Közjegyzői díj, öröklés visszautasítása

szerena # 2009.05.15. 06:47

És én lemondhatok a testvérem javára az örökségről még mielőtt a nevemre kerülne? És ő lemondhat róla? Mármint gondolom el kell fogadnia, amiről én lemondok és kifizetni a közjegyzői díjat, majd ez után van rá mód, hogy lemondjon róla vagy visszautasítsa? És ekkor meg kell jelölni valakit, akinek a javára lemondani akar?

ObudaFan # 2009.05.13. 12:42

Nincs mit.

szerena # 2009.05.13. 12:38

Nagyon szépen köszönöm a választ! Sajnos ez nem túl jó!

ObudaFan # 2009.05.13. 11:57

Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám meghalt és örököltünk a testvéremmel egy föld 6/20-ad részét, de mi ezt nem szeretnénk megtartani és szeretnénk az örökséget visszautasítani. Ebben az esetben személyesen kell ezt megtenni hagyatéki tárgyalás keretében vagy elég, ha csak egy nyilatkozatot küldök a közjegyzőnek?

Elég.

És, ha meg kell jeleni a hagyatéki tárgyaláson akkor az körülbelül mennyibe fog kerülni? És, ha visszautasítjuk írásban, tárgyalás nélkül(ha lehetséges), akkor is kell közjegyzőnek fizetni?

Nem.

És ha én visszautasítom ,akkor automatikusan a kiskorú gyermekemre száll az örökség. Ebben az esetben az ő nevében kell valamit fizetni pluszba?

Neki kell a közjegyzői díjat megfizetnie. Ő viszont csak a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatja vissza.

szerena # 2009.05.13. 11:44

Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám meghalt és örököltünk a testvéremmel egy föld 6/20-ad részét, de mi ezt nem szeretnénk megtartani és szeretnénk az örökséget visszautasítani. Ebben az esetben személyesen kell ezt megtenni hagyatéki tárgyalás keretében vagy elég, ha csak egy nyilatkozatot küldök a közjegyzőnek?
És, ha meg kell jeleni a hagyatéki tárgyaláson akkor az körülbelül mennyibe fog kerülni? És, ha visszautasítjuk írásban, tárgyalás nélkül(ha lehetséges), akkor is kell közjegyzőnek fizetni?
És ha én visszautasítom ,akkor automatikusan a kiskorú gyermekemre száll az örökség. Ebben az esetben az ő nevében kell valamit fizetni pluszba?
A válaszokat előre is köszönöm!