gyermekelhelyezés 16 éves kor felett

marfan # 2004.09.29. 20:16

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni. Kislányom 16 éves múlt áprilisban. Ez év januárjában II. fokon megváltoztatva az I. fokú ítéletet, a Bíróság elutasította a gyermekelhelyezés megváltoztatását. Február óta kislányom nálam lakik az Édesanya hozzájárulásával. Ez év júniusában volt újra az első fokú tárgyalás a megváltozott körülmények miatt. Akkor idő hiányában a tanúként megidézett lányomat nem hallgatta meg a Bíróság. A mai napra elnapolta a tárgyalást. A mai napon meghalgatta az Édesanyát és utána megint elnapolta december 13-ra, azzal az indokkal, hogy nem is fogja meghallgatni a lányomat, hanem igazságügyi szakértőt rendel ki. Kislányom bement a Bíróhoz és kérte, hogy halgassa meg, mivel Õ elszeretné mondani az álláspontját. Azt mondta a Bíró, hogy nem hallgatja meg, de ha akarja írhat neki egy beadványt, de úgyis a szakértői vélemény alapján fog ítélkezni.
Egy 16 évét betöltött, gyermek nem mondhatja el a véleményét a Bíróságon, ha tanúként be is idézik? Meddig lehet ezt az ügyet még húzni.

Minden segítséget előre is köszönök.

Zoltán György # 2004.09.29. 21:33

Nagykorúsítás minden formája felejtő?

derill # 2004.10.03. 14:57

Irja meg a lányod a beadványt, a biróság köteles a korlátozottan cselekvőképes személyt meghallgatni, főleg, ha ő kéri. Ettől nem térhet el. Megteheti, hogy kizárólag a szakvélemény alapján dönt, de a II. fok az iratok alapján fog valószinüleg.

Csak abban az esetben helyezheti el az anyánál, ha a gyermek nálad akar maradni, ha a nálad történő elhelyezése a gyermek érdekeivel ellentétes, pl. mert Te nem követelnéd meg, hogy tanuljon, hagynád csavarogni stb...

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

estekilenc # 2004.10.06. 22:46

Sziasztok!
20 éves fiam édesapjától 14 éve váltam el. A fiam nála, a lányom nálam lett elhelyezve. A fiam most véglegesen hozzánk költözött. Egyetemre jár, nappali tagozatra, tehát még nincs önálló jövedelme. Szeretném, ha a családi pótlékot a saját jogán ő kapná. A lakásunkat bővíteni kell, ehhez szeretném igénybe venni a fél "szocpol"-t. Kérdésem az, hogy mi módon tehetjük hivatalossá, hogy a fiam ezentúl az én háztartásomban él ? Kell egy újabb bírósági határozat, vagy elegendő valami féle nyilatkozat is?
Köszönöm a választ.

derill # 2004.10.07. 09:57

Ha a fiad egyetemre jár, ezek szerint nagykoru. Oda költözik, ahova akar. Tartásdijat ő maga igényelhet, amennyiben az apja nem járul hozzá a tartásához a tanulmányai alatt. A biróságon kérheti a megállapitását.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

susus # 2009.09.01. 00:03

Tisztelt Mindenki!

Bele is vágnék a közepébe, bár próbálok rövid lenni. Van egy barátnőm ő 16 éves múlt, én 18 éves múltam. Nemrégibe volt egy problémánk abból kifolyólag, hogy a leányó nem jön ki a nevelőapjával miattam. Akárhogy próbáltam vele megbeszélni a dolgokat nem volt vevő a békülésre. A leányzó anyukája 3-szor vált el, és 10-szer költöztette el a barátnőmet. Pszichésn ezt 11 éves korába tudta feldolgozni. A napokba minderre ügyet sem vetve felmeritették hogy megint költöznek...Megint uj élet,új suli, új barátok. De ez csk a probléma egyik a fele. A másik fele hogy rabszolgaként tartják. Minden nap kel tkakarit,főz stb...Ha véletlenségből elfelejt valamit halálos fenyegetést kap, hogy ráhúzzák a papirzacskóta fejére és megfolytják, elvágják a torkát stbstbstb... Sajnos a házi "cselédlányukról" nem hajlandóak lemondani. Ez volt régen...a mai nap elzavarták otthonról, megverték, és ismét halálosan megfenyegették. Felvettük a rendőrséggel a kapcsolat, egy ügyvéddel, és egy pártfogóval. Az ügyvéd szerint jogilag nem helyes hazavinni a leányzót, de a rendőrség haza akarta vinni. A pártfogó tanácsára nem vittük haza...mert uyganis a leányzó eljött hozzám ezekután, sőt az anyja 3-szor is rászólt mértnem megy már el otthonról. Utána telefonálgatás kezdődött, megfenyegette a lányt hogy többet nem látja...Miután rájött arra hogy ez nem működik a rendőrségre ugy jelentette be hogy "megszökött". Beszéltem egy ügyvéddel és egy pártfogóval akik azt mondták hogy egy esetleges esküvő, amit a gyámhatóság engedélyez nagykorúsithatja őt, így 16 évesen a feleségem lenne, és én lennék érte a felelős. Valamint ez ugy zajlana le hogy be kell mennünk a gyámhóságra, és mivel csak korlátozottan cselekvőképes igy kérheti hogy se haza, se az eredeti apukájához ne ekrüljön, hanem vagy hozzánk, vagy egy kinevezett gyámhoz. És a kinevezett gyám aláirná nekünk azt a papírt hogy hozzám jöhet feleségül.... A kérdéseim a következők:

