Gyerektartás vagy rokontartás?

monalisa1 # 2014.04.03. 18:27

Mint a legtöbb nő kapni akar pénzt, nem pedig fizetni...

monalisa1 # 2014.04.03. 18:20

20 éves fiatal felnőtt esetében "anyapárti" bíróság, ugyan már... A pénz a srácot illeti, kell hogy megkapja. / Ha az anyja netán lenyúlja, beperelheti miatta.

rolcsibaba # 2014.04.03. 17:21

Kedves Kaméleon!
Én nem arra értettem hogy "ha ez nem megy" hogy a fiam hozzánk költözne e, mert ez nem kérdés, ez természetes. Arra vonatkozóan írtam hogy ha a bíróságra beadunk egy keresetet azzal a kéréssel hogy velem él tovább a fiam akkor van e esély arra hogy nekem megszüntetik a t.díj fizetési kötelezettséget és az anyát kötelezik erre. Vagy pedig mivel általában anya párti a bíróság, minden marad így?

kaméleon # 2014.04.03. 15:39

Kedves monalisa1,
teljesen érthetően gondolod úgy, hogy a tartásdíj értelemszerűen a gyereké, de amíg egy élő bírósági előírás van arról, hogy ki mennyit és kinek fizessen, azt nem lehet egyszerűen megváltoztatni. A munkáltató nem teheti (de ezt úgyis tudja, és nem fogja), egyéni fizetésnél meg hiába igazolná az apa, hogy a gyereknek adta, ha az anya kéri, végrehajtják tőle.)

Több dolgot is lehet tenni ebben az esetben, de az alapkérdésből kiindulva:
Ha a gyerek az apja háztartásába költözik, akkor itt az apának keresetet kell beadnia a bíróságra, kérni a tartásdíj-fiz. köt. megszüntetését, a keresettel egyidejűleg kérnie kell még a fizetését terhelő levonás miatt a végrehajtás előzetes felfüggesztését, és mivel saját háztartásában neveli tovább a még tanuló fiút, tartásdíjat az anyától. A tartásdíjat addig sajna így is továbbra is vonni fogják, amíg a bíróság nem ad más végzést. (Persze, ha a viszony olyan, ezt a fiú elkérheti az édesanyjától magának, ha már nem lakik ott. Mondjuk, nem értem, miért írta azt a kérdező, hogy „ha ez nem megy”, mert ha a gyerek is odamenne, meg ő is szívesen látja, akkor az megy.)

monalisa1 # 2014.04.03. 15:34

groszfater: máskor a "szentségelés" nélkül.

monalisa1 # 2014.04.03. 14:36

Mire egy ilyen t.díj fizetési "irányának" megváltoztatása iránti per jogerősen befejeződik...

monalisa1 # 2014.04.03. 14:33

Valóban kellene legalább egy végzés miszerint a t.díjat a továbbiakban más névre- számlaszámra eszközölje a munkáltató. (A kérdező az anya magánéletének "változatosságáról" írt, arról nem, hogy a fiatalember a t.díjat havonta megkapja-e.)

groszfater@gmail.com # 2014.04.03. 12:29

liza !

Az hétszentség, hogy te nem tudod mit beszélsz, leírod ami eszedbe jut !
Az javaslod rocsibaba-nak menjen a bérszámfejtőhöz és mondja neki, holnaptól ne erre a számlaszámra hanem egy másikra utaljon,
A munkáltatónak bíróság határozza meg mit, mennyit és hova utal.
rolcsibaba-nak bírósághoz kell fordulnia !!!

rolcsibaba # 2014.04.03. 12:11

Köszi a választ. De ahhoz nem kell valami bírósági papír vagy valami hogy a munkahelyen átírják a számlaszámot? A munkáltató el fogja hinni bemondásra hogy most ide utald ne az anyjának?

monalisa1 # 2014.04.03. 10:11

Mivel a fiad már nagykorú nem kell az anyja beleegyezése hol lakjon. A t.díjat a továbbiakban utald a fiad számlájára, intézkedj a munkahelyeden.

Ha a középiskolai tanulmányok befejezésével szakmát/végzettséget is szerez akkor a t.díj fizetésének kötelezettsége addig tart, ha további 1-2 évi tanulmányok még mire "jövedelemszerző" papír lesz a kezében, akkor addig. (Itt nem a bukdácsolásra gondolok.)

Az anya ellen ad be a t.díj megszüntetési keresetet, anno ő volt a felperes, őt kell most alperesként perbe hívni.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.03. 06:48

Amit bíróság megítélt, azt bíróság szüntetheti meg.

rolcsibaba # 2014.04.02. 22:45

Tisztelt Szakértők!

A következőben kérném tanácsukat. Nagyfiam idén lesz 20 éves, középiskolában tanul még egy évet mert sajnos tavaly megbukott egy tantárgyból. Fizetésemből vonják a gyerektartást, nincs is vele gondom. Gyermekemet 10 éve nem láttam mert a volt feleségem ahogy tudta tiltotta. Napokban megkeresett a fiam nagy meglepetésemre, hogy már másfél éve külön lakik az anyjától, mert elviselhetetlen. Félévente, évente válik és újra férjhez megy máshoz. Besokallt a fiam és elköltözött tőle. A kérdésem az lenne, ha a fiam hozzánk költözne kérhetjük e hogy gyerektartást az édesanyja fizessen, mivel velünk lakik. Ha ez nem lehet akkor kérhető e hogy közvetlen a fiam számlájára utalják a gyerektartást amit tőlem levonnak?
Köszönettel: Csaba

gipsz jakab14 # 2014.04.01. 09:42

köszönöm!

