Gyerektartás vagy rokontartás?

nyusz66 # 2007.03.09. 12:23

A következő kérdésem lenne:

Ha egy "gyerek" 19 éves elmúlt, de még nappalin jár gimnáziumba (bukás miatt) akkor amíg nappalis addig gyerektartásra jogosult, vagy 18 éves kora fölött rokontartásra?

És, ha rokontartásra, akkor mi ennek a menete? Beadom a keresetet gyerektartás megszüntetésére ÉS? A gyereknek kell pert indítania, vagy ugyanabban a perben a tartásra kötelezett vállalhatja a rokontartás fizetését a gyerektartás helyett? És, ha eddig volt X összeg, és most ennél kevesebbet szeretne rokontartásként vállalni (saját kiskorú gyerekek tartása miatt)?

Mivel a gyereket a másik szülő tartja el - egyelőre - ilyenkor nincs mód, hogy a nagykorú gyerek számlájára menjen a rokontartás?

ObudaFan # 2007.03.09. 15:01

A rokontartás szabályai szerint jogosult tartásra a továbbiakban. HA az eltartó keresetében kéri a gyermektartás megszüntetését, akkor a másik félnek nem kell viszontkeresetet indítania , hogy de a rokontartás szabályai szerint járjon nemki valami, hanem egyszerűen ellenkérelmében arra hivatkozik, hogy e szabályok szerint is jár neki tartás. Ezek után a bíróság arról dönt, hogy e szabályok szerint is ugyanennyi jár neki, vagy kevesebb, vagy semmi.

nyusz66 # 2007.03.09. 15:55

És ez kivitelezhető lenne:

Kötök egy egyezséget a fiammal, amiben megegyezünk a rokontartás további mértékéről. Ezután indítok pert gyerektartás megszüntetésére, és ezt csatolom.

Így megoldható, hogy ne kelljen neki ellenkeresettel meg hasonlókkal szöszmötölnie?

A másik: egy ilyen esetben a másik szülő érintve/idézve lesz egyáltalán?

Valamint: megteheti-e a másik szülő, hogy feldühödve ezen, úgy dönt, hogy akkor nem tartja el tovább a nála élő fiát?

tupi # 2007.03.09. 18:52

Érdekelne, hogy ha a munkáltató vonja a gyerektartást két gyerekre, de már az egyik gyerek nem jár iskolába és dolgozik, akkor nekem mit kell tennem?
A munkáltatónak kell e ezt jeleznie a bíróság felé vagy nekem?

nyusz66 # 2007.03.09. 19:02

Tupi! Egyszerűen keresetet kell beadnod gyerektartás megszüntetésére a bíróságra. Másként nem szűnik meg a tartási kötelezettséged, és a munkavállaló továbbra is vonni köteles.

Visszatérve a problémámra:

Kivitelezhető a lentebb vázolt egyezség? És belekeverik-e a másik szülőt? Aki köteles-e tovább tartani a nála lakó fiát?

ObudaFan # 2007.03.09. 19:38

Ez megoldható. Ha a másik szülő ezek után nem hajlandó majd eétartani őt, akkor a másik szülő ellen tartás iránt keresetet indíthat.

elgenubi # 2008.03.02. 08:38

Egyetemista fiam után 25% rokontartást fizetek.
Elérhető e, hogy ez az összeg gyermekem bankszámlájára kerüljön, s ne volt feleségem gazdálkodjon vele?

ObudaFan # 2008.03.03. 17:34

Ha a volt feleség saját háztartásában eltartja a gyermeket, akkor jogosan követeli ő a tartást, ha nem, nem.

elgenubi # 2008.03.04. 07:13

Köszönöm a választ.

(Egy kicsit asszonytartásnak tűnik így számomra...)

ObudaFan # 2008.03.04. 20:26

Nincs mit.

(Nem az.)

póniló # 2009.09.24. 16:17

Tisztelt Jogászok!

Már többször tettem fel kérdést ezen a fórumon és mindig nagyon hamar értékes választ sikerült kapnom.
Most is szeretnék egy jogi kérdést feltenni, aminek viszont nagyon mély lelki oldala is van.