• Nincs valami kiskapu amire támaszkodahtnánk hogy a rendőrség őt ne vigye haza? Mert mindenáron haza szeretnék vinni....
  • Ha van rá lehetőség mi lenne az? És mit tudok tenni?

a lány retteg az anyukájától és a nevelőapjától, sír, alig eszik, 2-szer elájult. Oda semmiféleképpen nem akar menni. Ha ideköltözhetne hozzám biztos anyagi háttérrel rendelkezne, és iskolázva lenne, és a jövője meg lenne alapozva. Nem először fordult elő hogy verik, de látleletünk nincs. Igazából az érdekelne hogyan tudnánk azt elérni hogy minél előbb hozzám költözhessen, a szülők beleegyezése nélkül?

Válaszukat előre is köszönöm!

Katakomba # 2009.09.01. 06:21

Kedves susus!

A házasság a lehető legrosszabb megoldás, ami csak lehet. Bár 16 éves kor fölött valóban engedélyezheti a gyámhatóság (a szülő tiltakozása ellenére is), egy házasságba menekülni mindig rossz. Két ember azért házasodjon össze, mert szeretik, becsülik egymást, és együtt akarják leélni az életüket, ne pedig azért, hogy otthonról megszabaduljon!
Viszont lehetőség van arra, hogy szintén a gyámhivatalnál a barátnőd önállóan kérje a szülői ház elhagyásának engedélyezését. 16 éves kor fölött van erre is lehetőség. Ezzel hivatalossá tehető az a helyzet, hogy nem otthon él. Érdemes minél előbb bemenni a gyámhivatalba és benyújtani a kérelmet. Onnantól a rendőrség sem fog tüsténkedni, mert a jegyzőkönyvvel tudjátok igazolni, hogy megindítottátok az eljárást.

csiguszka # 2009.11.04. 20:57

Kedves Szakemberek!

16 éves vagyok.Anyukámmal és 2testvéremmel élek,albérletbe.Anya már lassan 1éve megismerkedett egy Pesti férfival.Fél éven keresztül vonattal jártak egymáshoz.Sok balhéjuk volt,sokszor megverte a pasija amit persze én és a 10éves hugom is sokszor látott.Megfenyegette többször is elöttünk hogy "kitépi a belét,tüdőnszurkálja,élve elássa".Nagyon sokszor megverte anyát mer az1.verésnél anya azt mondta hogy nem mer vele összeköltözni és ezért havonta költözött mert félt hogy jo lesz-e ha felköltözik.3szor iratta át hugomat a suliba ..3szor iratta vissza hugomat a suliba.Most utoljára mikor eljöttünk akkor 2hónapot volt anya itthon velünk a barátja nélkül.De ezalatt az idő alatt 1szer2szer lejött és be akarta rugni az ajtot,2szer kijött a rendőrség is.Meg egyszer oylan is volt az elmult2hónapban hogy lejött ide ahol most lakunk és megrugdosta anyát és anya a rendörségre futott és ők feljöttek és elzavarták.Engem is többször megfenyegetett meg a barátomat is.Sokáig nem mertünk kimenni az utcára mer éjjel mindig leselkedett és várta hogy kimenjünk és elkapjon,mer anyát már1 szer2szer becibálta a kocisba ahol megit megverte.És2napja megint felment pestre,és azt mondta hogy engem is be fog iratni oda suliba és kollégiumba sem mehetek,mer azt csinálom amit ő mond.Meg hogy szereti a barátját és ha ő el tudta felejteni ami volt akkor énsi felejtsem el meg hogy most engem nem bántott semmi okom nincs arra hogy haragudjak rá.És nem értem hogy mért mond ilyeneket.Azt már tudom hogy nem félelemböl,mert mikor itthon volt és megint meggondolta magát akkor is ezeket mondta,azért gondolom hogy nem félelemböl mondja.Azt mondta azért is fel akar költözni véglegesen mert szereti,meg azért is mert nem tudja fizetni az albérletet.A mamám 5km-re lakik a vérostol ahol albérletbe lakunk(vagyis most csak én meg a bátyám mer anya Pesten van)és mondta anyának hogy odaköltözhetünk ha majd kap munkát akkor könnyebb lesz neki is fizetni egy albérletet.Mert amiota elujöttünk azota nicns munkája,decemberbe elsz neki a korházba.Erre anya mondta hogy oké rendben...de most már megvátozott a véleménye.De én teljesen tönkrementme idegileg,mindennap azért izgulok h nehogy meggondolja magát és visszamnejen és megint megveri és lehet egyszer majd rosszabbat is csinál vele.

