Társasházi jog


Szomorú örökös # 2018.06.30. 19:13

Már ferde szemmel néznek rám többen, hogy ebbe nem szeretnék belefolyni, úgyhogy valószínűleg rövidebb ideig, de el kell vállalnom.

Pedig jobban jársz, ha egyáltalán nem folysz bele...

MaRicak # 2018.07.01. 07:15

Na de valakinek kell csinálnia addig, amíg nem találnak valakit ! Lehet ez jó pár hónap is!

Szomorú örökös # 2018.07.01. 09:13

MaRicak

Na de valakinek kell csinálnia addig, amíg nem találnak valakit!

Nekem az a privát véleményem, hogy soha nem tudod majd utána leadni. Inkább ne vállald el!

nonolet # 2018.07.01. 11:48

MaRicak

Ugyanmár... nem muszáj magatok közül balekot keresni.

Egy csomóan foglalkoznak ezzel VÁLLALKOZÓKÉNT! hivatásszerűen.
(társasház kezelő vállalkozás)

Az egyik jónak tűnőt meg kell bízni.
Ez megvan pár hét alatt is, sőt akár párnap alatt is megoldható.

MaRicak # 2018.07.04. 16:12

Nem hiszitek el, hogy nem találunk ? 50.000.-Ft-ot hajlandó fizetni a társasház a kképviselőnek, a gondnok kap 70 ezret. Többet nem tudnak fizetni. Én csak az utolsó kképv. ismertem az előzőeket nem, de ez is borzasztóan lenullázta a ház pénzét. Ahogy volt egy kis pénz, máris hozott egy "melóst", hogy ezt-vagy azt meg KELL csinálni a háznál.
Ha azt akarom, hogy a ház szépüljön, ne legyenek felesleges kiadások, akkor csak az lenne a megoldás, ha a házból csinálná valaki. Csak jelenleg nincs senki, aki ezt csinálhatná, rajtam kívül !

Én viszont nem tudom, hogy egyáltalán hogy kezdjem el a hivatalos papírokat. Nyugdíjasként milyen lehetőségeim vannak?? Ami még fontos, hogy 2-3 hónap múlva, hogyan lehet majd töröltetni a bejegyzést !

MaRicak # 2018.07.04. 16:14

Ha találnék egy prosperáló közös képviselőt, aki beavatna ezekbe a dolgokba, segítene, nem is kérné a ház ingyen !

MaRicak # 2018.07.04. 16:14

Ha találnék egy prosperáló közös képviselőt, aki beavatna ezekbe a dolgokba, segítene, nem is kérné a ház ingyen !

nonolet # 2018.07.04. 16:23

"50.000.-Ft-ot hajlandó fizetni a társasház a kképviselőnek"

Ez cirka havi 10 órányi meló ára... nagyon kevéske.

Szomorú örökös # 2018.07.05. 05:21

Sok-sok évvel ezelőtt az egyik képviselőtől hallottam, hogy akkor ő már 2000Ft/lakás ár alatt nem vállalt közös képviseletet. Így ez az összeg egy max. 20 lakásos ház közös képviseleti díjának felel meg. Ez egy cég, ráadásul nem nonprofit vállalkozás, tehát nyilvánvalóan anyagi nyereség céljából végzi eme tevékenységet és azóta nagy valószínűséggel ez a lakásonkénti díj is emelkedett náluk.

Egyébként meg a "macerás" házaknak hamar híre megy és oda nagyon nehéz lesz képviselőt találni.
Lehet, hogy a kérdező háza is valami ilyesmi cipőben jár.

MaRicak

Ha szeretnéd, hogy akár éjjel kettőkor is becsengessenek hozzád, mert Maris néni beázik és te azonnal szerezz szerelőt, aki kimegy, vagy épp a nyaralásod kellős közepén Görögországban zaklatnak a tengeren egy hajón, mert neked közös képviselőként ez a dolgod, akkor igen, vállald csak el. Ha ebbe nem mégy bele, akkor bizony lesznek gondjaid a házzal. Ráadásul a megbízatástól is nagyon-nagyon nehéz lesz megszabadulni később. ;-)

Sajnos köztudottan a házukban lakó közös képviselők - ha kellően nehéz emberek laknak a házban - általában ezzel a problémával küzdenek és ezért virágoznak a külsős közös képviselő vállalkozások. Én tudok olyan házat, ahol ott lakik egy illető, aki egy közös képviselő cégnél dolgozik, de a saját házukban esze ágában nincs elvállalni ezt a feladatot. Ők ugyanis megteszik, hogy szabadság idején fel sem veszik a telefont - ugyebár őket is megilleti a szabadság - de helyette valakit megbíznak ilyenkor, hogy lássa el addig a feladatokat. Vagy jó esetben akár Bécsből is megpróbálnak embert szerezni az elvégzendő munkára...persze nem kevés telefonköltséggel sokszor.

Szabics76 # 2018.07.05. 10:23

Tisztelt fórumozók!

Az alábbiban kérném a segítséget.
2017. októberében a Társasháznak lakógyűlése volt, napirendként szerepelt a meghívóban, hogy Házirend módosítása. Az akkori közös képviselő felszólalásakor kérdezte a lakógyűlést, megszavazzák-e, hogy az erkélyen és nyitott ablakban ne lehessen dohányozni. Megszavazták.
Viszont a THT kimondja, hogy csak olyanról lehet határozatot hozni, ami napirendi pontban szerepel, a villám ötletekről nem lehet.
Ez évtől engem választottak közös képviselőnek és az első lakógyűlésen tájékoztattam a lakógyűlést, hogy mivel a THT szerint szabálytalanul lett megszavazva, így az érvénytelen.
A volt közös képviselő azt mondja, hogy mivel a lakók közül 60 napon belül senki nem támadta meg, így érvényes és kéri, hogy szerepeljen ismét a Házirendben, mert hatályos határozat van róla.
Kérem, segítsenek, hogy melyikőnknek van igaza.
Válaszukat előre is köszönöm.

nonolet # 2018.07.05. 13:28

Nem neked...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.05. 14:50

Hát. Ez olyan is-is.

