Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


b_tom09 # 2018.04.16. 08:48

Szia hajnika1974!

Amit leírtál, egyik sem rejtett hiba.

hajnika1974 # 2018.04.14. 11:07

Üdvözletem!Segítséget szeretnék kérni!
Vásároltunk egy Suzuki Swiftet tőlünk 40 km-re.Az autó másnap megállt.Teljes kuplung csere.Az átíratással is gond volt,mert fogalmunk se volt róla hogy köztes szerződéssel vettük az autót,belecsempészték az iratok közé az elöző adás-vételit.De megoldottuk.A nagyobb baj hogy átíratás után i nap műszaki és vissza dobták.Erre nem adhattak műszakit mert az emberi életet veszélyeztetik.A kocsi alja szépen ki volt purhabozva lefestve,mikor felemelték és hozzáértek bomlott szét az egész alja ugy szét volt rohadva.Legalább 120 ezer a megcsináltatása.Mit tudunk ilyenkor lépni?

nonolet # 2018.04.02. 10:56

Tessék szépen elolvasni
ebből a fórumból 10-15 oldalt
és kiderül mi a teendő...

Hyundai30 # 2018.04.02. 07:01

Kedves fórumozók, segítségeteket szeretném kérni a következő témában:
1 hete vásároltam egy külföldről behozott 2011-es Hyundai i30as személygépkocsit. Állították, hogy az autó "szinte új" Rákérdeztünk az esetleges törésekre, azt mondták, hogy semmi nem volt. (Szabad szemmel pár karc volt látható, ill. a bal visszapillantó széle volt minimálisan gumizva) Lekérdeztük alvázszám alapján bejelentett kár nem volt. Pár nappal a vásárlás után szakszervízben átnézettük ahol a rétegvastagság mérés után kiderült, hogy az autó igenis törve volt, a bal oldalán az ajtók és lókhárítók elég rendesen utómunkáltak, Ráadásként a szombati esőben kiderült, hogy a csomagtartó - úgy tűnik alulról - beázik. Mi a teendő ebben az esetben? Előre is köszönöm!

Atis77 # 2018.04.02. 06:21

rokesz

gondolom az adásvételin a külföldi (olasz) illető az eladó, ez esetben megszívtad sajnos, be kell nyelni. Ismerősöm is kinti kocsit vett, addig rágtam a fülét, míg a kereskedő lett az első tulaj és ő kereskedéstől vette meg. Bár a kocsival nem volt baj, de ha lett volna akkor csak így érvényesíthetett volna bármiféle fogyasztói jogot.

nonolet # 2018.03.30. 15:46

Készülj fel!
Amihez olvass el 10-15 oldalnyit ebből...

http://www.jogiforum.hu/forum/34/15588

rokesz # 2018.03.30. 15:39

Üdvözlök mindenkit! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Vettem egy motrot, olaszból hozta az "úriember", azt mondta jó, semmi baja kipróbálták megy szépen ahogy kell. Mikor elmentem megnézni kívülről semmi nem látszott apró karcokon kívül. Próbakörre mondta csak itt a parkolóban (20-30 méter) mert nincs rendszám, nincs forgalomba helyezve. Tetszett, ilyet szerettem volna és nem találtam rajta semmi nyomot arra, hogy baja lenne, ezért kicsit alkudva megegyeztünk. Írva volt a hirdetésben, hogy forgalomba helyezést megoldják, akkor legyen úgy. Mondta az ember, hogy házhoz hozza mert erre van dolga, OKÉ. Adtam előleget amiről írtunk egy papírt, tanukkal. Ha elhozzák a motrot akkor adjam a többit, ezt mondta. Lefotózta a személyim, adó kártyám és a jogsim. Kell a papírokhoz... Kérdeztem ennyi, válasz persze ők intézik a többit. Voltak telefonváltások hol tart az ügy, egyszer szóltak hogy ma jönnek délután, szuper. Megjöttek, motor le, pénz átad, papírok , rendszám egy reklámszatyorban, sietnek..... Széles Utat! Elmentek. Rossz idő volt nem tudtam kihozni a mocit, közben a szerelővel lebeszéltem az olajcsere, szűrő, átnézés. Mentem vele tankolni meg a faluban kicsit, éreztem valami nem fain, kanyarban berántja a kormányt és beszitál. Odavittem múlt pénteken a szerelőhöz, láttuk rajta, hogy a két első telónál szivárog az olaj (szimering) nem vészes 20 ezer munkadíjjal. Szerdán hív a szerelő, hogy jobb lenne ha kimennék mert nagy gáz van. Lényeg: mindkét teleszkóp görbe. Alsó, fölső is. Villanyak el van deformálva. Kerék is üt. MIND KUKA!!!!!!! Alkatrészre kért árat (bontóból) : 300 ezer...... A dolgok javíthatatlanok, valaki olyan állapotba hozta őket, hogy csak műszerrel lehetett észrevenni a hibát. Életveszélyes a motor. Nem lehet így összerakni mert súlyos baleset lehet belőle. Másfél milliós dolog. Elnézést, hogy hosszúra sikeredett de szerettem volna ha tisztán lát mindenki. Mit tehetek ez esetben ha nem vezet eredményre az eladóval való egyezkedés? KÖSZÖNÖM!

drbjozsef # 2018.03.26. 08:02

Ugyanazok a jogaid vannak, mintha magánszemélytől vettél volna valamit.