ObudaFan # 2014.03.31. 18:28

Ez a hatályos:

Ptk. 4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

gipsz jakab14 # 2014.03.31. 10:00

Köszönöm ! Bár nem értem, a BSc az nem diploma?A Családjogi törvény az "Első diploma megszerzéséig"
kötelez a rokontartásra!

ObudaFan # 2014.03.31. 09:42

MSc-ig. Hogy mi történik, az attól függ, mi az oka ennek a ráhúzásnak. Azért valószínűleg ennyi késedelmet a bíróság még nem fog felróni neki.

gipsz jakab14 # 2014.03.29. 16:49

T.Szakértők?
Kérdésem,a rokontartás "első diploma megszerzéséig" fogalma mit takar? Melyik számít első diplomának? Az alapképzés(BSc) vagy a mesterképzés(MSc)megszerzéséig kell a gyermek(?) után fizetni ? És mi van akkor ha a Gyermek(!) 22 évesen úgy dönt ,hogy nem diplomázik BSc-n hanem mégegy félévet ráhúz mert nem elég jók a jegyei(vajon miért) az elképzelt MSc képzéshez?Akkor is fizetnem kell a plusz félévet Neki?
Köszönettel!Gipsz14.

hope08 # 2014.03.23. 10:37

A kérdéseim mind tényeken alapulnak sajnos! Tenni a helyzet ellen már nem tudunk! Azért kérdeztem ezeket mert ezek történtek,még ha nem is bizonyítottak a kérdésemben szereplő dolgok.Így zajlott nem véletlenűl szerettem volna tudni hogy jogos volt -e ?de úgy látom nem számíthatok válaszra!

Anwaar # 2014.03.22. 11:38

Köszönöm monalisa.

monalisa1 # 2014.03.21. 15:40

Anwaar

Nem egy olyan szakma/végzettség van amit a gimnázium után lehet elvégezni további 2-3 év alatt, tehát ameddig nappali tagozaton tanul addig jár neki a t.díj. Szeptember KÖTELES lesz a tanulmányok folytatásáról hivatalos igazolást küldeni, ellenkező esetben kérheted a bíróságtól a t.díj fizetés kötelezettségének megszüntetését. / Mivel nagykorúról van már szó un. felnőttartástól beszélünk.

Az hogy nem tartja veled a kapcsolatot valamint hogy a nevét is megváltoztatta alapot adhat az érdemtelenség vizsgálatára., egy nagykorú fiatal felnőtt már kell hogy tudja mit csinál és hogy annak adott esetben következményei lehetnek.

----
  • laikus hozzászóló
Anwaar # 2014.03.21. 14:43

Köszönöm pazs.
Ebben a hónapban lesz 19. Három év gyámhivatali herce-hurca után, melyben anyukát meg is büntették láthatás akadályozása miatt, de továbbra sem engedte még a telefonos kapcsolattartást sem úgy gondoltam, hogy jobb ha abbahagyom a "küzdelmet". Önkormányzatban dolgozó anyuka "kedves" ismerőseivel szemben kicsit szélmalomharc az ügy...

pazs # 2014.03.21. 14:27

aggógóanya: nem.

Anwaar: attól nem érdemtelen, hogy 18. éve betöltése után fél évvel kábé még nem tartja veled a kapcsolatot (te amúgy mit tettél az elmúlt években ezügyben?), hogy nagykorúként nevet változtatott és attól sem, hogy te másik négyet nevelsz. Csökkentésre lehet esélyed, de nem tudom, most mennyit fizetsz.

aggógóanya # 2014.03.21. 13:49

Elszámoltatható-e az anya a gyermektartással?

Anwaar # 2014.03.21. 11:16

Tisztelt Jogászok!

Gyermektartás megszüntetésének ügyében szeretném kérni segítségüket.

Lányom idén tölti be a 19. életévét, és ebben az évben fejezi be középiskolai tanulmányait. Gimnáziumban tanul, így szakmája nem lesz. Édesanyja tájékoztatása szerint tanulmányait továbbra is középfokon folytatja.
A tartásdíjat számára minden hónapban postázom, viszont semmilyen kapcsolat nincs közöttünk.

Időközben megszülettek új párommal közös gyermekeim, akik most 1,5 és 3 évesek. Őket együtt neveljük párom előző házasságából született 12 és 14 éves gyermekével.
Nem olyan régen tudomásomra jutott, hogy lányom megváltoztatta a vezetéknevét, és az édesanyjáét vette fel.

Szeretném megkérdezni, hogy indíthatok-e gyermektartás megszüntetése iránti kérelmet érdemtelenség címén, mivel a lányom már nagykorú, a kapcsolatot nem tartja velem, a nevem sem viseli már, én viszont négy kiskorú gyermekről kell, hogy gondoskodjak?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.21. 10:06

Ha jogerős az ítélet, akkor ezek már akadémikus kérdések. (Ráadásul a kérdéseid nem bizonyított állításokat tartalmaznak; az ilyen kérdésekre válaszolni csapda, mert a válasszal kvázi elismeri az ember, hogy a kérdésben foglalt állítás igaz. Ha meg erre is figyel, akkor a válasz terjengőssé, nehezen kezelhetővé válik, csupa "ha" és "feltételezve" lesz belőle.)