Tisztelt hozzáértők!
30 évvel ezelőtt közös ingatlant vásároltam az akkori férjemmel. A vételár nagyobb részét én finanszíroztam különvagyonomból, a maradékra pedig hitelt vettünk fel, amit az ő keresetéből törlesztettünk (én GYES-en voltam két gyermekünkkel). Az aránytalan hozzájárulás ellenére jóhiszeműen belementem, hogy egyenlően osszuk meg a tulajdonjogot. Nem sokkal később elváltunk, az ingatlant nem rendeztük a válás alatt, de én itt maradtam a két gyerekünkkel, akiknek a mai napig ez az otthona. A volt férjem mindvégig követelőzött, eközben gyerektartást nem fizetett, csak ha végrehajttattam. Nem igazán érdekelték a gyerekei.
A közelmúltban bírósághoz fordult, túl vagyunk az első tárgyaláson, ahol bizonyítást nyert, hogy érdemtelenül jutott hozzá az ingatlan 50%-ához. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy megítélik neki. 1 hónap múlva lesz a második tárgyalás, addig igyekszem vele egyezséget kötni, viszont ezt jóformán ellehetetleníti, mert nyerészkedni akar.
Az ingatlanra szükségem, szükségünk van. Nagyobb részben hitelből, kisebb részben megtakarításból vásárolnám ki a volt férjemet, jártam már több bankban is, mindenhol azt mondták, hogy megkapnám az összeget.
A kérdéseim a következők:
Ha nem születik egyezség és megnyeri a pert, akkor mindenképpen ki kell fizetnem a pofátlanul magas ügyvédi költségeit és az illetéket? Illetve lesz lehetőségem hitelt igényelni? A bankban arra kértek, hogy a jogerős határozattal menjek vissza, de gondolom, garanciát kell adnom a bíróságon a sikeres hitelfelvételre. Ezt milyen dokumentummal tudom megtenni?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!