A bíróság semmit, a hitelező fog veled szemben eljárni, ha a cégtől nem lehet a követelést behajtani. Önmagában emiatt még elhagyhatod az országot. Ha mondjuk csődbűncselekmény miatt büntetőeljárás indul, az más eset lenne.
Bt eladas
- 1
- 2
A kérdésem az lenne ha a bt. nek én vagyok a beltagja, és a bíróság kiadta a felszámolást a cég ellen, és az APEH is volt kint vagyonfelmérésen(amiben azt állapította meg hogy a bt tulajdonos semmilyen vagyonnal nem rendelkezik, sőt a bt sem) akkor a továbbiakban milyen lépéseket fog tenni a biróság a tartozás behajtására?
Hozzáteszem.
Tartozásom elismerem. Március 1.-én szeretnénk ki menni Spanyolországba ott kaptam olyan állást amiből rendezni tudom tartozásom.Ebből kifolyólag a következő kérdésem az.
Vissza tarthat e a Bíróság vagy az APEH, hogy elhagyjam az országot?
A tagok gyűlése egyhangúan kell, hogy elfogadja azt a határozatot, hogy a cég csődvédelmet kér, és ez után ezt az illetékes megyei bíróságon kell benyújtani.
kedves Székely F.!
Megtudnád adni az elérhetőségét annak az irodának,ahol 250.000Ft-ért intézik el az eladást?Mert én csak drágábbat találtam.
Nekünk kb.900.000Ft tartozásunk van,Bt.és szeretnénk tovább adni,de a csődeljárás mégjobb lenne,mert jó lenne ha tovább működhetne a cég.De arról semmit nem tudok,hogy azt hogy lehet.Tud vki segíteni?
Viszont 5 éven belül a régi beltagon is be tud hajtani az APEH is.
Most olvastam el a beszélgetéseteket, és meg kell állapítanom, hogy kísértetiesen hasonlít az én esetemre. Anno két éve, amikor kiderült, hogy az APEH-nél kb 500 eFt tartozása van a Bt-mnek, nekem is megfordult a fejemben ez a cég eladási
ötlet. Én is elmentem egy pár ilyen ügynökhöz, akik ezzel foglalkoznak. Sikerült
megértenem, hogy mi a trükkjük. Arról van szó, hogy Romániából vagy Ukrajnából hoznak szegény, vagyontalan embereket, akik fillérekért aláírják a cég adás-vételi papírokat, és a tartozásokkal együtt a nyakukba veszik a céget papíron. Az adóhivatal persze ezeken nem tud behajtani semmit, mert nincs nekik sem ingatlanjuk, sem autójuk, sem magyarországi munkahelyük. Persze lehetnek ezek akár budapesti hajléktalanok is, az eredmény ugyanaz.
Az a különbség, hogy a csődeljárás célja olyan egyezséget kötni, amellyel a cég tovább működhet. Felszámolási eljárás esetén a cégnek vége.
Köszönöm
Szerinted mit tegyek?
Menjek be az apeh-hoz és kerek perec mondjam meg hogy nem tudok fizetni?
Mert ez az igazság.
Mia különbség a csődeljárás és a felszámolás között?
Ugyanaz szerepel a válaszban belinkelt cikkben, ami már lejjebb is elhangzott: bt esetén a beltag személye hiába változik, a változás időpontjáig felmerült tartozásokért 5 éven belül felel.
Obuda Fan,Két Lotti
Találtam egy oldalt a www.cegalku.hu
Ott a forumban feltettem a kérdésemet cégadásvétllel kapcsolatban.Szeretném ha a kapott választ értelmeznétek nekem.Ti jobban értetek hozzá. Meprobálom belinkelni az oldalt.
http://www.cegalku.hu/modules.php?…
És azt tegyük hozzá, hogy a bt-ben a tagsági jogviszony megszűnik, így véleményem szerint semmi ok nincs arra, hogy a Gt. 97. § (1) ne lenne alkalmazható.
Igen, át lehet alakulni, de a hitelezőket értesíteni kell, akik az átalakulás esetére biztosítékot kérhetnek, mivel a kft. esetében már nincs olyan tag, aki korlátlanul felelne a társaság tartozásaiért.
Ügyvéd - Társasági szakjogász
És jogilag arra van lehetőség,hogy tartozásos bt átalakuljon?Gondolok itt olyanra,hogy kft lessz belöle.Megint hirdetésekre ,reklamokra hivatkozok.Õk biztositják a törzstőkét.
Az a megállapodás, hogy ha tőled követelik a tartozást, akkor kifizetik helyetted, érvényes lesz, ebben az esetben csak az a kérdés, lesz-e kin behajtani.
