gyermekelhelyezés 16 éves kor felett

pazs # 2012.02.10. 13:51

Ha nem akarsz vele találkozni, nem kell. Jogilag kényszeríteni nem tud.

ocskosrika # 2012.03.26. 12:30

Én azzal a kérdéssel fordulnák ide hogy 16 éves barátnőm van és hogy otthoni körülménye nem megfelelő erre például azt értem hogy tanulni nem rendesen tud szülők viselkedése modortalan... És én azt szeretném hogy az én szüleim legyenek a gyámjai. Ezt hogy lehet megoldani ha az Ő szülei nem egyeznének bele?? Én 19 éves vagyok.
Választ e-mail-re szeretnék kérni : o_cskos@hotmail.com

ObudaFan # 2012.03.26. 14:43

Sok remény erre nincs, de a gyámhatósághoz lehet fordulni.

Sziromlevél # 2012.04.17. 05:45

Sziasztok!azt szeretném kérdezni,hogy a gyámhatóság milyen okokból helyezhet át egy 16 éves gyereket máshová?(16 éves vagyok és nem tudom mit tehetek,ha el szeretnék költözni otthonról....sürgős lenne,előre is köszönöm a válaszokat)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.17. 15:17

Egyszerűen kéred, hogy járuljanak hozzá. Tehát nem ők határoznak róla. Te döntesz - ők csak hozzájárulnak. HA jónak látják.

Sziromlevél # 2012.04.17. 16:29

Köszönöm szépen! ..és csak rokonhoz mehetek vagy csak az a 'lényeg' ,hogy nagykorú legyen az illető?

Jensen # 2012.04.18. 20:51

Üdv!

Érdeklödnék, a barátnőm még iskolába jár más helyységen lakik mint én tartozkodási helyet ide szeretnénk létesiteni tehát a lakcime maradna ugyan az ami eddig is, kérdés az lenne , hogy az édesannya ugyan ugy kapja e a családi potlékot ha a tartozkodási helye az én helységemre szól a lakcim pedig az övükére.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.19. 05:07

és csak rokonhoz mehetek vagy csak az a 'lényeg' ,hogy nagykorú legyen az illető?

Elvileg bárkihez, de azért a gyámhatóság nem annyira laza.

Sziromlevél # 2012.04.19. 13:19

Köszönöm szépen a válaszokat!

fantasy96 # 2012.06.27. 11:10

Kedves Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy én tavaly (15 évesen) lettem áthelyezve a gyámhivatal által elhunyt édesanyám testvéréhez. Az eredeti terv az volt, hogy Pestre szerettem volna költözni keresztanyukámhoz, de őt édesapám kizárta a gyámságból. Így, hogy idén betöltöttem a 16-ot, változik esetleg valami? Több jogom van a lakhelyem felőli döntésben?

kaméleon # 2012.06.29. 10:12

Kedves fantasy96!
A gyámhivatalban tudnak neked segíteni abban, hogy magad válaszd meg a lakóhelyedet. Meg fogják vizsgálni az összes körülményt, és ha az eredményből úgy látják, érdekedben áll az átköltözés, valószínű, hogy nem lesz akadálya. Félfogadási időben sétálj be, és mondd el mit szeretnél. Esetleg, ha „egyedül nem megy”, megkérheted a keresztanyádat is, hogy kísérjen el, hiszen érintve van, és úgyis meg fogják őt is keresni (ha még hozzá akarsz menni).

szoszike # 2012.07.18. 20:20

Jó estét!

A felől érdeklődnék, hogy 17. életévét betöltött fiatalkorút akarata ellenére haza vihetik a szülők? Előre köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2012.07.19. 11:22

Ha a gyámhatóság nem rendelkezett arról, hogy elköltözhet, akkor igen.

zsofibaba95 # 2012.07.22. 19:29

Jó estét kívánok Varga Zsófi vagyok, egy kérdéssel szeretnék önhöz"önökhöz" fordulni,16éves vagyok oktober 19-én töltöm a 17-et.
már több mint 2 éve van egy párom aki 21-éves eddig semmi bajuk nem volt a szüleimnek vele de mostanába felfordult a világ a szüleimmel a szokásosnál jobban, eltíltodtak töle pedig ígyis ö tartodta bennem a lelket mert a szüleim rabszolgának ugymondván csicskának tartonak,ojan szinten parancsolnak hogy szinte rettegek nem csinálni a parancsukat, és a barátom segítet eddig hogy tuléljem a napokat a szüleimmel. fenyegetnek a veréssel most az utolsó incidensnél apám felis pofozott a barátom házába a barátom kizavarta apámat hogy ö megne merjen engem mégegyszer ütni és e miadt hogy megvédett eltíltodtak töle
mostmár senki nemtud nekem segíteni hogy tuléljem a szüleimmel,szinte rettegek én viszont nemszeretném a fiatal koromat így leélni mint egy szobalány az eredményeim rettenetesen rosszak a sok ordibálástól
a barátom fel tete azt a lehetöséget hogy költözzek oda hozzá és ezt szeretném megkérdezni hogy lehetséges lenne-e valamien jogi uton ezt megoldani nemmertem a gyámügyhöz fordulni mert félek hogy akkor nevelöintézetbe helyeznek és még távolabb kerülnék a páromtól és a családjátol elöre is nyagon szépen köszönöm kérem segítsenek a válaszukkal nemszeretnék így élni félelemben és ugy hogy 10-évesnek néznek,még egyszer nagyon köszöm elöre is

Sikeresen # 2012.08.02. 18:20

Zsofibaba!

