Gyerektartás vagy rokontartás?

Anwaar # 2014.03.22. 11:38

Köszönöm monalisa.

hope08 # 2014.03.23. 10:37

A kérdéseim mind tényeken alapulnak sajnos! Tenni a helyzet ellen már nem tudunk! Azért kérdeztem ezeket mert ezek történtek,még ha nem is bizonyítottak a kérdésemben szereplő dolgok.Így zajlott nem véletlenűl szerettem volna tudni hogy jogos volt -e ?de úgy látom nem számíthatok válaszra!

gipsz jakab14 # 2014.03.29. 16:49

T.Szakértők?
Kérdésem,a rokontartás "első diploma megszerzéséig" fogalma mit takar? Melyik számít első diplomának? Az alapképzés(BSc) vagy a mesterképzés(MSc)megszerzéséig kell a gyermek(?) után fizetni ? És mi van akkor ha a Gyermek(!) 22 évesen úgy dönt ,hogy nem diplomázik BSc-n hanem mégegy félévet ráhúz mert nem elég jók a jegyei(vajon miért) az elképzelt MSc képzéshez?Akkor is fizetnem kell a plusz félévet Neki?
Köszönettel!Gipsz14.

ObudaFan # 2014.03.31. 09:42

MSc-ig. Hogy mi történik, az attól függ, mi az oka ennek a ráhúzásnak. Azért valószínűleg ennyi késedelmet a bíróság még nem fog felróni neki.

gipsz jakab14 # 2014.03.31. 10:00

Köszönöm ! Bár nem értem, a BSc az nem diploma?A Családjogi törvény az "Első diploma megszerzéséig"
kötelez a rokontartásra!

ObudaFan # 2014.03.31. 18:28

Ez a hatályos:

Ptk. 4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

gipsz jakab14 # 2014.04.01. 09:42

köszönöm!

rolcsibaba # 2014.04.02. 22:45

Tisztelt Szakértők!

A következőben kérném tanácsukat. Nagyfiam idén lesz 20 éves, középiskolában tanul még egy évet mert sajnos tavaly megbukott egy tantárgyból. Fizetésemből vonják a gyerektartást, nincs is vele gondom. Gyermekemet 10 éve nem láttam mert a volt feleségem ahogy tudta tiltotta. Napokban megkeresett a fiam nagy meglepetésemre, hogy már másfél éve külön lakik az anyjától, mert elviselhetetlen. Félévente, évente válik és újra férjhez megy máshoz. Besokallt a fiam és elköltözött tőle. A kérdésem az lenne, ha a fiam hozzánk költözne kérhetjük e hogy gyerektartást az édesanyja fizessen, mivel velünk lakik. Ha ez nem lehet akkor kérhető e hogy közvetlen a fiam számlájára utalják a gyerektartást amit tőlem levonnak?
Köszönettel: Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.03. 06:48

Amit bíróság megítélt, azt bíróság szüntetheti meg.

monalisa1 # 2014.04.03. 10:11

Mivel a fiad már nagykorú nem kell az anyja beleegyezése hol lakjon. A t.díjat a továbbiakban utald a fiad számlájára, intézkedj a munkahelyeden.

Ha a középiskolai tanulmányok befejezésével szakmát/végzettséget is szerez akkor a t.díj fizetésének kötelezettsége addig tart, ha további 1-2 évi tanulmányok még mire "jövedelemszerző" papír lesz a kezében, akkor addig. (Itt nem a bukdácsolásra gondolok.)

Az anya ellen ad be a t.díj megszüntetési keresetet, anno ő volt a felperes, őt kell most alperesként perbe hívni.

----
  • laikus hozzászóló
rolcsibaba # 2014.04.03. 12:11

Köszi a választ. De ahhoz nem kell valami bírósági papír vagy valami hogy a munkahelyen átírják a számlaszámot? A munkáltató el fogja hinni bemondásra hogy most ide utald ne az anyjának?

groszfater@gmail.com # 2014.04.03. 12:29

liza !

Az hétszentség, hogy te nem tudod mit beszélsz, leírod ami eszedbe jut !
Az javaslod rocsibaba-nak menjen a bérszámfejtőhöz és mondja neki, holnaptól ne erre a számlaszámra hanem egy másikra utaljon,
A munkáltatónak bíróság határozza meg mit, mennyit és hova utal.
rolcsibaba-nak bírósághoz kell fordulnia !!!

monalisa1 # 2014.04.03. 14:33

Valóban kellene legalább egy végzés miszerint a t.díjat a továbbiakban más névre- számlaszámra eszközölje a munkáltató. (A kérdező az anya magánéletének "változatosságáról" írt, arról nem, hogy a fiatalember a t.díjat havonta megkapja-e.)

monalisa1 # 2014.04.03. 14:36

Mire egy ilyen t.díj fizetési "irányának" megváltoztatása iránti per jogerősen befejeződik...

monalisa1 # 2014.04.03. 15:34

groszfater: máskor a "szentségelés" nélkül.

kaméleon # 2014.04.03. 15:39

Kedves monalisa1,
teljesen érthetően gondolod úgy, hogy a tartásdíj értelemszerűen a gyereké, de amíg egy élő bírósági előírás van arról, hogy ki mennyit és kinek fizessen, azt nem lehet egyszerűen megváltoztatni. A munkáltató nem teheti (de ezt úgyis tudja, és nem fogja), egyéni fizetésnél meg hiába igazolná az apa, hogy a gyereknek adta, ha az anya kéri, végrehajtják tőle.)

Több dolgot is lehet tenni ebben az esetben, de az alapkérdésből kiindulva:
Ha a gyerek az apja háztartásába költözik, akkor itt az apának keresetet kell beadnia a bíróságra, kérni a tartásdíj-fiz. köt. megszüntetését, a keresettel egyidejűleg kérnie kell még a fizetését terhelő levonás miatt a végrehajtás előzetes felfüggesztését, és mivel saját háztartásában neveli tovább a még tanuló fiút, tartásdíjat az anyától. A tartásdíjat addig sajna így is továbbra is vonni fogják, amíg a bíróság nem ad más végzést. (Persze, ha a viszony olyan, ezt a fiú elkérheti az édesanyjától magának, ha már nem lakik ott. Mondjuk, nem értem, miért írta azt a kérdező, hogy „ha ez nem megy”, mert ha a gyerek is odamenne, meg ő is szívesen látja, akkor az megy.)

rolcsibaba # 2014.04.03. 17:21

Kedves Kaméleon!
Én nem arra értettem hogy "ha ez nem megy" hogy a fiam hozzánk költözne e, mert ez nem kérdés, ez természetes. Arra vonatkozóan írtam hogy ha a bíróságra beadunk egy keresetet azzal a kéréssel hogy velem él tovább a fiam akkor van e esély arra hogy nekem megszüntetik a t.díj fizetési kötelezettséget és az anyát kötelezik erre. Vagy pedig mivel általában anya párti a bíróság, minden marad így?

monalisa1 # 2014.04.03. 18:20

20 éves fiatal felnőtt esetében "anyapárti" bíróság, ugyan már... A pénz a srácot illeti, kell hogy megkapja. / Ha az anyja netán lenyúlja, beperelheti miatta.

monalisa1 # 2014.04.03. 18:27

Mint a legtöbb nő kapni akar pénzt, nem pedig fizetni...