Az ügy két főszereplője anyám és apám. Valamint az öcsém és én.
Anyámék kb. 7 éves koromban elváltak, az öcsém két évvel fiatalabb nálam. Nála 20 éves kora körül diagnosztizáltak egy nagyon összetett betegséget, ami lelki eredetű. Igen súlyos, műtétre is sor került nála. Le lett százalékolva úgy, hogy meg sem kellett személyesen jelennie az ilyenkor szokásos bizottság előtt. Nagyon instabil, többször volt öngyilkossági kísérlete.
Minket édesanyám nevelt fel, én 20 éves koromban elköltöztem otthonról, most negyven felé járok...
Apám NÉmetországban él, éli a maga sznob, minden tekintetben gondtalan életét. Főleg e-mailben tartom vele a kapcsolatot, az öcsém jóformán sehogy.
Tavaly anyám polgári pert indított apám ellen rokontartás miatt. Pontosabban az öcsém a felperes. Ez fontos. Sérelmezik, amiért az elmúlt évek során ő mint apa nem vette ki a részét a gondok oroszlánrészéből.
Ekkor kezdődött a háború közöttük. Én mindkét szülőmmel közöltem tavaly nyáron, hogy nagyon szeretném távol tartani magam az ügytől, tiszteljenek meg azzal, hogy engem kihagynak belőle. Az anyám ezt be is tartotta. Mivel apám nyaka körül szorul a hurok, gondtalan anyagi élete felborulni látszik, lépett egy nagyot.....Beidéztetett engem a bíróságra tanúnéként!
Ez nekem egy hátbatámadás! Azon túl, hogy borzasztóan rosszul esik, csalódtam (nem először...), nem szeretnék belefolyni.
Egyik szülőm sem egy szent, tudnék olyat nyilatkozni, hogy azzal az egyik szülőmnek kedvezek, tudnék olyat is, hogy a másiknak.
Ráadásul apám becsatolt a bíróságra egy tavaly tavasszal írt e-mail-emet, amelyben rosszallásomat fejeztem ki amiatt, hogy anyámék elköltöznek a közelünkből. Fogalmam sincs mi lehet még az e-mailben, mert én kitöröltem, de szerinte ezt anyám ellen felhasználhatja, hogy magának kereste a bajt az anyagi helyzete miatt.
Az én tudtom nélkül és az előzetes határozott kérésem ellenére, hogy nem akarok belefolyni!
Amikor megírtam azt az e-mailt, még nem volt folyamatban a per, úgy írtam neki a véleményemet, amikor az édesanyámék elköltöztek dunántúlra, mint apukámnak.

A kérdésem pedig a következő:
kötelességem a bíróságon polgári perben tanúként nyilatkozni?? (tudom, hogy büntetőügyben nem lennék köteles)
ha igen, hogyan tudnék a lehető legkevesebb bajjal, nyilatkozattal kimászni belőle?? Egyik szülőmmel sem szeretnék haragban lenni.
Esetleg hangsúlyoznám, hogy nem vagyok elfogulatlan és talán a vallomásom így keveset nyomhatna a latban???

Segítő válaszukat előre is köszönöm!!

ObudaFan # 2009.09.24. 18:44

Nem tagadhatod meg.

Pp. 170. § (1) A tanúvallomást megtagadhatja:

1. a felek bármelyikének a 13. § (2) bekezdésében megjelölt hozzátartozója;

(3) Az (1) bekezdés a) és b) pontja alapján a tanúságtétel nem tagadható meg, ha a kérdés:

1. a tanú családtagjának származására, házasságára, életbenlétére, halálára, kiskorú családtagjának elhelyezésére, kiadására vagy családi viszonyon alapuló vagyonjogi ügyre vonatkozik.
póniló # 2009.09.24. 19:35

Köszönöm Obudafan! Szomorúan olvasom...:(

Üdv!
Akkor már csak abban reménykedem, hogy a bíróság nem tart igényt a vallomásomra.

kisokos # 2009.09.25. 07:15

póniló,

talán annyival segíthetsz magadon, ha elfogultnak vallod magad a bíró előtt, így talán eltekint a meghallgatásodtól. De ettől még meg kell jelenned.

