Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


autó1 # 2014.07.10. 18:56

Vásároltam egy autót,első használatkor a motorkód hibajelző megjelent a műszerfalon és folyamatosan világitott. jeleztem a kereskedesben, majd átvitték a szervízbe javitani, a szervizben azt mondták ,hogy kijavították. Pár nap múlva újra megjelent a hibajelző az autó menetközben leállt, újraindításnál elindult,-ismételt szervíz- ez háromszor megismétlődött.
Negyedszeri előfordulás után van-e jogom visszakérni a vételárat?
A hibát elismerték.
A gyors válasz fontos lenne.
Köszönettel

bogesz88 # 2014.07.13. 12:33

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kedves Fórumozók!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
2014.07.12-én vásároltunk egy Mitsubishi L200 terepjárót. Majd 2 millió Ft-ért. A probléma az hogy amikor hazaértünk, párom aki autószerelő elkezdte tüzetesen átnézni az autót. Kiderült, hogy rossz az ABS. Ezt jelezte VOLNA a lámpája is, ha nem lett volna kiszedve. És ezt természetesen nem közölte velünk az eladó. Kérdésem, hogy ez rejtett hibának minősül-e? És hogy ilyenkor mi a teendő?
Köszönöm a válaszokat,nagyon sürgős és fontos lenne.
Üdv,Bogi

Atis77 # 2014.07.18. 08:40

annak minősül, olvass vissza mi a teendő

Gergö84 # 2014.07.18. 09:23

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy februárban vettem egy autot egy kereskedőtől aki külföldi papírokkal hirdette, így én lettem az első tulaj. Az átírást ő csinálta így ugyebár sehol nem szerepel a cég neve.Nos kiderült a kocsiról hogy elég csúnyán törve volt az egész jobb eleje szét lett vágva amiről ugyebár nem tájékoztatott.Ez esetben mit lehetne lépni? van valami esélyem?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:Gergő

balázs05 # 2014.07.18. 19:10

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy kedves fórumozok segítséget kérnék !!
2 éve édesanyám a testvérén keresztül neppertől vásárolt egy Peugeot 306 1.4 93-as autót 300.000 ft természetesen az adásvételi el maradt majd hozom cím szóval. bizalomal a testvér iránt át se lett nézve az autó. szép és jó volt a kis autó közel egy hónapig és el romlott az óra csoport ott már gyanus volt hogy fel világositottak hogy ebbe az évjáratban nem volt ilyen rá pár napra be ált neki a motorja pedig álitolag át adás elött cseréltek rajt olajat és olaj szivárgás nem volt rajt egyszerüen egy hónap utan meg ette az olajat . és itt derült ki hogy a motorszám ki van köszörülve akartunk bele venni egy másik motort de az istenért se találtunk ilyen 1.4 motort és kis kutato munka utan ki derült hogy a kis 1.4 autonk ami forgalmi szerint is 1.4 az 1.6-os valojában . a nepperel nem jutottunk dülöre csak igérgetés volt. édesanyám testvére több mint fél évre ra elé rakot egy adásvételit hogy irja alá a cégas mizéria miatt sajnos alá is irta amiböl persze nem kapott másolatot. 1 évra ra ki deritettük hogy az autó a nepper adó tartozása miatt le van foglalva és ki is van vonva a forgalomból. már 2.5 éve ott ál már le járt műszakija egy fél éve és csak porosodik mit lehetene tenni ezzel kapcsolatban? nem lehet ebből jogi hátrányunk ? meg menthető még az autó vagy a pénzünk ? mit tehetünk ilyen helyzetben ? válaszát előre is köszönöm!!és minden tanácsot! Köszönettel Balogh Balázs
(egy átvert autóvásárló)

Gergö84 # 2014.07.20. 19:40

Rasmanov!

