lehet erdemes bejelenteni a magyar hatosagoknal, hogy angliaban le lett adva a magyar jogsid mert velem az tortent, hogy hiaba volt kulfoldi{Ir} jogositvanyom es a magyar Irorszgban leadtam 2007-ben, egy 2009-es magyarorszagi rendori intezkedes utan a rendor meg kulon feljelentett jogositvany nelkuli vezetesert, mert a magyar rendszerben az szerepelt, hogy le van jarva a jogsim. Hiaba mondtam nekik, hogy ha jobban korulneznek a fiokjaikban akkor talan megtalalnak ott a szoban forgo jogsit, hisz azt az ir hatosagok mar evekkel azelott cisszakuldtek. nem erdekelte oket.
egyebkent az eltiltas idotartama utan lehet mar vezetni magyarorszagon kulfoldi jogsival? az onkormanyzat azt mondja, hogy az utankepzes csak ahhoz kell, hogy visszaadjak a jogsit amit bevontak, arrol nem beszelnek, hogy masik, ervenyes jjogsival nem lehet vezeteni?
Büntetőpont külföldön élő magyar esetén
bet zoltan
Írd be a gugliba a "jogosítvány büntetőpont rendszer" kifejezést - sok találat megjelenik, a kérdésről mindent megtudsz. (Mivel nem ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt történt ellened a rendőri intézkedés, lehet hogy az utánképzést egy pszichológus teszt kitöltésével le is tudhatod, tehát nem mint esetleges 1-2 hónap tanfolyamra járás.)
Azt hogy hol és miként egy utánképzés azt a fentiekből megtudhatod, ha kell e-mailban akár fel is veheted a hatósággal a kapcsolatot.
De ami a legfontosabb: előzőekben már volt-e büntetőpontod, valamint most a rendőr mennyivel jutalmazott... Lehet hogy a 18-tól "innen" vagy még tehát csak parázol...
„ha utánképzésre kell járni, illetve vizsgát kell tenni, ahhoz magyar lakcím szükséges.” - ez hol van leírva?
„Ahhoz viszont, hogy akár 1-2 hónapra is bejelentkezzek emiatt lakosnak, birtokolni kellene egy lakóingatlant” - dehogyis.
„A külföldiek, illetve azok a magyar állampolgárok, akik már eleve külföldön szerezték a jogsijukat és azt MO-n nem honosították, mentesülnek a büntetőpont alól?” :
"E törvény rendelkezéseit Magyarország területén
- magyar hatóság által kiállított vagy annak alapján külföldi hatóság által kiadott járművezetésre jogosító okmánnyal (a továbbiakban: vezetői engedéllyel) rendelkező, illetve
- járművezetéstől eltiltás, illetőleg a vezetői engedély visszavonásának hatálya alatt álló
személy által - a vezetői engedéllyel vezethető járművekkel elkövetett - a közúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmény, továbbá a közúti közlekedés biztonságát fokozottan veszélyeztető szabálysértés és közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén (a továbbiakban együtt: szabályszegés) kell alkalmazni."
Az eltiltás megintcsak érdekes szituáció lenne, nem az a gond, hogy pár hónapig nem lehet vezetni Magyarországon, mert amúgy se sűrűn látogatok haza mostanában, viszont ha utánképzésre kell járni, illetve vizsgát kell tenni , ahhoz magyar lakcím szükséges.
Tehát ha nincs magyar lakcím, akkor paradox, de elvileg soha többet nem vezethetek Magyarország területén, hiába telik el a 6 hónap, tekintve, hogy nem tudok levizsgázni. Ahhoz viszont, hogy akár 1-2 hónapra is bejelentkezzek emiatt lakosnak, birtokolni kellene egy lakóingatlant (vagy kéne vki, aki megengedi). Mi erre a megoldás?
A másik érdekesség, hogy elvileg úgy tudom a büntetőpontot a magyar jogosítványhoz társítják,ha az nincs, akkor nincs pont sem. Akkor viszont hogyan lehetséges, hogy engedély nélküli járművezetésért is jár pont, holott ez esetben ugye értelemszerűen nincs és soha nem is volt jogsi?
A külföldiek, illetve azok a magyar állampolgárok, akik már eleve külföldön szerezték a jogsijukat és azt MO-n nem honosították, mentesülnek a büntetőpont alól?
Akkor kérd vissza a brit rendőrségtől, elfekszik az a te fiókodban is... Érvényességi lejártáig akár használhatod is, itthon meg majd alkalmasint megújíttatod.
Ha az "eset" miatt x hónapra netán eltiltottak a vezetéstől, mire legközelebb hazajössz bizonyára nem aktuális majd. Az esetleges büntetőpontról a rendőri szervet megkérdezed majd.
