Közjegyzői díj, öröklés visszautasítása

szerena # 2009.05.13. 11:44

Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám meghalt és örököltünk a testvéremmel egy föld 6/20-ad részét, de mi ezt nem szeretnénk megtartani és szeretnénk az örökséget visszautasítani. Ebben az esetben személyesen kell ezt megtenni hagyatéki tárgyalás keretében vagy elég, ha csak egy nyilatkozatot küldök a közjegyzőnek?
És, ha meg kell jeleni a hagyatéki tárgyaláson akkor az körülbelül mennyibe fog kerülni? És, ha visszautasítjuk írásban, tárgyalás nélkül(ha lehetséges), akkor is kell közjegyzőnek fizetni?
És ha én visszautasítom ,akkor automatikusan a kiskorú gyermekemre száll az örökség. Ebben az esetben az ő nevében kell valamit fizetni pluszba?
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.05.13. 11:57

Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám meghalt és örököltünk a testvéremmel egy föld 6/20-ad részét, de mi ezt nem szeretnénk megtartani és szeretnénk az örökséget visszautasítani. Ebben az esetben személyesen kell ezt megtenni hagyatéki tárgyalás keretében vagy elég, ha csak egy nyilatkozatot küldök a közjegyzőnek?

Elég.

És, ha meg kell jeleni a hagyatéki tárgyaláson akkor az körülbelül mennyibe fog kerülni? És, ha visszautasítjuk írásban, tárgyalás nélkül(ha lehetséges), akkor is kell közjegyzőnek fizetni?

Nem.

És ha én visszautasítom ,akkor automatikusan a kiskorú gyermekemre száll az örökség. Ebben az esetben az ő nevében kell valamit fizetni pluszba?

Neki kell a közjegyzői díjat megfizetnie. Ő viszont csak a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatja vissza.

szerena # 2009.05.13. 12:38

Nagyon szépen köszönöm a választ! Sajnos ez nem túl jó!

ObudaFan # 2009.05.13. 12:42

Nincs mit.

szerena # 2009.05.15. 06:47

És én lemondhatok a testvérem javára az örökségről még mielőtt a nevemre kerülne? És ő lemondhat róla? Mármint gondolom el kell fogadnia, amiről én lemondok és kifizetni a közjegyzői díjat, majd ez után van rá mód, hogy lemondjon róla vagy visszautasítsa? És ekkor meg kell jelölni valakit, akinek a javára lemondani akar?

Egyjogász # 2009.05.15. 11:45

Az örökhagyó halála után bármelyik örökös visszautasíthatja az örökséget, de arról nem rendelkezhet, hogy kinek a javára. Ilyenkor a törvényes öröklés szabályai az irányadóakés úgy tekintendő, és úgy tekintik, mintha a visszautasító az örökhagyó lőtt meghalt volna.
Ha pl. te visszautasítod, de van gyereked, akkor ő fog örökölni.
A közjegyző előtt ugyanakkor mód van arra, hogy az örökrészed odaajándékozd a testvérednek, de ez nem visszautasítás, és az ajándékozás szabályai vonatkoznak rá.

bajussz # 2009.06.30. 01:50

Jó reggelt!

Egy öröklésről lemondó nyilatkozatra lenne szükségem, csak nincs most jogtáram.

Ha valaki lenne olyan kedves, és küldene egyet az emailcímemre, megköszönném.

Bellerophontesz # 2009.06.30. 04:33

Küldtem egyet, remélem sikeresen megérkezett...

lexa7 # 2009.07.07. 06:23

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni!
Le szeretnék mondani az "örökségemről". Sajnos édesapám több adósságot hagyna rám, mint vagyont.
Érdeklődnék, hogy ezt még az örökhagyó halála előtt kell e megtennem. (bár minél hamarabb szeretném).

Mi ilyenkor a teendő?
Két hugom van, szóval nekik is meg kellenne csinálniuk.
Milyen költségeket von ez maga után?
Esetleg van valaki, aki tud segíteni a végrehajtásban is?
Előre is köszönö a segítséget!

monalisa1 # 2009.07.07. 14:36

Megállapodás az örökhagyóval még életében, hogy a majdani örökségből téged hagyjon ki, vagy legkésőbb a hagyatékátadó közjegyző előtt az örökségről történő lemondás. (Az első esetben csak saját magadra nézve rendelkezhetsz, a második esetben az örökségedet átadhatod az egyik-másik örököstársnak.) Mindez vonatkozik a negatív és/vagy pozitív örökségre egyaránt.

A közjegyzői díjat - mint költség sajnos nem lehet megúszni, de bizonyára nem olyan vészes.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.07.07. 17:22

vagy legkésőbb a hagyatékátadó közjegyző előtt az örökségről történő lemondás.

Csak az nem lemondás, hanem visszautasítás.

Egyjogász # 2009.07.08. 10:55

"második esetben az örökségedet átadhatod az egyik-másik örököstársnak"

Ez is tévedés. Aki a közjegyző előtt visszautasítja az örökséget, az nem ezt jelenti, hogy átadja valamely örököstársnak.
A visszutasítás során kizárólag annyit lehet nyilatkozni, hogy az örökség neki nem kell, és passz, a visszautasító arra már nem jogosult, hogy megmondja, kinek kívánja az örökrészét átadni.
Azt, hogy a visszautasított örökség-rész kire vagy kikre háramlik tovább, majd a közjegyző meghatározza a Ptk. szabályai szerint.

lexa7 # 2009.07.08. 13:13

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Ezek szerint még ráérek :)

lexa7 # 2009.07.08. 13:13

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Ezek szerint még ráérek :)

pityuco # 2009.08.04. 21:30

Sziasztok!