Ezeket nyilván nekem írtad, megnézettem szerelővel, azt mondta hogy elég gány módon lett megcsinálva néhol nincs is összehegesztve, elmondása szerint.
Ennek ellenére a kocsi nem húz semerre, nem rángat, nem nyikorog, semmi hangja...
Szóval szerinted nincs értelme belemenni egy ilyen jogi vitába vagy ilyesmi hogy vegye vissza a kocsit mert szart adott el....

guba" # 2014.07.22. 17:10

Kis értékű öreg autó esetén az sem befolyásolja az értékét, ha akár jelentős mértékben hegesztgették a karosszériát. Lényegében ott sem biztos, hogy jobb állapotú, ahol még eredeti. Ha tehát annyit tudunk, hogy "februárban vettem egy autót", akkor bölcs tanácsot nem lehet adni.
Minél fiatalabb és értékesebb a típus, annál nagyobb esély lehet a sikeres igény érvényesítésre. A bizonyítás persze még mindig lehet rizikós.

bubu666666 # 2014.07.24. 20:55

Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy kb 16napja eladtam egy személyképkocsit és most jelentkezett a kedves vásárló,hogy valami nincsen rendben az autóval kartelgázos,meg lengés csillapító rossz,stb (14éves)mai napig megy az autó! Erre egy motordiagnosztikát akar meg egy állapotfelmérést csináltatni.(lehet vásárlások kellett volna) Azt akarja hogy egy visszás adásvételivel vegyem vissza akkor nem jelent fel,stb Adásvételi szerződésbe közlemény rovatban:abs javításra szorul,közöltem meg az eladó kijelenti,hogy a mai naptól semmiféle műszaki és esztétikai hibára felelőséget NEM vállal,ezt a vevő tudomásul veszi,kipróbálta megnézték! Köszönöm a segítséget!

taskaia # 2014.07.26. 17:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kb 2 hete Vásároltam 1 sm kerékpárt.Amit nem is használtam jóformán.Az adásvétel után fedeztem fel hogy mozog a kormánya.2 nappal ezelőtt volt időm szerelőhöz Vinni,aki megpróbálta kijavítani de ez a kijavítás csak időszerű mivel elmondása szerint a motor karambolos Volt.S a kormányt az első villá-val együtt össze-vissza hegesztgették s el van deformálódva.S a Motorja is Főtengely-s.Ezek után Felhívtam az Eladót és tájékoztattam hogy a motor rejtett hibáiról nem beszélt Nekem.Ilyenkor mi a teendő és Vannak-e Reményeim hogy a motor vételárát visszakapjam!!!???
Várom mielőbbi Válaszát!SÜRGŐS LENNE!

guba" # 2014.08.01. 14:32

Perben, például. De, nem biztos, hogy érdemes, ha Fiat Unoról van szó.

ius latratus # 2014.08.01. 14:40

Che?

Melacska # 2014.08.04. 17:42

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha egy autókereskedéstől vásároltam egy használt autót, amelyet egy hölgytől vettek be értékbeszámítással, de a hölgy elfelejtette közölni a kereskedéssel, hogy az autót kivonták a forgalomból biztosításdíj nemfizetése miatt, és én így vásároltam meg a kocsit a kereskedőtől, kérhetem-e hölgyet a 10 900 forintos visszahelyezési díj megfizetésére? Nem az összeg nagyságáról van szó, hanem a nemtörődömségről. Nem beszélve arról, hogy a hölgy azt is elfelejtette közölni a kereskedéssel és a hatóságokkal, hogy a törzskönyv is elveszett, ez az első átírási próbálkozásomnál derült ki. Így hiába vettem egy autót, nem tudtam használni egy hónapon keresztül. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mélácska

