gyermekelhelyezés 16 éves kor felett

drbjozsef # 2020.02.14. 17:58

Dodo56,

Még ha a nagymamád el is indítana ilyen eljárást, amit mint leendő gyámnak, neki kellene, nincs sok teteje, mert mire abból valami kézzelfogható dolog lesz, addigra tényleg bőven nagykorú leszel.

Ez nem úgy megy, hogy bekopogsz a gyámhivatalba, aztán másnap már van kijelölt gyámod.

Burn Out # 2020.02.14. 14:13

Megvárod a 18. születésnapod és ennyi. 18 után miért kellene neked gyám?

Dodo56 # 2020.02.14. 12:37

Sziasztok!
Én azért irok most ide mivel segítséget szeretnék kérni! Én 17 éves vagyok nem otthon lakom de meg a szüleim a gyámjáim és én ezen változtatni szeretnék minél hamarabb! Idén töltöm a 18.élet évemet de én ezeket amit a szüleim csinálnak és leginkább apám nem bírom és nem akarom el viselni és én azt szeretném hogy a nagymamám legyen a gyámom! De ezt hogy tudnám meg oldani?? És nagyon nagy valószínűséggel hogy a szüleim nem egyeznek bele
Mit tehetek ilyenkor?
Nagyon nagyon fontos lenne

nildiko # 2013.11.06. 18:37

Türelem rózsát terem!Megnyertem :)

nildiko # 2013.08.19. 14:57

Köszönöm a választ!Nem türelmetlen vagyok,csak járatlan a jogi ügyekben!Valószínűleg az ügyvéd Úr sem naprakész mindenben,ami nem a szakterületéhez tartozik!
De tényleg köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.19. 13:25

Az leghamarabb októberi vagy novemberi tárgyalás lesz, szóval van még idő postázni az idézést.
Miért nem kértél ideiglenes intézkedést? (Valószínűleg elutasították volna, de akkor már lenne ügyszámod, könnyebben be tudnál tekinteni az aktába. Mondjuk, így is be tudsz, ha már annyira türelmetlen vagy.)

nildiko # 2013.08.19. 13:22

Nem igazán ide való kérdés,bár benne vagyunk(Gyermekelhelyezés megváltoztatása).Szóval a bíróságra beadott kérelem után,mikorra tűzik ki a tárgyalást?Tudom,hogy most ítélkezési szünet van,de június 17 óta még válaszra se méltattak!

kiki.krisztina # 2013.08.14. 17:25

Nem akarok házasodni, se semmi ilyesmit. Normálisan be akarom fejezni a sulit, könnyen tanulok, kitűnő vagyok 7.-től. Középsuli is könnyen megy. Majd akkor átvészeljük a nehéz időket és megvárom a 18-at. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.14. 15:59

Szűlői engedély szükséges ahhoz hogy elköltözzek ha a gyámügy engedélyt ad hogy a barátomékhoz költözzek?
Nem. Vagy egyik, vagy másik.

monalisa1 # 2013.08.14. 15:58

Anyukád testvére legfeljebb akkor jöhetne szóba ha édesanyád váratlanul meghalna, valamint apukád nem tudna magához venni.

A 18. életéved betöltése után "tiéd a világ" - azzal, hogy mivel jó ideig saját önálló jövedelemmel valószínűleg még nem fogsz rendelkezni - amiből fenntartod magad -, kell hogy legyen aki befogad és gondoskodni tud rólad. (A "szerelem" ne vakítson el, hidd el nem olyan egyszerű a kérdés.)

A gyámügy csak akkor enged otthonról elköltözni ha anyukád ehhez hozzájárul?!

Mondjuk "vakációzni" elmehetsz rövidebb-hosszabb időre a barátodhoz, feltéve ha anyukád elenged...

Végül van még egy lehetőség ha "annyira" mehetnéked van: a 16. életév betöltésével és a gyámhatóság engedélyével férjhez mehetsz (...), ehhez nem szükséges a szülői hozzájárulás.