A „nem lennének ugyanazok a jogaid” kitétel tőlem pont arra vonatkozott : ha cégtől vetted volna fogyaszói szerződés keretei között, akkor nem ugyanolyan jogaid lennének, mint így.

drbjozsef # 2018.03.26. 07:45

Nem, nincs harmadik eset. Vagy vállalkozás-magánszemély a reláció (de úgy, ahogy nonolet írta, a vállalkozás tevékenységébe illik a tranzakció), ekkor ez fogyasztói szerződés. Minden más (cég-cég, magánsz.-magánsz., vagy cég-magánsz. a TE esetedben) nem az.
Előbbir szigorúbb, speciális szabályok is vonatkoznak, utóbbira csak az általános szabályok.

Foglaltmindennick # 2018.03.26. 07:30

Ha nem számít se fogyasztói szerződésnek, és nincsenek ugyanazok a jogaim mintha magánszemélytől venném, akkor ez egy harmadik eset. Milyen jogaim vannak? Visszaolvastam itt, de ilyen esetet még nem találtam, szóval ha megkérhetném leírnák nekem?

Köszönöm :)

drbjozsef # 2018.03.26. 04:31

Az első mondata idézet volt tőleg.
Pont azt írja, hogy nem számít fogyaszási szerződésnek az, hogy ha egy cégtől megveszed a céges autóját.

Amúgy nem lennének ugyanazok a jogaid, de ez most mindegy. Olvasd vissza a topikot.

Foglaltmindennick # 2018.03.25. 14:57

Nonolet,

Ha vállalkozásnak számít, akkor milyen jogaim vannak a rejtett hibakkal kapcsolatban? Ugyanazok, mintha maganszemelytol venném az autot?

nonolet # 2018.03.25. 12:08

Noname1

...hogy a büdös francba lehet ilyen FELELŐTLENÜL autót venni?!

Egyébként pedig 5-6 oldalt olvass ebből a fórumból!
Aztán képbe kerülsz...

nonolet # 2018.03.25. 12:05

Foglaltmindennick

Vállalkozásnak számít e szempontból...
"A szakmája, önálló foglalkozása
vagy
gazdasági tevékenysége
körében eljáró személy"

Szerintem, a volt céges autó eladása nem esik ebbe bele.
(mivel nem ez a tevékenysége a cégnek, nem autót "árul")

Noname1 # 2018.03.25. 11:17

Tisztelt Fórumozók!
Január 15-én vásáróltunk egy Seat Ibiza 6l 2003-as évjáratú 134.000 km futott gépkocsit. A gépjárművet autókereskedésben vásároltuk, személyes kiprobálását nem engedélyezte a kereskedő ugyanis akkor még a kocsi nem volt forgalomba helyezve, az úriember vezette a mi jelenlétünkben. Első kocsi lévén nem volt napi használatban az autó, de kisvártatva újabb és újabb hibák merűltek fel a működésével kapcsolatban. Miután elvittük szerelőhöz kiderűlt hogy a kocsi törve volt (nem is kicsit), bár ez az avatatlan szem számára nem volt észrevehető. A hazaúton furcsa csörgés és motor check lámpa kivillanás. Szerelő szerint ezt a katalizátor nem megfelelő működése okozza(a fent említett törés következményeként).Késöbb komolyabb hibák is felmerűltek. Motorolaj nyomás lámpa kivillanása ennek következménye az hogy a kipufogóból ömlik az olaj ami nem éppen egy szerencsés eset. Az autó elektronikai berendezései sem működtetek megfelelően ezt szintén javítatni kellett. Ezek a hibák 2500 km futásteljesítmény alatt léptek fel. Érzésünk szerint a kereskedés nem járt el korrekt módon az eladás tekintetében. Nem figyelmeztettek minket a kocsi hibáira mi pedig természetesen első ránézésre mindezt nem szűrhettük le a vásárlás alatt. Mit lehet tenni ilyen ügyben? Tudunk esetleg valamiféle lépéseket tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Foglaltmindennick # 2018.03.25. 07:19

Tisztelt Fórumozók
Amennyiben egy cég nevén lévő autót veszek meg, de a cég nem autókereskedés, akkor is fogyasztói szerződésnek minősül az adásvétel? Érhet engem negatívan ez az eset, pl. Ha utólag kiderül hogy az autónak rejtett hibája van? Számlát fogok kapni a cégtől, és természetesen adásvételit is írunk.