Rosco # 2014.08.04. 20:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Én, mint eladó kérem, - ha módja van rá, - sűrgős segítségét. Az eset:
Hirdettem az autómat, a hirdetésben leírtam minden javítást és a 4 év használat alatt tudomásomra jutott hibákat. Ez egy 98-as 1.8 td tournier Ford Mondeo. Az autót 330.000-ért hirdettem. Jelentkezett egy vevő tegnap, hogy ő már ma elvinné, de csak fix 300.000-ért. Mivel a műszaki vizsga ( 3 hónapja volt, valódi szigorú vizsgán, általam nem ismert szerelő nézte át és vizsgáztatta) egyre távolabbi időpontban volt és így az autó is napról-napra veszített az értékéből és nekem is sűrgősen kellett a pénz, belementem a kínált árba. Eljött, kipróbálta, azt mondta hamarosan kuplungos lesz, engedjek még 20.000-et. Azt már nem akartam, de 10.000-et még engedtem. Így végül 290.000-ért vitte el. Szerintem igen jutányos áron, lévén az autó biztonságos, egyben van, korához képest jó állapotú. Visznyításként ilyen korú, kombi, dízel autók vannak 600.000-ért is, de 230.000-ért már lejárt okmányos forgalmoból kivont van. Szóval elvitte. A vételár nagyrészéből fizetési kötelezettségeimnek tettem eleget. De! Délután felhívott a vevő, hogy ő Esztergom környéki hegyekben lakik és gyenge az autó, alig megy fel az emelkedőn, holnap visszahozza. Én csak sík úton, kisebb dombok közt használtam (évi~6.000km) nem vettem észre ezt a gyengeséget. Azt mondta elvitte egy szerelőhöz és az is azt mondta, ennek jobban kéne mennie. Én a pénzt már nem tudom visszaadni neki, másrészt azért talán ő is számíthatott rá, hogy egy 16 éves 260.000km-es autó nem lesz mindenben tökéletes, illetve én is tisztában vagyok vele, hogy használt autó vásárláskor költeni kell rá. A mostani 1 milliós autómra az első héten 150.000-et költöttem, de sejtettem, hogy nem véletlenül kapom a piaci ár alatt. Arra gondoltam, hogy esetleg még visszafizetek neki 10-20.000 forintot, így már 60.000-et engedetem az amúgy is alacsony árból.
A kérdésem: ezt megtehetem-e, illetve egyáltalán ebben a szituációban milyen kötelességeim vannak?
Köszönettel.

guba" # 2014.08.05. 06:02

A hiba tényét és azt, hogy az oka az adásvétel idején már létezett a vevőnek kell bizonyítani. Olyan hibák esetén, amelyek a kocsi korából és elhasználtságának mértékéből adódnak, alappal nem lehet szavatossági igényt támasztani.

Itt még az sem biztos, hogy van hiba, pláne nem lehet megmondani, hogy mi az oka.

Rosco # 2014.08.05. 13:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Először is köszönöm a gyors választ. Még egy utolsó kérdésem van. Most hívott a vevő, hogy elviszi az autót egy hivatalos szervizbe és megvizsgáltatja az autót. Azt mondta, hogy méret rajta egy kompressziót, ha az rendben van, akkor nem nagy a hiba, megcsináltatja. Azonban, ha nem jó a kompresszió, akkor "vége a motornak" és beláthatom, hogy nem akar egy 200.000Ft-os felújításba belevágni és szombaton visszahozza az autót. Szóval ilyen esetben, mi kötelességem? Ha a szakszerviz bizonyít egy olyan "hibát", ami ugyan létezik, de én sem tudtam róla, - hiszen én nem használtam olyan környezetben, ahol ő, - vissza kell-e vennem az autót?
Köszönettel.

Réka Antal # 2014.08.05. 19:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2014.június 11-én vettünk kereskedésből egy autót,melyet aznap készpénzben ki is fizettünk (külföldről behozott). Állítólagosan, a papír feldolgozás közben elakadt és csak július 14-én kisebb megpiszkálás után lett forgalmi engedélyünk.
A következő pofon azután ért minket,hogy kiderült amit a kereskedő kötött rá biztosítás nem él és díjhátralékba kerültünk,így plusz költségünk lett (9000.-).
A harmadik legsúlyosabb hibával pedig a mai nap folyamán szembesültünk.Elvittük egy szerelőhöz,hogy a kötelezőket olaj,szűrő stb. kicserélje. Előző héten hatalmas eső volt. A tegnapi nap este folyamán magától bekapcsolt a világítás rajta! Kiderült,hogy zárlatos lett a riasztó rendszere,mert beázott!A kocsi bal oldaláról (belülről) 7,5 vödörnyi vizet mert ki a szerelő és még most is vizes! Jobban áttekintve az autót kiderült,hogy törött volt a bal oldala! Mire ezt megcsináltatnánk több 100 ezer forintunkba kerülne!
Kérdésem a következő lenne ön felé: Mivel ezt a hibáját nem tudtuk az autónak,nem közölték velünk,mi a teendő ilyen esetben? Vissza kérhetem az autó árát és a ráköltött összeget(kötelező,díjhátralék, új gumi abroncsok,polírozás,takaríttatás)?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel maradok Antal Réka