Ha ez nem átverés, akkor valószínűleg az a koncepció, hogy tárgyalnak a jogosultakkal, hogy valamennyit kifizetnek egy olyan követelésből, ami egyébként szinte behajthatatlan, a többiről meg az lemond, de ez inkább kft-nél lenne életszerű, bt-nél - a beltag korlátlan felelősségére tekintettel - elég hihetetlenül hangzik.
Köszönöm az ismételt válaszát
Lehet,hogy félre érthető voltam.
A 250000Ft-ot nekem kell fizetnem de még igy is jol jönnék ki mivel 600000 Ft-os tartozásom van.Igen ez elgondolkodtato,hogy minek nekik tucatnyi eladosodott cég.De valami rafináltság biztos lehet benne mert tucatnyi cég kinálja az e fajta szolgáltatást.Telefonon nem adtak bövebb felvilágositást.Azt mondták,hogy majd személyesen.Lehet hogy kiváncsiságbol felkeresem őket.És akkor majd beszámolok.
Jogszerűen nincsen. Õk a tartozást átvállalhatják ugyan, ez viszont a jogosulttal szemben csak akkor hatályos, ha a jogosult is hozzájárul. Így ha mástól nem lesz behajtható a tartozás, akkor tőled behajthatja a jogosult. Ezt kizárni jogszerűen nem lehet. Engem inkább az érdekelne, hogy egy eladósodott bt. miért kellene valakinek, főleg ennyi pénzért.
Köszönöm a válaszokat.
Tegnap felhivtam egy cég adás-vétellel foglalkozo társaságot.
Õk azt mondták hogy adosságal terhelt cégemet /bt/midennemű jogi háttérel garanciával kb 250000Ft-ért átveszik.
Mikor rákérdeztem ,hogy utána még 5 évig felelösségel tartozok-e a cégem után azt mondták,hogy vannak kiskapuk ennek kiküszöbölésére.
Van valakinek erre vonatkozo informácioja?
Illetve egészen pontosan 8000 Ft-os közzétételit és 7000 Ft-os illetéket.
A belépés kilépés jegyzőkönyvbe foglaltatik és természetesen jogi képviselő útján be kell jelenteni a cégbírósághoz, leróva a 15 ezer forintos illetéket. Ja, és új címpéldányt is kell készíttetni.
üdv.
Ügyvéd - Társasági szakjogász
És ennek mi a menete? Ügyvédre kell bízni a dolgot ?
WarGabi!
van rá lehetőség!
Van-e arra lehetőség hogy a beltag átalakuljon kültaggá, illetve a kültag beltaggá?
Eladásról nem lehet szó. A többi tag hozzájárulásával lehet szó arról, hogy a társasági szerződés módosításával új tag lépjen a helyedre, de ez az 5 évig szóló, a kilépésedig felhalmozódott tartozásokra vonatkozó korlátlan felelősségedet nem érinti. Ha a bt nem tudja a tartozást kiegyenlíteni, beltagként teljes vagyonoddal felelsz. (Nyilván a végrehajtási eljárás szabályai szerint a legalapvetőbb szükségleti tárgyakat nem lehet foglalni.)
A csődeljárás arra szolgál, hogy az eladósodott cégből újra működő cég legyen, ennek érdekében fizetési haladékot kap a tartozásaira, de reorganizációs tervvel kell előállnia, amit a hitelezők többségének el kell fogadnia. Csődeljárás esetén nem szűnik meg a cég. Felszámolási eljárás esetén megszűnik a cég, ekkor a cégvagyont felosztják a hitelezők között, azonban a ki nem elégített hitelezők a beltagtól követelhetik a hátralékot.
A hirdetéseket nem ismerem.
Köszönöm a gyors választ.
Akkor nincs rá lehetőségem ,hogy a tartozásokkal együtt átadjam valakinek a társaságot?
Mi a különbség a csödeljárás és a felszámolás között?
Mivel én vagyok a beltag igy az összes vagyonommal felelek?
Tehát elárverezhetik a 15 éves automat,meg a fél házrészemet amit örököltem?
Még egy kérdés. Mit takarnak valojában azok a hirdetések ahol eladosodott céget vesznek?
Betéti társaságban a tagi részesedést eladni nem lehet, az nem forgalomképes. A betéti társaság tagja a társasági szerződést felmondhatja 3 hónapra, azonban - ha beltag, teljes vagyonával, ha kültag, a vagyoni hozzájárulása mértékéig - még 5 évig felel a felmondás előtti tartozásokért.
Ha eladósodott a cég, kérheted csődeljárás, vagy felszámolási eljárás lefolytatását is, ha nincsremény, hogy rentábilis lesz a cég, akkor inkább az utóbbit.
A betéti társasági szerződés felmondása ellenére van lehetőség egyéni vállalkozói igazolvány megszerzésére, de ha beltag vagy most, csak akkor, ha az a jogviszony már megszűnt.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02