Szomorú örökös # 2018.07.05. 19:53

Szabics76

Az akkori közös képviselő felszólalásakor kérdezte a lakógyűlést, megszavazzák-e, hogy az erkélyen és nyitott ablakban ne lehessen dohányozni. Megszavazták....mivel a lakók közül 60 napon belül senki nem támadta meg, így érvényes

És nem mellesleg úgy látszik, hogy őket nem zavarja, csak téged. Nehéz lesz ezt így érvényesíteni szerintem.

Szabics76 # 2018.07.06. 11:30

Szomorú örökös!

Először is köszönöm válaszodat.
Csak szeretném, hogy minden szabályos legyen.
Annyiban zavar az egész, hogy ha valami szabálytalanul van már eleve elkezdve, akkor szerintem végig az. Az én értelmezésemben olyan ez, mint egy matematikai egyenlet. Ha már az első művelet vagy szám hibás, onnantól a kapott eredmény nem jó.
De ezek szerint nem kell semmit figyelembe venni, THT-t semmit, lényeg, hogy a lakógyűlés szavazza meg, azt senki nem támadja meg és érvényes és szabályos.

Szomorú örökös # 2018.07.06. 16:24

Szabics76

Csak szeretném, hogy minden szabályos legyen.

Nos, akkor az alábbiakban mi nem volt szerinted szabályos?

napirendként szerepelt a meghívóban, hogy Házirend módosítása. Az akkori közös képviselő felszólalásakor kérdezte a lakógyűlést, megszavazzák-e, hogy az erkélyen és nyitott ablakban ne lehessen dohányozni. Megszavazták.

Tehát a házirend módosítása szerepelt, a dohányzás ezen módon történő szabályozása vajon milyen kategóriába tartozik szerinted, ha nem a házirendbe? Én úgy gondolom, hogy csakis a házirend módosításáról szavaztak, amikor ez a kérdés felvetődött. Nem általánosságban változtatták a házirendet nyilván, hanem csak bizonyos pontok alapján.

Egyébként én laikus magánemberként úgy gondolom, hogy ha bárki azt akarná szabályozni, hogy az erkélyen - ami ugyebár az adott lakáshoz tartozik, ergo magánterület - vagy a saját ablakomban, hogy én ott mit csinálok és mit nem, azt elhajtanám a sunyiba. Nyilván lépcsőházban, liftben és egyéb társasházi közterületen jogos lehet a kérés, de magánterületen senkinek semmi köze hozzá. Persze ez nem jelenti azt, hogy kizárjon bárkit, aki kulturáltan végzi eme tevékenységet.

De itt a társasház közössége szerintem magánterületre hozott szabályozást, amihez nem volt szerintem joga és mindenképpen jogszabályellenes lehet, úgyhogy próbáld ezt a jegyzőnél megvétózi, ha megoldható. De ez csak az én laikus ötletem, nem hivatalos válasz.

MaRicak # 2018.07.06. 17:29

Szomorú örökös !
Kedves az aggodalmad, de ez a társasház a Balatonnál van, és mindenki csak nyaralásra használja, állandó lakó nincs a házban.
Mint mondtam, a legnagyobb probléma az, hogy hogyan, és hol kell elintézni, hogy az legális legyen!

MaRicak # 2018.07.08. 07:13

Köszönöm az eddigi segítséget ! S I K E R Ü L T ! Az egyik tulajdonostárs talált a környéken végzettséggel rendelkező közös képviselőt ! Nagy az örömöm !

nonolet # 2018.07.08. 13:09

"Nem hiszitek el, hogy nem találunk ?"

Látod-látod nem hittük el.

...és igazunk lett :-)

Amúgy mennyiért vállalja?

MaRicak # 2018.07.08. 17:19

lakásonként 3.500.-Ft

MaRicak # 2018.07.08. 17:19

lakásonként 3.500.-Ft

nonolet # 2018.07.08. 17:29

...és akkor több ennél vagy belefér?

"50.000.-Ft-ot hajlandó fizetni a társasház a kképviselőnek"

Szomorú örökös # 2018.07.08. 19:22

MaRicak

Ez így lesz jobb mindenkinek szerintem.
Te is csak nyaralni járj oda, ne dolgozni!

MaRicak # 2018.07.15. 07:16

Bocsánat, de újabb kérdés merült fel, ha tudnátok segíteni, jó volna!
A jelentkező közös képviselővel lehet e olyan munkaszerződést kötni, hogy a szerződése, vagy megbízása minden év május-ig szól, és akkor kerül meghosszabbításra ismételten 1 évre ! Nagyon megszívta a ház a lemondott kképviselővel, és így akar védekezni, hogy ne kelljen felmondani, lakógyűlést összehívni, stb.

MaRicak # 2018.07.15. 07:20

Bocsánat, de újabb kérdés merült fel, ha tudnátok segíteni, jó volna!
A jelentkező közös képviselővel lehet e olyan munkaszerződést kötni, hogy a szerződése, vagy megbízása minden év május-ig szól, és akkor kerül meghosszabbításra ismételten 1 évre ! Nagyon megszívta a ház a lemondott kképviselővel, és így akar védekezni, hogy ne kelljen felmondani, lakógyűlést összehívni, stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.15. 09:50

A határozott idejűt a határozott idő alatt nem is lehet felmondani - az jobb lesz?
Évente egyszer meg úgyis kell közgyűlést tartani.