Azért rosszak az eredményeid,mert ordibálnak?No,de Zsofika,neked még nem szerelmesnek kellene lenni,hanem tanulni!!!!!
A szüleid gondoskodnak rólad,eltartanak,taníttatnak..éhezel?-ha valóban megállják a helyüket a bántalmazások a szülei részéről,akkor kérd a hatóság segítségét,ha nem akkor javaslom:18 korodig az van amit a szüleid mondanak,amíg az ő kenyerüket eszed!
Tanulj,neked az a dolgod,nem "szerelmesnek lenni"ennyi.

laczko11 # 2012.08.03. 11:37

Zsofibaba!

Fordulj a lakóhelyed szerinti gyámhivatalhoz.

A 16. életévét betöltött gyermek, a szülői házat vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével a szülők beleegyezése nélkül is elhagyhatja, ha az fontos okból érdekében áll.

wers # 2012.08.03. 12:39

Zsófibaba, máshol is illik elpakolnod magad után, segíteni főzni, mosni, takarítani. És illik nem megvárni, míg rádszólnak, hogy segíts.
17 évesen a fiatalok ritkán hisznek a szüleiknek, sőt, ellenségüknek tartják őket. A szüleid nem véletlenül tiltottak el. Talán úgy látták, a fiú miatt hanyagolod el a tanulást, és nem segítesz a háztartásban.
Persze fordulhatsz a gyámhivatalhoz. A szüleidet elszomorítod, kiborítod őket, de a szüleid maradnak. A barátod ki tudja meddig lesz a társad. Gondolkodj, mielőtt cselekszel.

Az én lányom is volt 17 éves, és pont így viselkedett. Ma már 24 éves, és már érti, miről beszéltünk.

zsofibaba95 # 2012.08.04. 10:27

laczko11-nek köszönöm a másik két hozzászolás viszont a felét nem fogta fel amit írtam,csak azzal foglalkoznak hogy a szülö a fönök én viszont ugy gondolom de lehet hogy én vagyok ijen naív de a családon belüli eröszak az bün, látcik ök is ijen szülök ha a gyermekük a szabad idejében nem láncra vert kutya akkor lelki terorral vagy testi fenyítésel orvosolják,egyetlen tanulási lehetöségem a barátomnál van söt segít is de ezt is írtam ezt elkerülte fiyelmüket ugylátom
és igen miadtuk nemtudok tanulnisem mivel az az iddö míg nem alszom szolgálatba kel álnom nemértik meg? akkor hogy tanuljak hogy legyek a párommal ? és ha már ezeket kibírtta velem a párom ugygondolom sokáig együt maradunk

manooka28 # 2012.08.05. 19:05

Tisztelt fórumozók!
Most júliusban töltöttem be a 16. évemet, és az édesanyámtól és az új élettársától el szeretnék költözni. Milyen lépéseket kell ez ügyben tennem?
Előre is köszönöm!

Korina430 # 2012.08.06. 10:25

Sziasztok!
Tömören leírnám a problémâm.
A fiam májusba betöltõtte a 17.éva sok logás és egyébb ügy miatt odáig fajult a dolog,hogy felmerült az intézet...se a jegyzönö sem a kirendelt hivatali gyám nem akarta ezèrt felmerült az apánál valo elhelyezès....elvitték de nem az apja hanem a mama neveli mivel az uj menyecske gyerekeivel s vele nehezen jon ki.A két lánnyal nincs semmien gond de félek ,hogy elveszíthetem öket :( az apa beadta a gyermekekhelyezés megvâltoztatását.mire számithatok??

ObudaFan # 2012.08.06. 10:54

A gyámhatósághoz lehet fordulni.

B.TOMI # 2012.08.24. 20:18

Jó estét kívánok !
Az lene a kérdésem hogy szeptember 16.-án töltöm be a 17.életévem és volna egy olyan gondom hogy édesapám meghalt 2 éve és édesanyámmal meg az új életársá val (másodlagos gyámom lett) nem tud elviselni mindenbe keresztbe tesz nekem most a nyáron 1 hónapon át nem engedett el sehova pedig 4-5 tanuló vagyok na de arra szeretnék ki lyukadni hogy el költözhetek e ithonró már a hely is meglenne mindenki örülne de anyáék nem engedik . A választ előre is köszönöm további nyugodalmas estét kívánok.

Kittii # 2013.04.08. 17:56

16 éves vagyok. A szüleim 18 éve élnek együtt, de nincsenek összeházasodva. Édesanyámnak van még egy gyereke, aki 30 éves. Édesapám házában lakunk ő is itt él velünk, de elviselhetetlen. Dolgozni nem hajlandó, mindent elvisz itthonról amit tud, és mikor meg említjük neki, hogy dolgozzon, feljebb áll neki. Anyám megvédi, Apa nem hagyja magát. Ha hazajövök mindenért engem szid le anyám. Múlt hónapban pl a testvérem 100.000Ftos telefonszámlájáért kaptam az osztást. Nem szeretek itthon lenni. Valami megoldás? hova mehetnék? És haza tudnának hozni ha elmegyek?

ObudaFan # 2013.04.10. 15:06

Ha van hova menni, a gyámhatóságtól kérhetsz engedélyt, hogy mehess.

nildiko # 2013.06.11. 16:09

Tisztelet Fórum!
4 éve ,válásunkkor a fiam az apjánál lett elhelyezve.Idén tölti a 16-ik életévét,és mivel nem jön ki az apjával( pl már el is szökött tőle),szeretné,ha nálam helyeznék el.Van-e esélyem a gyeremek elhelyézés megváltoztatása pert megnyerni?
köszönettel!