Minden jót!
Szerintem a magyar jogsit a britek meg kellett volna, hogy küldjék Magyarországra, de valószínűleg ez nem történt meg,mivel kíváncsiságból érdeklődem az okmányirodában, és a nyilvántartásban négy év után is úgy szerepel, mint létező, érvényes, élő vez. eng., semmi utalás nincs arra, hogy ez le lett adva egy másik tagállamban, ahol helyire cserélték.
Lehet, hogy nekem magamnak kellene személyesen bejelentenem az okmányirodában, mert most elvileg párhuzamosan két jogsima van, még ha fizikailag az egyik le is lett adva Birminghan-ben.
Egyébként a britek azt mondták, hogy felesleges helyi jogsira cserélni a magyart, nyugodtan használhatom, még ha évek óta itt élek is, azonban a fő ok az volt , hogy sok európán kívüli országban a magyar jogsit nem fogadják el, csak a genfi nemzetközit, a brit jogsit viszont igen, ha ez van ,akkor nem kell nemzetközi,lehet kocsit bérelni vele minden további nélkül!
A magyar jogsítvány már nincs a birtokodban. Az angolt ha legközelebb valamilyen okból itthon netán bevonják akkor nem lesz mivel visszamenni (...), ott x ideig nem lesz mivel vezetni...
A magyar rendőrség hivatalból megküldi az angol társszervnek a bevont jogosítványt - valószínűleg 2-3 hónapig is eltarthat ez -, és kisérőlevél a bevonás okáról, ergo nem lehet trükközni az "elveszett és/vagy ellopték" szöveggel, és újat kérni.
A magyar jogsi "már nincs", a rendőrség nem tud mire büntetőpontot rakni, ám azt el tudom képzelni, hogy valamiféle nyílvántartásba mégis csak bekerül a dolog., ha valaha visszakéred a magyar jogosítványt csak "kidekorálva" adnák ki.
Az elfekvő magyar jogsi egészségi alkalmassága időközben csak lejár, az okmány ideje is lejár, ha valamikor mégis szeretnéd érvényesíttetni irány a háziorvos, és majd az okmányiroda.
Külön: ha valakinek már összejött 12 büntetőpont - és sajna ez bárkivel könnyen megtörtéhet -, legjobb ha önként elvégzi az utánképzést, mert így "0"-ra írják vissza a pontokat, ergo nem jell annyira félni, hogy közel a 18, és a tanfolyamig ugye nincs jogsi...
„ezután a brittel vezethetek-e Magyarországon” - ha eltiltottak a vezetéstől, akkor semmiféle jogosítvánnyal nem vezethetsz.
„Ezenkívül a magyar hatóságok hogyan értesítenek bármiről is (...) ha nincs is semmilyen magyar lakcímem?” - az a te bajod, ha emiatt nem szerzel tudomást az ellened folytatott eljárásról, a szankciók ugyanis jogerőre emelkedhetnek úgy is, hogy nem tudsz róluk, aztán jön a meglepetés a következő hazautazáskor. Lehetőséged van az intézkedő rendőrnek megadni a lakcímedet, vagy a magyar lakcímnyilvántartásba bejegyeztetni azt.
Ha teljesen felszamoltad itteni eletedet, mit is aggodsz ennyit? Ha olyat kovettel volna el amiert elzaras jar, ugyse engednenek vissza angliaba.
Az utóbbi években sokszázezer magyar ment el az országból, ezért igencsak aktuális ez a téma:
Négy éve kivándoroltam Angliába, a magyar lakcímemet véglegesen töröltettem a népnyilvántartóban ,a magyar jogsimat pedig leadtam az angoloknál, ahol adtak helyette brit jogsit.
Viszont sokszor megyek Magyarországra, ahol a múltkor koccanásos baleset okozója voltam .
A biztosító miatt kihívott rendőrnek hiába adtam át a brit papírokat, az rádión kiderítette a régi magyar jogsim számát,ezt írta a papírra, nem pedig a neki átadott angol jogsit, emellett büntetőpontokkal is megajándékozott.
A kérdésem, hogy nem kellett volna törölni a magyar jogsit a rendszerből,miután azt a britek bevonták, vagy ezt külön intéznem kellene?
A másik, hogy mi van ha elérem Magyarországon a 18 pontot, hogyan vonják be a nemlétező magyar jogsit, illetve hogy ezután a brittel vezethetek-e Magyarországon.
Ezenkívül a magyar hatóságok hogyan értesítenek bármiről is, hogyan tudom meg például, hogy elértem a 18 pontot, azaz bevonták a magyar jogsit, ha nincs is semmilyen magyar lakcímem?
Erre eddig senki nem tudott kielégítő választ adni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02