Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Grave7 # 2019.05.20. 13:54

Jó nap vagy sem, de tisztán, érthetően, a tényekre szorítkozva írtál és normális kérdéseket tettél fel.
Ezt gerbera317 értékeli, mert a legtöbb kérdező nem ílyen.

gaba1966 # 2019.05.23. 05:16

Gerbera!

A helyszini eljárás alatt az árverési vevő rendelkezik a végrehajtáskérő jogával és kötelezettségével. Én az árverésivevő igy készíthetek új felosztási tervet? Lemondva az árverésen befolyt pénzről az árverésivevő javára, levonva a vérehajtás költségét. Tudom ez a kérdés felkavar, elég ha igennel vagy nemmel válaszolsz.

gerbera317 # 2019.05.23. 06:47

Eddig azt hittem, te vagy az árverési vevő. Így nem értem, hogyan mondhatsz le a vételárról az árverési vevő javára.
A felosztási tervet egyébként a végrehajtó készíti.

drbjozsef # 2019.05.23. 08:15

gaba1966,

Te vagy a vevő, és a végrehajtást kérő jogával élve, lemondanál a vételárról a saját javadra? Vagyis ingyen megkapod a lakást, ez a mesterterv?

gerbera317 # 2019.05.23. 08:23

"Mesterterv" - ez tetszik.
Az, hogy az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik., elég szerencsétlenül van megfogalmazva. Jobb lett volna inkább így: az ingatlan kiürítése során árverési vevőt a végrehajtást kérőével azonos jogok és kötelezettségek illetik meg, illetve terhelik.
Akár így, akár úgy, de egyik sem azt jelenti, hogy az árverési vevő a végrehajtást kérők helyett és nevében jognyilatkozat megtételére lenne jogosult.

wers # 2019.05.23. 08:34

Pedig már kezdtem azt hinni, hogy fel van találva a spanyolviasz. Elképzeltem azt a szitut, mikor maga az egyik vh kérő licitál, és veszi meg a házat árverésen, és a többi vh kérő nevében lemondanak... áh, belekeveredtem :)

Grave7 # 2019.05.23. 20:43

Gerbera317 kiválóan leírta, ezt csak az alábbival egészíteném ki.

Vht. 154/A. §
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
(13) Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik.

A két bekezdés együtt értelmezése "vágja át gaba1966 gordiuszi csomóját":
. a kiürítéssel kapcsolatos végrehajtást kérői jogok és kötelezettségek illetik és terhelik az árverési vevőt;
. tehát amit meghatározott cselekmény végrehajtása esetén az ingatlan kiürítése alkalmával a végrehajtást kérő megtehet vagy meg kell tennie, azt az árverési vevő is megteheti vagy meg kell tennie, ha birtokba akarja venni a megvásárolt ingatlant.

Gabor327 # 2019.05.25. 10:47

Tisztelt Fórumtagok !

Lenne pár értelmezési kérdésem...

1.,
Tulajodon jog bejegyzés

153. § (1) Az árverési jegyzőkönyv másolatát kézbesíteni kell a feleknek és azoknak, akiknek az ingatlanra vonatkozólag az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joguk van.
(2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát

  1. az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából,
  2. az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése végett.

(3) A végrehajtó a tulajdonjog bejegyzési eljárás megindítása iránti megkeresésében tájékoztatja az ingatlanügyi hatóságot az adós adóazonosító jeléről, adóazonosító jel hiányában az adós nevéről, születési helyéről, idejéről, anyja leánykori nevéről és lakóhelyéről (nem magyar állampolgárságú magánszemélynek az útlevélszámáról), továbbá arról, hogy az árverés jogerőre emelkedett, és az árverési vételárat kifizették.
(4) Az elektronikus árverési rendszer az árverés befejezését – ha pedig arra nem került sor, a licitnapló végrehajtó általi lezárását – követő 30. napon automatikusan törli az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásából az árverési hirdetményt és a hozzá tartozó licitnaplót.

———Megnyertem a licitet, aláírtam az árverési jegyzőkönyvet, kifizettem a teljes vételárat ha az adós kifogást nyújt be és bíróságra viszi az ügyet , eltart az ügy 2 évig, akkor az adós panasz elutasítás utáni jogerős bírósági határozat után jegyzik csak be a tulajdon jogomat, és addig áll az ügy, vagy hamarabb ?

