elhunyt folyószámlájának megszüntetése

h61o54g # 2005.06.09. 08:17

Ismerősöm nyugdíjas édesanyja a napokban elhunyt, akinek nyugdíja folyószámlára érkezik minden hónapban. Lánya a nyugdíjat az édesanyja halálát követő hét elején kártyával levette a számláról, amin pár száz forint maradt. Hogyan lehet megszüntetni és ki szüntetheti meg a folyószámlát, ha kedvezményezett nem volt megnevezve?

dr. Bubo # 2005.06.09. 08:49

Csak a hagyatéki eljárást lezáró végzéssel lehetséges, vagy az azzal egyenértékű határozattal úgy, hogy az örökös(ök) kérik a megszűntetést. Mert ha nincs kedvezményezett megjelölve, és nincs végrendelet, vagy erre nem terjed ki, a halál pillanatában minden örökös egyenlő részben örököl.

derill # 2005.06.09. 10:38

Viszont bárki jelezheti haladéktalanul a NYUFIG-nak, hogy a néni elhunyt. Egyébiránt aki levette a pénzt, attól fogja a NYUFIG a jogalap nélkül kifizetett összeget visszakövetelni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

h61o54g # 2005.06.10. 06:50

A mama 2005. május 31-én halt meg, a lánya a májusi és az áprilisi nyugdíjat vette le a számláról.

dr. Bubo # 2005.06.10. 07:03

Akkor nincs a NYUFIG-nak joga bármit is visszakövetelni, viszont az örökség részét képezi a bankszámlán lévő összeg.

alorinc # 2005.06.10. 07:34

Ha csak ez a vagyona volt, akkor kérjetek az illetékes közjegyzőtől öröklési bizonyítványt, azzal elmenetek a bankba és megszüntetitek a bszla-t.

gittus # 2005.06.10. 17:38

Kedves dr. Bubó!

Ellent kell mondjak. Ha a folyószámla nincs megszüntetve az elhalálozást követő hónap nyugellátásai jóváírásra kerülnek a folyószámlán, mivel a pénzintézet továbbra is fogadja a ráutalt ellátásokat, és teljesíti abból az esetleges állandó megbízásokat.
A folyószámlán rendelkezni jogosult személytől (örökös, társtulajdonos) még abban az esetben is jogosult a Nyufig az elhalálozást követően átutalt nyugdíjat visszakövetelni, ha annak összege a folyószámlán rendelkezésre áll. Megjegyzem még azt is ami mondjuk a rezsire elutalásra került.
Én is azt gondolom, hogy jelezni kell az elhalálozást hogy minnél kevesebb ilyen átutalás érkezzen a számlára.

gittus # 2005.06.10. 17:40

Még valami. Ha csak ez a vagyona volt eszetekbe ne jusson öröklési bizonyítványt kérni. A számlán lévő összeg más módon is visszajuthat a folyósító szervhez.

Jolly # 2005.06.10. 20:05

Egy valamit nem értek, h61o54g. Ha ő nem kedvezményezett és nem társtulajdonos, akkor jogtalanul használta az elhunyt bankkártyáját, mert az más személyre nem ruházható át. És nem is tudja titkolni ezt a bankban, mert ott kiderülne a halotti anyakönyvi kivonatból meg egyéb papírokból és a számlatörténetből is, hogy valaki leemelte a pénzt az elhunyt személy halálát követő héten. Ez akár bűncselekmény gyanúját is keltheti föl.

derill # 2005.06.12. 15:42

Bubó azért irta, hogy nincs mit visszakövetelni, mert áprilisban és májusban még élt a néni. Május 31-én halt meg, tehát az áprilisi és májusi nyugdij még járt neki. Az más kérdés, hogy nem költötte el, és ha a halála után vette le valaki a számláról, az viszont lopást követett el az örökösökkel szemben. (Jogtalanul eltulajdonitotta az összeget.)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gittus # 2005.06.12. 17:44

Kedves Derill!
Nem vagyok abban biztos, hogy jól értetted amit leírtam. Szóval az nem elég hogy csak az általuk még jogosnak vélt nyugdíjat vették fel. A folyószámla még fogadja a ráutalt nyugdíjat, és az ha felveszi valaki ha nem már nem jár senkinek. Gondold meg: ha a mama megbízta a bankot hogy utalják a gáz víz villany közösköltség összegét, attól ezeknek a teljesítése nem áll le csak attól, hogy a tulajdonos meghalt. Ezek a következő hónapban már abból a nyugdíjból fognak teljesülni ami már - a júniusi - nem jár senkinek és így fel sem lenne használható.
A jogosult elhalálozását követően átutalt nyugdíjak is vissza lehet követelni az örököstől, vagy ha van a számlának társtulajdonosa, haláleseti rendelkezője, ha egyik sincs akkor a banktól.
Szerintem még bankkártya jogosulatlan használata (mint eszköz) - vétség -valósulthatott meg, és hogy lopás vagy csalás egyébként az a plusz körülményektől függ, ha egyáltalán megvalósult valami is. remélem a néni lánya az örökös is egyben.

derill # 2005.06.12. 19:07

Értettem, Te nem figyelsz. Én ugyanezt irtam korábban, viszont Bubó, csak arra reagált, hogy a NYUFIG nem követelheti vissza, mert az az április-májusi, és akkor még élt a néni, tehát nem jár vissza. Az nyilvánvaló, hogy ha nem jelzik, hogy a néni meghalt, akkor tovább fogják utalni, ezért irtam, hogy jelezzék. Ugyanakkor ha valaki felvette a néni halála után, az mindenképpen büncselekményt követett el.