Neked saját magaddal szemben is első kell hogy legyen: tanulj, és tanulj., az esetleges időelőtti teherbe eséssel nagyon elcseszheted az életedet.

kiki.krisztina # 2013.08.14. 10:24

Anyukám tesòja már gondolt rá hogy magához vesz..de itt az iskola és a barátomnak is van még egy éve vissza, ő 18lett januárba. Ha betöltöttem a 18. életévem elmehetek innen ugye?
Szűlői engedély szükséges ahhoz hogy elköltözzek ha a gyámügy engedélyt ad hogy a barátomékhoz költözzek? És ha ezeket elmondom az elég vagy nyomósab ok kell? :( :/

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.14. 09:32

A 16 évét betöltött gyermek a gyámhatóság hozzájárulásával elköltözhet attól a szülőtől, akinél elhelyezték.

monalisa1 # 2013.08.14. 09:27

Sajnálatos élethelyzet, megértem hogy tele vagy szomorúsággal, keserűséggel. A nagykorúságig muszáj kitartani - anyukád nemigen fog beleegyezni, hogy elköltözz otthonról. (Ha esetleg elszöknél joga van rendőrrel visszavitetni mivel mint kiskorú szülői felügyelet alatt állsz.)

Elvileg a gyámhatóság hozzájárulhat hogy 16. életéved betöltése után harmadik személyhez költözhess, de csak vagy az édesapádhoz vagy a rokonságból valakihez - "idegen" személyhez semmiképp. Mindez előzetes kikérdezések, minden érintett félnél környezettanulmány.

Ami nevelőapádat illeti nem tudok "okosat" mit mondani: anyukádon sok múlik...

kiki.krisztina # 2013.08.14. 06:48

Jó napot.
Az én történetem kicsit hosszú ugyhogy megprobálom röviden leírni.
A szüleim 4 éve elválltak, van egy hugom aki 8 éves. Anyunak lett egy új pasija rögtön vállás után. A pasas nagyon rendes volt az elején, sajnos 2 éve piszkál , és bunkóskodik, sokszor voltam büntetésbe miatta butaságokért, pl: nem raktam össze az ágyamat és egy hétig nem mehettem sehova. Anya is egyre jobban az ő pártját fogja, ráadásul van egy közös gyerekük aki 2,5 éves...neki mindent megvesznek amit kér és neki mindent szabad. Egyre többet ugráltat anyu pasija, aki új hugicánk születése előtt a férje lett. Regen nagyon sokat szórakoztunk együtt, mára mindez megváltozott ami nekem nagyon fáj. Sokszor sírógörcsel fekszek le éjszaka és van hogy nappal is.elkap. Anyukám részéről (mama és anya tesója) nem szeretik andrást(anya férje). Apa nem tud sürűn látni minket mert Bécsben van családja, neki is született kislánya. Szoktunk kimenni hozzá, eljön értünk. Anyu hallani se tud róla hogy apa hiányzik nekem vagy hugomnak, nem szerettem de anyu testvére és a rokonok felnyitották a szemem hogy ő nem rossz ember, tévhitben éltem. Sokszor nagyon magam alatt vagyok, szégyen de gondoltam öngyilkosságra, de nem teszek semmit mert van akinek számítok és van egy barátom aki ugyan azon ment át mint én. Nagyon szeretem és ő is, mindenben segít. Gondoltunk rá hogy hozzájuk költözhetnék de nem rokon. Legközelebbi rokonom Szerbiába van, mama és anya tesója, én is ott születtem. Barátom szülei sokat segítenek, tudják mi a helyzet Andrással. De attól függetlenül szeretnek ők is. Voltam velük 2 napot nyaralni, azért is kaptam szidást hogy minek is kellett menni oda, anya engedett el mert nevelőapum nem akart. Alig enged valahova, az idők során szinte megutálltam, de anyunak nem mondhatom mert elmondja neki és fejmosást kapok, tudom már probáltam velük beszélni nem egyszer. 16 éves lány.

Wippu # 2013.07.18. 13:59

testvéreim nincsenek, a nagymamám meg külföldön él

monalisa1 # 2013.07.18. 09:50

Félő, hogy a szüleid hozzájárulása nélkül a gyámhatóság nem fogja engedélyezni idegen személyhez történő költözésedet.

Nagymama vagy nagykorú testvér nem tudna befogadni? Esetleg kollégium...

ObudaFan # 2013.07.18. 09:40

A gyámhatósághoz fordulj.