Szeretnék segitséget kérni.Hogy lehetne ezt elintézni hogy a mamámhoz kerüljek?Mert apa meghalt és igy csak mamám van a közelbe.Nem szeretném ha tönkre menne mégjobban az életem.Ha anya ezt akarja nem tudok mit csinálni de a saját életemet nem hagyom.Az előző házassága is iylen volt mindig megverte a volt férje,akkor még csak 10éves voltam.Segítséget szeretnék kérni,kihez forduljak?Vagy mit tudok tenni?A tesóimat is elvehetik anyátol?Azt meg lehet csinálni,hogy ha ők maradni akarnak had maradjanak vele?

csiguszka # 2009.11.04. 21:08

A válaszokat előre is köszönöm!!!

ObudaFan # 2009.11.05. 10:03

Fordulj a lakóhelyed szerinti gyámhivatalhoz.

fru-fru # 2011.02.14. 19:06

16 éves vagyok.
Több részből tevődik össze a történet.. próbálom minél érthetőbben leírni.:$:)
Kezdem az elején.
Anyukámmal nagyon rég óta rossza a viszonyunk... engem sose szeretett igazán, mert én édesapám szüleire hasonlítok. Mióta a tesóm megszületett 10 éve, azóta pláne romlott a helyzet... már édesapámmal is megrommlott a házassága. Anya nem csinál semmit itthon , mama főz, mos, takarít helyette... ha dolgozik és ha itthon van akkor is. Nem tudom szavakkal megfogalmazni, hogy milyen ocsmányul beszél velem, apával... és mostmár a hugommal is. De én meg apa kajuk a legtöbbet.:S pl: csak, hogy mindenki értse kb miket mond: G*i kölyök stb
Pedig: 5-ös tanuló vagyok... most mentem át a megye egyik legjobb sulijáb... rengeteg pótolni valóm van... és tanulok rendesen... csak kicsit most nehezebb... egyszerűen nem tudok koncenrálni itthon a tanulásra, mert folyton üvölt valakivel... /azt mondja, hogy ő főz, mos, takarít helyettünk...mi meg nem csinálunk semmit.. pedig ez egyátalán nem igaz.../ rettegek, hogy mikor fog engem leüvölteni...:S
ebből adódik, hogy inkább vagyok a barátoméknál, mert ott sokkal jobban érzem magam, és a tanulás is jobban megy...
tavaly leginkább nálunk voltunk... heti többször is találkoztunk, de most , hogy a barátom (21 éves) dolgozik... ő nem tud jönni (kb 20km-re lakik)... mostanába hétvégente talákozunk és az utóbbi kb 1 hónapba mindig én megyek, hogy legalább akkor ne kelljen itthon lennem... nagyon szeretnék többet lenni vele..akkor biztonságban érzem magam... tudom most mindenki el fog ítélni... de megkérte a kezem és én igent mondtam:$ Szeretnék elmenekülni itthonról...gyűlölöm az anyámat...
barátom apukája multkor mondta, hogy olyan jó mikor ott vagyok... (segítek főzni is stb:D... ) mért nem költözök oda... de apa ennek nem örülne, és nem akarok neki csalódást okozni, de tudom, hogy így nem megy a tanulás...

mit tehetnék?
a helyzet kezd egyre jobban elmérgesedni. Barátomhoz költözhetnék... jogilag ez , hogy lehetséges? Anyát el lehetne itthonról küldeni véglegesen?

