával, akkor elúszik mindenem? :))
Volt már, hogy én is számolgattam a nullákat, hogy 8 vagy 80 az a millió, informatikai hiba is lehet, stb...

colle # 2019.06.03. 09:55

Sziasztok! Vh. az mbvk-n keresztül kiértesített, hogy a licitzárást követő második napon menjek be aláírni a jegyzőkönyvet. 9h-ra. Majd leirta, ha azon a napon a felhívásának nem teszek eleget 9.30-ig akkor árverési előlegemet elvesztem... Jeleztem neki telefonon, hogy nem jó az időpont és hibás a kiértesítés.

Mondta, hogy akkor ad új időpontot erre a hétre. Mondtam nekem csak a jövő héten jó. A válasza az volt, hogy neki akkor nem jó. A kiértesítéses hiba meg őt nem érdekli.

  1. Azonnal vh. kifogás menjen a hibás kiértesítés miatt vagy elsőnek csak írásban kérjek tájékoztatást?
  2. Ha 15 napom van aláírni akkor életszerű -e, hogy neki a 8-15. nap között nincs időpontja?

Köszönöm a segítséget!

Mangum # 2019.06.03. 11:10

Tisztelt Fórumozók!

Az árverési ingatlan sikeres birtokbaadása után lehet bármilyen kifogása az adósnak, vagy az árverési összegre jogosult bankoknak a végrehajtással kapcsolatosan? Ha a végrehajtással kapcsolatosan emelnek kifogást az érinthet még engem? Ha a felosztási tervben szereplők nem kapják meg a kiírt tételeket a végrehajtótól akkor csak a végrehajtó vagy az új tulajdonos is terhelhető?

Birtokbaadás, földhivatali bejegyzés már megtörtént. Érdemes-e a nekikezdeni az ingatlan felújításának, vagy valamilyen módon még visszakerülhet az adós tulajdonába,vagy más tulajdonába?

Válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2019.06.03. 11:40

birtokbaadása után lehet bármilyen kifogása az adósnak, vagy az árverési összegre jogosult bankoknak a végrehajtással kapcsolatosan?
Lehet.
Ha a végrehajtással kapcsolatosan emelnek kifogást az érinthet még engem?
Attól kfügg, ki vagy te. Ha csak szimplán árverési vevő, akkor nem.
Ha a felosztási tervben szereplők nem kapják meg a kiírt tételeket a végrehajtótól akkor csak a végrehajtó vagy az új tulajdonos is terhelhető?
Miért ne kapnák meg? Egyébként a felosztási terv szerinti teljesítés a végrehajtó feladata. Te hány bőrt húznál le magadról, baxi?
Érdemes-e a nekikezdeni az ingatlan felújításának, vagy valamilyen módon még visszakerülhet az adós tulajdonába,vagy más tulajdonába?
A második kérdésed is ugyanez volt. A válasz is ugyanaz.
Meg az egészet megkérdezted már pár héttel ezelőtt valamelyik másik topikban.

gerbera317 # 2019.06.03. 11:49

@colle
Nincs határidő szabva, hogy a licitnapló lezárását követően meddig halogatható az aláírás. A határidők az árverési jegyzőkönyv aláírásától számítódnak, de semmi nem szabja meg, mikor kell a jegyzőkönyvet aláírni.

Mangum # 2019.06.03. 13:01

@Gerbera

Köszönöm a válaszaidat. Szimpla árverési vevő vagyok. Birtokba jutottam, a végrehajtási eljárás részemről lezárult.
Akkor az adós bármilyen fellebbezéssel próbálkozik, az ingatlanját már végérvényesen elvesztette? Elkezdhetem a felújítást :)? Még1x köszönöm

Grave7 # 2019.06.03. 14:23

@gerbera317: Nem értek egyet azzal, ami colle-nek írtál, az alábbi miatt:

Vht. 152. § (2) „A végrehajtó felhívja az árverési vevőt, hogy az árverési jegyzőkönyv aláírása céljából a végrehajtó irodájában a felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül jelenjen meg; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.

Ha a végrehajtó kiküldte már a felhívást az árverési vevőnek, akkor nem lehet a 15 napos határidőn túl -jogkövetkezmények nélkül- aláírni az árverési jegyzőkönyvet.

gerbera317 # 2019.06.03. 14:47

Igaz. Átsiklottam afelett, hogy már megtörtént a felhívás. Én úgy értetettem, hogy a felhívásnak nincs határideje. De az úgy félreérthető.
Köszönöm a kiigazítást.

Wagner úr # 2019.06.03. 16:57

Amennyiben se lakatost, se szállítót, se raktárt nem szerzek, mennyivel húz le a vh nagyjából?