Szintén közölheted ugyanezt édesapáddal is... ha nem hagy ki a buliból, akkor ellene fogsz tanúskodni. (A gyakorlatban ez nyilván nem ilyen egyszerű.)

imati # 2010.04.20. 07:22

A legnagyobb fiam 21 éves lesz, főiskolára jár. 1 alkalommal nem tudta a számlájára átutalt gyerektartást a volt feleségemnek odaadni ( nem volt ideje kimenni és leemelni a számlájáról), így az anya megtagadta tőle az étkeztetést, mosást, stb. Ez kb. 4 hete fennálló állapot, szerencsére a gyerek a tartásdíjból vesz magának élelmet, illetve időnként én, és a barátnője édesanyja is ellátjuk.
Kérdezem, mit lehet ilyenkor az anya ellentenni, vagy ő nem kötelezett a gyerek eltartására, csak én?
Másik kérdés: nekem gyerektartást, vagy rokontartást kellene e fizetnem, és ennek mekkora az értéke?
3 fiam van 13 éves általános iskolás, 19 éves szakiskolás, és 21 éves főiskolás. A bíróság 16,6%-16,6%-16,6% gyerektartást állapított meg.
Ez jogos, vagy a bíró kényelmi okokból tett így?

ObudaFan # 2010.04.20. 13:23
  1. Ha ő a saját háztartásában nem tartja el a gyermeket, akkor a gyermek ellene is indíthat tartásdíj iránt pert.
  2. Akár jogos is lehet, ennyiből nem lehet megállapítani.
Orsolya_ # 2010.05.05. 07:06

Volt férjem gyerektartást fizetett mostanáig, de a napokban a nagyobbik fiam betöltötte a 18 évet. Tudom, hogy innentől rokontartás a neve annak, ami korábban gyerektartás volt. Azt is látom már, hogy ez is "jár" - bár más feltételekkel -, nem kérdés, hogy a volt férjem köteles-e fizetni. Az életem a gyerekekkel viszont ettől a ténytől, hogy az egyik fiam nagykorú lett nem változott semmit, ő ugyanúgy jár középiskolába, még jövőre is. A kérdésem az lenne, hogy ennek a rokontartásnak az összegét kinek kell fizetnie a nagykorú gyermek kezébe, bankszámlájára? vagy nekem, akinél a gyermek továbbra is lakik? Van erre vonatkozóan valami törvényi előírás, vagy csak szokásjog? (Böngészve a netet találtam rá erre a fórumra. Nem olvastam végig, elnézést, ha valaki már feltette korábban ezt a kérdést.)

kaméleon # 2010.05.05. 11:12

A válasz még ezen az oldalon olvasható (szakembertől):

ObudaFan # e-mail 2008.03.03. 18:34
Ha a volt feleség saját háztartásában eltartja a gyermeket, akkor jogosan követeli ő a tartást, ha nem, nem.

znyiri # 2010.06.07. 20:10

Kedves Jogászok!

A helyzetünk a következő, tanácsukat kérném. Férjem előző házasságából van egy 16 és fél éves fia, nekünk közösen van két kiskorú gyerekünk (4 és 2 évesek).
Férjem minden hónapban fizeti a gyerektartást a fia után (ami nem kis teher), de a gyerek éppen most készül másodszor évet ismételni... :( Meddig vagyunk kötelesek támogatni az életmódját? A volt feleség persze, nem "erőlteti" a pótvizsgát, gondolom, hogy örül neki, hogy még két évet fizetünk. Ha 18 éves kora után is még mindig nappali suliba jár (van rá esély sajna), akkor fizetnünk kell?? Nem lehet a kicsikre hivatkozva csökkentést kérni? Vagy feltételhez kötni az átutalást? Pl. sikeres tanév?
Esetleg a gyerek nevére utalni az összeget, amihez 18 éves kora után hozzáférhet, de akkor nincs tovább gyerektartás?? A volt feleségnek nincs munkahelye, így a gyerektartásból és segélyekből él.
Köszönöm a válaszukat.
Zsu

ObudaFan # 2010.06.07. 20:21

Ha nappalin tanul tovább, akkor kell utalni, de meg lehet próbálni mérséklést kérni. Amíg a szülőnél lakik, addig a szülő kérheti, hogy felé teljesítsetek. Ha a 18. életévét követően is bukdácsol, el lehet gondolkodni egy megszüntetés iránti peren is.

monalisa1 # 2010.06.08. 09:26

zrinyi

Én csak annyiban: ha a kicsike hívatkozással eddig nem volt kérve a t.díj mérséklése, akkor haladéktalanul keresettel fordulni a városi bírósághoz. (A keresetlevelet megírni a bíróság heti egy "panasznapján" segítenek megfogalmazni, vinni kell a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a nagyfiu után megitélt t.díj-ra vonatkozó itéletet/végzést.)