Amennyiben a banknak jelzik, hogy a néni elhunyt, mindennemü utalás megszünik, ugyanis semmit sem utalhatnak a néni számlájáról, a számla teljes összege az örökösöket illeti, akik nem biztos, hogy azonosak azzal a személlyel, aki használja a rezsit. Tehát a Bank tuti, hogy semmit sem utalhat, akkor sem, ha van a számlán pénz.

Az egyébként bennem is felmerült, hogy esetleg temetésre vette fel, és mivel van olyan rendelkezés, hogy a temetési számlát az OTP közjegyzői határozat nélkül is kifizetheti (legalább is volt ilyen, nem tudom, hogy még érvényben van-e), akkor nem követett el semmit.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

h61o54g # 2005.06.13. 08:46

A néni lánya az örökös, a pénzt a temetésre vette fel.

gittus # 2005.06.13. 17:40

Amit leírtál sajnos csak az elmélet. Ha tényleg kiváncsi vagy hogy ez a gyakorlatban hogy működik szívesen leírom.
Egyébként figyeltem.

derill # 2005.06.13. 19:26

Én ezt a gyakorlatot ismerem. Gondnokoltaknál sürün előfordult, hogy halála után még utaltak a számlára, és a hivatásos gondnok még nem értesült az otthontól arról, hogy a gondnokolt elhunyt, emiatt ezt nem jelezte az OTP-nek és a NYUIG-nak (nálunk ugyanis nem a gondnok számláján futott a gondnokoltak pénze, hanem minden gondnokoltnak lakossági folyószámlát is nyittattunk a gondnokkal, hogy a gondnokoltnak kamatozzon). Előfordult olyan is, hogy valamely rokon a temetési számlával beballagott az OTP-hez, és azt minden további nélkül kifizették neki.

Ha neked más tapasztalataid vannak, nyugodtan ird le.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gittus # 2005.06.15. 20:02

az előbbi és az utóbbi esetben kitől és mit követelt a nyufig?

dr. Bubo # 2005.06.15. 21:22

A már kifizetett nyugdíjat ebben az esetben semmiképp.

A kérdésre válaszolva: a néni május végén halt meg, a folyószámlán lévő, tehát már kifizetett nyugdíjat a NyuFig nem követelheti, legfeljebb az örökösök között lehet vita.

Ha a néni halála után még a NyuFig fizetett, akkor az örökösöktől - a hagyatéki eljárás lezárásáig - egyetemlegesen, azt követően az örökrész arányában a jogosulatlan nyugellátást.

gittus # 2005.06.16. 05:51

bocs de nem erre gondoltam.

derill, az általad említett esetben hogy történik az esetlegesen túlfolyósított nyugdíj visszautalása. a gondnok magától intézkedik, vagy a pénzintézet zárolja (jót nevetve addig is használja a pénzt) a hagyatéki eljárásig és csak az örökös?

derill # 2005.06.16. 09:12

Nem. Bejelenti hagyatéki teherként, és az örökös fizeti ki. A gondnok teendői a halállal megszünnek a végszámadás esetét kivéve. Előfordul ugyan - láttam már rá példát - hogy a temetést még elintézi, lakást leadja az önkormányzatnak, ha pl. nincsenek örökösök, de elvileg ez is jogellenes, mert gondnoka csak élőnek lehet.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gittus # 2005.06.16. 14:09

Mindjárt gondoltam.

derill # 2005.06.16. 18:31

De itt nem zárol a NYUFIG semmit. A zárolás azért történik meg és csak az OTP részéről, mert az OTP csak annak fizetheti ki, aki erre jogosult. Azt pedig, hogy ki jogosult a bankszámlán szereplő összeg felvételére, kizárólag a jogerős hagyatékátadó végzés alapján lehet megállapitani. A NYUFIG ugyanugy sorbanáll az őt megillető összegért, mint bármilyen hagyatéki hitelező.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gittus # 2005.06.18. 07:44

