Tisztelt Hozzáértők!
Közeleg a téli szünet, benne a Karácsony, talán másnak is érdekesek lehetnek a kérdéseim.
Túrtam jópár fórumot, voltam a gyámhatóságnál is, de pár kérdésem mégis van.
Nem sikerült megegyeznünk a gyermekek (7 és 10 évesek) anyukájával a téli szünetre vonatkozóan (ami ebben az iskolában dec19-től jan. 2-ig), így kérdéses, mi fog történni.
Abban van csak megegyezés, hogy idén apával töltik a Szentestét.
A tények.
A bíróság előtt 2010. március 31. napján megkötött egyezségben a következők szerepelnek (a felperes én vagyok):
"A felperes jogosult gyermekeit minden páratlan hétvégén péntek 16 órától vasárnap 19 óráig, páros ünnepek másnapján 9-18 óráig, és a tanintézeti szünetekben, azok fele részében a kezdő nap 9 órától a záró nap 18 óráig kapcsolattartásra magával vinni.
A folyamatos kapcsolattartás pótlása a fel nem róható okból történő elmaradás esetén a következő hétvégén azonos időtartamban történik az esetleges akadályról pedig a kezdőidőpontot megelőző 48 órán belül kötelesek a felek egymást értesíteni.
A tanintézeti szünetekre eső kapcsolattartás, amennyiben akadályba ütközik a megkezdése, az akadály elhárulását követően kezdődik, és az elmaradt napokkal meghosszabbodik. Az akadályközlés szintén 48 órával a kezdőidőpontot megelőzően terheli a feleket.
A páros ünnepekre eső elmaradt kapcsolattartás nem pótolható."
Azaz nincs szabályozva pl., hogy ha nincs megegyezés, akkor mi is van.
Újraszabályozzuk majd, de az sajnos holnapra, vagy holnaputánra sem lesz meg, de addig is, mit tehetek, hogy a téli szünetben ne legyen fennakadás?
Kérdéseim:
- általánosan elmondható, hogy az évközi (nem a nyári) szünetekben a hétvégék nem számítanak időszakosnak, hanem akkor, adott esetben, mehet a folyamatos?
- ha igen, mi történik az idei Karácsony, vagy majd adott esetben a Húsvét, azaz páros ünnepek esetén, amikor is velem lennének a gyerkőcök, azaz folyamatos és ünnep, adott esetben időszakos egybeesik?
- de, hogy ne csak általános kérdés legyen, itt van három javaslat:
3.a.
dec 19 reggel 9-től - dec 24 reggel 9-ig apa
dec 24-én 9-16 között anya
dec 24 délután 16-tól dec 26 reggel 9-ig apa
a többi időszakban anya
3.b.
dec 24 délután 16-tól dec 30 este 19-ig apa
a többi időszakban anya
3.c.
december 19 reggel 9-től december 21 este 19-ig apa
december 24 reggel 9-től december 25 reggel 9-ig apa
december 26 reggel 9-től december 28 este 19-ig apa
a többi időszakban anya
Melyik elfogadható, melyik törvényes, ilyesmi.
4. mit tehetek, hogy legyen valami, mindenkire kötelezően vonatkozó "időrend"? Bíróság, ideiglenes határozat? Vagy akkor lehetnek velem a gyerkőcök, amikor az anyukájuk akarja?
Bocsánat, hogy hosszú lett.
Várom a válaszokat, köszönettel:
Pepal