guba" # 2014.08.05. 19:17

Azt mondta, hogy méret rajta egy kompressziót, ha az rendben van, akkor nem nagy a hiba, megcsináltatja. Azonban, ha nem jó a kompresszió, akkor "vége a motornak" és beláthatom, hogy nem akar egy 200.000Ft-os felújításba belevágni és szombaton visszahozza az autót.

16 éves autónál mikor van rendben a kompresszió? Ha megegyezik a gyári értékkel? Azt sem tudom mennyit futott az autó! Ennek az eldöntése szakértői kérdés, a szempontokat a korábbi hozzászólásomban megadtam.

Réka Antal # 2014.08.05. 19:20

2004-es Audi A6 Avant Tiptronic váltós autóról van szó,mely 1.400.000-be került,132.000 abroncsok+szerelés 6000.-,35.000.-polírozás,takarítás;17.000.-kötelező biztosítás,díjhátralék,baleseti adó 1/4 évre;illetve teli van tankolva 30.000.-
Még ennyit az előző hozzászólásomhoz!

guba" # 2014.08.05. 19:23

Antal Réka, ha beázik az autó, az biztosan állítható, hogy szavatossági igényt alapoz meg. Kérheti az autó kijavítását az eladótól.

egyeladó # 2014.08.06. 13:51

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tegnap eladtam 2001-es Volkswagen Passat személyautómat. Már tegnap délután hívott a vevő, hogy hibákat észlelt az autóban, vegyem vissza. Úgy vette meg, hogy kipróbálta, megnézte. Ma ismét hívott, hogy kopott a kuplung és a porlasztó sem tökéletes, fizessem ki a javítás felét. Hol 200-300-400ezer forintokat követel. Kérdeztem, hogy működik-e az autó, azt mondta, hogy igen, de ezek az alkatrészek kopottak. Mivel egy 13éves autóról van szó, nyilván kopik. A fizetést illetve a visszavásárlást megtagadtam, mivel a felajánlott 30ezer forintot elutasította. Jogi úton kérheti-e a javítást vagy bármiféle kártérítést? Válaszát előre is köszönöm!

nepszter # 2014.08.06. 19:02

Vettünk egy 2001-es Fiat Puntot barátnőmmel 400.ezer forintért kereskedőtől elmondta a hibáit hogy karosszéria javításon esett át az ajtó nyikorog stb, de viszont mikor mentünk haza előjött egy hiba üzenet kód később kiderült hogy magas volt a káros anyag kibocsátás és azért nem ment az autó . Párnapra rá elvittük az autókereskedésbe ahol mondták hogy folyik az olaj az autóból , kipufogó cserélve volt , a lámpa bepárásodott .Felhívtuk a kereskedőt és mondta hogy neki nincs szüksége az autóra így nem akarja vissza venni mondta vigyük el egy autószerelőhöz . Így is tettünk az autókereskedő beleszáll a javításba azt mondta . Mit tanácsoltok ?

guba" # 2014.08.10. 07:56

folyik az olaj az autóból , kipufogó cserélve volt , a lámpa bepárásodott

Ezek nagyjából azok a hibák, amelyekre a 10 év fölötti autóknál már számítani kell. Ha beszáll az eladó a költségekbe, fogadjátok el.

vbalazsv # 2014.08.10. 11:03

Tisztelt Ügyvéd úr / hölgy!

20napja vásároltam egy 1993 opel tipusú gépjárművet.Az autónak mivel 21 éves sok hibája van, ezzel tisztában is voltam.A kereskedő tájékoztatott is nagyrészéről.Az papírokat rendeztem hozzá időben pontosan, ezután vittem el szervízbe. Az autó részletes átvizsgálása után derült ki egy olyan hiba amiről a kereskedő abszolút nem beszélt. Az autó bal első torony toronynál körbe van rohadva, ami élet és közveszlyes. Ez a hiba karosszériás szakember szerint már az előző műszikinál is (2,5 évvel ezelőtt)is életveszélyes lehetett, de ezt profi módon sikerült leplezniük. Ezt nagyon sokba kerülne nekem megjavítatni. Ami a lényegesebb, hogy 4éves kislányom van és egy ilyen autóba kellett ülni. Pénzem lesz még gyerekem nem biztos...
A kérdésem, hogy ezt a gépjárművet vissza tudom e vinni a kereskedőnek, úgy hogy a teljes véteéárat és az átírás plussz a biztosítási díj árát is megfizesse nekem?
Az útiköltséget is hozzácsapva esetleg. A többi szerelési díjról nincs számlám az gondolom kizárva de ez nem annyira lényes.
Ami még probláma, az autót 99.000 HUF ért vásároltam, viszont a kereskedő mondta, hogy 80.000HUF ot ír a számlára, mert neki az úgy valamiért jobb. Nem akartam akadékoskodni, de tanúm is van erre a menyaszonyom.
Ez már kimeríti az ÁFA csalás lehetőségét is, szóval ezzel is meg lehet fogni a kereskedőt véleményem szerint.
És még ha egy mód van rá, hála Istennek nem lett baja senkinek, lehettt volna emiatt de személy és közveszélyeztetés miatt is követelnék kártérítést. Talán a kedves kereskedő is tanulna az esetből. (Nevelőpénz.)Erről lehet szó?Vagy csak abban az esetben lehetett volna ha baleset történik?

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdv!

heiter # 2014.08.10. 16:49

2014 június 14 én kereskedésben vásároltunk egy motorkerékpárt (85o köbcentiértéke kb. 600.000 Ft). A vásárláskor a motort csak egy kb. 250-300 méteres területen lehetett kipróbálni mivel az ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból.
Ezt követően a kereskedő cég a motort névre íratta, forgalomba helyezte és egy hét után adta át így igazán ekkor volt mód a kipróbálásra A kereskedést kb. 2 km-el hagytuk el amikor is a váltóból rendellenes zaj jött
Azonnal visszavittük a kereskedésbe ott először egy szerelő, illetve a műhelyfőnök is kipróbálta és ezt követően elismerték, hogy valóban hibája van a váltónak mivel a halható zaj rendellenes.
Így a motort otthagytuk azzal , hogy a hibát saját költségükre saját műhelyükben kijavítják, kiállítottak egy munkalapot amelyben azt vállalták hogy 2014 július 15-ig a javítást elvégzik.
A motor azóta sem kész arra hivatkoznak, hogy a sebességváltóba egy fogaskerékpárt kell beszerezni japánból és az még nem érkezett meg.

Más helyen érdeklődve a azt megrendelik a gyár kb. 2 hetes határidővel leszállítja

Lassan vége a motoros szezonnak mit tudok tenni/ milyen kártérítést kérhetek /
A garanciális jogaim hogyan alakulnak tekintettel arra, hogy a motor fő darabjait is megbontják.
Választ előre is köszönöm

Tisztelettel.

guba" # 2014.08.11. 19:48

6:137. § [Szerződésszegés]
A szerződés megszegését jelenti bármely kötelezettség szerződésszerű teljesítésének elmaradása.

6:140. § [Elállás, felmondás]
(1) Ha a szerződésszegés következtében a jogosultnak a szerződés teljesítéséhez fűződő érdeke megszűnt, elállhat a szerződéstől, vagy ha a szerződéskötés előtt fennállt helyzetet természetben nem lehet visszaállítani, felmondhatja azt, ha e törvény eltérően nem rendelkezik.