Csak azért tettem fel így a kérdést, hogy kijöjjön a visszásság. Hagyatéki hitelező csak az lehet akinek az örökhagyóval szemben van követelése.
Ezeket az eseteket 2003.tól a nyugdíjtörvény és a pénzintézeti törvény szerencsére rendezi. Ha a gondnok (aki már nem az ) nem jogosult rendelkezni, és a gyámhatóság úgy ahogy kell a nyufignak bejelenti a gondnokság megszűnését, akkor lehetőség van a számlára már nem jogosan átutalt ellátás visszakövetelésére. Ha van a számla felett továbbra is rendelkezni jogosult akkor azt kötelezik arra hogy rendelkezzen a visszautalás iránt, ha nincs a számla felett rendelkezni jogosult, mert mondjuk még nem folyt le a hagyatéki eljárás és a bank igazolja hogy nincs rendelkező a nyufig fizetési meghagyást bocsát ki a számla terhére a számlán található összeg (átutalt nyugdíj) erejéig, amit a bank teljesíteni köteles.
A nyufig valóban nem zárol - nem is állítottam - semmit. (1997.évi LXXXI.tv végrehajtására kiadott 168/1997.(X.6)korm.rend.77.§

derill # 2005.06.19. 10:15

És szerinted kinek kézbesitik a fizetési meghagyást? A halottnak?

"Pp. 316. § (2) A fizetési meghagyást - a jogosult külön kérelme hiányában - csak a kötelezett részére kell kézbesíteni. "

Azt ugyanis csak a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után lehet tudni, hogy ki az örökös. Ilyenkor szabálytalan lesz a fizetési meghagyás is, ugyanis nincs kinek kézbesíteni, nem emelkedik jogerőre, márpedig ha nem jogerős, akkor a pénzintézet sem teljesíthet.

319. § (1) A fizetési meghagyás ellen a kötelezett annak kézbesítésétől számított tizenöt nap - váltón alapuló követelés esetében három nap - alatt a fizetési meghagyást kibocsátó bíróságnál írásban ellentmondással élhet.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gittus # 2005.06.20. 14:09

Az általam említett 1997.évi LXXXI.tv végrehajtására kiadott 168/1997.(x.6) kormányrendelelt 77.§-a rendezi a kérdést.
Szó sincs pp. szabályról.
A fizetési meghagyás kötelezettje - címzettje- a folyószámlát vezető pénzintézet, nem a halott. Ha van a számlán még jogalap nélküli nyugdíj, akkor a számlán lévő összeg erejéig adják ki a fizetési meghagyást a bank terhére.
Ha már nincs pénz akkor a felvevő (kártyával vagy temetési számlával stb.) személyt kell kötelezni, ez jó esetben megint csak élő, illetve ha rezsire stb-re már átutalásra került akkor valóban meg kell várni a hagyatéki eljárás jogerős befejezését annak a személynek a megállapítása érdekében hogy a teljesítés kinek az érdekében - pl: ingatlan örököse - történt. Ez utóbbi esetben valóban pp.-szerinti fizetési meghagyás útján lehet visszakövetelni a jogalap nélkül felhasznált nyugdíjat.

derill # 2005.06.26. 17:37

"Tny. 77. § A kivándorolt, illetőleg külföldön élő vagy tartózkodó személy nyugellátás iránti igényét a Fővárosi és Pest Megyei Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság bírálja el. Ha az igényt nem személyesen terjesztik elő, az igénybejelentés céljára rendszeresített nyomtatványon az igénylő aláírását közjegyzővel vagy a Magyar Köztársaság külképviseleti szervével, illetőleg külföldi hatósággal hitelesíttetni kell."

Erre gondoltál? Egész másról szól. Egyébiránt a kötelezett nem a pénzintézet, hanem a számla tulajdonosa, az pedig jelen esetben az örökös. Ugyanis az, hogy tulfizetés, vitatható, mi van, ha mégsem volt tulfizetés?

Megnéztem a szabályokat, valószinüleg Te a 84. §-ra gondoltál, viszont az nem azt irja, amit Te gondolsz. "Tny. 77. § A kivándorolt, illetőleg külföldön élő vagy tartózkodó személy nyugellátás iránti igényét a Fővárosi és Pest Megyei Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság bírálja el. Ha az igényt nem személyesen terjesztik elő, az igénybejelentés céljára rendszeresített nyomtatványon az igénylő aláírását közjegyzővel vagy a Magyar Köztársaság külképviseleti szervével, illetőleg külföldi hatósággal hitelesíttetni kell.
R. 80. § (1) A Tny. 84. §-ának (1) bekezdése szerinti visszafizetési kötelezettség az arról szóló határozat kibocsátásától visszamenőleg számított kilencven napon belül jogalap nélkül felvett ellátásra vonatkozik." Ez a szabály azt jelenti, hogy nekik is szabályosan kell eljárniuk. Hozhatnak határozatot, amiben megállapitják a visszafizetési kötelezettséget, de azt közölniük kell a kötelezettel, ez esetben az örökössel, enélkül még ők sem hajthatják végre, ha megteszik jobellenesen cselekszenek. Ugyanabba a hibába estél, mint az APEH, amikor azt hitte, hogy neki nem kell a közjegyzői eljárásban a hagyatéki igényét bejelentenie, elég, ha határozatot hoz az adótartozásról. Csakhogy a Ptk. nem irja azt, hogy a hagyatéki eljárás alól akár az APEH, akár a NYUFIG kivétel lenne, tehát rájuk is vonatkozik a Ptk.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu