Annyit pontosítanék, hogy nemcsak ismert, de a már megkötött adásvételi szerződést kell közölni az elővételi jog jogosultjával.
Közös tulajdon megszüntetése
Örülnék ha megvenné.
Attól félek inkább, hogy akadályozná vagy lassítaná az adásvételt valamilyen módon.
Tarajos...
Bocsi, hogy a nevedet nem írom ki teljesen, de eléggé bicskanyitogatóra sikerült a választás.
„Erről a jövőbe vonatkozólag lemondhatnak, vagy mint a földnél,
be kell mutatni nekik a szerződést is és csak akkor lehet lemondaniuk?”
Csakis utóbbi! Kizárólagosan Ismert adásvételi szerződésnél érvényesíthetik az elővételi jogot vagy mondhatnak le róla.
„Postai levélben lehet őket értesíteni, át nem vétel esetén értesítettnek minősülnek?”
Bízd ezt az ügyvédre, ő tudni fogja az eljárás rendjét ez ügyben.
Miért félsz attól, hogy a szomszéd véletlenül belép vevőként? Nem akarod, hogy ő vegye meg?
Ugyanazt fogod megkapni érte akkor is, a társtulajdonos csakis ugyanazon feltételekkel léphet a vevő helyére.
Osztatlan közös lakóház, ha eladom a részem, gondolom elővételi joga van a társtulajdonosoknak.
Erről a jövőbe vonatkozólag lemondhatnak, vagy mint a földnél, be kell mutatni nekik a szerződést is és csak akkor lehet lemondaniuk?
Postai levélben lehet őket értesíteni, át nem vétel esetén értesítettnek minősülnek?
Köszönöm szépen a válaszokat!
Van ügyvédem. Én annak idején a vételár 60%-át fizettem ki különvagyonból és 40%-ot finanszíroztunk közös hitelből, amit a volt férjem keresetéből törlesztettünk, mert a gyerekeink kicsik voltak. Ez a tényállás tisztázódott is a tárgyaláson. Az ügyvédem a Kúria Polgári Kollégiumának 1/2022. (V. 30.) PK véleményére hivatkozva kérte a bíróságot, hogy 20%-ot meghaladóan utasítsák el a keresetet. A bíró javasolta a volt férjemnek, hogy fogadjon el 40%-ot, de úgy tűnik, hogy ha nem tudunk megegyezni, helyt fog adni az 50%-nak. Az ügyvédemnek meggyőződése, hogy a bíró hibázik, állítólag a törvényszéket is megkérdezte, ezért legszívesebben másodfokra vinné az ügyet.
„Ha nem születik egyezség és megnyeri a pert, akkor mindenképpen ki kell fizetnem a pofátlanul magas ügyvédi költségeit és az illetéket?”
A költségek tekintetében is dönt a bíróság, akár mérsékelheti is a nyertes fél igényeit. De ha ő a 100% nyertes, akkor elvileg fizetned.
Nincs ügyvéded? A családjogi esetekben ez erősen ajánlott, pláne, ha nem tízezer forinton vitatkoztok...
Lehet, hogy egy jó családjogi ügyvéddel nem ítélnék azt meg neki, ha már - szerinted - "érdemtelenül" jutott hozzá...
„Illetve lesz lehetőségem hitelt igényelni? A bankban arra kértek, hogy a jogerős határozattal menjek vissza, de gondolom, garanciát kell adnom a bíróságon a sikeres hitelfelvételre. Ezt milyen dokumentummal tudom megtenni?”
Nem feltétlenül, elvileg a bíróságot nem annyira érdekli, hogy HOGYAN teljesíted azt, amit az ítélet előír. Ha fizetned kell neki, hát fizetned kell neki, a te dolgod, miből, hogyan, honnan szerzed rá a pénzt.
Tisztelt hozzáértők!
30 évvel ezelőtt közös ingatlant vásároltam az akkori férjemmel. A vételár nagyobb részét én finanszíroztam különvagyonomból, a maradékra pedig hitelt vettünk fel, amit az ő keresetéből törlesztettünk (én GYES-en voltam két gyermekünkkel). Az aránytalan hozzájárulás ellenére jóhiszeműen belementem, hogy egyenlően osszuk meg a tulajdonjogot. Nem sokkal később elváltunk, az ingatlant nem rendeztük a válás alatt, de én itt maradtam a két gyerekünkkel, akiknek a mai napig ez az otthona. A volt férjem mindvégig követelőzött, eközben gyerektartást nem fizetett, csak ha végrehajttattam. Nem igazán érdekelték a gyerekei.
A közelmúltban bírósághoz fordult, túl vagyunk az első tárgyaláson, ahol bizonyítást nyert, hogy érdemtelenül jutott hozzá az ingatlan 50%-ához. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy megítélik neki. 1 hónap múlva lesz a második tárgyalás, addig igyekszem vele egyezséget kötni, viszont ezt jóformán ellehetetleníti, mert nyerészkedni akar.
Az ingatlanra szükségem, szükségünk van. Nagyobb részben hitelből, kisebb részben megtakarításból vásárolnám ki a volt férjemet, jártam már több bankban is, mindenhol azt mondták, hogy megkapnám az összeget.
A kérdéseim a következők:
Ha nem születik egyezség és megnyeri a pert, akkor mindenképpen ki kell fizetnem a pofátlanul magas ügyvédi költségeit és az illetéket? Illetve lesz lehetőségem hitelt igényelni? A bankban arra kértek, hogy a jogerős határozattal menjek vissza, de gondolom, garanciát kell adnom a bíróságon a sikeres hitelfelvételre. Ezt milyen dokumentummal tudom megtenni?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02