elhunyt folyószámlájának megszüntetése

buzacsira # 2005.09.22. 20:02

Köszönöm a választ! Valóban megpróbálom írásban kérni a banktól, arra valamit válaszolnia kell. De Te ezt konkrétan tudod, vagy Neked is csak az igazságérzeted diktálja így?
Azt képzeld el, hogy kértem az egy évre visszamenő folyószámla kivonatot, az ügyintéző mondta, hogy ez 2000 Ft.-ba kerül, kinyomtatta, kifizettem, de még valakinek be kellett mutatnia, az meg azt mondta, hogy ezt nem lehet kiadni, nem adta vissza a dokumentumot, és visszaadta a pénzt. Úgy meglepődtem, hogy nem tudtam mit csináljak ott hirtelen! Úgy érzem, hogy itt valami nincs rendben!
Elmentem az ügyvédemhez, az azt mondta, hogy igen a bank csak a bíróságnak szolgáltat ki adatokat.
Mégsem tudom elhinni, hogy ez igaz!

csellos # 2005.09.22. 20:37

buzacsira!
Éppen emiatt kell kérni írásban, és mellékelni kell annak igazolását, hogy Te vagy az örökös. Ez persze csak akkor megy, ha megvolt a hagyatéki tárgyalás, és elkészült az örökség felosztásáról szóló határozat. Az, hogy Te a gyermeke vagy az elhúnytnak, még nem igazolás, abban az esetben sem, ha egyetlen gyermek vagy. (Lehet pl. végrendelet) Addig a banknak az elhúnyt bankszámlájáról csak a Közjegyző részére van joga bármi információt kiadni, minden más esetben banktitkot sértenek. (A közjegyző meg ilyet nyilván nem fog kérni...)

Felmerül a kérdés: Milyen forrásból tudod, hogy idegen személy bontotta fel a betétet? A bankszámlakivonaton ez nem szerepel...

gittus # 2005.09.23. 17:15

Búzacsíra!
"ezt mint örökös kértem a banktól".
Már vagy öröklési bizonyítvány vagy hagyatékátadó végzés arról hogy te vagy az örökös, vagy a bankban ezt csak állítottad?
Ha az utóbbi forog fenn, akkor a bank helyesen járt el, és majd akkor próbálkozz újra, ha az említett módon igazolni is tudod az örökösi minőségedet.