ObudaFan # 2011.02.15. 10:57

Fordulj a gyámhatósághoz.

fru-fru # 2011.02.15. 13:52

Tudnátok légyszíves kicsit bővebb választ adni?:$

monalisa1 # 2011.02.15. 15:52

Családjogi Törvény (Csjt.) 77. § (2) bekezdés: "A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülői házat vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével a szülők beleegyezése nélkül is elhagyhatja, ha az fontos okból érdekében áll."

Az általad leírtak szerint anyukád valószínűleg szívesen tudna házon kívül, ergo a kérdésben valószínűleg az apukádé a döntő szó. Illetve a gyámhatóságé, ha meg tudod őket győzni, hogy a tanuláshoz szükséged lenne nyugodt körülményekre, ami az otthoni mindennapos zűrök miatt nemigen...

Külön: a nagymamának könnyítendő a házimunkákban aktívan vegyél részt, valamint apukádat és a barátod papáját hozd össze. (Ha már ismerik egymást akkor többször is vidd őt is magaddal, ahogy a testvéredet is.)

Ami a "lánykérést" illeti, a szüleidtől kellett volna megkérnie...

Egzoticside # 2011.02.15. 16:04

ami a "lánykérést" illeti, azt is a gyámhatóságtól kell kérni, ők adhatnak engedélyt rá, persze a szülőket is meghallgatják a döntés előtt.

Anyut meg akkor lehet "elküldeni" a saját lakásából, ha lakáshasználatot apukádnak ítéli a bíróság házassági bontóperben.

fru-fru # 2011.02.15. 17:26

köszönöm szépen a hasznos válaszokat. nem akarok még hozzámenni...

wa_szabi # 2011.04.08. 04:55

Hello!

A barátnőm 16 éves, (én 20). Gyermekkora óta verik rendszeresen otthon, apja, anyja, testvére, őt is rabszolgaként kezelik, ha nem ér haza időben vagy nem csinálja meg a házimunkát egyből, akkor megverik, megfenyegetik, lelkileg terrorizálják. Múlt hétvégén azt mondta Ő ezt nem bírja tovább. Hétfőn megkerestük az iskolájában a gyermek- és ifjúságvédelmi felelőst, aki értesítette a gyermekjólétist, ez mellett rendőrségi feljelentést tettünk mi is és a gyermekjólétis is. Otthon hamar rendeződtek is a dolgok, bár ezt nem kiabálnám el. Viszont barátnőmet annyira megviselte ez az egész, hogy nagyon el szeretne jönni otthonról, felejteni szeretne, ami ki tudja mennyi időt vesz igénybe.

Na most úgy néz ki, hogy anyuék örökbe is fogadnák és jó esélyünk van rá, hogy ide is jöhessen, még az apja is beleegyezne talán, mert rájött, hogy tönkre tette a lánya életét.
Mi 4-en lakunk itt, de kicsit szűkösen. Ha jól tudom van valami állami támogatás örökbefogadott gyermekek után, mert csak így tudna eljönni otthonról hozzánk. Meg azt nem tudom, hogy ha a szülők lemondanak róla, akkor egyenes úton jöhet-e ide és hogy akkor is érvényes-e az örökbefogadás?

monalisa1 # 2011.04.08. 06:32

A gyámhatóság hozzájárulhat, hogy a szülői háztól máshol találjon menedéket, nyugalmat, azonban ennek nagyon nyomós oknak kell lennie.

Egy 16 éves majd' fiatal felnőtt örökbefogadása már nemigazán...