Köszönöm

borka66 # 2018.03.24. 10:17

Köszönöm a választ.

borka66 # 2018.03.24. 09:43

T.Fórum.Én tegnap rendeltem egy új gépkocsit kereskedésnél és a régit eladnám,de az átvétele az újnak várhatóan július hónapban lesz,addig használnám a régit.A régi kocsimat már egy vevő kinézte és le szeretné kötni.N
em tudom melyik megoldás a biztonságos:előleget vagy foglalót fogadjak el.És az adásvételi szerződést csak a teljes vételárkol a régi gk.átadásakor írjuk-e meg.Köszönöm válaszát.Tisztelettel Szalontai Tibor.

drbjozsef # 2018.03.22. 14:52

Igen.

Lonika # 2018.03.22. 13:57

Köszönöm szépen válaszod!

Mondjuk ugye mit várt egy olyan autótól aminek ajtaja és kerék íve rozsdás?! Akkor alul nem az!? Ez az ő gondatlansága, hogy nem feküdt alá, csak legugolt, szerelőt meg nem hozott!

Illetve ez nem eltitkolt hiba, ha szabad szemmel látható??? Valamint korából és futásteljesítményből is lehet következtetni ilyen hibára! Jól gondolom?

drbjozsef # 2018.03.22. 06:21

Ha kellő gondosság mellett felismerhető lett volna a hiba, valamint az állapota megfelel az autó életkorának és futásteljesítményének, akkor nincs további teendőd. Pereljen be, ha akar.

Lonika # 2018.03.21. 16:56

Segítséget szeretnék kérni!

3 nappal ezelőtt eladtam egy 14 éves autót, majdnem 300 ezer km-rel! Még egy év érvényes műszaki vizsga van az autóra! A külsején szabad szemmel látható korrozio volt az ajtók alján, motorház tetőn illetve kerék íveken!

Az autót 2 szer is megtekintette a vásárló, minden lehetőséget megadtam ott nézik meg az autót ahol akarják,, kipróbálhatták! Ami hibáról én tudtam elmondtam nekik!

Ezt követően 600 ezer Ft-os vételárat lealkudták 430 ezer Ft-ra!

Mai napon telefonon megkerestek, hogy vásárlás után 3 nappal felemelték az autót és az első futómű teljesen rohadt, a javítás 130 ezer Ft aminek fizessem ki a felét vagy vegyem vissza az autót!

Én válaszként megmondtam nekik, hogy 2-szer átnézték, alkudtak az árból, nem kényszerítettem hogy megvásárolja! Ez a korrozio a futóműven korból és futásteljesítmény miatt velejárója lehet egy 14 éves 300 ezer km-és autónak, ami kívülről is rozsdásodik! Illetve vevőnek a tőle elvárható gondossággal észlelni kellett volna! Az hogy csak leguggolt és nem feküdt alá vagy nem emelte fel vásárlás előtt arról én nem tehetek!

Tehát én nem fizetek semmit, ő azt mondta feljelent!

Mi várható? Mi a jó döntés?

Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2018.03.20. 10:53

Most már hasonló mindig a tanács : olvass vissza itt pár oldalt, esetleg a hasonló autós topikokban itt.
Egyébként, ha valós amit írtál, nincs okod aggódni. Nem fog perelni, de ha mégis, akkor is csekély esélye van. Idős, sokat futott autó, használták is. Azt kellene bizonyítaniuk, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, az meg nem nagyon könnyű a legtöbb esetben.

dev19950 # 2018.03.20. 10:38

Tisztelt Jogi Forum
Egy olyan problémám lenne hogy eladtam az automat mint magánszemély-magánszemélynek és 1honap után felhivott a vevő hogy az autó bedöglött szakvéleményt csinàltat és a javitást ki akarja fizettetni velem ami valoszinűleg nem lessz olcsó mulatság (olajat és vizet folyatta el az autó) arra hivatkozva hogy elvileg van egy ilyen törvény hogy bármi baja van az autonak fél évig köteles az eladó a javitást állni. Az autoval semmi probléma nem volt amikor elvitték tőlem ez bizonyitja azis hogy majdnem 10.000kmert mentek vele azota másik meg hogy nem egy mai darabrol van szó több mint 400.000ezer kilométeres autóról van szó és több mint 20 éves. Kérdésem az lenne hogy mire számithatok?
Választ előre is köszönöm!

Fgyerek # 2018.03.18. 17:34

Köszönöm szépen a válaszokat!

Egyébként nem magánszemélytől vettem az autót, így most teljesen egyértelmű lett, hogy mit kell tennem:)