A tárgyalásra -valamikor majd az ősszel- az apa friss jövedelemigazolással menjen.

A jövedeleme 50%-ig, és ezen belül a három gyermekre 3x16,6% - nagy általánosságban.

"Mona"
laikus hozzászóló

tyukanyó55 # 2010.06.08. 10:05

Tisztelt Fórumozók!
Olvasom itt a hozzászólásokat, és nekem nem eléggé egyértelmű egy- két szabály:

• Már egyszer kérdeztem itt gyerektartás- ill. rokontartás ügyében.

Konkrét tényként leírnám az esetet:

Páromnak van két felnőtt 20 éves iker családja. A leány most érettségizik - /ha meg nem bukik, mert öt tantárgyból állt bukásra márciusban, és sok igazolatlan hiányzása is volt neki !/ vendéglátói szakközép iskolába jár.

• A fiú már tavaly leérettségizett, villanyszerelőnek tanult, de az érettségi után nem ment a technikusira, hanem önhatalmúan- saját döntése alapján - beiratkozott két éves nappali tagozatos masszőrnek.

A párom saját elhatározása alapján fizet a gyerekek után havi 40 ezer forintot a nyugdíjából .

Kérdésünk az lenne: - Ha felnőttként nem fejezik be a választott iskolát, hanem teljesen más irányú más szakmát kezdenek, akkor is kell a páromnak fizetnie?

• Ha húsz évesen megbukik, és lóg az iskolából, akkor is kell fizetni???

Mindkét gyerek csak a "zsebpénzt" várja az apjuktól, tanulni nem igazán akarnak, csak cserélgetik a sulit / a fiúnak ez már a harmadik elkezdett iskolája /

• Ha most megbukik a lány az érettségin, és úgy választ másik iskolát - akkor is fizetnie kell a páromnak??
  • Nem "gonosz mostoha " szinten vagyok velük, csak szeretnénk a párommal, ha végre önállóan, felnőttként próbálnának megállni az életben, és valami szakmát tudnának szerezni !

De nem sok esélyét látjuk, mert még húsz évesen sem tudják, hogy mit is akarnak valójában ! Ill. sejtésünk az, hogy bármit, csak dolgozni ne kelljen !

Tisztelettel várom szakértői véleményüket !

monalisa1 # 2010.06.08. 11:08

Eggyel lentebb olvasd el ObudaFan beírását, vagyis az esetleges t.díj mérséklési és/vagy megszüntetési per dolga.

A magam részéről: a masszőrképző nem folytatása a középiskolai tanulmányoknak - tehát nem főiskola és nem egyetem, bármennyire is nappali tagozatos képzés.

A bíróság heti egy "panasznapján" segítenek a keresetlevelet megfogalmazni, vinni kell a válóperről és a t.díjról az előző itéletet/végzést.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.06.08. 17:04

tyukanyó55

A leírt esetekben érdemes megpróbálni egy megszüntetési pert.

tyukanyó55 # 2010.06.08. 17:20

Köszönöm a válaszokat!
Mi is úgy gondoljuk a párommal, hogy most már nem jogos a gyerekek igénye a tartásra.
Ezért ma be is jelentette nekik, hogy a jövő hónaptól nem fizet tovább nekik havi tartásdíjat.

Egyébként a pároméknál nem volt sem válóper, sem tartásdíj megállapítás, csak külön él a családtól , de ennek ellenére havonta átutalással küldte a gyerekeknek a pénzt.

• Attól függetlenül rendszeresen fogunk segíteni a "gyerekeknek", csak már nem kötelező jelleggel !

Szép estét mindenkinek !