Arc2010 # 2011.04.29. 04:43

Tisztelt forumozok, segiteseget kernek. 10 eve elvaltam, 2 gyerek az anyanal kerult elhelyezesre, az elmult 10 ev alatt az anyjukkal valo kapcsolatuk erosen megromlott. 12 eves koruk ota a gyerekek velem szeretnenek lakni, jelenleg ott tartunk hogy sikerult elerni azt, hogy egy evig az egyik gyerek velunk lakhasson juliustol es a kozepiskolat a mi lakhelyunkon kulfoldon kezdhesse el. De tudjuk, hogy a gyerek visszamenni mar soha tobbe nem akar. Tavasszal tolti be a 16. eletevet, mit lehet tenni? Az anya jogairol nem hajlando lemondani, eleg-e ha a gyerek bead egy nyilatkozatot a gyamhatosagra miutan betoltotte a 16-ot jovo tavasszal, hogy az apjaval kivan maradni vagy muszaj birosagra vinni az ugyet? Segitseguket elore is koszonom. Arc2010

ObudaFan # 2011.04.29. 07:59

Bíróságra kellene vinni.

monalisa1 # 2011.04.29. 16:05

Arc2010

Kérésre, vagyis megfelelő indok alapján a gyámhatóság engedélyezheti a gyermek tartózkodási helyének megváltoztatását, előbb azonban mindkét szülőt meghallgatják - és a gyermeket is.

A probléma ott van, hogy jelen esetben kimondva-kimondatlanul tartós (= végleges?) külföldre költözésről van szó, amihez kellhet a bírósági engedély.

Javasolt haladéktalanul beadni a kérelmet: lassú a bírósági eljárások ügymenete...

Ha a két szülő nem tud egyezségre jutni a láthatás / kapcsolattartás kérdésében, a bíróság azt is leszabályozza majd. (Vélhetően az iskolai szünidők egy részét muszáj lesz az anyánál töltenie, egyben a testvérével is.)

A t.díj fizetésének "iránya" is megváltozhat. Továbbá vélhetően a két szülő jövedelmi különbsége miatt nem magától értetődő, hogy "se nem fizetek sem nem kapok" - hanem differencia lehet, és akkor ennek alapján a bíróság majd eldönti ezt a kérdést is.

monaLuis
laikus hozzászóló

Hümér # 2011.07.01. 13:14

Kedves Fórumozók !

A lányom elmúlt 16 éves és az Édesanyjával annyira elmérgesedett a viszonya, hogy hozzám szeretne költözni. Én megfelelő, kulturált, stabil kapcsolatban és életet élek, az új párommal nagyon szép a lányom viszonya, sokat vagyunk együtt, stb.

Kérdésem az, hogy egy ilyen helyzetben és életkorban a gyermek jogállásának megváltoztatása pontosan milyen folyamatot igényel ? Először a Gyámhatóság felé kell forduljon a lányom vagy én vagy egyből keresettel kell élni a válást kimondó bíróság felé ?

Válaszokat előre is köszönöm !

Hümér

ObudaFan # 2011.07.02. 08:03

Te a bírósághoz.

benyoka # 2012.01.06. 11:00

Segitseget szeretnek kerni.
A szuleim elvaltak kb 9 eve es a birosag anyamnal helyezett el.Szuleim kulfoldon elnek 2 kulonbozo orszagban .Anyukam ki hozott engem is kulfoldre pedig en nem szerettem volna,kb 2 es fel eve lakunk angliaba,de en nagyon szeretnek vissza koltozni Magyarorszagra apukam bele is menne,hogy a mamam legyen a gyamom es otthon tanuljak tovabb es a mamam is orulne neki de anyam nem engedi mit lehet tenni?
16 eves elmultam es utalok anyammal elni a viszonyuk is eleg rossz mivel nem szeretek kulfodon elni es o kint tart ezert megutaltam mar regen mit tudunk csinalni annak erdekeben hogy haza tudjak koltozni? Elore is koszonom a segitseget.

Gábor123456 # 2012.02.10. 13:40

Jó napot.
Olyan gondom lenne hogy 17 éves vagyok édesannyámmal élek. és édesapám 16 évig nem foglalkozott velem illetve egy évben egyszer ill kétszer találkoztunk de akkor se azért mert ő akarta volna annyira. Most kerűlt elő egy olyan probléme hogy ő pesti én pedig szegedi és azt akarja hogy hétvégén menjek fel hozzá és én nem szeretném őt látni se beszélni vele semmilyen formában. De ő erőszakoskodik fenyegetőzik és többször előfordult olyan h fizikálisan is bántalmazott még kiskoromban is. erre mi lehet a megoldás? mert egyszerűen nem állapot ez és nem érti meg azt hogy nem akarok vele lenni csak az agresszió van az ő oldaláról amit persze ő ugy burkol hogy mennyire velem akar lenni ami nem igaz mert hétközben a telefont nem tudja felemelni hogy éppen mi van velem eggyáltalán élek e még ?!

előre is köszönöm a válaszokat.