2.,

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
(2) Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli.
(3) Az ingatlan után járó bérösszeg (haszonbér) az árverési vevőt az árverés utáni legközelebbi esedékességi időponttól illeti meg, feltéve, hogy az árverési vevő az árverésről a bérlőt (haszonbérlőt) ezelőtt az időpont előtt értesítette. Az értesítés elmulasztásából vagy a késedelmes értesítésből eredő kár az árverési vevőt terheli.

———- Bejegyzeték a tulajdonjogomat, adós nem kíván kiköltözni... beadvány ..beadvány ...stb.. mindent kifogásol....újra telik az idő...
Haszonbér... ha erre igényt tartok az adóssal szemben... árverési jegyzőkönyvet aláírom mondjuk május 30.-án... árverés utáni legközelebbi esedékességi időponttól illeti meg feltéve, hogy az árverési vevő az árverésről a bérlőt (haszonbérlőt) ezelőtt az időpont előtt értesítet... ez melyik dátumot jelenti...ha az adós semmilyen levelet nem vesz át , milyen formában lehet őt értesíteni arról , hogy én mint az árverési vevő haszonbérre tartok igényt , hogy lehet törvényesen behajtani egy adóson ezt az összeget... végrehajtónak ezt kell jelezni vagy sem....

Válaszokat előre is köszönöm !

drbjozsef # 2019.05.26. 17:38

Grizzlygeza,

Mindezzel azt állítod, hogy licitáltál úgy, hogy előtte nem tájékozódtál az egész mibenlétéről? Értem én, a Vht. elég száraz olvasmány, de én vagy megrágnám, vagy fizetnék érte valakinek, hogy elmagyarázza. Azt tippelném, ennek a költsége kevesebb mint 1%-a annak, amit most betoltál az ingatlanba, ami a végén, ha az adós tényleg ilyen jó fej, lehet, hogy csak néhány csupasz főfalból fog állni tető, padló és nyílászárók nélkül, mire birtokba jutsz...

drbjozsef # 2019.05.26. 20:18

Hát igen, gyakran utólag jön rá az ember mit kellett volna...

De az árverés mindenképpen kockázat. Néha kicsi, néha nagy... ha nincs más ingatlana, nincs hova mennie, akkor kicsi az esélyed, hogy valami megegyezéssel lelépésre bírd. Szívás.

gaba1966 # 2019.05.27. 04:46

Sziasztok!
Birtokon belül vagyok, köszönet a fórumnak!

gaba1966 # 2019.05.27. 05:24

A következő mesterterv:
Az adós lopta az áramot csoda,hogy senkit nem baszott agyon az áram a kilakoltatáskor. Az ingóságát csak akkor viheti el ha feljelenti magát a szolgáltatónál.Szüntesse meg az élet veszélyt.

gerbera317 # 2019.05.27. 07:44

@Grizzlygeza
Nem mintha visszasírnám az EÁR előtti időt, de akkor az árverezők a Vht. árverésre és átadásra vonatkozó rendelkezéseit legalább annyira ismerték, mint a végrehajtó.
mit tud kifogásolni
Kizárólag és csakis eljárási szabálytalanságot. Az, hogy "most akkor kiraknak minket az utcára", nem lehet kifogás tárgya.
és meddig húzhatja az időt?
Amíg a bíróság nem hatáoz jogerősen. Az időtartam elsősorban a bíróságon múlik, sok múlik a végrehajtón is, de ezekre komoly ráhatással lehet a vevő, aki... lásd a hozzászólásom első mondatát.

gerbera317 # 2019.05.27. 10:31

nem tiszta, hogy a jogerőre emelkedésről hogyan szerzek tudomást.
Ez az a lényeges körülmény, ami miatt az árverési vevőt is érdekeltnek kellene tekinteni az árverés ellen előterjesztett kifogás elbírálásában, és ami miatt a végzést részére is kézbesíteni kellene, sőt, jogorvoslatot is biztosítani kellene részére.

lewho # 2019.05.27. 11:24

És ez jobb helyeken így is működik (csak nem félnek tekintik, hanem egyéb érdekeltnek). Sőt, ha van annyi esze az árverési vevőnek, akkor abban a szent szúrásban, ahogyan megtudja a végrehajtótól, h kifogást nyújtottak be, farkát felvágva ír a járásbíróságnak, h szeretne egy tiszteletpéldányt a kifogásból, mivel arra észrevételt/nyilatkozatot kíván benyújtani.

