gyermekelhelyezés 16 éves kor felett

Katakomba # 2009.09.01. 06:21

Kedves susus!

A házasság a lehető legrosszabb megoldás, ami csak lehet. Bár 16 éves kor fölött valóban engedélyezheti a gyámhatóság (a szülő tiltakozása ellenére is), egy házasságba menekülni mindig rossz. Két ember azért házasodjon össze, mert szeretik, becsülik egymást, és együtt akarják leélni az életüket, ne pedig azért, hogy otthonról megszabaduljon!
Viszont lehetőség van arra, hogy szintén a gyámhivatalnál a barátnőd önállóan kérje a szülői ház elhagyásának engedélyezését. 16 éves kor fölött van erre is lehetőség. Ezzel hivatalossá tehető az a helyzet, hogy nem otthon él. Érdemes minél előbb bemenni a gyámhivatalba és benyújtani a kérelmet. Onnantól a rendőrség sem fog tüsténkedni, mert a jegyzőkönyvvel tudjátok igazolni, hogy megindítottátok az eljárást.

susus # 2009.09.01. 00:03

Tisztelt Mindenki!

Bele is vágnék a közepébe, bár próbálok rövid lenni. Van egy barátnőm ő 16 éves múlt, én 18 éves múltam. Nemrégibe volt egy problémánk abból kifolyólag, hogy a leányó nem jön ki a nevelőapjával miattam. Akárhogy próbáltam vele megbeszélni a dolgokat nem volt vevő a békülésre. A leányzó anyukája 3-szor vált el, és 10-szer költöztette el a barátnőmet. Pszichésn ezt 11 éves korába tudta feldolgozni. A napokba minderre ügyet sem vetve felmeritették hogy megint költöznek...Megint uj élet,új suli, új barátok. De ez csk a probléma egyik a fele. A másik fele hogy rabszolgaként tartják. Minden nap kel tkakarit,főz stb...Ha véletlenségből elfelejt valamit halálos fenyegetést kap, hogy ráhúzzák a papirzacskóta fejére és megfolytják, elvágják a torkát stbstbstb... Sajnos a házi "cselédlányukról" nem hajlandóak lemondani. Ez volt régen...a mai nap elzavarták otthonról, megverték, és ismét halálosan megfenyegették. Felvettük a rendőrséggel a kapcsolat, egy ügyvéddel, és egy pártfogóval. Az ügyvéd szerint jogilag nem helyes hazavinni a leányzót, de a rendőrség haza akarta vinni. A pártfogó tanácsára nem vittük haza...mert uyganis a leányzó eljött hozzám ezekután, sőt az anyja 3-szor is rászólt mértnem megy már el otthonról. Utána telefonálgatás kezdődött, megfenyegette a lányt hogy többet nem látja...Miután rájött arra hogy ez nem működik a rendőrségre ugy jelentette be hogy "megszökött". Beszéltem egy ügyvéddel és egy pártfogóval akik azt mondták hogy egy esetleges esküvő, amit a gyámhatóság engedélyez nagykorúsithatja őt, így 16 évesen a feleségem lenne, és én lennék érte a felelős. Valamint ez ugy zajlana le hogy be kell mennünk a gyámhóságra, és mivel csak korlátozottan cselekvőképes igy kérheti hogy se haza, se az eredeti apukájához ne ekrüljön, hanem vagy hozzánk, vagy egy kinevezett gyámhoz. És a kinevezett gyám aláirná nekünk azt a papírt hogy hozzám jöhet feleségül.... A kérdéseim a következők:

• Nincs valami kiskapu amire támaszkodahtnánk hogy a rendőrség őt ne vigye haza? Mert mindenáron haza szeretnék vinni....
  • Ha van rá lehetőség mi lenne az? És mit tudok tenni?

a lány retteg az anyukájától és a nevelőapjától, sír, alig eszik, 2-szer elájult. Oda semmiféleképpen nem akar menni. Ha ideköltözhetne hozzám biztos anyagi háttérrel rendelkezne, és iskolázva lenne, és a jövője meg lenne alapozva. Nem először fordult elő hogy verik, de látleletünk nincs. Igazából az érdekelne hogyan tudnánk azt elérni hogy minél előbb hozzám költözhessen, a szülők beleegyezése nélkül?

Válaszukat előre is köszönöm!

derill # 2004.10.07. 09:57

Ha a fiad egyetemre jár, ezek szerint nagykoru. Oda költözik, ahova akar. Tartásdijat ő maga igényelhet, amennyiben az apja nem járul hozzá a tartásához a tanulmányai alatt. A biróságon kérheti a megállapitását.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

estekilenc # 2004.10.06. 22:46

Sziasztok!
20 éves fiam édesapjától 14 éve váltam el. A fiam nála, a lányom nálam lett elhelyezve. A fiam most véglegesen hozzánk költözött. Egyetemre jár, nappali tagozatra, tehát még nincs önálló jövedelme. Szeretném, ha a családi pótlékot a saját jogán ő kapná. A lakásunkat bővíteni kell, ehhez szeretném igénybe venni a fél "szocpol"-t. Kérdésem az, hogy mi módon tehetjük hivatalossá, hogy a fiam ezentúl az én háztartásomban él ? Kell egy újabb bírósági határozat, vagy elegendő valami féle nyilatkozat is?
Köszönöm a választ.

derill # 2004.10.03. 14:57

Irja meg a lányod a beadványt, a biróság köteles a korlátozottan cselekvőképes személyt meghallgatni, főleg, ha ő kéri. Ettől nem térhet el. Megteheti, hogy kizárólag a szakvélemény alapján dönt, de a II. fok az iratok alapján fog valószinüleg.

Csak abban az esetben helyezheti el az anyánál, ha a gyermek nálad akar maradni, ha a nálad történő elhelyezése a gyermek érdekeivel ellentétes, pl. mert Te nem követelnéd meg, hogy tanuljon, hagynád csavarogni stb...

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2004.09.29. 21:33

Nagykorúsítás minden formája felejtő?

marfan # 2004.09.29. 20:16

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni. Kislányom 16 éves múlt áprilisban. Ez év januárjában II. fokon megváltoztatva az I. fokú ítéletet, a Bíróság elutasította a gyermekelhelyezés megváltoztatását. Február óta kislányom nálam lakik az Édesanya hozzájárulásával. Ez év júniusában volt újra az első fokú tárgyalás a megváltozott körülmények miatt. Akkor idő hiányában a tanúként megidézett lányomat nem hallgatta meg a Bíróság. A mai napra elnapolta a tárgyalást. A mai napon meghalgatta az Édesanyát és utána megint elnapolta december 13-ra, azzal az indokkal, hogy nem is fogja meghallgatni a lányomat, hanem igazságügyi szakértőt rendel ki. Kislányom bement a Bíróhoz és kérte, hogy halgassa meg, mivel Õ elszeretné mondani az álláspontját. Azt mondta a Bíró, hogy nem hallgatja meg, de ha akarja írhat neki egy beadványt, de úgyis a szakértői vélemény alapján fog ítélkezni.
Egy 16 évét betöltött, gyermek nem mondhatja el a véleményét a Bíróságon, ha tanúként be is idézik? Meddig lehet ezt az ügyet még húzni.

Minden segítséget előre is köszönök.