Wippu # 2013.07.16. 18:21

Ebben a hónapban töltöttem be a 16. évemet és nem a szüleimmel élek anyagi okok miatt apum is és anyum is munkanélküli már régóta. Egyik rokonomnál élek, de itt úgy érzem hogy nem szeretnek mert nem úgy bánnak velem történik egy kis félreértés és már egyből azzal jönnek hogy ezen itt nincs mit megbeszélni és ezekhez hasonló, de nem ők a gyámom hanem a szüleim. Már nincs senki más akihez mehetnék, illetve van de nem tudom úgy megoldani hogy közbe avatkozzon a rokonom vagy a szüleim van egy nagyon jó ismerősöm és egyedül csak hozzá tudnék menni. Mit kell tennem hogy az ők engedélyük nélkül és közbeavatkozásuk nélkül elköltözhessek oda?

monalisa1 # 2013.07.09. 15:06

A nővéred már bizonyára nagykorú, ha jó vele a kapcsolatod és lenne nála (náluk) helyed akkor meg kell próbálni, hogy a gyámhatóság engedélyezze a hozzá történő költözést. A nagymamádnak is el kell mennie a gyámhatóságra és személyesen előadni, hogy mi is a helyzet "nálatok" otthon, elsősorban is az egyre gyakrabban ittas nagyapád testi-lelki bántalmazásait stb.

Mindenek előtt ne feledd, hogy évek óta a nagyszüleid törődnek veled és gondoskodnak rólad, a hirtelen jött szerelem ne vegye a józanlátást.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.09. 14:50

A gyámhatóságól lehet engedélyt kérni. Őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy meg is adják.

(Ha az én 17 éves lányom tűnne el egy hétre a fiújához, én is a fejéhez vágnék ezt-azt. Pedig amúgy nem tartanak rossz apának.)

csakén001 # 2013.07.09. 09:44

17 éves vagyok, hetedik éve élek a nagyszüleimmel, ugyanis édesapám és édesanyám különköltöztek, és a mamám kapta a gyámságot. A nagyapám egyre gyakrabban néz a pohár fenekére, és olyankor a fejemhez vág mindent, amit csak lehet...pl: olyan vagyok mint az anyám, nem viszem semmire, csak felesleges vagyok itt, majdnem megverte mamámat amikor idefogadott és ehhez hasonló fájó elszólások... gyűlöl engem, csak azért mert sem az anyám, sem a nővérem és én sem voltunk/vagyunk hajlandóak eltűrni a viselkedését, és nem csináljuk mindig azt amit ő akar...Lelkileg totálisan kikészített már az egész, a költözés, az hogy anyám itt hagyott a nagyszüleimnél meg az, hogy a nagyapámnak csak nyűg vagyok...Egész napokat ülök a szobámban, és rám sem néznek. Sosem kérdezik meg hogy vagyok, mi volt a suliban, vagy kell-e valami...Csak vagyok, és rám sem bagóznak...
A barátom 23éves, a szüleivel nagyon jól kijövök, és szinte haza sem akartak engedni, miután egy hetet ott voltam náluk. Azt mondták, hogy nagyon megszokták, hogy ott vagyok, és szeretnek. Tegnap késő délután hozott haza a barátom, beléptem az ajtón és az első az volt, hogy belém kötöttek...barátom szülei egyből mondták, hogy nyugodtan menjek vissza, nem zavarok senkit, de nem tudom, hogy erre lehetne-e lehetőség.
El akarok menni innen... :(

ObudaFan # 2013.06.18. 06:54

félő anya

Ha a lányod nálad szeretne maradni, akkor esélyes, hogy úgy is lesz.

ObudaFan # 2013.06.18. 06:53

Erre tekintettel kérj ideiglenes intézkedést a bíróságtól az elhelyezésre.

nildiko # 2013.06.18. 04:37

Üdv!
Köszönöm a válaszokat!
Még valami,nem szeretném,ha úgy tűnne,hogy engem ez ügyben a pénz motivál(a másik gyerek után se érdeklődik,aki nálam van elhelyezve!),de amíg a pernek nincs vége,apa szedi fel a csp-t a gyerek után?Többet van nálam,mint otthon,sőt 2 hete már életvitelszerűen itt lakik!Most akkor?

monalisa1 # 2013.06.17. 20:07

Ha a gyámhatóság engedélyezte az elköltözést, na akkor tényleg bírósághoz kell fordulni: az eddig fizetett t.díj fizetésének "iránya megváltozik, valamint annak összegéről is döntenek.