Közjegyzői díj, öröklés visszautasítása

leltar # 2022.07.24. 07:48

Nincs díja annak, ha valaki visszautasítja az örökséget?

Svájcban másként van. Visszautasítottuk a gyermekemmel együtt, és több hónap múlva jött egy végzés arról, hogy fizessünk fele-fele arányban 281 svájci frankot, mert visszautasítottuk és ezzel dolguk van.
Holott a visszautasítás után nem sokkal előkerült egy végrendelet, melyben minket kizárt az örökhagyó. Tehát a visszautasítás már nem is téma.

Aki elment a megbízásunkból reklamálni, attól egyből beszedtek 10 svájci frankot a beszélgetésért.

És megfenyegettek, hogy az örökhagyóról, ha felszólításukra nem szolgáltatok adatokat és nem szerzem be a születési anyakönyvi kivonatát, akkor megbírságolnak. Ezzel miért nekem kellene foglalkoznom? És további költségeim lennének ezzel. Arra hivatkoznak, hogy én vagyok a legközelebbi hozzátartozó. Megjegyzem, már nyilatkoztam, hogy nem tartottuk a kapcsolatot és nem tudok róla semmit, egyébként is nem azonos országban éltünk, nem tudhatom a dolgait.

Megvert az isten ezzel az üggyel, az örökhagyó még életében is sokat ártott nekem, és még a halála után sem hagy nyugodtan élni.

Magyarországon a visszautasításért nem kell fizetni?

drbjozsef # 2022.07.24. 15:31

Magyarországon nem.

Majordomus # 2022.07.24. 15:45

Hja Svájc nem véletlenül gazdag...

Alexa10 # 2025.02.18. 16:27

Sziasztok nem tudjátok hogy mit kel a orossegj kérelembe bele írni mert soha nem írtam meg ijet

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.18. 16:45

Hogy mibe?

drbjozsef # 2025.02.19. 05:47

Bármi is legyen, inkább ne írj semmit, inkább bízz meg valakit, aki tud írni.

krapek # 2025.02.19. 18:57

Üdv!
Abban az esetben ha elutasitottam az örökséget és mondtam a jegyzőnek hogy az elhunyt rokonait nem ismerem
akkor a munkadijjat nekem kell majd kifizetnem hogy megkeresi a többi örököst?

drbjozsef # 2025.02.19. 19:06

krapek,

A közjegyző díját az örökösöknek kell fizetnie.
Ha te (hatályosan!) visszautasítottad az öröklést, akkor nem vagy örökös, neked nem kell fizetned semmit.

krapek # 2025.02.19. 19:14

drbjozsef
csak azért kérdezem mert a jegyző motyogott valami olyat hogy aki az ügyet megnyitja annak kell a lezáőrását fizetnie 20000 ft ot akkor mégsem?

drbjozsef # 2025.02.19. 19:49

Ezt nem pontosan értem.
Az "ügyet" az elhunyt halála "nyitotta meg", meg a jegyző, meg a közjegyző a törvény alapján. Kötelességük.

Tőled legfeljebb a visszautasítási nyilatkozat miatt kérhet munkadíjat, a díjrendelet 13.§(1) szerint megkezdett óránként 5500 forintot. Egy ilyen nyilatkozat legfeljebb 10 perc, szóval ennél többet szerintem nem kérhet tőled.

Kérdezd meg, milyen jogalapon, és a 22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet pontosan melyik paragrafusa alapján követelne tőled bármit is.

krapek # 2025.02.19. 19:55

az van irva
a hagyatéki leltár nyilatkozat kitöltése miatt engem fog terhelni az eljárás költsége

krapek # 2025.02.19. 20:02

igy van irva :
amennyiben a hagyatéki eljárás végül megszüntetésre kerül úgy az eljárás költsége a megjelentet fogja terhelni
mert az eljárás meginditáősáőt ő kezdeményezte

drbjozsef # 2025.02.20. 07:13

krapek,

Ki lesz az örökös? Nincs hagyatéki vagyon, mindenki visszautasított?

A közjegyző díját valóban ki kell fizetnie valakinek. Ha mindenki visszautasít, a magyar állam lesz az örökös. Én azt mondanám a közjegyzőnek, hogy fizettesse ki a díjat a magyar állammal, mert az az örökös kötelessége, akkor is, ha nincsen vagyon a hagyatékban.
Mondom : kérd, hogy jelölje meg a pontos szakaszt a rendeletben, ami alapján téged akar kötelezni.