A mi problémánk kicsit összetett. A párom "apja" elhuny tavaly novemberben. Azért raktam idézőjelbe, mivel 25 éve eldobta magától és árvaházban nevelkedett három testvérével együtt. A közjegyzői hivatal január óta próbálta elérni Őt, de csak pár napja jutottunk az értesítéshez, mivel külföldön élünk, dolgozunk. A párom felhívta a közjegyzőt, hogy feltétlen meg kell e jelennie még akkor is, ha vissza akarja utasítani az egész örökséget (utolsó havi nyugdíj, temetés költségei). Arról nem is beszélve, hogy a négy gyerekből csak róla tudnak, senki másról és csak Őt értesítették. Hogy is van ez? Segítsetek! Mit lehet csinálni? Feltétlen meg kell jelennie, vagy el lehet utasítani másként is?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.04. 21:49

Gondolom, tud írni...

adolfdzsepeto # 2012.10.10. 09:15

üdv
Segítségüket szeretném kérni,Még 14 éves koromban örököltem 1 ház 1/8 részét édesanyám a haszonélvező.Nem is volt gond mert nem törődtem vele nem is laktam ott. % évvel ezelőt megkeresett édesanyám hogy fel akarja újítani a házat és jelzáloghoz kellene a beleegyezésem(persze megígérte hogy abból a pénzből rendezi a többi adósságait,kifizeti autója tartozását,ami a legfontosabb hogy rendesen törleszti a részleteket) én naív beleegyeztem. Amikor a közjegyzőnél aláírtuk a papírt csak akkor döbbentem rá hogy átvertek, mivel készfizető kezesnek írtak be. 4 vagyunk féltestvérek és csak nekem van bejelentett munkahelyem. Ha nem fizetnek akkor tőlem vonnak le mindent mivel a többi "gyerek" nem dolgozik hivatalosan. Sajna erre rájöttek ők is és zsarolnak hogyha nem írom alá az árfolyamgátat amit kértek akkor nem fizetnek,tőlem vonják le a részleteiket.Nekem is van 3 gyermekem házamon is jelzálog amit nem fogok tudni törleszteni a fizetésemből letiltják a részleteiket.A kérdésem az lenne hogy milyen módon tudok lemondani az örökségről? Nekem nem kell onnan semmi csak az hogy ne legyen közöm ahhoz a házhoz.

ObudaFan # 2012.10.10. 18:38

Arról már sehogy, de az nem is érne semmit, mert attól még kezes maradnál.

Tralala # 2013.06.27. 11:01

Üdv. az édesanyám halála után visszautasítottam az örökséget. A testvérem lett az örökös. A lakásbiztosításban édesanyámra kötöttem életbiztosítást. Kérdés: Igényt tarthatok-e a biztosítási összegre? Köszi

szabóbeáta # 2018.05.10. 05:13

Üdv!
A volt férjem elhunyt. Közös ingatlanunk volt, amelyben jelenleg is élek. Egyetlen gyermekünk az örökös, aki vissza kívánja utasítani az örökséget, mivel édesapjának volt egyéb, nem az ingatlannal kapcsolatos tartozása. Úgy tudom ( más örökös nem lévén ) az állam örökli meg ezt a 1/2 lakást.
Kérdés, hogy ez engem mennyiben érint. Csak találgatok, hogy esetleg az állam eladja a lakást, hogy a hitelezőt kielégítse?
Válaszukat előre is köszönöm!

oligaliga # 2018.05.10. 05:41

szabóbeáta

Az örökség visszautasítása esetén a sorban következő személy örököl. Ha a férjének nem volt másik gyermeke, akkor a következő Ön leszel.

Ha Ön is visszautasítja, akkor megkeresik a férje felmenőjét, ha ő is elhunyt, akkor a testvérét, és annak gyermekeit. Ha senkit nem találnak, akkor örököl az állam.

oligaliga # 2018.05.10. 05:42

Bocsánat, egy kicsit előreszaladtam. Ön kiesik, mert már nem élnek együtt.

oligaliga # 2018.05.10. 05:47

Az eredeti kérdésre pedig az a válasz, hogy ha az állam el kívánja adni a rá eső 1/2 részt, arra Önnek, mint tulajdonostársnak elővásárlási joga van. Ha az állam nem adja el, és árverésre kerül sor, akkor a Vht. 123/A.§ (1) bek. és a Ptk. 5:81.§ (5) alapján Önnek előárverezési joga van.

Sosandrea # 2022.07.14. 20:38

Sziasztok!

Kérdésem az lenne: apám elhunyt , csak tartozást hagyva maga után…. Nővéremmel ketten lennénk örökösök azonban csak tartozást örökölnénk! Ha vissza utasítjuk a hagyatékot akkor rendbe vagyunk ?! Nővéremnek van kettő kiskorú gyermeke , akik szinten nem tartanak igényt a hagyatékra!
Illetve a temetés költségeiről szóló számlák
Az én nevemre lettek kiállítva , az jelent vmit?!
Válaszukat köszönöm!

drbjozsef # 2022.07.15. 04:32

Sosandrea,

Ha minden örökös visszautasítja a hagyatékot - beleértve a kiskorúakat is, amelyhez gyámhatósági beleegyezés kell, de ha bizonyosan több a tartozás mint a vagyon, akkor menni szokott -, akkor végső soron az állam örököl.
Ilyen esetben nem nektek kell fizetni a közjegyzőt, majd az állam rendezi.
Fontos, hogy a visszautasítás kifejezett, és időben legyen! Olvass utána a szabályainak.

A számláiddal nem tudsz csinálni semmit. Kitől kérnéd, ha nincs hagyaték, és a testvéred sem örökös? Bár a felét megpróbálhatod kérni tőle.