A bírósági ügyintéző meg megmondja az ügyszámot, sőt azt is, h az ügyet befejezték-e vagy sem.

Ha meg annyira szigorú a bíróság, h nem áll szóba a vevővel, akkor a végrehajtó fel fogja hívni, h kis barátom, ekkor meg ekkor jogerős lett a kifogást elutasító végzés, izibe (x napon belül) csengesd ki a hátralékos vételárat.

drbjozsef # 2019.05.27. 11:57

lewho,

a kérdező(k)nél ez már megvolt. Mármint a teljes vételár leszurkolása. Oszt utána mégis beugrott egy kifogás. Meg még be fog minden, ami csak az adós eszébe jut...

gerbera317 # 2019.05.27. 12:21

Meg még be fog minden, ami csak az adós eszébe jut...
Ennyire azért nem súlyos a helyzet. Csak az árverés ellen előterjesztett kifogásnak van halasztó hatálya, a későbbieknek nem. Igaz, a 154/A. § (1) úgy fogalmaz, hogy "jogorvoslat esetén pedig", de a 'jogorvoslat' egyesszámban áll, tehát szó sincs jogorvoslatok véget nem érő sorozatáról, tehát mindenkinek csak egy lehetősége van, és azzal a jogorvoslati lehetőségét kimerítette. Minden további kifogást csak újabb végrehajtási cselekmény ellen lehet benyújtani, illetve, ha ilyen még nem történt, egy újabb kifogást akkor is ilyennek kell tekinteni, tehát ahhoz a 222. § miatt nem lehet halasztó hatályt rendelni.

colle # 2019.05.28. 09:18

Sziasztok! Teljes vételár kifizetve. Adós magától birtokba is adta. Erről 2 tanus papír van. Ilyenkor a vh-nak ki kell -e állítani valami papírt? Amikor Ő adja birtokba akkor csinál egy jegyzőkönyvet. De ebben az esetben? Köszönöm!

gerbera317 # 2019.05.28. 09:25

Vht. 154. §. Látsz ott kivételt?

colle # 2019.05.28. 09:27

Gerbera! Legyszi segits, mert nem vagom mire gondolsz.

gerbera317 # 2019.05.28. 09:53

Vht. 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek. Ez két úton valósulhat meg: 1) az adós leadja a kulcsokat a végrehajtónál, nyilatkozva, hogy kiköltözött, a végrehajtó pedig átadja az ingatlant a vevőnek, 2) az adós átadja az ingatlant a vevőnek, az ezt jelenti a végrehajtónak, aki ezután átadja az ingatlant a vevőnek. Az 'átadja' azt jelenti, hogy egy intézkedésben megállapítja, hogy az ingatlant átadta a vevőnek. (Létezik még a 2)-nek egy sundám-bundám 2a) változata is, de azt most hagyjuk.)
Nálad a 2) feltétele áll fenn, tehát a végrehajtó állapítsa meg az ingatlan átadását. Nem kell odamennie, ha nem akar, csak tegye meg.

colle # 2019.05.28. 10:30

Köszönöm Gerbera! Igy teljesen világos!

gerbera317 # 2019.05.28. 19:48

Ha az árverési vevő nem tud vh-kifogásról, akkor az adós önkéntes kiköltözési határidejének az alapértelmezett 30 napot tekintse, és eszerint adja be a kérelmét. A legrosszabb, ami ilyenkor megtörténhet, hogy a végrehajtó tájékoztatja, hogy az adós jogorvoslattal élt.

gaba1966 # 2019.05.29. 04:00

Az adós a kilakoltatáskor nem vitte el az ingóságait sem a 8m3 szemetet( sörös üveg pillepalack stb.).Mi a szemét,ingóság? Ha jön az ingóságért azt visz amit akar vagy mindent vinnie kell a
a szeméttel együtt ?

gaba1966 # 2019.05.29. 04:11

"A végrehajtást kérő az ingóságokat 30 napig köteles tárolni." Hol van hogy át kell adnom az adósnak?